Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане за плафон

Featured Replies

Здравейте, питането ми е следното: във входа на блока, ние сме 5 етажа общо, лампите висят на фасунги. Не разбирам много от Ел.техника, та питането ми е следното, дали има плафон, който да си купим, да го закрепим с дъмбели в тавана, но да не пипаме фасунги, т.е да са с щракване, нещо такова? Стандартния начин е ясно, но да не викаме Ел техник. Да си го направим сами, та има ли такива плафони? Мерси 

Покажи някоя снимка за какво става въпрос. Има евтини решения за по под 15 лв

LED плафони на изгодни цени - Практикер (praktiker.bg)

С дъмбели image.thumb.png.cda1e35ef6132a702e3e9a543f366289.pngнищо няма да стане, с ДЮБЕЛИ - може!

Варианта „да не пипаме фасунги“ означава, плафоните да са с батерии. Но как ще ги включвате?

А това „Да си го направим сами“ зависи само от вашите умения. Но не забравяйте - ТОКЪТ НЯМА ПРИЯТЕЛИ.

• Автор

Извинявайте, с дюбели да се закрепи плафона и фасунгата да се щракне, т.е да се навие кабела, да се скрие и фасунгата да е същата, дали има някакво решение. Хубаво е да е Е27, да може се сменя. Няколко човека им се дават пари, но другите тц, та така с тея висящи фасунги не седи добре. Мерси  

преди 1 минута, realityman написа:

Извинявайте, с дюбели да се закрепи плафона и фасунгата да се щракне, т.е да се навие кабела, да се скрие и фасунгата да е същата, дали има някакво решение. Хубаво е да е Е27, да може се сменя. Няколко човека им се дават пари, но другите тц, та така с тея висящи фасунги не седи добре. Мерси  

Искаш да кажеш - да остане същия кабел, същата фасунга както е свързана - и само да се нахлузи нещо отгоре? Не се сещам за подобно решение.

Ако все пак решите да сменяте - махнете стълбищното реле и сложете плафони с датчик. Да светва само на тази площадка, където има човек.

Обяснете на скръндзите, че така ще спестите пари! Може да размислят!

преди 40 минути, realityman написа:

Здравейте, питането ми е следното: във входа на блока, ние сме 5 етажа общо, лампите висят на фасунги. Не разбирам много от Ел.техника, та питането ми е следното, дали има плафон, който да си купим, да го закрепим с дъмбели в тавана, но да не пипаме фасунги, т.е да са с щракване, нещо такова? Стандартния начин е ясно, но да не викаме Ел техник. Да си го направим сами, та има ли такива плафони? Мерси 

За плафони ще бъде нужен монтаж който трябва да бъде извършен от ел. техник. Ако фасунгата виси от тавана може да се опита с някакъв вид абажур който да бъде прикачен към фасунга.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

За плафони ще бъде нужен монтаж който трябва да бъде извършен от ел. техник. Ако фасунга виси от тавана може да се опита с някакъв вид абажур който да бъде прикачен към фасунга.

Щом фасунгаТА виси от тавана - най-вероятно виси само на кабела. А този кабел .. няма да издържи тежестта на Х'абаДжура!

току-що, jhoro написа:

Щом фасунгаТА виси от тавана - най-вероятно виси само на кабела. А този кабел .. няма да издържи тежестта на Х'абаДжура!

Абажура никъде не съм писал че трябва да е стъклен.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Абажура никъде не съм писал че трябва да е стъклен.

Нещо такова ли?

Превърнете стария кашон в оригинален абажур

преди 3 минути, realityman написа:

Ей като това, но да си ползвам нашата фасунга. 

https://praktiker.bg/bg/Vlagozashtiteni-osvetitelni-tela/PLAFON-IP65-BYaL-1XE27-MAX-60W-BORSAN/p/475296

На #ей-това - фасунгата си е вътре, а кабела минава през щуцер.

• Автор

Ок, явно така ще е, трябва се реже кабела, че са си дълги и да се върже към фасунга на плафона. Просто не знам и кой е предпазителя за стълбището и си мислех, че има и по-лесен вариант. За дюбелите как най-лесно да се избегне да не ударим жицата в бетона? 

преди 2 минути, Raze написа:

И какво му е трудното да закачиш 2 жички? По-трудно ще е да пробиеш дупки в тавана.

Работа на височина и по електрическата мрежа???

Явно не разбира от тези неща.

преди 2 минути, Raze написа:

И какво му е трудното да закачиш 2 жички? По-трудно ще е да пробиеш дупки в тавана.

Ще бъде нужно да спре тока ,а за монтажа опит някакъв.

току-що, realityman написа:

Ок, явно така ще е, трябва се реже кабела, че са си дълги и да се върже към фасунга на плафона. Просто не знам и кой е предпазителя за стълбището и си мислех, че има и по-лесен вариант. За дюбелите как най-лесно да се избегне да не ударим жицата в бетона? 

Виж, че се сещаш - къде са проблемите.
Предпазителят най-вероятно е при общия електромер.
За скрити проводници  и арматура си има тестери.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

И поне „Първа квалификационна група за електробезопасност при работа по електрообзавеждане с напрежение до 1000 V“.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

Намерете си някой електротехник да ви монтира плафоните, няма да струва милиони.

Да, натам отива :) мерси на всички. Явно, че не е за начинаещи, щото е ток и е опасно. 

преди 5 минути, realityman написа:

Да, натам отива :) мерси на всички. Явно, че не е за начинаещи, щото е ток и е опасно. 

Браво на теб - не си самонадеян и си знаеш границите.

преди 1 час, realityman написа:

Голем левак си бе човек.
Няма нужда да режеш, можеш да го омотаеш и ще се скрие под пластмасата.
За да не пробиеш жицата можеш да гледаш от коя посока идва като разчовъркаш замаската или уред които писука като има метал в стената, имам такъв.
Тока трябва задължително да го спреш и да пази някой долу, да не го пусне друг още по-голям левак, баш кога си хванал гола жица на фазата да я обелваш.
Сложи поне едни кожени ръкавици за всеки случай, да не ядат варено жито роднините ти на погребение. И мери с фазомера и двете жици преди да ги пипаш, не се знае кой идиот какво е свързвал преди. За още по-сигурно мери дали няма да покаже 230 волта между двете жици, ще иначе ще си паднеш на главата падайки от стълбата.

п.п.
А един жичкаджия не спираше тока 2015г при мене, егати самоубиеца.
Докато сляза от третия етаж до електромера на къщата, оня е щял да си е прехапал яко вече езика и да е предал богу дух.

преди 7 часа, AAUUXX написа:

Ток лесно се спира. Правиш безопасно късо и тока изчезва!!! ;) 

... 

Към човека с проблем. Дай снимка на въпросната фасонка и да помислим как да го направиш лесно и безопасно. 

преди 7 часа, realityman написа:

Явно, че не е за начинаещи, щото е ток и е опасно. 

Опасен е, ако не си внимателен с него. ;) Достатъчно е Диелектрични ръкавици (contragent.com)

Отделно, при пробиване на отвори за "дъмбелите" внимавайте да не уцелите кабела! 

На първо време вижте това:

Успех!

преди 3 часа, dioib написа:

Към човека с проблем. Дай снимка на въпросната фасонка и да помислим как да го направиш лесно и безопасно.

Какво има да мислиш - тези неща са измислени отдавна!

преди 31 минути, jhoro написа:

Какво има да мислиш - тези неща са измислени отдавна!

image.png.aab597d448a876c23d6a32fbd00edcf3.png

Какво толкова от един тиган да си спретне плъфун??? :) 

п.п. Остави ме на мира. Сега му търся само стъкло .... 

Примерно това може да се приспособи:

image.thumb.png.47695f71b5e177a15c5a62f2f765c2ac.png

Плафон стъкло 1xE27 Ø30 mm E1251/5 - Деплан ООД - ВиК, строителни материали и нови технологии. (deplan.bg)

преди 11 часа, dioib написа:

Какво толкова от един тиган да си спретне плъфун??? :) 

п.п. Остави ме на мира. Сега му търся само стъкло .... 

Ще ти подаря - да мирясаш!

image.thumb.png.7367939568faac93443d516b17765481.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.