Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма за криптиране на папки и файлове

Featured Replies

Преди да направя нова тема четох тук във форума, четох и в интернет, но не мога да намеря правилната програма.

Търся безплатна програма, с която да мога да криптирам папки с файлове, както и отделни файлове /с разширения mp4, AVI, mp3, wav jpg, docx, PDF, PSD, cdr, RAR и всякакви други/.

Моля да ми препоръчате някоя наистина добра. Четох, че добри били BitLocker /била наследник наTrueCrypt/, AxCrypt и VeraCrypt. Инсталирах си VeraCrypt, четох указания и не разбрах дали с нея може да се криптират папки с файлове и файлове, но разбрах, че е най-добрата за криптиране на дялове.

преди 7 часа, ozic написа:

VeraCrypt.

С нея можеш да криптираш каквото си искаш. Проста е работата с нея.  BitLocker си е на Windows с него можеш да си криптираш дяловете и може да го настройш при пускане на компютъра да иска парола. Вера крипт има и скрити дялове. Което е хубаво. Зависи какво търсиш. 

преди 8 часа, ozic написа:

Преди да направя нова тема четох тук във форума, четох и в интернет, но не мога да намеря правилната програма.

Търся безплатна програма, с която да мога да криптирам папки с файлове, както и отделни файлове /с разширения mp4, AVI, mp3, wav jpg, docx, PDF, PSD, cdr, RAR и всякакви други/.

Моля да ми препоръчате някоя наистина добра. Четох, че добри били BitLocker /била наследник наTrueCrypt/, AxCrypt и VeraCrypt. Инсталирах си VeraCrypt, четох указания и не разбрах дали с нея може да се криптират папки с файлове и файлове, но разбрах, че е най-добрата за криптиране на дялове.

Сам си отговорил на въпроса VeraCrypt.

VeraCrypt е наследник на TrueCrypt. BitLocker е включен в Про версиите на Windows 10 и 11. И двете работят добре, но преди да правиш каквото и да е криптиране разучи много добре софтуера, който ще ползваш, защото ако объркаш нещо и изгубиш достъп няма как да възстановиш ключа и данните.

Инсталирах си VeraCrypt, четох указания и не разбрах дали с нея може да се криптират папки с файлове и файлове, но разбрах, че е най-добрата за криптиране на дялове.

VeraCrypt - създава приптиран контейнер в който можеш да сложиш всякакви папки и файлове. Паролата/ключа е общ за целия контейнер, но може да имаш колкото поискаш контейнери - предимството е, че го има дори за телефони и криптовирусите до последно не криптираха този тип файл/контейнер без разширение.

AxCrypt - ако правилно го помня - можеш да посочиш единичен файл и да го криптираш, предполагам можеш да зададеш различни пароли/ключ всеки път, ползвал съм го преди много, много години.

А каква е глобалната ти идея?

От мен един съвет към автора: Винаги прави криптирането на дискове които са 100% здрави и нямат каквито и да било проблеми от абсолютно никакво естество!

преди 1 минута, grizly написа:

От мен един съвет към автора: Винаги прави криптирането на дискове които са 100% здрави и нямат каквито и да било проблеми от абсолютно никакво естество!

И когато това се промени, защото рано или късно ще се промени - тогава?

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

Всеки нормален компютърен потребител който си има ценни данни и инфо си прави и си има няколко резервни копия, и ако евентуално нещо се случи с криптираните устройства - винаги от тях може да се изкопира всичко

Аз поне така процедирам и до сега проблеми съм нямал

преди 6 минути, grizly написа:

Всеки нормален компютърен потребител който си има ценни данни и инфо си прави и си има няколко резервни копия, и ако евентуално нещо се случи с криптираните устройства - винаги от тях може да се изкопира всичко

Аз поне така процедирам и до сега проблеми съм нямал

И тогава защо да не криптира върху всякакво устройство?

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

И тогава защо да не криптира върху всякакво устройство?

Уточни - какво имаш предвид под всякакво устройство?

преди 3 минути, grizly написа:

Уточни - какво имаш предвид под всякакво устройство?

Диск който има 5 релокейтнати сектора преди 2 години - примерно.

SSD - в края на живота си по данни от SMART-a.

UBS памет - глобално ...

SD ... DVD ... вътрешна памет на устройство - телефон, фотоапарат и т.н.

Криптирането на дискове които имат лоши сектори и те се увеличават е мисия невъзможна, а ако все пак успее да се криптира някак си такъв диск - то ще се чака страшно много

Представи си че имаш криптиран диск с лоши сектори и тези сектори се увеличават постоянно и от този диск искаш да възстановиш данни -  би ли могъл да възстановиш от него някакви данни?

току-що, grizly написа:

Криптирането на дискове които имат лоши сектори и те се увеличават е мисия невъзможна, а ако все пак успее да се криптира някак си такъв диск - то ще се чака страшно много

Всеки нормален човек не би ползваш за основни неща диск с много и често увеличаващи се лоши сектори и на такъв диск повярвай ми не само криптиране би било трудно.

Другото което бих поспорил с теб е грешката която правиш мислейки само за криптиране на цял диск - имам аз едни 1000 секретни документа - искам да ги защитя - еми правя един контейнер от 1GB и готово, а да не казвам, че може да е само 100MB. И какъв е шанса на един 500-1000GB диска да се счупят само тези сектори?

И накрая - имам чувството, че питащия иска да кажи тези файлове в облак и затова иска да ги криптира предварително - какъв е проблема ако диска му е полу читав? След като се предполага, че има читави резервни копия.

преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Всеки нормален човек не би ползваш за основни неща диск с много и често увеличаващи се лоши сектори и на такъв диск повярвай ми не само криптиране би било трудно.

Другото което бих поспорил с теб е грешката която правиш мислейки само за криптиране на цял диск - имам аз едни 1000 секретни документа - искам да ги защитя - еми правя един контейнер от 1GB и готово, а да не казвам, че може да е само 100MB. И какъв е шанса на един 500-1000GB диска да се счупят само тези сектори?

И накрая - имам чувството, че питащия иска да кажи тези файлове в облак и затова иска да ги криптира предварително - какъв е проблема ако диска му е полу читав? След като се предполага, че има читави резервни копия.

Всеки сам си преценява и си решава за себе си индивидуално. Аз лично с такива дискове не рискувам и не ги криптирам.

Имам голямо изобилие от здрави и нормално работещи такива - дал господ бог че да тръгна да си губя времето и да рискувам с повредени такива

Честно казано не виждам някъде да съм написал че мисля само за криптиране на цял диск - всеки е свободен и може да си криптира или цял диск или която част/дял от него си поиска

преди 1 минута, grizly написа:

Имам голямо изобилие от здрави и нормално работещи такива - дал господ бог че да тръгна да си губя времето и да рискувам с повредени такива

И стигаме до момента ...

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

преди 2 часа, grizly написа:

• Автор

Благодаря на всички за отговорите, но стигам до въпросите:

1. Как да разбера дискът ми дали е на 100% здрав и дали има някакви проблеми? Препоръчайте ми програма.

2. Ако дискът не е напълно здрав, как се оправя или какво се прави, за да се получи качествено криптиране?

преди 24 минути, ozic написа:

1. Как да разбера дискът ми дали е на 100% здрав и дали има някакви проблеми? Препоръчайте ми програма.

2. Ако дискът не е напълно здрав, как се оправя или какво се прави, за да се получи качествено криптиране?

1. Има много програми с които можеш да разбереш дали диска ти е здрав и като цяло състоянието и доста инфо за него - например HD Tune Pro

2. Ако диска не е напълно здрав или частично повреден най-добре го забрави и остави този диск особенно когато става въпрос за криптиране върху него

Иначе с програмата Hard Disk Sentinel Pro можеш да опиташ да възстановиш някои повредени сектори ако е възможно изобщо - от менюто на програмата избираш Диск ---> Повърхностен тест ---> Поправяне на Диск (Тест четене с поправка на сектори)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.