Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на 4 колони

Featured Replies

Здравейте имам следното питане имам 4 броя колони 2 броя джамо по70в 4-8ома и 2броя радиотехника по 120в 8ома и в момента съм ги вързал към усилвателя ямаха който е 130вата на канал вързани са двете джамо към канал а ,другите две радиотехника към канал б плюс към плюс минус към минус има ли някакъв по удачен вариант да ги вържа да има повече сила 

като покажеш ясни снимки на усилвателя отзад кое как си свързал и снимки на колоните отзад, тогава може би ще ти обърна някакво внимание

на снимките да виждам надпис на хартия БЕЛГ иначе си регистрирай още един ник и си разговаряй сам със себе си

преди 1 час, Hpp700 написа:

има ли някакъв по удачен вариант да ги вържа да има повече сила 

Не няма ,дори този начин на свързване не е подходящ защото тонколоните свързани на А са с импеданс 4 ома което може да доведе до претоварване на крайното стъпало и трансформатора на усилвателя ,както и тяхното дефектиране.

• Автор

Ето усилвателя и колоните вързани са както съм написал плюса от усилвателя към плюса на колоната така и с минуса на всичките колони 

Screenshot_20231219-190927_Gallery.jpg

Screenshot_20231219-190922_Gallery.jpg

Screenshot_20231219-204431_Gallery.jpg

Screenshot_20231219-204822_Gallery.jpg

преди 2 часа, Hpp700 написа:

има ли някакъв по удачен вариант да ги вържа да има повече сила 

Сега  колоните са свързвани за максимална сила.Натискаш бутончетата за А+Б . 2 по 130 Вата ,си е достатъчна мощност за тези колони.Ако е в ред  усилвателят,трябва да свири доста силно..Ако въпреки това ти е слабо,търси си по-мощен усилвател или чуй от близо дали всички говорители в колоните свирят.

преди 16 минути, AAUUXX написа:

И по мощни тонколони.

Да питам - за мен, а предполагам и за други...

При 4ом тези на 8 падат на половина. Което ще рече,при четири 2х2 - една четвърт . Или ?

преди 31 минути, Teemo v.3 написа:

Да питам - за мен, а предполагам и за други...

При 4ом тези на 8 падат на половина. Което ще рече,при четири 2х2 - една четвърт . Или ?

Музикалната мощност на тонолоните зависи освен от импеднаса им ,а и от чувствителността на същите ,както и изходната мощност и импеднас на НЧУ. При свързани 4 ома на А и 8 ома на Б импеданаса към крайното стъпало ще бъде 3ома при включени 4 бр тонколони едновременно, при свързване към ресивър на тонколонит е по различно тъй като при него има самостоятелен изход за всяка тонколона.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Музикалната мощност на тонолоните зависи освен от импеднаса им ,а и от чувствителността на същите ,както и изходната мощност и импеднас на НЧУ.

Аз не обяснявам правилно - сори.

Какво ми е ясно - 8/4 ом при 4 падат наполовина.  2х4 = 4х2 пак половинка.

Така както ги е вързал автора, 2х4 + 2х8 означава ли, 4х2 на всички ?

Или има още доста да уча ?

преди 1 минута, Teemo v.3 написа:

Какво ми е ясно - 8/4 ом при 4 падат наполовина.  2х4 = 4х2 пак половинка.

Не падат на половина и обясних защо в горния пост.

преди 4 минути, Teemo v.3 написа:

Така както ги е вързал автора, 2х4 + 2х8 означава ли, 4х2 на всички ?

Не.

преди 1 минута, цър-вул написа:

4+8 (++ -- т.е. паралело синфазно свързани) - резултатът е 8*4/(8+4)=2,67Ом

Не са 4 колони на канал ,а две.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

обясних защо в горния пост

Не като за птеродактили.

Ще чета още. Когато имам желание, да речем - след десетина години.

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Не са 4 колони на канал ,а две.

Е, 2, де! една 4 и една 8 в паралел как се смятат (груба сметка за активно съпротивление)?

преди 3 минути, цър-вул написа:

Е, 2, де! една 4 и една 8 в паралел как се смятат?

Офф вярно ,аз съм в грешка ,около 3 ома ще излезе.

преди 14 минути, цър-вул написа:

как се смятат (груба сметка за активно съпротивление)?

Кат гледам Йълдъз и пиша у форума тъй става :speak:

Rp = 1 / ((1/R1) + (1/R2))

Да добавя - омажа е за кабелите . Всеки кабел има съпротивление на метър ( обикновено на истинските кабели пише ,колко  е съпротивлението на метър ) . Дефакто за да няма повреди , както са вързани на двата канала , копченцето регулиращо омажа трябва да е в ляво , и кабелите да не превишават 2 ома за да не се създава амперудар на намотките и да не се стопят дори при слабо слушане ( особено като знам в нашата родна мрежа волтаж 260 понякога ) . Колоните ако не са прегоряли със 130 вата на канал ще счупиш прозорците ако увеличиш до край , а може у да се почувстваш като в дискотека , което е напълно достатъчно . Но ако са прегоряли намотките в тонколоните музика няма да чуеш , защото в БГ всеки праска някакви кабели , от където свари и не си прави труда да мери омажа ( и в повечето случаи тонколоните след няколко часа са като печка с реотани ) .

Това с омажа всеки 99 % от домашните майстори го пренебрегват ,и става така че колоните са били калпави . 

Електротехниците не помагат , защото си крият занаята. Но това с омажа си го провери. 

Умувате,че едните колони били 4 ома,а на тях(Джамо) пише 4-8 ома.Имам такива и измерени показват 8 ома.Автора може да пробва друг вариант:Последователно свързани колони,само на ,,А".Това ще увеличи баса,ще падне леко мощността на усилвателя,но ще позволи повече усилване,без изкривявания.Ако му хареса звученето,това е най-безопасния вариант,както за усилвателя,така и за колоните.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.