Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юнг, Основни идеи

Featured Replies

1 Животът и кариерата на Юнг
Карл Юнг (1875–1961), е швейцарски психолог и психиатър, известен
за създаването на система по психология, наречена аналитична психология. Неговата
ранната работа е силно повлияна от Зигмунд Фройд, основателят на
психоанализата.
Юнг вижда духовните аспекти на своята работа като жизнено важни и
винаги е твърдял, че скритият свят на психиката е толкова реален, колкото и
външен свят. Той вижда себе си като притежаващ две личности, едната аналитична
а другата - интуитивна. От това той осъзнава, че интеграцията на
различните аспекти на личността е много важна житейска задача и
цел на аналитичната психология. Като повечето пионери, той понякога бил
смятан за ексцентрик от основните мислители, но като могъща
харизматична личност постепенно придобива световно признание.

2 Ранният живот на Юнг
Юнг бил самотно, интроспективно дете и училището до голяма степен го отегчавало. Неговият баща е пастор, но мисленето на майка му било вкоренено в древно езически вярвания. Това довежда до двойственост и конфликт в собствената психика на Юнг. Навсякъде в живота му има дълбок интерес към природата и духовните въпроси и това оказва дълбоко влияние върху творчеството му.
Юнг учи медицина в университета и скоро е привлечен от психиатрията. Неговата
работата с психотични пациенти го вдъхновява за човешкото личностно
развитие. Той осъзнал, че симптомите на човек често са перфектни
смисъл в светлината на тяхната индивидуална история. Като приятел на Зигмунд
Фройд, последния силно повлиява на мисленето му. В крайна сметка разликите на
Мненията им, особено за природата на несъзнаваното, довежда до разрив между тях.

3 Вътрешният свят на Юнг
След разрива си с Фройд, Юнг преминава през дълъг период на депресия
и се оттегля в своя вътрешен свят. Скоро разбира, че проблеми
сънища и видени по някакъв начин са били свързани с идеи, изразени в митовете.
Това прозрение го кара да развие своите теории за колективното
несъзнавано (най-дълбокият слой на несъзнаваното, който се простира отвъд
индивидуалната психика) и архетипи (повтарящи се образи или модели на
мислене, което представя типични човешки преживявания).
По време на своята криза Юнг открива творческата игра като начин за отключване на несъзнаваното. Това става много важен аспект на Юнгианството
анализ. Той се увлича от рисуването на мандали (символични кръгли
дизайни), за да картографира напредъка си. Той също така работи с мечти, видения и фантазии, както неговите собствени, така и тези на неговите пациенти, откривайки, че те често дават представа за вътрешния свят на човека.

4 Изследване на психиката
Юнг подчертава, че е важно да се изучава както личното
Несъзнавано така и колективното несъзнавано, за да разберем
човешката психика. Фройд вижда несъзнаваното като потисната част от
ума, където затваряме неприемливите идеи и мисли. Юнг го вижда
много различно – за него това е истинската основа на човешката психика, от
което съзнанието възниква.
Юнг казва, че балансът е жизнено важен за психиката. Например на
егото (който мислим, че сме) и сянката (непризнати аспекти на
себе си, които отричаме) работят заедно в психиката като балансираща двойка. Той не намира за полезно да идентифицира отделни инстинкти за навигиране в рамките на психиката, както са направили други. Предпочита вместо това да използва термина либидо за описване на общата психическа енергия.

5 Пътешествието на психиката
Индивидуалната психика винаги се променя, тъй като търси растеж и
цялостност по пътя си към истинското Аз. Юнг предлага няколко
основни принципи на работа, всички базирани на природните закони.
- Принципът на противоположностите – всеки аспект на психиката естествено има
противоположен аспект.
- Принципът на еквивалентност – дадени са еднакви количества енергия
На всяка от противоположностите. Ако отричаме определени аспекти, енергията може да се блокира.
- Принципът на ентропията – това описва тенденцията за всички системи да „изчезнат“, тъй като енергията се разпределя равномерно. Това означава
че противоположностите са склонни в крайна сметка да се слеят заедно.
Пътуването на психиката следва архетипни модели, като раждане,
брак и смърт. Те са отразени в ритуалите на преминаване. За да
постигане на индивидуация (съзнателно осъзнаване и реализация на Аза), то
важно е винаги да вървим напред с потока на живота си.

6 Сънища и символи
Сънищата заемат централно място в аналитичната психология. Юнг предлага
различни функции на сънищата:
- да действа като компенсация за областите на съзнанието, които са
недостатъчхи или изкривени по някакъв начин;
- да върне архетипни спомени от колективното несъзнавано;
- да привлече вниманието към аспекти от живота ни, от които не сме
съзнателно осъзнати.
Сънят винаги има лично значение, което е от значение за сънуващия и
така че може да помогне с процеса на индивидуация. Сънищата могат да отразяват много различни аспекти на индивидуалната психика и символите на сънищата също могат даимат значение за обществото като цяло. Следователно анализаторът трябва да има добро разбиране на митологичните идеи, така че сънищата да могат да се разглеждат и в колективен контекст. Често е полезно да гледате на сънищата със свързваща тема, защото това може да доведе до нови прозрения.

7 Личността и взаимоотношенията
Юнг идентифицира две противоположни и балансирани нагласи в човека:
- интроверсия, където психическата енергия е обърната навътре, към
вътрешния свят;
- екстровертност, при която психическата енергия е обърната навън, към
външния свят.
След това той установява четири различни функции:
- мислене – този тип хора се свързват със света чрез логиката и
интелект;
- чувстване – този тип прави ценностни преценки за света;
- усещане – този тип разчита главно на сетивни впечатления;
- интуиция – този тип възприема света главно чрез
несъзнаваното.
Съзнателната ориентация на човек обикновено е към една от двете нагласи.
След това Юнг комбинира двете нагласи и четирите функции, за да произвежда
осем различни психологически типа. Психологическият тип на човек
влияе върху отношенията и поведението. Повечето хора са смесица от
два или повече вида.

8 Езотеричното и паранормалното
Юнг изучава езотеричното и паранормалното в търсенето на универсални
истини в човешката психология, които потвърдиха неговите теории за
колективно несъзнавано. Изучавал е гностицизъм и алхимия, които
комбинирани аспекти на мистика, магия, наука и религия. И в двете той
открил архетипна символика и митология, която подкрепяла неговите
теории.
Неговите астрологични изследвания и игриви експерименти с И Дзин (древна китайска система за гадаене), го накара да предположи съществуването на
втори природен закон, този на синхроничността, който работи заедно със закона
на причинно-следствената връзка.
Юнг вярва, че събитията във външния свят на материалните неща често се
отразяват във вътрешния свят на психиката и обратно. Това
в момента се подкрепя от аспекти на теориите в квантовата физика.

9 Религия и духовност
Юнг подчерта важността на индивидуалния опит в духония растеж и намира по-догматичните, фундаменталистки религии за безполезни
, защото водят до разногласия и духовен застой. През целия си живот той
Се бори с проблема за злото. Например той смята идеята за безгрешен Бог за неуравновесена, защото представляваше пълно отричане на аспекта на сянката.

…………
Юнг изучава много религии, за да придобие представа за архетипните
модели. Според него, източните религии са предимно интровертни,
търсейки смисъл отвътре. Западните религии са по-екстравертни,
с търсене на смисъл в „реалния свят“. Юнг смята, че истината се крие
някъде между двете и че религиите трябва да растат и да се развиват, за да могат да отговарят на дълбоките духовни нужди на обикновените хора.

10 Визионерът Юнг
Влиянието на Юнг се разпростира по целия свят, което го прави един от най-великите мислители на 20 век:
- Неговите идеи за колективното несъзнавано и архетипите са ни дали
нови прозрения за човешката психика.
- Неговият интерес към сънищата разшири нашето разбиране за
Несъзнаваното.
- Много от неговите идеи за личността са станали част от ежедневието
мислене.
- Увлечението му по митологията, религията и паранормалното отвори ново мислене за духовната психология.
Юнг използва различни терапевтични подходи, по-специално:
- Изследване на символиката в сънищата и фантазиите.
- Усилване на символи, чрез изследване на архетипни връзки.
- Асоциация – следване спонтанно свързани мисли.
- Активно въображение с помощта на методи като чертане, рисуване, драма или писане.
- Балансиране на противоположностите с цел постигане на по-голяма интеграция в психиката.
Сега юнгианските анализатори се обучават по целия свят и има много
институции, посветени на разширяването на неговите идеи.

П.п. Преводът е мой, част от тази книга: http://learningsources.altervista.org/Jung_the_key_ideas.pdf

преди 18 часа, Т.Христов написа:

Страхотна тема @chuko, макар и малко в сбит вид.

Искам да те попитам имаш ли тази книжка преведена на български?

10х

Има я книжката на български "Карл Юнг - Основни идеи" от Рут Сноудън. В гугъл излизат онлайн книжарници, които я продават за 15 лв., но ако посоча линк , ще е реклама. В Сторител я има за слушане.

Тука я дадох да си я четете безплатно, защото е много хубава. Между другото има и книга "Фройд основни идеи":  https://m.vk.com/wall-169240848_24742    

Пак е на английски.

Приятно четене.

"Психоанализата на Фройд е наука за анализиране психиката на Фройд" Така е и за Юнг.

Доколкото виждам от липсата на коментари, няма голям интерес към Юнг. Е, може сега да осмислят препоръчаната книга, но не вярвам.

Лично аз не ценя психоанализата, която е по- близо до изкуство отколкото до наука, а то значи, че прилича повече на алхимията, звездобройството, преди да станат химия и астрономия. Намирам архетиповете за неуспешен опит за обяснение, не смятам, че юнгианството има сериозни лечебни резултати. Наистина, не съм се подлагал на юнгиански анализ, но не съм ходил изобщо на психотерапевт. Ако някой смята, че липсата на опит като клиент ми пречи да давам мнение, нека някой подлагал се на такава терапия сподели. Не какво би било, а какво беше.

Принципно всеки може да си направи психоанализа. Тя може да се базира на школа или научни способи, но основното в една психоанализа е да осъзнаеш поведението си. 

Самото ти поведение в повечето случаи е комплексно и не е свързано с мислите ти, спомените ти и т.н., което определя психиката ти. До голяма степен е свързано с неврологията, т.е. начина по който мозъкът ти обработва сигналите от сетивата ти. Някои човеци са по-чувствителни, а други по-нечувствителни, а трети са с нормална психика. = Нужда от психо помощ имат първите два типа. За "лечение" пък се нуждаят третият тип при изживян стрес. 

От там на сетне всичко се свежда до някакъв праг. Вещите в психоанализите това им е целта, т.е. да помогнат на пациента да осъзнае кое го е сринало в миналото и е обособило сегашното му поведение. 

Самите школи ползват различни системи. Друг е въпроса дали анализите на Юнг описват по-добре психиката на човек. 

Все пак да напомня, че идеята е: Индивидът (субектът) да може да съществува в дадено общество (социум) и въпреки психичните сътресения от миналото си да продължи живота си пълноценно. 

Самата наука за психиката е психиатрия. Психологията не лекува!!! 

Контра "персона"

Юнг противопоставя Персона на Личност. Кант също приема "нещата за себе си" и сложността да ги превърнем в "неща за нас", но Юнг не решава въпроса.

Това е един порочен кръг: ако като персона човек е уязвим, но като личност се представя за арогантен, как да удостоверим, че не е обратното: като персона е арогантен, а пред терапевта си се представя като уязвим?

Твърде много фантазии на терапевта ще решат това. Най- добре е да хвърлим боб и на което твърдение се паднат повече зърна, това е.

Про интровертите

Това е най- трайно и значимо откритие на Юнг, което не се оспорва. Залегнало е дълбоко в психологията. Заслужена почит.

Контра тълкуването на сънищата.

Съногаданията имат много древни корени. Придавало им се е изключително значение, защото в тях е имало чудо да видим мъртви хора или фантастични обекти. В тях Юнг вижда царски път към несъзнаваното.

Смятам, че достъпът до несъзнаваното ще бъде по- успешен от буден и концентрирал вниманието си човек. Самата техника на релаксация или медитация не ни прави по- несъзнателни, а ни абстрахира от външните влияния за концентрация върху конкретната спекулация, т.е. умозрително разбиране. Сънищата са фрагментарни, противоречиви, неясно как свързани със събитията, които преживяваме на сън. 

Тук отново се връщам на несъгласието си, че има някаква дълбока персона, която е различна от това, което се изявява. По- скоро сънищата дават нещо различно, отклоняват от обяснения и самообяснения на нещата. Тези отклонения не са царски път, а алтернативна пътека, която не е задължително да води някъде, където е по- ясно пред очите.

на 28.12.2023 г. в 7:11, chuko написа:

Той вижда себе си като притежаващ две личности,

Юнг определено е смятал, че раздвоението на личността е нещо естествено.

на 28.12.2023 г. в 7:11, chuko написа:

Той се увлича от рисуването на мандали (символични кръгли дизайни), за да картографира напредъка си.

Много интересно. Как се прави?

От прочетеното стигнах до извода, че Аналитичната психология не ми подхожда, което пък навява мисълта, че няма универсална школа. Има множество обяснения, но до  консолидацията в едно има много време. По- добре да изчакам, отколкото да се хващам с едно.

на 9.01.2024 г. в 2:24, Търсещ истини написа:

Юнг определено е смятал, че раздвоението на личността е нещо естествено.

Само се замисли: Как се отнасяш към близки хора и как към чужди?! ;) = Поведението ти е различно! 

В една система ти може да си персона, а в друга да си личност. 

Интересен е казуса когато си "персона нон грата". :) 

• 3 седмици по-късно...
на 30.12.2023 г. в 23:11, Търсещ истини написа:

"Психоанализата на Фройд е наука за анализиране психиката на Фройд" Така е и за Юнг.

Доколкото виждам от липсата на коментари, няма голям интерес към Юнг. Е, може сега да осмислят препоръчаната книга, но не вярвам.

Лично аз не ценя психоанализата, която е по- близо до изкуство отколкото до наука, а то значи, че прилича повече на алхимията, звездобройството, преди да станат химия и астрономия. Намирам архетиповете за неуспешен опит за обяснение, не смятам, че юнгианството има сериозни лечебни резултати. Наистина, не съм се подлагал на юнгиански анализ, но не съм ходил изобщо на психотерапевт. Ако някой смята, че липсата на опит като клиент ми пречи да давам мнение, нека някой подлагал се на такава терапия сподели. Не какво би било, а какво беше.

Нека първо авторът на темата да завърши преводът. Да се види за какво става дума в книгата и тогава да се коментира. В началото изглежда са само общи приказки. 

Единственото което може да се отбележи е, че думата мечти може да се замени със сънища в изречението: 

"Той също така работи с мечти, видения и фантазии, както неговите собствени, така и тези на неговите пациенти, откривайки, че те често дават представа за вътрешния свят на човека."

Аз лично предпочитам за същите пари "За основите на аналитичната психология. Тавистокски лекции" на издателство Леге Артис и не планирам покупка на предложената книга, така че с интерес ще очаквам продължението на темата. В тази връзка, единственото за което се сещам като коментар е благодарности към автора на темата chuko за положения труд. 

Друг коментар за който се сещам е, че не е задължително интересът към Юнг да е свързан с писане на коментари. В тази връзка имам предложение - завършените части да се публикуват също и в групата за психология и философия (само за четене). С уговорката, че chuko реши да продължи с превода.

преди 6 минути, kaldata_user написа:

Нека първо авторът на темата да завърши преводът. Да се види за какво става дума в книгата и тогава да се коментира.

Съгласен съм да изчакаме, но смятам,че авторът се е насочил другаде. Самият аз съм се заявил като противник, в смисъл, че смятам Юнг за остарял в светлината на новите научни открития в психологията и неврологията на ВНД.

Чакаме!

Да направиме друго. Дайте си личните данни, ще закупя книгата за 15 лв. и ще ви я изпратя вкъщи.

《Карл Юнг. Основни идеи》| Рут Сноудън | Книги от онлайн книжарница Хеликон | Книжарници Хеликон (helikon.bg)

Карл Юнг. Основни идеи - Рут Сноудън - 📕 книга - store.bg

Карл Юнг. Основни идеи - Рут Сноудън (knizhen-pazar.net)

Какви реклами да не правиш или какви лични данни ти трябват??? 

Все тая е и ако споделиш от къде си взел книгата на английски. 

Отделно: Карл Густав Юнг – Уикипедия (wikipedia.org)

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Чакаме!

Той пък чака личните ви данни!!! :) 

За да получиш книга по "Еконт" или "Спиди", трябва име, адрес, телефонен номер. Ако ще правя подаръци, нека да е по моя начин, защо по вашия?

Явно това, което съм дал до сега не е задоволително. Някой трябва да направи усилие - да научи език, да седи да превежда, в случая това "Чакаме!" е за мен, да направя големите усилия, за да си имам "противник".

преди 1 час, chuko написа:

За да получиш книга по "Еконт" или "Спиди", трябва име, адрес, телефонен номер. Ако ще правя подаръци, нека да е по моя начин, защо по вашия?

Явно това, което съм дал до сега не е задоволително. Някой трябва да направи усилие - да научи език, да седи да превежда, в случая това "Чакаме!" е за мен, да направя големите усилия, за да си имам "противник".

Какво чакам? Не е книга. Може би мнение, форумна дискусия... обаче както съм се заявил като недоволен от Карл Густав, то би заприличало от моя страна като участие в квартална разправия. Добре. Не чакам. ... ама не ти ли се ще да похвалиш и защитиш от упреците ми Карл Густав?

Моля следващият пациент да заповяда. 

Тук в този форум се извършват свободни психоанализи. Системата е коренно различна от наличните. 

За спорове => @Търсещ истини е спретнал група. Там се обсъждат на по-високо равнище въпросите касаещи психологията и/или философията. 

Наслука!!! 

dioib, Бог да ти прости волните прегрешения!

Юнг ми дава различна гледна точка, която ме обогатява. Но не съм "пристрастен" към нея за да я "защитавам". Всъщност, мога да мина дори и без гледната точка на Юнг. Но да го чета е за предпочитане, пред това да чета форума.

преди 1 час, chuko написа:

Но да го чета е за предпочитане, пред това да чета форума.

Той Бог ми прощава и неволните неща. ;) Друг е въпроса защо си позволявам "волните прегрешения". :) 

Самата психология е, за да може човек да се адаптира към социума. Моето време за адаптиране е минало. 

Останалото е да споделям грешките из досегашния ми живот или да мърморя кът дърт и хокам младите. 

На моето се вика криза на крайнатъ възсттъ. Та кът ми требе някой да ме опява, то ми е все тая кой ще е свещеникът който ке го направи. :) 

На теб Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин 

Успех!

преди 3 часа, chuko написа:

да го чета е за предпочитане, пред това да чета форума.

По- добре с мъдри мъртъвци, нежели с живите глупци. (старо поучение) :) 

Тежко, тежко ... вином дайте, за да забравя туй що вий глупци не знаете! :) - Нека Ботев ме съди!!! Амин!!! :) 

на 28.01.2024 г. в 16:30, chuko написа:

Да направиме друго. Дайте си личните данни, ще закупя книгата за 15 лв. и ще ви я изпратя вкъщи.

Ако предложението е провокирано от мнението ми, ще откажа. Не искам написаното от мен да се приема или тълкува, едва ли не, като нещо задължаващо. Далеч съм от подобни мисли - някой да превежда или да купува и праща книги. Моята нагласа е, че ако някой е решил да преведе нещо което му е интересно и реши да го сподели, това е негов личен избор, който по никакъв начин не го задължава, ангажира или пък ощетява по някакъв начин читателя.

По темата Юнг и идеите му, базата ми за сравнение са предимно общодостъпни статиии и популярни четива. Статии на Мария Вълкова, биографията на Юнг от Аниела Яфе и разни книжки от поредицата "К.Г. Юнг & последователи" на "Леге Артис". Предложеното заглавие изглежда интересно, но ако не надгражда, тогава може да се мине и без него. Тавистокските лекции също са интересно и занимателно четиво. Не е като да липсват алтернативи.

Като допълнение, линк към статия на Мария Вълкова:

Трета глава
КУЛТУРАТА И КОЛЕКТИВНОТО НЕСЪЗНАВАНО. ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ - ИНДИВИДУАЦИЯ И ТРАНСЦЕНДЕНЦИЯ - КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ

Мария Вълкова

https://liternet.bg/publish13/m_vylkova/chuvstvoto/3.htm

Книги на Карл Густав Юнг и негови ученици.

Юнг, Карл Гюстав - ЕОН. Изследвания върху символиката на цялостната личност.pdf

Юнг К. Г. - Съвременният човек в търсене на душата.pdf

автобиогрфия на юнг.pdf

yung_uch.pdf

За да ги теглите, трябва да сте си в профила. Гостите не могат.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.