Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

въпрос - как се нарича и какво включва: оборудването

Featured Replies

Как се нарича и какво включва оборудването за доставка на интернет в отдалечени планински вилни зони?

Радиоприемната част е от малка антена тип 'чиния', за насочване към излъчвателя, в допълнение с електронен модул със захранване. От него вече се вкарва на WAN входа на всеки стандартен рутер. 

как се нарича това и откъде може да се закупи, за каква цена. Има ли някой, който да продава вече непотребен за него такъв комплект. Оказва се, че фирмите за доставка изискват 400 лв за техниката като покупка. Едва тогава към нея се предлага цената за доставка на данни.

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Как се нарича и какво включва оборудването за доставка на интернет в отдалечени планински вилни зони?

Радиоприемната част е от малка антена тип 'чиния', за насочване към излъчвателя, в допълнение с електронен модул със захранване. От него вече се вкарва на WAN входа на всеки стандартен рутер. 

как се нарича това и откъде може да се закупи, за каква цена. Има ли някой, който да продава вече непотребен за него такъв комплект. Оказва се, че фирмите за доставка изискват 400 лв за техниката като покупка. Едва тогава към нея се предлага цената за доставка на данни.

Зависи от оператора и неговата инфраструктура. Самия хардуер може да се закупи от много места - важното е какво ти трябва, а това знае ISP, който си си избрал. 

преди 37 минути, _ramus_ написа:

Това е XY проблем. Помисли си за мобилен интернет от някой мобилен оператор. Примерно нещо такова (никакви афилиейти с компанията): https://www.vivacom.bg/bg/residential/ceni-i-uslugi/internet/5g-home-internet

• Автор

няма 5G покритие Виваком, на тази локация. Иначе това е чудесен вариант, но 4G  е с твърде ниска скорост, а трябва да ми осигури поне 100 мб гарантирана и сигурна ( в границите на възможното, разбира се) връзка.

От телефона си приемам мобилен интернет, но отново е в най-добрия случай 3 мБ, повечето време е между 1 и 2. Не е от мобилния план, който ми е безлимитен 300 мб. Пожелателно това ще остане за нещо като бекъп  вариант а в момента точно това ползвам.

преди 1 час, _ramus_ написа:

няма 5G покритие Виваком, на тази локация. Иначе това е чудесен вариант, но 4G  е с твърде ниска скорост, а трябва да ми осигури поне 100 мб гарантирана и сигурна ( в границите на възможното, разбира се) връзка.

От телефона си приемам мобилен интернет, но отново е в най-добрия случай 3 мБ, повечето време е между 1 и 2. Не е от мобилния план, който ми е безлимитен 300 мб. Пожелателно това ще остане за нещо като бекъп  вариант а в момента точно това ползвам.

Не зная до колко ще съм ти полезен, но да спомена в този твой случай ползването на "StarLink"". Стига да можеш да си го позволиш. Вече има доста хора вързани към него, дори имаме и тук, във форума човек от Варна, който би ти дал много полезна информация. Забравих му името, но като си го припомня, бих ти го написал на лично, ако искаш.

От мен ЧНГ и много здраве на всички в къщи. Най важното - Успех в начинанието! Отвори  "StarLink и го разгледай подробно.

https://www.starlink.com/

преди 1 час, _ramus_ написа:

4G е с прекрасна скорост, теоретичният максимум на LTE категория 4 е 150Mbps надолу и 50Mbps нагоре, а на категория 6 е 300Mbps надолу и 50Mbps нагоре. Просто трябва да си намериш верния оператор. Това се постига с читав телефон (разбирай, такъв за около 1000-та лв.) с бърз LTE модем и да имаш в джоба SIM карти на 3-те оператора. Качваш се нависоко в къщата, на най-високата достъпна точка, вдигаш нагоре ръката с телефона, изчакваш така 10-15 секунди и после палиш един Speedtest. Същото упражнение повтаряш с 3-те карти и която ти даде най-висока скорост - това е твоят оператор. Изобщо не ти трябва 5G, просто си намери читаво 4G. Къде е тая вилна зона?

• Автор
преди 19 минути, Rammkopf написа:

Къде е тая вилна зона?

Храбрино ( до Пловдив).

Само Виваком е ок. Останалите три са още по-зле. Модемът на Виваком за 4джи е до 5 мб и това не ме устройва. Мобилният - не е ок, вечер като се приберат хората от града доста хора се накачват към клетката... и  :) да.

Вилата е на най-високото място из цялата околност - не е проблема височината, имам чудесна видимост към единствената комуникационна кула.

Имате 3 локални клетки в Храбрино - две са в първа зона (една на телевизионната кула и една върху гараж) и третата е във втора зона, над вила Фантом.

преди 35 минути, Колев 74 написа:

Не зная до колко ще съм ти полезен, но да спомена в този твой случай ползването на "StarLink"". Стига да можеш да си го позволиш. Вече има доста хора вързани към него, дори имаме и тук, във форума човек от Варна, който би ти дал много полезна информация. Забравих му името, но като си го припомня, бих ти го написал на лично, ако искаш.

От мен ЧНГ и много здраве на всички в къщи. Най важното - Успех в начинанието! Отвори  "StarLink и го разгледай подробно.

https://www.starlink.com/

Никъде не се упоменава каква е скоростта на интернета или аз не намирам?

• Автор
преди 6 минути, Rammkopf написа:

вила Фантом.

Имам видимост и към трите, но съм над последната. Вила Фантом се пада долу, под мен, но въпреки това ми е "почти видима". Именно на върха на втора вилна зона съм, на южно-източния склон - пада се вляво най-горе, сред зоната.

преди 3 минути, plmen88 написа:

StarLink

висока цена - и за първоначална покупка ( малко над 1100 лв), и за доставка на услугата ( почти 100 лв, за малко над 100 мб).

При липса на други възможности, и за платежоспособни клиенти - вероятно е ок.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

При липса на други възможности, и за платежоспособни клиенти - вероятно е ок.

А ако не намериш друга алтернатива?

преди 5 минути, plmen88 написа:

Потърсете темата на колегата от Варна. Съвсем прясна е - около месец назад. Не се сещам за името а и беше споменал в последните си тестове,че скоростта му се е покачила след скорошния ъпдейт на мрежата. Нямам време точно сега да я търся. А ако не е изгодна офертата за ramus, то няма никаква файда да си губите времето. Скоростите бяха над 100 мегабита, доколкото си спомням!

Както и предполагах - офертата не му е изгодна. Вече го потвърди.

• Автор

да. Това е т.н. "стандартна оферта'. Има и "луксозна" такава - тя е над 200 мб.

Но цените не са ми по джоба. Утре ще дойдат да правят оглед - дали имам подходяща видимост, за да решаваме за "антената" на местния доставчик. Има и други съседи - разпитах, изглеждат доволни.

Разбира се - има една алтернатива и тя е оптически кабел. Проблемът е, че съм твърде отдалечен и доставчикът ми каза заобиколно че толкова далеч не му е изгодно да прекара.

преди 6 минути, plmen88 написа:

А ако не намериш друга алтернатива?

аз вече имам такова предложение, просто малко ме шокира първоначалната инвестиция от 400 лв - за техниката за радиодоставка на интернет. Разясниха ми доколкото можаха - някаква американска техника, настройка в облак, следене, контрол и управление на трафика в реално време, те поемат в цената на услугата цялата поддръжка по канала... Вероятно това ще е ... изборът... по липса на други приемливи алтернативи.

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Имам видимост и към трите, но съм над последната. Вила Фантом се пада долу, под мен, но въпреки това ми е "почти видима". Именно на върха на втора вилна зона съм.

Такааа, това е чудесно! Можеш да проведеш малък експеримент. Предполагам, че си с телефон на Android? Изтегляш си Network Analyzer и в раздела Information поглеждаш най-най-долу Signal Strength под CELL DETAILS. Ако нивото на сигнала е по-високо от -100 dBm (т.е., в диапазона -90 или -80 dBm), значи си предразположен към високи скорости с оператора, който ползваш. Ако нивото на сигнала е по-ниско от -100 dBm< имаш някакъв проблем. Може и с телефона да е, не е задължително да е от клетката. Когато правиш измерването, телефонът се държи с две ръце, с по 2 пръста от двете страни, за да заглушаваш минимално антените му с ръцете си. И чакаш "замръзнал на място" по няколко секунди да се опресни информацията за силата на сигнала.

Пусни си един Speedtest от телефона и виж какви скорости ще хванеш на него. Зарежи тези "модеми", за които говориш.

Относно цената на оборудването - не са те излъгали. Това е типът антени, които ползвам аз. В края на 2023-та излезе един бюджетен модел на SXT фамилията, който обаче още не е плъзнал по търговската мрежа и го очаквам с нетърпение, да видя на каква цена ще дойде. Но за момента, тази антена е от линка е най-евтиното смислено решение. Това е чиния с трансивер, с вграден 4G модем категория 6. С гигабитовия ѝ вариант - LHGG - в едно забутано място насред Балкана хващам над 130Mbps нет от единствената клетка на Yettel на 4,5km в права линия. Хубави са, просто трябва да си знаеш оператора ...

преди 40 минути, plmen88 написа:

Ето ти линк за четене, но е от преди 1 година. Сега скоростите са много по добри от тогава. Това именно е и изразил колегата от Варна в последните си постове!

https://epochtimes.bg/kosmicheskiyat-internet-starlink-rv-veche-i-v-balgariya/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.