Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пловдивския Альоша, да го взривим ли, или да изваяме до него скулптура на пералня и къщичка за куче ?

Featured Replies

Да изваяме до него скулптура на пералня и къщичка за куче. Стига сме събаряли.

• Отговори 59
  • Прегледи 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В Европа никой не събаря паметници.

• За другите не знам, аз съм против премахваянето на каквито и да е исторически паметници, освен това и да се премахнат историята не може да се промени. Има паметници които са строени с пропагандна це

• Значи отричате, че Русия ви е освободила от Османското владичество, робство, присъствие или както ви харесва да го наречете? Тогава да изтрием и Вазов от историята! https://www.slovo.bg/showw

Публикувани изображения

В Европа никой не събаря паметници.

преди 58 минути, _Aumi_ написа:

Над 4000 съветски паметника в Европа са демонтирани

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

В Европа няма президенти руски слуги, парламенти бъкани от съветски комунисти, радио и телевизия, чиито екипи са утвърждавани от ДС, за това там някакъв съветски каменяк , който освен това не е по-висок от всичко друго, няма никакво значение.

КОлко теми ще пускате за тоя паметник кукумицини?

преди 12 минути, N47X написа:

В Европа няма президенти руски слуги, парламенти бъкани от съветски комунисти, радио и телевизия, чиито екипи са утвърждавани от ДС, за това там някакъв съветски каменяк , който освен това не е по-висок от всичко друго, няма никакво значение.

За сметка на това е пълно със слуги на САЩ.

Альоша в Пловдив ще падне, въпросът ми е как трябва да постъпи държавата България с другите Альоши? Тези в Русе, Варна, Бургас и тк.нт.....

много са

преди 9 минути, Bubbles написа:

Този е велик руснак, жалко че са му съборили паметника.

Е най-после един да си признае, че не е хубаво, че се събориха и тези паметници, някак само за съветските се жалваха досега. 

Аз все още чакам някой да назове една, единствена основателна причина за да останат тези пропагандни Паметници?

преди 2 минути, Old_story написа:

Аз все още чакам някой да назове една, единствена основателна причина за да останат тези пропагандни Паметници?

Реджеп е предложил нещо, но ще е по добре да се извая бюст със твоя лик, бре Зверче! Ако не за историята то поне за Калдата ще остане спомена за такъв велик герой с не знам колко си регистрации!

преди 13 минути, N1K17Y написа:

Е най-после един да си признае, че не е хубаво, че се събориха и тези паметници, някак само за съветските се жалваха досега. 

За другите не знам, аз съм против премахваянето на каквито и да е исторически паметници, освен това и да се премахнат историята не може да се промени.
Има паметници които са строени с пропагандна цел и информацията която едават е грешна/неточна/невярна, затова същата се коригира така че да отговаря на истината, както трябваше да се постъпи и с този на съветската армия.
Рушенето е признак на простотия и безсилие.

Демонтираните съветски паметници в Европа

Статуи, монументи и паметници от съветско време, прославящи Червената армия бяха съборени в редица държави в Европа, след руската инвазия в Украйна.

Дни след руското нахлуване, в Киев беше демонтиран монумент на приятелството между Украйна и Русия.

Мемориална плоча на Съветската армия в Латвия, също беше премахната. В столицата Рига 80-метров обелиск в памет на Червената армия беше съборен през август под шумни аплодисменти. 

Само ден преди това Естония разглоби паметник на танк с червена звезда и го премести в музей.

Още през 2017-та година Полша прие закон, забраняващ паметниците, които символизират тоталитарните режими, пише NOVA.

Според историци, паметниците са мощен инструмент на пропагандата, като превръщат минали събития, видими в настоящето. А разрушаването на съветски паметници е израз на сложните отношения между историята, паметта и политиката.

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Demontiranite-suvetski-pametnici-v-Evropa-1594114

преди 3 минути, Bubbles написа:

За другите не знам, аз съм против премахваянето на каквито и да е исторически паметници, освен това и да се премахнат историята не може да се промени.
Има паметници които са строени с пропагандна цел и информацията която едават е грешна/неточна/невярна, затова същата се коригира така че да отговаря на истината, както трябваше да се постъпи и с този на съветската армия.
Рушенето е признак на простотия и безсилие.

Така ли? И каква информаия по-точно трябва да пише на паметниците, ако останат? Може ли ти като историк да напишеш с няколко думи информацията, която трябва да се изпише, че да не е "грешна/неточна/невярна"?

Пловдивчанин: Огромна лъжа! Знаете ли какъв е надписът на Альоша? (ВИДЕО)

Читател на Plovdiv24.bg се свърза с нашата медия, за да вземе отношение по една от най-коментираните теми в момента както в Пловдив, така и в цялата страна. Даваме му думата сега:

"Альоша в Пловдив е изграден върху хълм с много голяма фигура на войник с автомат и надпис, на който пише: "Слава на Червената армия-освободителка!“ 

В тези няколко думи има една голяма лъжа. Интересно е Червената армия от кого ни е освободила, след като до септември 1944 г. Царство България беше свободна държава?!".

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchanin-Ogromna-luzha-Znaete-li-kakuv-e-nadpisut-na-Alyosha-1957801

преди 1 минута, Гражданин написа:

Така ли? И каква информаия по-точно трябва да пише на паметниците, ако останат? Може ли ти като историк да напишеш с няколко думи информацията, която трябва да се изпише, че да не е "грешна/неточна/невярна"?

Прави се проучване, документи, повтарям ДОКУМЕНТИ а не литературни творби тип "Крали марко и три синджира роби", остановява се точната фактология и се поднася на обществото, всичко останало е пропагандаи кривене на историческите факти, дали ще е в уфгода на комунисти, капиталисти или марсианци все е тая.

преди 3 минути, Bubbles написа:

Прави се проучване, документи, повтарям ДОКУМЕНТИ а не литературни творби тип "Крали марко и три синджира роби", остановява се точната фактология и се поднася на обществото, всичко останало е пропагандаи кривене на историческите факти, дали ще е в уфгода на комунисти, капиталисти или марсианци все е тая.

Питам те тебе да напишеш надписа. Не да ми пишеш гатанки. Можеш или не можеш, или пък не ти стиска да отговориш на този въпрос? 

Какъв си ти в този форум бре тарльо, че някой трябва да ти отговаря на въпросите? Не се ли виждаш пред огледалото, че по устата ти се стича още мляко от цицата на ма*ка ти?

преди 1 минута, Гражданин написа:

Питам те тебе да напишеш надписа. Не да ми пишеш гатанки. Можеш или не можеш, или пък не ти стиска да отговориш на този въпрос? 

Аз да го напиша?
Казах, трябва проучване чрез документи, повтарям ДОКУМЕНТИ и тогава да се пише. И преди да питащш защо - Защото през годините нещата толкова пъти са променяни, толкова неща са премахвани и други прикачвани за да бъде това което се чете, учи ци слуша отъ хората угодно на тия дето управляват, че иостната стои някъде напълно забравена, а ние тук си пелтечим приказки и учим на тях и децата си.
Пак ще повторя има си експерти историци които трябва да си седнат на задниците и да очнат да работят, щото заради малоумници управлявали ни и управляващи ни и техните малоумни мании сме се изгубили и то много сериозно, не знаем почти нищо за миналото си, сервират ни претиоплени добре аранжирани манджи така че да са ни угодни на празните тикви и ние си мислим че знаем нещо.
Пак ще повторя това което отдавна повтарям - За да знаеш нещо истинско от историята трябва четене, не на учебници и комерсиални книги, а документи и трябва наисти на много четене и много ровене, нещо което повечето тук никога йняма да направите, но гордо ще се биете в гърдите че знаете всичко.

Чакам смеещите се реакции.

преди 2 минути, Bubbles написа:

Аз да го напиша?
Казах, трябва проучване чрез документи, повтарям ДОКУМЕНТИ и тогава да се пише. И преди да питащш защо - Защото през годините нещата толкова пъти са променяни, толкова неща са премахвани и други прикачвани за да бъде това което се чете, учи ци слуша отъ хората угодно на тия дето управляват, че иостната стои някъде напълно забравена, а ние тук си пелтечим приказки и учим на тях и децата си.
Пак ще повторя има си експерти историци които трябва да си седнат на задниците и да очнат да работят, щото заради малоумници управлявали ни и управляващи ни и техните малоумни мании сме се изгубили и то много сериозно, не знаем почти нищо за миналото си, сервират ни претиоплени добре аранжирани манджи така че да са ни угодни на празните тикви и ние си мислим че знаем нещо.
Пак ще повторя това което отдавна повтарям - За да знаеш нещо истинско от историята трябва четене, не на учебници и комерсиални книги, а документи и трябва наисти на много четене и много ровене, нещо което повечето тук никога йняма да направите, но гордо ще се биете в гърдите че знаете всичко.

Чакам смеещите се реакции.

Оправдания, че ти липсвали докуметни, за да решиш какво да пишело... Ясен си.

преди 11 минути, Гражданин написа:

Оправдания, че ти липсвали докуметни, за да решиш какво да пишело... Ясен си.

Мне, аз мога да ти кажа какво бих написал, но дали ще е истина? М? Ето това е въпроса, понеже дори и аз не съм сигурен, чел съм доста по темата и има много и различни твърдния, а колкото и да ми се иска аз няма как да знам кое точно е истинското.
И все пак най близо би било да се премахне думата "Освободителна", останалото си е ок. Би могло и да бъде "Прочистила България от фашисти".

Проблема е, че на вас не ви пречи самия паметник, а това че е свързан с Русия, ако беше паметник на Осман паша примерно нямаше да вдигате такъв вой, ако беше на Василий втори също, ама пустата Русия много ви рови в психичното разстройство.

преди 7 минути, Bubbles написа:

Мне, аз мога да ти кажа какво бих написал, но дали ще е истина? М? Ето това е въпроса, понеже дори и аз не съм сигурен, чел съм доста по темата и има много и различни твърдния, а колкото и да ми се иска аз няма как да знам кое точно е истинското.
И все пак най близо би било да се премахне думата "Освободителна", останалото си е ок. Би могло и да бъде "Прочистила България от фашисти".

Проблема е, че на вас не ви пречи самия паметник, а това че е свързан с Русия, ако беше паметник на Осман паша примерно нямаше да вдигате такъв вой, ако беше на Василий втори също, ама пустата Русия много ви рови в психичното разстройство.

Цялото изречение го напиши, което трябва да го пише на паметника и спирам да те тормозя. Всъщност все тая, доволен съм от това, което прочетох. Е, не може да се каже, че съм доволен в точния смисъл, но така с "прочистила България от фашисти" показваш, че си съгласен с надписа, който си беше там така или иначе. 

преди 2 минути, Гражданин написа:

Ами аз очаквах да ми напишеш точно какво ТИ би написал, не оправдания как нямало значение какво мислиш, как имало документи за четене и т.н.. Когато отбиваш номера отговаряйки на въпросите си личи. Тук отбиваш пак номера, за да не кажеш мнението си ясно и категорично. Дали то ще е защото си имал документи или заради друго, няма значение. Това което исках да видя очевидно не желаеш да го напишеш, явно сам разбираш причините да не го направиш и да си упорит в отбиването на номера.

Ти верно си бот.

току-що, Bubbles написа:

Ти верно си бот.

Редактирах си мнението

Все ми е тая, всъщност какво ти би написал на паметника. Важното е, че потвърди, че си съгласен с "неговата истина".

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.