Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за стерео усилвател

Featured Replies

Здравейте,

Имам два броя ОТ Technics SB-EH600 трилентови, конструкцията е с басрефлекс със задно разположение с 6,5“ нискочестотни говорители. Импеданса им е 6 оhm, номинална мощност 80 w, максимална 160 w, честотна лента 42Hz-22kHz, чувствителност 89 dB. Тъй като са от стара аудиосистема, допълнително са им монтирани филтри за да могат да се свържат към стерео усилвател. Звучат ок или поне на мен ми харесва. Източници ще ми бъдат звука на тв, ще се слуша радио, интернет радио, музика през блутут или флашка. Не смятам да слушам усилено на мах или нещо подобно, идеята ми е да има достатъчно мощност и да звучи плътно или прилично ако мога така да се изразя и същевременно да не „издухам“ ОТ, ако реша да усиля някога. Помещението е около 20 кв. ( хол в апартамент).

Колебая между тези модели, но съм отворен и за други предложения:

Yamaha A-S501 , Yamaha A-S701 или Yamaha A-S801 като възнамерявам да добавя тунер или нещо като това.

Въпросите ми са:

1. Дали и кой от изброените е по подходящ за моите ОТ, като се има в предвид, че в даден момент вероятно ще се наложи да купувам нови ОТ 4 или 8 ohm ?

2. При избора на нови ОТ, освен импеданса, мощността им как трябва да бъде съобразена  спрямо мощността на усивателя ?

3. Ако новите ОТ са 8 ohm и ще се ползват само две (няма да се връзват повече ОТ и съответно няма да се ползват позициите А+В), импеданс селектора на усилвателя на каква позиция трябва да е, тъй като там има 4 ohm мин. и 6 ohm мин., а в описанието на горепосочените усилватели е указан импеданс и 8 ohm?

Благодаря.

Разрешен от AAUUXX

преди 3 часа, Uncle Gazpacho написа:

Здравейте,

Имам два броя ОТ Technics SB-EH600 трилентови, конструкцията е с басрефлекс със задно разположение с 6,5“ нискочестотни говорители. Импеданса им е 6 оhm, номинална мощност 80 w, максимална 160 w, честотна лента 42Hz-22kHz, чувствителност 89 dB. Тъй като са от стара аудиосистема, допълнително са им монтирани филтри за да могат да се свържат към стерео усилвател.

Това са тонколони с bi-amp свързване ,нискочестотния високоговпрител покрива нискочестотна лента до 130Hz ,нагоре в честотната лента са mid bass и високочестотния високоговорител които са свързани към отделен НЧУ ,а ВЧ отделени с разделителен кондензатор 2.2мкф. Тоест тези тонколони са предназначени и проектирани за свързване към bi-amp усилвател, поставянето им на филтри трябва да е съобраден с честотната лента за всеки високоговорител ,в противен случай ако е добавен класически триленов филтър при срез 1000Hz/ 3500Hz ще се получи дупка в ниско-средночестотния диапазон.

Колебая между тези модели, но съм отворен и за други предложения:

Yamaha A-S501 , Yamaha A-S701 или Yamaha A-S801 като възнамерявам да добавя тунер или нещо като това.

И трите усилвателя са добри, но мощни за тези тонколони ,ако ще усилвате до край.

1. Дали и кой от изброените е по подходящ за моите ОТ, като се има в предвид, че в даден момент вероятно ще се наложи да купувам нови ОТ 4 или 8 ohm ?

Само bi -amp усилвател би бил подгодящ за тези тонколони.

Добра идея е да купите тонколони ,двулентови или трилентови избора ще бъде ваш. 8ohm е по добре от 4ohm тонколони.

2. При избора на нови ОТ, освен импеданса, мощността им как трябва да бъде съобразена  спрямо мощността на усивателя ?

По правило трябва да бъдат с мощност два пъти мощността на усилевателя, но ако не се усилват до край това може и да не бъде спазено условаие.

3. Ако новите ОТ са 8 ohm и ще се ползват само две (няма да се връзват повече ОТ и съответно няма да се ползват позициите А+В), импеданс селектора на усилвателя на каква позиция трябва да е, тъй като там има 4 ohm мин. и 6 ohm мин., а в описанието на горепосочените усилватели е указан импеданс и 8 ohm?

Благодаря.

Ако тонколоните са с импеданс 8ohm то селектора за импеданс на усилвателя също трябва да е настроен на 8ohm.

Някои модели усилватели (повечето) нямат селектор за импеданса на колоните, а в техническите им данни направо дават каква е номиналната мощност на усилвателя при колони с импеданс 4 и 8 ома.

А от трите модела усилватели на Ямаха на мен най-много ми хареса третият - А-S801, защото вграденият цифровоаналогов преобразувател има всички видове входове - USB, коаксиален и оптичен, и може да бъде свързан не само към телевизор, но също и към компютър и да се пуска цифрова музика с много високо качество във формати РСМ и DSD.

Но трябва да се внимава с усилването на този усилвател с наличните колони.

• Автор

Благодаря за бързите и изчерпателни отговори. Относно въпроса за селектора на импеданса на тези модели Yamaha вероятно не съм се изразил правилно та, ако имаме две ОТ 8ohm на коя позиция трябва да е селектора при положение че позициите са low A или B 4ohm min. A+B 8ohm min. и high A или B 6ohm min. А+В 12ohm min. ?

преди 2 минути, Uncle Gazpacho написа:

Благодаря за бързите и изчерпателни отговори. Относно въпроса за селектора на импеданса на тези модели Yamaha вероятно не съм се изразил правилно та, ако имаме две ОТ 8ohm на коя позиция трябва да е селектора при положение че позициите са low A или B 4ohm min. A+B 8ohm min. и high A или B 6ohm min. А+В 12ohm min. ?

Накратко в позиция А могат да бъдат свързани тонколони с импеданс 4ohm ,на позиция A+B трябва да бъдат свързани тонколони с импеданс не по малък от 8ohm тъй като крайните стъпала са две на брой, а не четири и свързани тонколони с импеданс 4ohm на A+B ще доведе до повреда на усилвателя.

• Автор

Тоест няма значение че ОТ 8 ohm са само две и селектора е на A+B 8ohm min. Объркването ми идва от това че на тези усилватели позицийте на селектора са само две low и high.

Накратко - при две озвучителни тела с импеданс 8 ома селекторът трябва да е на позиция  high A или  high B 6ohm min. Т.е. щом като усилвателят може да работи с ОТ с импеданс 6 ома в тази позиция на селектора, няма никакъв проблем ОТ да са импеданс 8 ома.

Позиция А+В е само ако се свържат 4 озвучителни тела. При това на позиция low и четирите ОТ трябва да са с импеданс по 8 ома, а на позиция high - и четирите трябва да са с импеданс поне по 12 ома.

При свързване А+В четирите чифта изводи на усилвателя се оказват свързани два по два в паралел един към друг. Според електротехниката при паралелно свързване на два еднакви по стойност резистора общото съпротивление на двата резистора е два пъти по-малко.

Т.е. за усилвателя в режим А + В все едно че има не четири ОТ по 8 ома , а две ОТ по 4 ома. Аналогично и при ОТ по 12 ома.

преди 48 минути, Uncle Gazpacho написа:

Тоест няма значение че ОТ 8 ohm са само две и селектора е на A+B 8ohm min. Объркването ми идва от това че на тези усилватели позицийте на селектора са само две low и high.

ОТ 8ohm включени към А селектора трябва да е на 6/8ohm min.

• Автор

Разбрах, благодаря много на всички. Последен въпрос и темата е приключена: Ориентировъчно ОТ с каква мощност бихте ми препоръчали за помещение което е приблизително 20 кв. хол в апартамент? 

• Решение
преди 1 минута, Uncle Gazpacho написа:

Разбрах, благодаря много на всички. Последен въпрос и темата е приключена: Ориентировъчно ОТ с каква мощност бихте ми препоръчали за помещение което е приблизително 20 кв. хол в апартамент? 

Ако не се предвижда усилване дълготрайно до край усилвателя ,но все пак да има възможност за силно звучене при нужда то 100W 8ohm биха били достатъчни за гореизброените усилватели.

100 вата ще са достатъчни, както написа AAUUXX.

Обаче има и още нещо. Колоните се различават по така наречената чувствителност. По-високо чувствителните колони свирят по-силно при еднаква подавана мощност от усилвателя в сравнение с по-ниско чувствителни.

Този параметър се измерва в децибели - dB.

Съветът ми е да си изберете колони с по-висока чувствителност.

Например - нискочувствителни колони са такива с 88-89 dB, а високо чувствителни - с 92, 94 или 96 dB.

Моите колони Klipsch Forte III са с чувствителност 99 dB.

Какъв е смисълът от височувствителните колони? Първо свирят силно и с усилватели с по-ниска мощност.

Второ - като  ги пуснете с усилвател с по-голяма мощност - звукът става силен (много силен) преди да сте стигнали и половината от завъртането на врътката за усилването. Т.е. усилвателят работи в идеален режим, няма никакви нелинейни изкривявания и звукът е кристално чист и доста силен, ако така ви харесва. И все още има голям запас от мощност на усилвателя. И никога няма да се налага да усилвате докрай и няма да възникне риск от повреда на озвучителните тела или усилвателя.

Само като информация. При използване на еднакви колони - усилвател с мощност 100 вата свири два пъти по-силно от усилвател с мощност 10 вата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.