Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Регистрация в България на кола от Холандия

Featured Replies

Здравейте,

Искам да знам какви документи ще ми трябват при регистрацията на холандската ми кола в България.

Случаят е следния: живея в Холандия от години и обмислям връщане в България. Съответно искам да си взема колата с мен при изнасяне от държавата. Колата имам от над година, регистрирана на мен с всичко изрядно - прегледи, данъци и застраховки. 

Това което ме обърква е, че прочетох че в КАТ ще ми искат договор за покупката. Тук в Холандия като закупуваш и прехвърляш кола от частно лице - става без писмен договор. Въпросът е дали ми трябва такъв документ при положение, че колата е на мое име (дори на талона го има)?

Благодаря на отзовалите се.

Договор за покупко-продажба се иска, когато е налице едновременно смяна на собствеността и регистрация в България!

Вие си носете документ за самоличност и оригиналния нидерландски талон (или както се казва там).

преди 3 часа, badgerNL написа:

Тук в Холандия като закупуваш и прехвърляш кола от частно лице - става без писмен договор.

Значи викаш бия ти два шамара, изритвам те от колата ти в Холандия и тя става моя, без да сме писали договор. После си я прехвърлям на мое име в Холандия и ти не можеш да докажеш че не съм ти я платил, понеже тамошните туземци договори не пишели.

Айде да посмалиш малко лъжите, щото в бг няма да ти повярват и ще ти разкажат играта.

И не се опитвай да ги будалкаш че си я купил чисто нова от магазин, та заради това нямаш договор, щото ще го разберат много лесно.

Абе тя тая бракма и без това е на 100 години, зарязвай я там и готово.

• Автор

Прехвърля се чрез two factor authentication чрез DigiD. Струва 13е. В холандската шофьорска книжка има чип, които сканираш с четеца на телефона.

Благодаря за мнението.

преди 14 часа, Белгиеца написа:

Значи викаш бия ти два шамара, изритвам те от колата ти в Холандия и тя става моя, без да сме писали договор. После си я прехвърлям на мое име в Холандия и ти не можеш да докажеш че не съм ти я платил, понеже тамошните туземци договори не пишели.

Айде да посмалиш малко лъжите, щото в бг няма да ти повярват и ще ти разкажат играта.

И не се опитвай да ги будалкаш че си я купил чисто нова от магазин, та заради това нямаш договор, щото ще го разберат много лесно.

Абе тя тая бракма и без това е на 100 години, зарязвай я там и готово.

По тя логика и аз мога да те набия и да те накарам да подпишеш пълномощно, с което аз си озаконяване твоята кола. Абе белгиец кога ще приемеш, че Нидерландия е по-добре уредена от Белгия. Тука не пълним гушите на алчни нотариуси, а се плаща 10 евро за услугата и заедно с купувача може да си уредите нещата сами дигитално.

преди 17 часа, badgerNL написа:

Здравейте,

Искам да знам какви документи ще ми трябват при регистрацията на холандската ми кола в България.

Случаят е следния: живея в Холандия от години и обмислям връщане в България. Съответно искам да си взема колата с мен при изнасяне от държавата. Колата имам от над година, регистрирана на мен с всичко изрядно - прегледи, данъци и застраховки. 

Това което ме обърква е, че прочетох че в КАТ ще ми искат договор за покупката. Тук в Холандия като закупуваш и прехвърляш кола от частно лице - става без писмен договор. Въпросът е дали ми трябва такъв документ при положение, че колата е на мое име (дори на талона го има)?

Благодаря на отзовалите се.

Автора от 20 години живея в Нидерландия в Грьонинген пиши ми на лични ще ти дам телефон на, който да ми се обадиш и ще ти обесна от до как става. Миналата година регистрирах кола от Нидерландия в България.

на 23.01.2024 г. в 13:54, Коркодила написа:

Тука не пълним гушите на алчни нотариуси, а се плаща 10 евро за услугата

В Белгия също няма нужда от нотариус и не се плаща нищо, само се пише договорче на хартия за всеки случай.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

В Белгия също няма нужда от нотариус и не се плаща нищо, само се пише договорче на хартия за всеки случай.

И каква стойност има тази хартия без да е заверена при нотариус?

Същата като всеки друг договор писан на хартия бе.
Като наемаш апартамент не ходиш при нотариус, а си пишете договор между вас и ако спреш да плащаш наема, съдията уважава договора който си подписал.
Като постъпваш на работа пак пишеш договор с работодателя на хартия и не ходиш при нотариус.
Като дойде един хичкаджия и ти представи един документ на който пише за колко пари ще ти свърши работата, като го подпишеш това пак е договор, ако не платиш той се жали пред съдията с него.
Такиви ми ти работи.

преди 4 часа, Коркодила написа:

И каква стойност има тази хартия без да е заверена при нотариус?

Всеки договор - даже устния - си има една и съща стойност. Прост в България има изискването, прехвърлянето на собствеността на имоти и МПС-та да става с нотариална заверка.

Но когато е внос - не се ходи при нотариус, а при заклет преводач. Където ти правят легализиран превод и оттам - направо в КАТ.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Същата като всеки друг договор писан на хартия бе.
Като наемаш апартамент не ходиш при нотариус, а си пишете договор между вас и ако спреш да плащаш наема, съдията уважава договора който си подписал.
Като постъпваш на работа пак пишеш договор с работодателя на хартия и не ходиш при нотариус.
Като дойде един хичкаджия и ти представи един документ на който пише за колко пари ще ти свърши работата, като го подпишеш това пак е договор, ако не платиш той се жали пред съдията с него.
Такиви ми ти работи.

Да ама тука иде реч за прехвърляне на собственост. Малко по различно е.

преди 28 минути, jhoro написа:

Всеки договор - даже устния - си има една и съща стойност. Прост в България има изискването, прехвърлянето на собствеността на имоти и МПС-та да става с нотариална заверка.

Но когато е внос - не се ходи при нотариус, а при заклет преводач. Където ти правят легализиран превод и оттам - направо в КАТ.

Ходи се отатък заклет преводач. Разбира  ти главата от тия работи колко дедо ми от китара.

преди 23 минути, Коркодила написа:

Ходи се отатък заклет преводач. Разбира  ти главата от тия работи колко дедо ми от китара.

За дедо ти не знам, ама аз съм внесъл доста коли!

преди 35 минути, Коркодила написа:

Какви? От  зрънчо най-вероятно.

Съвсем нормални, втора употреба. От Германия, Нидерландия, Белгия ...

Я ходи да си лягаш - децата вече спят!

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, при смяна на регистрация на автомобил с белгийски номера,към български,белгийските номера ще ми ги върнат ли да си спра застраховката и таксите или остават в КАТ и те поемат ангажимента да ги върнат в Белгия.

Благодаря 

току-що, нека да е лято написа:

Здравейте, при смяна на регистрация на автомобил с белгийски номера,към български,белгийските номера ще ми ги върнат ли да си спра застраховката и таксите или остават в КАТ и те поемат ангажимента да ги върнат в Белгия.

Благодаря 

Щом ще експортираш автомобила от Белгия - не трябва ли да декларираш това обстоятелство?
Поне за Великобритания е така - https://www.gov.uk/taking-vehicles-out-of-uk - и преди, и след Брекзит.
Може би тази информация ще ти е от полза.

преди 2 часа, нека да е лято написа:

...или остават в КАТ и те поемат ангажимента да ги върнат в Белгия.

Как можа главата ти да роди такава идиотска мисъл, че КАТ щял да те обслужва тебе ?

Абе льольо, белгийските коли имат само заден номер бе ей ...
Предните ги продават с какъвто си искаш номер по магазините.

Ти просто нямаш кола с белгийски номера, някой те е будалкал нещо.

преди 8 часа, Белгиеца написа:

Как можа главата ти да роди такава идиотска мисъл, че КАТ щял да те обслужва тебе ?

Както остават в КАТ "транзитните" регистрационни табели. Или мислиш, че ако докарам кола от Германия - после ходя да ги връщам ли?

В предния пост казах, че не съм сигурен как е в Белгия. От Германия не можеш да изнесеш кола, с местни номера - само с транзитни. Във Великобритания номера не се сменят, докато солата е в употреба

преди 5 часа, jhoro написа:

Както остават в КАТ "транзитните" регистрационни табели.

Абе казашкия льольо, оня другия питаше дали КАТ щял да се разправя да връща у Белгия на собствени разноски нормалния заден номер на белгийска каруца, а не транзитен такъв.

Тука просто някой си регистрира поредния ник и си бръщолеви глупости, колкото да не заспи пред компютъра му.

• 8 месеца по-късно...

Здравейте. Наскоро закупих Автомобил който е внесен от Холандия. Продавача ми даде талона(една пластика), и хартиения документ. В последствие обаче пластиката се загуби и съм в задънена улица. Сигурен съм, че не съм първия с подобен случай. Дали има решение в тази ситуация за да си регистрирам автомобила ? Ще съм благодарен на всички градивни коментари.

преди 24 минути, Sashostanchev написа:

Здравейте. Наскоро закупих Автомобил който е внесен от Холандия. Продавача ми даде талона(една пластика), и хартиения документ. В последствие обаче пластиката се загуби и съм в задънена улица. Сигурен съм, че не съм първия с подобен случай. Дали има решение в тази ситуация за да си регистрирам автомобила ? Ще съм благодарен на всички градивни коментари.

Хубаво казваш „внесен от Холандия“, ама ... регистриран ли е в България?

И какви документи ти е дал? В Нидерландия автомобил се продава с нормален договор - който трябва да се преведе от „заклет преводач“, в България се иска нотариална заверка.

преди 1 час, jhoro написа:

Хубаво казваш „внесен от Холандия“, ама ... регистриран ли е в България?

И какви документи ти е дал? В Нидерландия автомобил се продава с нормален договор - който трябва да се преведе от „заклет преводач“, в България се иска нотариална заверка.

Абе олигофрен, спри да пишеш глупости и да въвеждаш хората в заблуждение. Такива договори в Нидерландия за прехвърляне на автомобил не съществуват! Единственото, което трябва да продавача и купувача е документи за самоличност, струва 10 евро прехвърлянето и става в RDW, или всяка книжарница или супермаркет където имат пощенски клон.

преди 2 часа, Sashostanchev написа:

Няма да стане пич. Тази ,,пластика,, е малкия талон. Сега обратно към Нидерландия да ти издадат нов. И надявам се да си отписал колата от RDW и да са ти да ли големия зелен хартиен талон, който удостоверява, че колата е отписана, защото и без него няма да стане.

преди 2 часа, Коркодила написа:

Абе олигофрен, спри да пишеш глупости и да въвеждаш хората в заблуждение. Такива договори в Нидерландия за прехвърляне на автомобил не съществуват! Единственото, което трябва да продавача и купувача е документи за самоличност, струва 10 евро прехвърлянето и става в RDW, или всяка книжарница или супермаркет където имат пощенски клон.

Хайде да четем - Een auto verkopen - Продавам кола

Цитат

Ако продадете колата си, трябва да сте сигурни, че купувачът прехвърля колата на свое име и че вие като продавач получавате сертификат за обезщетение. Ако това не се случи, вие оставате отговорни за задълженията, свързани с притежаването на автомобил на ваше име.

Какво трябва да знаете първо

Можете да продадете автомобила си само при следните условия:  

• Продавате превозното средство на човек, който е на поне 18 години (16 години, ако е мотопед)
  • Вие продавате превозното средство на някой, който живее в Холандия и е регистриран в общината в Общинската база данни с лични досиета (BRP).
    Ако купувачът живее в чужбина, трябва да отидете с купувача до пункт за проверка на RDW или гише на RDW, където превозното средство трябва да бъде регистрирано за износ. 
  • Имате пълното свидетелство за регистрация на хартиен носител или регистрационния талон с регистрационния код на автомобила. Загубили ли сте регистрационния си сертификат (или част от него)? След това първо кандидатствайте за ново удостоверение за регистрация. Ако сте загубили кода за приписване, трябва да поискате нов код за приписване.

Проверете удостоверението за регистрация

Не сте сигурни дали свидетелството за регистрация във формат на кредитна карта (лицензионна карта) е последната издадена регистрационна карта за вашия автомобил? Можете да проверите това при нас безплатно.
За да направите това, отидете на Проверка на вашата регистрационна карта. 

Дайте на купувача сигурност относно пробега

Можете да предложите на купувача на вашия автомобил повече сигурност, като демонстрирате, че пробегът на вашия автомобил е точен. Това е възможно с безплатния RDW Vehicle Report. Това включва регистрираните показания на километража и оценка на тези показания.
За да направите това, отидете на RDW Vehicle Report Request.

Продажба на физически или юридически лица
Продавате автомобила си на физическо или юридическо лице?  Тогава продажбата протича така:

1. Вие предоставяте на купувача следните документи:
    - регистрационното удостоверение във формат на кредитна карта с регистрационния код
    - регистрационното удостоверение и удостоверението за прехвърляне (ако имате хартиен регистрационен сертификат). Все още запазвате превозното средство, което продавате.
  2. Купувачът организира прехвърлянето на превозното средство на гише за регистрационни табели на Post NL или Kentekenloket BV или гише на RDW. (Понякога купувачът може да направи това и онлайн. Той може да намери информация за това в Прехвърляне на регистрационен номер - Ето как работи онлайн прехвърлянето.)  
  3. Купувачът ще получи удостоверение за обезщетение от служителя. Трябва да получите това доказателство от купувача. Това доказва, че автомобилът вече не е регистриран на ваше име. Получихте ли удостоверението за обезщетение? След това можете да дадете превозното средство. 
  4. Имате ли превозно средство, което подлежи на изискване за технически преглед? Моля, предоставете на купувача също и доклада за технически преглед (ако превозното средство вече е преминало технически преглед). 

преди 4 часа, Sashostanchev написа:

Има, разбира се - не си първия, дето си е загубил „пластиката“!

Цитат

Загубено свидетелство за регистрация
Загубили ли сте свидетелството си за регистрация или е било откраднато или повредено? Поискайте ново удостоверение за регистрация тук. Автоматично ще получите нов регистрационен код. Дори ако сте загубили част от удостоверението за регистрация на хартиен носител (например вашето удостоверение за прехвърляне), ще ви трябва ново удостоверение за регистрация.

Условия за кандидатстване за ново удостоверение за регистрация

• Превозното средство е регистрирано на ваше име или на името на вашата фирма.
    или
  • Вие давате разрешение на някой друг да кандидатства за удостоверение за регистрация от ваше име.

Кандидатствайте за ново удостоверение за регистрация

1. Вземете кода за докладване  (4 цифри). Моля, обърнете внимание: това не е същото като кода за приписване (9 цифри). Прочетете тук къде можете да намерите кода за докладване . 
  2. Кликнете върху Изискване на сертификат за регистрация. Изберете „Искане на карта с регистрационен номер с регистрационен код“. Вие плащате разходите чрез iDEAL.
  3. Ще получите нов регистрационен сертификат (регистрационна карта) и автоматично регистрационен код. (Вижте времето за доставка ) 
  4. Изпращаме удостоверението за регистрация на адреса на регистрирания собственик/държател, като регистриран в общината.
  5. Имахте ли удостоверение за регистрация на хартиен носител? След това, след като получите новото си свидетелство за регистрация, изрежете частите от стария хартиен регистрационен номер.
    Имахте ли регистрационна карта? След това изхвърлете „стария“ регистрационен код. Това вече не е валидно.
  6. Запазвате същата регистрационна табела. 
преди 32 минути, Коркодила написа:

И къде прочете за договор , който да е преведен от заклет преводач?

В българските закони и изискванията на КАТ - когато отидеш да я регистрираш в България. Иначе казват - „Може да е крадена!“

Ако ще си я караш само в Нидерландия - това е друг въпрос.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.