Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Java script помогнете

Featured Replies

захванах се с java да го понауча имам един въпрос ето:

<HTML>

<BODY onLoad="alert('ЗдравеSйте!')">

</BODY>

</HTML>

как да го направя така чe след здравеите да ми излиза друго съобщение и така да продължа .....

:)

Много просто;заповядай:

<script>

alert('Здравейте!');

alert('Отново здравейте!');

</script>

захванах се с java да го понауча имам един въпрос ето:

<HTML>

<BODY onLoad="alert('ЗдравеSйте!')">

</BODY>

</HTML>

как да го направя така чe след здравеите да ми излиза друго съобщение и така да продължа .....

:)

Като за начало малко въведение. Когато екипът на Нетскейп измисля езика ДжаваСкрипт за да вкара малко интерактивност в иначе "мъртвия" ХТМЛ вече е набрала сила Джава Аплет технологията. Поради сходството в синтаксиса, семантиката и предназначението с Джава, този скриптов език е кръстен ДжаваСкрипт. Тази история я разказвам за да наблегна на думата сходство - т.е. само бегла повърхностна прилика и маркетингов трик, а не еднаквост. Тези два езика се различават много, както в сферата на приложение, така и по архитектура и още много признаци. Моля правете разлика между тях.

До колкото виждам ти искаш да се научиш да си правиш бъзици с ДжаваСкрипт. Ако е само за забава и наука (изучаване), приветствам. Но, ако искаш да сложиш такава опционалност в реален/жив сайт - съветвам те сериозно да преразгледаш намеренията си. Едно такова поведение на сайта ти само ще отегчи до смърт посетителите, без ни най-малко да им е забавно.

След тази досадна лекция :) предлагам едно примерно решение на твоя проблем :

<html>

<head>

<title> New Document </title>

<script type="text/javascript">

<!--

function bodyLoad()

{

alert("Kak se kazwa[?");

alert("Ama werno li?");

alert("Na kolko si godini.");

alert("Aj stiga be!");

alert("Pokavi si pasporta!");

alert("Ne go wivdam.");

alert("Daj go po-blizo.");

alert("Po blizo kazah.");

alert("I kfi sa tiq petna ot kompot po pasporta.");

alert("Toq na snimkata ti li si?");

alert("Lyve[!");

alert("Majtapq se.");

alert("Prili`ate si.");

alert("Ama brat ima[ li?");

alert("A za]o ne mi kaza po-rano.");

alert("Kak taka.");

alert("Ohooooo wreme e za syn.");

alert("Widq li sega kolko e dosadno?");

alert("Ne go prawi!");

}

//-->

</script>

</head>

<body onload="bodyLoad();">

<h1>"Malka {ega"</h1>

</body>

</html>

Този метод се нарича function callback description. В Гугъл може да намериш доста полезна информация за ДжаваСкрипт, пожелавм ти приятно учене и както винаги - Успех!

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Я да питам две неща:

1.За какво ти е тая функция bodyload като можеш да напишеш само това:

<script>

alert('Здравейте!');

</script>

2.Защо html да е мъртъв език.Вярно не може да прави нищо,но за един малък персонален или бизнес сайт си върши перфектна работа.Например ако ти трябва статичен сайт защо да изписваш стотици редове на php като можеш да се оправиш с 30-40 реда html?

Я да питам две неща:

1.За какво ти е тая функция bodyload като можеш да напишеш само това:

<script>

alert('Здравейте!');

</script>

2.Защо html да е мъртъв език.Вярно не може да прави нищо,но за един малък персонален или бизнес сайт си върши перфектна работа.Например ако ти трябва статичен сайт защо да изписваш стотици редове на php като можеш да се оправиш с 30-40 реда html?

Ами колко подробно искаш да ти отговоря...

1. Начина, който съм показал е правилния! Като за начало ХТМЛ си има правила, които се крепят на няколко стандарта и множество препоръки. Правилно оформения ХТМЛ документ има таг <хтмл> с принадлежащ таг <боди> или да има таг <фреймсет>. Това е като минимум! В днешни времена браузърите се правят на интерсни и се опитват да обработват и невалиден/неправилно структуриран хтмл. Проблема обаче е, че няма правила за това, докато за другото има - не са много стриктни, но браузърите поне знаят как да обработват валидния хтмл и в повечто случаи резултатите от усилията им са еднакви. Начина, който съм ти показал аз ти гарантира, че скрипта ще се изпълни тогава и само тогава, когато целия документ е изтеглен и показан. Това е добра практика, защото иначе може да се случи да търсиш компоненти на документа, които не съществуват... В същност, след твоя <скрипт> не остава нищо, а след моя продължава да се вижда съдържанието на страница - семпло, но се вижда :) Все пак предназначението на ХТМЛ-а е да показва нещо на браузъра :)

2. ХТМЛ е "мъртъв" език, защото без помощта на ЦСС и/или ДжаваСкрипт, страницата си стои като некролог. Нищо не помръдва и нищо не става без да идеш до ЦГИ (CGI - Common Gateway Interface) хендлъра (сървър пейджа) и той да промени изгледа. Иначе си прав, за простички работи, особено в комбинация с ЦСС и ДжаваСкрипт може да свърши доста работа.

Мисля, че като за начало трябва да е достатъчно :)

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

И все пак, ако ти трябва сайт- без много анимации и с по-малко картинки- като 4ат.инфо даречем, за какво ти е ?

Даречем, ако става дума за някаква информация, примерно:

За даден вестник, за какво ти е джава????

И все пак, ако ти трябва сайт- без много анимации и с по-малко картинки- като 4ат.инфо даречем, за какво ти е ?

Даречем, ако става дума за някаква информация, примерно:

За даден вестник, за какво ти е джава????

Ами виж сега, всеки ползва светата троица (ХТМЛ, ЦСС, ДжС) за каквото му е необходимо и колкото може (т.е. според познанията си). Аз лично съм привърженик на AJAX (Asynchronous Javascript And Xml) и на моите станици и най малкото мръдване на изгледа е свързано с ДжаваСкрипт (по същия начин работи и пощата на Гугъл). Други хора наричат ЦСС и ДжС "the root of the all evel" - "коренът на злото" и въобще не поощряват използването му - т.е. предпочитат сървър сайд обработката на изгледа. Трети пестеливо комбинират клайънт сайд ДжС със сървър сайд хендлинг. Четвърти твърдят, че не им е необходим за статични страници. И никой не е по-прав или по-неправ от другите. Както се казва "всичко е добро щом свършва добре" - т.е. щом човека си е свършил работа с или без ДжС - значи всичко е наред. Но за да дам пример в твоя случай - примерно да сменяш датата на изданието от комбобокса без да натискаш бутон "Смени". Или пък за да се изгенерира календарче за да си избереш дата. Или в коментарите на някоя статия да не позволиш да се прати празен коментар. Варианти много!

Съгласен съм с тебе, а някои дори не предпочитат да правят сайт или ко праят си плащата ( за ко да са трудят? )!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.