Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От първи юли увеличават цената на тока

Featured Replies

преди 2 минути, jhoro написа:

За кои хора? И защо реши, че ме интересува?

За 80% от хората. А ако не те интересува - не пиши!

• Отговори 83
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сефте, нищо ново няма ,имах си аз да не го увеличат.Новото, ако не го увеличат и ще бъде сензация.Всеки юли да си знаем.

• Това са решения които се взимат от всички нас и нашите народни представители, не е лотария или някакъв късмет, за да чакаме да видим какво и как ще стане. Ясно е какво ще стане и защо властта мълчи.

• Павела Митова, депутат от ИТН, пред „Труд news”: Плащаме висока цена за енергийните експерименти на кабинета - Труд (trud.bg) Ние имаме ресурс за поне още 50 години лигнитни въглища и сами искаме

Публикувани изображения

преди 1 час, baitexpo написа:

И как ги сметна тези 2-3 лева на месец?  Последната ми сметка за ток е около 100лв, като дневна към нощна са 251/217 Нощем се пуска пералня, миялна, бойлер, отопление.

Имайки предвид, че дневната тарифа е 0,26лв а нощната 0,15лв кратка сметка показва че за 217KWh по нощна тарифа сега съм платил 32,55лв, а след премахването и ще трябва да платя 56,42лв тоест 23,87лв повече. Но има и хора с по 200-300лв сметки, там увеличението ще е още по-голямо.

А защо няма яснота? Няма ли държава, няма ли министър-председател който да излезе и да обясни на хората какво ги чака? Или може би ги е страх да кажат какво ни чака? Или, което е още по-страшно, и те не знаят какво ни чака.

Аз ти казвам колко е средното потребление на домакинство, и че ще се вдигне тока с 5 лв. на месец не е адската драма. 

Да, на някой може и с повече да е, но... такова е. Ползваш повече, плащаш повече. 

Моята средна сметка за ток е 50 лв. Дадох и средната за домакинство в държавата. Тя е 70 лв. 

И доста бъркаш сметките. Дневната е 0.15 стотинки, нощната е 0.06 стотинки. 

На мен средно на месец нощната ми е 3 лв. Ужас е, да знаеш. Направо не знам какво ще правя, ако ги изравнят! 

преди 49 минути, bioid написа:

Аз викам да изчакаме сметките от юли и тогава пак да пишем...

Може да не е много, но се събира. Водата е вдигната от януари, 5 лева отгоре на месец. Интернета и телевизията - също 5 лв.  А за тока, отмяната на нощната тарифа е най-малкият проблем. Там проблемът е с таксата за разпределение. От 0.00754 ст. ще стане 0,0754. Примерно за 300 КВ/ч увеличението ще е от 2,60 на 22,60. Дано е моя грешката, но увеличението тогава няма да е 2-3 лв. месечно, а около 20.

Това пък от къде дойде като инфо за тази такса? 

преди 2 минути, bioid написа:

За 80% от хората. А ако не те интересува - не пиши!

Интересува ме темата - хората ще си решават проблемите поединично!

преди 26 минути, bioid написа:

Според теб по-добре ли ще стане на хората така?!

Нека перефразирам въпроса. Ще обеднеят ли хората от тази мярка или ще станат по-богати?

Ще обеднеят с 3 до 5 лв. на месец. 

преди 3 минути, ostavime написа:

Това пък от къде дойде като инфо за тази такса? 

Така четох някъде. Може да е само слух...

Нека изчакаме сметките за юли. Тогава ще се види колко е увеличението. Но едно е сигурно. Вдигне ли се цената на тока, вдигат се и цените на всички продукти.

току-що, bioid написа:

Така четох някъде. Може да е само слух...

Е да де, то повечето неща са: Говори се, че се носи слух. 

Малко като кафявите медии става работата. Нека има точно и ясно инфо, за да се коментира. 

А до тук няма никакво инфо. Не казвам, че няма да стане. Може и двойно да вдигнат цената, не знам. Това обаче не е причина да метна едно заглавие от сорта на: Тока догодина ще скочи двойно? 

И вътре в новината да сложа 20 условности: ако това, ако онова, може би, но... 

преди 3 минути, ostavime написа:

Ще обеднеят с 3 до 5 лв. на месец. 

При 4-500лв пенсия, от които 200 за лекарства, дали не са от значение 5 лева? И това да 3-400 хиляди пенсионери. Ухаа - 2млн за нечия гуша.

току-що, ostavime написа:

повечето неща са: Говори се, че се носи слух. 

На това му се вика пипълметрия - как ще реагира народът

току-що, цър-вул написа:

При 4-500лв пенсия, от които 200 за лекарства, дали не са от значение 5 лева? И това да 3-400 хиляди пенсионери. Ухаа - 2млн за нечия гуша.

Естествено, че всичко е от значение. Но, това е естественият път на нещата. Тъжно, но е така. 

Иначе е жалко, че въпреки мега-гига-хипер ватовете, които се построиха и се строят ФЕЦ-ове, цената като цяло е такава в БГ, но това е съвсем друга тема, която също заслужава дискусия. 

Веднъж тока ще се увеличи, коментира се с около 5%. И дваж, ще отпадне нощната. Кви 5лв?! Идва 10% и нагоре... 

Но още е единствено на стадий разискване.

Не е на стадий разискване. 90% е сигурно.

преди 7 минути, ostavime написа:

Нека има точно и ясно инфо, за да се коментира. 

А от кой го очакваш това точно и ясно инфо? Нали си наясно, че тогава няма да има кой да гласува за тях на изборите?

преди 12 часа, Т.Христов написа:

Нощното таксуване на електроенергията изчезва, вече няма евтино пране и готвене след 22:00 часа

От 1 юли се премахва нощната тарифа на тока за домакинствата. Тя по правило е по-евтина и много хора умишлено изчакват да мине 22 часа, за да я ползват. За пример – в момента ЕВН таксува по 0,25751 лв. (с ДДС) кВтч през деня, а през нощта цената е 0,14788 лв лева, пише Марица бг.

Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро на електроенергия от лятото. Законът за енергетиката бе гласуван още миналата година, а съвсем скоро и КЕВР пусна Наредба, която обяснява какво ще се случи на енергийния пазар занапред.

Казано най-общо, от средата на година регулираният пазар в настоящият си вид ще изчезне. Това означава, че КЕВР няма да фиксира цена, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната ("Електрохолд", EVN и "Енерго-про").

Вместо това самите снабдителни дружества ще купуват нужната енергия от борсата. Министерски съвет пък ще определя базова цена, която ще плащат крайните потребители. Формулата за нея все още не е ясна.

Когато цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС.

блиц

Кой и какво увеличава, бе жигулски? Ток има, продавачи също! Избираш от кого да купуваш и колко! Ясно и точно

Като не ти трябва - не купуваш и точка. Аман от измекяри

преди 16 минути, ostavime написа:

И твоето инфо не е точно!

Цитат

I. Цени без ДДС, по които „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД продава електрическа енергия на битови клиенти:

За битови клиенти
Начин на измерване Зони в денонощието

Цена за енергия
лв./kWh

Цена за енергия и мрежови услуги
лв./kWh

С две скали дневна 0.11311 0.21326
нощна 0.02017 0.12032
С една скала   0.11311 0.21326

Битовите клиенти на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби” АД заплащат следните цени за мрежови услуги (без ДДС):

• Цена за пренос и достъп през/до електропреносната мрежа – 0,02057 лв./kWh;
  • Цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение – 0,07073 лв./kWh;
  • Цена за достъп до електроразпределителната мрежа – 0,00885 лв./kWh.

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Кой и какво увеличава, бе жигулски? Ток има, продавачи също! Избираш от кого да купуваш и колко! Ясно и точно

Точно регулирането от КЕВР обърква цялата картинка!

Пп. В новините говореха за пресни картофи на 12 лв/кг.

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Датата 9.9.44 дали ти говори нещо?

преди 9 минути, Zaza Zaraza написа:

Веднъж тока ще се увеличи, коментира се с около 5%. И дваж, ще отпадне нощната. Кви 5лв?! Идва 10% и нагоре... 

Но още е единствено на стадий разискване.

Като туриш ДДС, пренос, зелена енергия, такси други, не знам какви бяха другите простотии и ето ти 20 процента. 

току-що, bioid написа:

Датата 9.9.44 дали ти говори нещо?

Прилича на „баровски номер“ за автомобил - две девятки и две четворки.

преди 4 минути, jhoro написа:

Вече регулирането няма да е от КЕВР.

преди 3 минути, jhoro написа:

Преди седмица - пазара (голям) във Варна пресните ги платих на 16,50. За сравнение, не лоши от миналогодишната реколата  - на 65 стотинки

Въпрос на потребности

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Като туриш ДДС,

Айде стига с това ДДС! Ако си тарикат, си го ползваш като данъчен кредит

преди 7 минути, teo-glavata написа:

Преди седмица - пазара (голям) във Варна пресните ги платих на 16,50. За сравнение, не лоши от миналогодишната реколата  - на 65 стотинки

Въпрос на потребности

Какви са тия картофи за 17 лева или 8 евро. Бре, бре. И то за килограм.

2,5 кг картофи за 2,70 евро. Био картофи 1,5 кг мисля, че бяха 2,70 евро. Или 1 евро е кг картофи в Берлин.

току-що, АСПЕКТ написа:

2,5 кг картофи за 2,70 евро. Био картофи 1,5 кг мисля, че бяха 2,70 евро.

Говорим за пресни...току що извадени от земята, измити и т.н Няма как да са 3 €. Картофи да искаш

преди 21 минути, ostavime написа:

Моята средна сметка за ток е 50 лв. Дадох и средната за домакинство в държавата. Тя е 70 лв. 

А аз ти дадох реална сметка която ще се увеличи с 24лв а не някаква имагинерна средна сметка.

И въобще не бъркам сметките, това което си дал е без такси за пренос - 7ст/kwh и без ДДС

преди 6 минути, teo-glavata написа:

Говорим за пресни...току що извадени от земята, измити и т.н Няма как да са 3 €. Картофи да искаш

Еми, същото е, струват 1 евро, добре да кажем, да е 2 евро. 3 евро. Но абсурд да е 8 евро в Берлин за кг картофи. 

преди 11 минути, jhoro написа:

И твоето инфо не е точно!

Точно е при това на 100% 

Аз си гледам фактурата. Последната фактура. Не са ми нужни сайтове и т н. Виждам реално колко плащам. За тока. Пренос и т.н. е друго перо. Ел. енергията е 0.15 и 0.06 ст. 

Но карай. Ако ги събереш, може би ще излезе и другата сметка. 

Screenshot_20240227_224608_YahooMail.thumb.jpg.ea870ff383ecf2ca5f062b566b1593a4.jpg

преди 11 минути, bioid написа:

Вече регулирането няма да е от КЕВР.

Е няма де!

Има основен принцип - „Цена има когато има сделка!“

Купуваш - значи офертата е Ок, не ти харесва - не купуваш.

преди 3 минути, baitexpo написа:

А аз ти дадох реална сметка която ще се увеличи с 24лв а не някаква имагинерна средна сметка.

И въобще не бъркам сметките, това което си дал е без такси за пренос - 7ст/kwh и без ДДС

Таксите за пренос няма да се увеличават. Евентуално няма да имаш разлика между нощна и дневна. Ще перкаш само на 0.15 стотинки всичко. 

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Еми, същото е, струват 1 евро, добре да кажем, да е 2 евро. Но абсурд да е 8 евро в Берлин за кг картофи. 

В кауф, лидл и т.н има и на такава цена - там е за бедните - никой не знае от къде и как.... По това време на годината, винаги пресниъте картофки са били около 5€

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.