Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От първи юли увеличават цената на тока

Featured Replies

Нощното таксуване на електроенергията изчезва, вече няма евтино пране и готвене след 22:00 часа

От 1 юли се премахва нощната тарифа на тока за домакинствата. Тя по правило е по-евтина и много хора умишлено изчакват да мине 22 часа, за да я ползват. За пример – в момента ЕВН таксува по 0,25751 лв. (с ДДС) кВтч през деня, а през нощта цената е 0,14788 лв лева, пише Марица бг.

Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро на електроенергия от лятото. Законът за енергетиката бе гласуван още миналата година, а съвсем скоро и КЕВР пусна Наредба, която обяснява какво ще се случи на енергийния пазар занапред.

Казано най-общо, от средата на година регулираният пазар в настоящият си вид ще изчезне. Това означава, че КЕВР няма да фиксира цена, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната ("Електрохолд", EVN и "Енерго-про").

Вместо това самите снабдителни дружества ще купуват нужната енергия от борсата. Министерски съвет пък ще определя базова цена, която ще плащат крайните потребители. Формулата за нея все още не е ясна.

Когато цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС.

блиц

• Отговори 83
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сефте, нищо ново няма ,имах си аз да не го увеличат.Новото, ако не го увеличат и ще бъде сензация.Всеки юли да си знаем.

• Това са решения които се взимат от всички нас и нашите народни представители, не е лотария или някакъв късмет, за да чакаме да видим какво и как ще стане. Ясно е какво ще стане и защо властта мълчи.

• Павела Митова, депутат от ИТН, пред „Труд news”: Плащаме висока цена за енергийните експерименти на кабинета - Труд (trud.bg) Ние имаме ресурс за поне още 50 години лигнитни въглища и сами искаме

Публикувани изображения

преди 19 минути, Т.Христов написа:

Нощното таксуване на електроенергията изчезва, вече няма евтино пране и готвене след 22:00 часа

От 1 юли се премахва нощната тарифа на тока за домакинствата. Тя по правило е по-евтина и много хора умишлено изчакват да мине 22 часа, за да я ползват. За пример – в момента ЕВН таксува по 0,25751 лв. (с ДДС) кВтч през деня, а през нощта цената е 0,14788 лв лева, пише Марица бг.

Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро на електроенергия от лятото. Законът за енергетиката бе гласуван още миналата година, а съвсем скоро и КЕВР пусна Наредба, която обяснява какво ще се случи на енергийния пазар занапред.

Казано най-общо, от средата на година регулираният пазар в настоящият си вид ще изчезне. Това означава, че КЕВР няма да фиксира цена, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната ("Електрохолд", EVN и "Енерго-про").

Вместо това самите снабдителни дружества ще купуват нужната енергия от борсата. Министерски съвет пък ще определя базова цена, която ще плащат крайните потребители. Формулата за нея все още не е ясна.

Когато цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС.

блиц

Павела Митова, депутат от ИТН, пред „Труд news”: Плащаме висока цена за енергийните експерименти на кабинета - Труд (trud.bg)

Ние имаме ресурс за поне още 50 години лигнитни въглища и сами искаме да се откажем от употребата им по необясними за мен причини. Никой не ни задължава да затваряме централите си преди 2038 година, но за съжаление това ще се случи още другата година, защото те няма да издържат на пазара.

Ако погледнем рационално на нещата, затварянето на нашите въглищни централи ще намали въглеродния отпечатък на европейско ниво с 0,06%, но за сметка на това ще ни коства огромен дял от произвежданата електроенергия. Системата ще загуби свойствата си на балансиране и България неминуемо ще се превърне от нетен износител в нетен вносител на електроенергия.

...

...

...

Абсолютно никъде в Директива 944 на ЕС не се посочва конкретна дата за либерализацията на пазара и никой не ни кара това да се случи началото на 2026г. Ние сами решаваме това безумие. По същия начин никой не ни кара да намаляваме емисиите с 40% от ТЕЦ-овете при база 2019г. Ние сами сме решили да заложим тези параметри в ПВУ. Законодателните промени в Закона за енергетиката са в ущърб на крайните битови потребители, които в крайна сметка ще зависят от големите ЕРП-та, тъй като от тях ще зависи цената на електроенергията. 

Хайде скачайте и съдете дружествата и НЕК! Съсипете ги от дела. Но нали не е интернет и телевизия СЕФТЕ! 

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Хайде скачайте и съдете дружествата и НЕК! Съсипете ги от дела. Но нали не е интернет и телевизия СЕФТЕ! 

Най-добре да ги осъдим всички,както съдят французите и не само те.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Системата ще загуби свойствата си на балансиране и България неминуемо ще се превърне от нетен износител в нетен вносител на електроенергия.

От години това е целта на французите...
А колко хиляди ще окажат допълнителен натиск върху нивото на безработица?

преди 1 час, Т.Христов написа:

От 1 юли се премахва нощната тарифа на тока за домакинствата.

На Българите не им пука за това. Левче за коловат е поносима цена. 0,51 евро са нищо работа.

преди 1 час, Т.Христов написа:

Ти верно ли?

Донякъде е вярно. Иначе сега цената е 12 евроцента, а 51 е четворно увеличение.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Емо не с лошо, вас ви съдят защото договорите ви са некоректни пълни с всякакви подводни камъни и измишльотини.
Конкретно по темата : Много е лошо да не кажа жалко че всички дрънкат за пазарна икономика а такава реално не съществува.
Иначе докато има кой да блее, ще има и кой да стриже.

преди 3 часа, ruraru написа:

На Българите не им пука за това. Левче за коловат е поносима цена. 0,51 евро са нищо работа.

С пенсия към 500 лева. ЛЕВА. Нищо не е. 200 киловата за месец, сметни колко е сметката.

Нещо не мога да разбера точно заглавието и всичко написано в статията. 

Това, което става ясно (ако е вярно) е, че няма да има нощна тарифа. Добре. С други думи увеличението се изразява в това, че ще се плаща една тарифа. Предполагам за всяка сметка средностатистически сумата ще се повиши с 1-2 лева. Примерно. О, това е някакъв ужас. 

Иначе нито виждам с колко, нито как, нито нищо. Не ясно с колко ще се увеличи цената на тока. Някой знае ли?

Просто едно гръмко заглавие без нищо конкретно. 

преди 32 минути, ostavime написа:

Нещо не мога да разбера точно заглавието и всичко написано в статията. 

Това, което става ясно (ако е вярно) е, че няма да има нощна тарифа. Добре. С други думи увеличението се изразява в това, че ще се плаща една тарифа. Предполагам за всяка сметка средностатистически сумата ще се повиши с 1-2 лева. Примерно. О, това е някакъв ужас. 

Иначе нито виждам с колко, нито как, нито нищо. Не ясно с колко ще се увеличи цената на тока. Някой знае ли?

Просто едно гръмко заглавие без нищо конкретно. 

Още няма много яснота по темата ,но аз това което разбирам е че ще премахнат нощната тарифа което ще се изрази в увеличение от 4%, дали е така не знам.

току-що, AAUUXX написа:

Още няма много яснота по темата ,но аз това което разбирам е че ще премахнат нощната тарифа което ще се изрази в увеличение от 4%, дали е така не знам.

Нали аз точно това казвах. Че няма никаква яснота, не много, не малко, а никаква, но вече почна храненето. Хвърлено някакво заглавие и айдеееее... тока ще поскъпне. Кога, как, с колко и дали изобщо ще е така - не е ясно. 

Именно, 4% (не съм сигурен дали е толкова) на средна сметка на битов потребител е сигурно 2-3 лева на месец увеличение. Евентуално и ако това се случи изобщо. 

преди 6 минути, ostavime написа:

Нали аз точно това казвах. Че няма никаква яснота, не много, не малко, а никаква, но вече почна храненето. Хвърлено някакво заглавие и айдеееее... тока ще поскъпне. Кога, как, с колко и дали изобщо ще е така - не е ясно. 

Именно, 4% (не съм сигурен дали е толкова) на средна сметка на битов потребител е сигурно 2-3 лева на месец увеличение. Евентуално и ако това се случи изобщо. 

От 1 юли прчетох вчера в 24 часа че премахват нощната тарифа , до 2026г ще има вид регулация някаква ,как ще се случва не става ясно ,а за енергиино бедните ще има пакети с помощ за които също още нищо не е ясно като регламент и пари.

преди 11 минути, AAUUXX написа:

От 1 юли прчетох вчера в 24 часа че премахват нощната тарифа , до 2026г ще има вид регулация някаква ,как ще се случва не става ясно ,а за енергиино бедните ще има пакети с помощ за които също още нищо не е ясно като регламент и пари.

Може и да я премахнат нощната, не споря. Не съм се интересувал. Явно искат да събират повече пари гадовете, ясно е. Но при средна месечна сметка за ток на домакинство в България от 70 лв. разликата ще бъде смешно малка. 

Тук обаче, както в почти всички случаи се търси някаква евтина сензация. И шараните веднага налапаха. 

преди 3 часа, ostavime написа:

Може и да я премахнат нощната, не споря. Не съм се интересувал. Явно искат да събират повече пари гадовете, ясно е. Но при средна месечна сметка за ток на домакинство в България от 70 лв. разликата ще бъде смешно малка.

Ако помислите - защо има „нощна тарифа“ - ще се сетите и другото!

Също като отдавна трябваше да няма „регулиран“ пазар!

А източник като Блиц ... изобщо не трябва да се използва.

преди 4 часа, ostavime написа:

И как ги сметна тези 2-3 лева на месец?  Последната ми сметка за ток е около 100лв, като дневна към нощна са 251/217 Нощем се пуска пералня, миялна, бойлер, отопление.

Имайки предвид, че дневната тарифа е 0,26лв а нощната 0,15лв кратка сметка показва че за 217KWh по нощна тарифа сега съм платил 32,55лв, а след премахването и ще трябва да платя 56,42лв тоест 23,87лв повече. Но има и хора с по 200-300лв сметки, там увеличението ще е още по-голямо.

А защо няма яснота? Няма ли държава, няма ли министър-председател който да излезе и да обясни на хората какво ги чака? Или може би ги е страх да кажат какво ни чака? Или, което е още по-страшно, и те не знаят какво ни чака.

преди 4 часа, ostavime написа:

Тук обаче, както в почти всички случаи се търси някаква евтина сензация. И шараните веднага налапаха. 

Аз викам да изчакаме сметките от юли и тогава пак да пишем...

Може да не е много, но се събира. Водата е вдигната от януари, 5 лева отгоре на месец. Интернета и телевизията - също 5 лв.  А за тока, отмяната на нощната тарифа е най-малкият проблем. Там проблемът е с таксата за разпределение. От 0.00754 ст. ще стане 0,0754. Примерно за 300 КВ/ч увеличението ще е от 2,60 на 22,60. Дано е моя грешката, но увеличението тогава няма да е 2-3 лв. месечно, а около 20.

Аз викам ... да спрете да дрънкате глупости и да кажете

преди 1 час, jhoro написа:

Ако помислите - защо има „нощна тарифа“.

Може да помислите и за третата, ПИКОВА тарифа - за промишлените абонати.

Нощната тарифа е била въведена едно време заради промишлеността. Нейното отпадане няма да промени много нещата. Примерно разликата ще е около 10 лв. за 300 КВч.

Нощната тарифа беше с такава ценазаради спецификата на производство на ел. енергия. Нощем консумацията пада драстично и ЕЦ трябва да намаляват мощностите, което технологично е свързано с разход. Сега ще е я продават на свободния пазар. И пак ще я продават на безценица:
https://ibex.bg/данни-за-пазара/пазарен-сегмент-ден-напред/пазарен-сегмент-ден-напред-2/

преди 10 минути, bioid написа:

Нощната тарифа е била въведена едно време заради промишлеността. Нейното отпадане няма да промени много нещата. Примерно разликата ще е около 10 лв. за 300 КВч.

току-що, цър-вул написа:

Нощната тарифа беше с такава ценазаради спецификата на производство на ел. енергия. Нощем консумацията пада драстично и ЕЦ трябва да намаляват мощностите, което технологично е свързано с разход. Сега ще е я продават на свободния пазар. И пак ще я продават на безценица:
https://ibex.bg/данни-за-пазара/пазарен-сегмент-ден-напред/пазарен-сегмент-ден-напред-2/

Знаех си, че има и хора - които мислят!

Пп. Лятото, (високо производство от ФЕЦ), в почивни дни (ниска консумация) - в България имаше „нулеви цени“ за изкупуване.
А в някои държави - и отрицателни!

Според теб по-добре ли ще стане на хората така?!

Нека перефразирам въпроса. Ще обеднеят ли хората от тази мярка или ще станат по-богати?

преди 20 минути, bioid написа:

Според теб по-добре ли ще стане на хората така?!

За кои хора? И защо реши, че ме интересува?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.