Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Водно или въздушно охлаждане за процесора?

Featured Replies

Новата 14 генерация на процесорите Интел доста греят. На пазара почти всички производители започнаха да произвеждат водни охладители. 

Защо да изберем новите водни охладители, след като "старите" (ще си позволя така да ги нарека), въздушни охлаждания се справят със температурите не по-зле от водната иновация! :rolleyes:

Сега ще ви покажа два охладителя на един производител, и двата са нови модели.

ImageServer.php?ID=b4766a50141@be-quiet.net&omitPreview=true&width=600

Същият производител предлага и алтернативния въздушен вариант.

ImageServer.php?ID=d8427a50425@be-quiet.net&omitPreview=true&width=600

Разликата в цената е около 40 лева. Резултатите между двете охлаждания са минимални!

Според вас заслужава ли си да се похарчат 40-50 лева повече за воден охладител или да се доверим на вече доказалите се въздушни? 

Изобщо заслужава ли си да се похарчат повече пари за воден охладител? 

• Отговори 68
  • Прегледи 9,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• За R5 и I5 е достатъчен въздушен. За R7 и I7 и нагоре (R9, I9) препоръчват (поне за AMD) водно за по-оптимална производителност.

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Няма как да се даде конкретен отговор кое е по-добре, топ въздушно или AiO водно охлаждане. Трябва да се вземат под внимание адски много фактори, като наличен хардуер, бюджет и разбира се чисто субект

• Спомена предимства и недостатъци, та затова дадох клипа, да се видят подводните камъни с водното, особено при грешно монтиране.

Публикувани изображения

Аз съм за въздушното. По-тихо и безпроблемно е. Не е невъзможно водното да се компроментира /помпа, щуцери, радиатор/.

Ако беше взел Ryzen, нямаше да имаш притеснения с температурите.

Докато 7800X3D може да изостава от 14700K по отношение на синтетичните показатели, същото не може да се каже за производителността при игрите. Благодарение на 3D V-кеша, 7800X3D е значително по-бърз и по-мощен от чипа на Intel с разлика в производителността до 27% в зависимост от играта. Това означава, че ако търсите най-бързия чип само за игри, тогава трябва да влезете ол-ин в AMD.

Бенчмарк резултати, сравняващи Intel 14700K срещу 7800X3D от AMD

Огромен плюс на AMD Ryzen 7 7800X3D е колко енергийно ефективен и хладен работи при натоварване със своя 120W TDP. При максимален стрес той достигна 84,3 ° C с максимална мощност от 76,775 W, което, макар и от по-горещата страна на скалата, все още са безопасни работни температури. За сравнение, Intel Core i7-14700K се изкачи до 100°C с мощност от 308.932, над три пъти повече.
преди 13 минути, Звяра! написа:

Новата 14 генерация на процесорите Интел доста греят. На пазара почти всички производители започнаха да произвеждат водни охладители. 

Защо да изберем новите водни охладители, след като "старите" (ще си позволя така да ги нарека), въздушни охлаждания се справят със температурите не по-зле от водната иновация! :rolleyes:

Сега ще ви покажа два охладителя на един производител, и двата са нови модели.

ImageServer.php?ID=b4766a50141@be-quiet.net&omitPreview=true&width=600

Същият производител предлага и алтернативния въздушен вариант.

ImageServer.php?ID=d8427a50425@be-quiet.net&omitPreview=true&width=600

Разликата в цената е около 40 лева. Резултатите между двете охлаждания са минимални!

Според вас заслужава ли си да се похарчат 40-50 лева повече за воден охладител или да се доверим на вече доказалите се въздушни? 

Изобщо заслужава ли си да се похарчат повече пари за воден охладител? 

Не знам, не съм вещ в темата, но все пак да се изкажа: на мен където има вода и електроника ми звучи като потенциално късо съединение. Карай си го на добрите стари въздушни. :D

Съгласен съм и със двамата, аз също обмислям да си взема един въздушен охладител. Притеснява ме факта, че всички производители масово започнаха да произвеждат водни охладители. Дали това няма да се превърне в бъдещето като задължително за охлаждане на процесор и видео карта? :rolleyes:

Реално разликата не е голяма, дори бих казал, че някои въздушни се представят много по-добре от водните. Другото което искам да отбележа е, че радиаторите са доста големи и стандартните кутии идват малки за тях. Всеки производител предлага различни размери на радиаторите, но разликата е много малка. Също и тези светещи вентилатори, ами не ми харесват! :( 

По коледа и нова година ще ги преживея но целогодишно да ми мигат в кутията е гадно! Свиква се, много бързо омръзват и след седмица започват да дразнят!!! :mad:

преди 2 минути, Звяра! написа:

но целогодишно да ми мигат в кутията

Kонтролерa трябва да има опция за изключването на RGB, както и регулиране на оборотите. Някои се управляват и от софтуер.

преди 7 минути, Звяра! написа:

Дали това няма да се превърне в бъдещето като задължително за охлаждане на процесор и видео карта? :rolleyes:

Ще слагат това, което по-бързо се разваля. Производителите се договарят всичко да е все по-скапано и да остарява по планирано предварително време. Ако имаш стара конзола знаеш колко издръжиливи са те, а сега взимаш лаптоп и след две години процесорът лаги, замръзва често, появява се синия екран при по-голямо натоварване... Абе ужас. В такъв случай, "бъдещето" е точно това. Охлаждането да ти прави късо да сменяш машината като е тамън вече излязла от гаранция.

Неслучайно въздушните охлаждани обикновено се монтират на работните станции с цел.

Въпроса е дали след няколко поколения/gen процесори, въздуха ще се предпочита.

"Къстъм" водните са добри. Но, се изисква повече поддръжка. И по-сериозна начална инвестиция. Минусите при тях са ясни.

Ползваш стоковото Intel охлаждане на i7 14700...

Сменявай го, като имаш възможност. Процесора си е горещ. Макар и не толкова колкото 14700K. Ако не си монтирал, допълнителна планка за сокета intel, е препоръчително, да го направиш като

вземеш новия охладител.

Тhermal Grizzly - CPU Contact Frame Intel 13th & 14th Generation - for Optimized CPU Contact Pressure to Improve The Cooling Performance - Easy Install - by der8auer

При малък бюджет разгледай охладителите на DeepCool и Thermalright. Премиум охладители качество/цена са на Noctua, Be quite

Колкото до АRGB- то винаги, може да се изключи от опциите на дъното.

Разгледай канала на STS. Който основно тества охладители, вентилатори и кутии.

Погледни класацията за охладители, нищо че е за 13900k:

We Tested 14 AIR-Coolers on 24-Core 13900k - The Results Will Shock You!

Shocking Results: Testing 22 Air-Coolers Against AIO on 285W High-End CPU 13900k [AIO vs Air]

преди 15 минути, Mr. ?? написа:

Ползваш стоковото Intel охлаждане на i7 14700...

Сменявай го, като имаш възможност.

:nono: Във подписа ми пише какво ползвам!

Spoiler

IMG_20240313_103858.thumb.jpg.3217dc5c7322e1bdd0ab1fb0231dadde.jpg

IMG_20240313_115343.thumb.jpg.ac2892650470d67cf4f933480dea7c2a.jpg

Въпросът ми е дали си заслужава по-скъпото водно или новите хубави въздушни са достатъчни?

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Аз съм за въздушното. По-тихо и безпроблемно е. Не е невъзможно водното да се компроментира /помпа, щуцери, радиатор/.

Ако беше взел Ryzen, нямаше да имаш притеснения с температурите.

Докато 7800X3D може да изостава от 14700K по отношение на синтетичните показатели, същото не може да се каже за производителността при игрите. Благодарение на 3D V-кеша, 7800X3D е значително по-бърз и по-мощен от чипа на Intel с разлика в производителността до 27% в зависимост от играта. Това означава, че ако търсите най-бързия чип само за игри, тогава трябва да влезете ол-ин в AMD.

Бенчмарк резултати, сравняващи Intel 14700K срещу 7800X3D от AMD

Огромен плюс на AMD Ryzen 7 7800X3D е колко енергийно ефективен и хладен работи при натоварване със своя 120W TDP. При максимален стрес той достигна 84,3 ° C с максимална мощност от 76,775 W, което, макар и от по-горещата страна на скалата, все още са безопасни работни температури. За сравнение, Intel Core i7-14700K се изкачи до 100°C с мощност от 308.932, над три пъти повече.

Благодаря ти за информацията, но игри не играя! :) 

преди 8 часа, АнонименАлкохолик написа:

В сайта на AMD си пише според процесора какъв кулер се препоръчва и според ватовете.

Коментира се охлаждане за i7-14700. Това е Intel процесор, но освен заявената консумация и максимална температура, никъде в сайта няма конкретни препоръки за кулер. Това му е фабричния:

Процесор Intel - Core i7-14700, 20-cores, 5.40 GHz, 33MB, Box - 2

Аз не си търся охлаждане! Имам си воден охладител за моя процесор Arctic Liquid Freezer iii 360. 

Темата я създадох за да си кажете мнението какво охлаждане ползвате и дали си заслужава по-скъп воден охладител пред качествен въздушен? :)

Можете да премахнете системата за решение тъй като не мисля да маркирам такова!

Във това видео за пореден път се убеждавам, че въздушните охладители са по-добрият вариант и се замислям дали да не си взема някакъв. :)

Аз също съм за въздушните охладители пред aio. Ако се решиш да взимаш въздушно, бих ти препоръчал Termalright phantom spirit 120 или Frost spirit 140.

Ето едно прясно сравнение по темата  - 

преди 41 минути, Velcho Andreev написа:

Аз също съм за въздушните охладители пред aio.

Е той първо си решава сам, а после пита, за да получи одобрение на взетото вече решение, но... този път ядец.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Е той първо си решава сам, а после пита, за да получи одобрение на взетото вече решение, но... този път ядец.

Глупости! 

преди 7 минути, vlado1985 написа:

@Звяра!Мащай ги тия водни и въздушни слагай му направо течен азот или го мушкай в камерата на хладилника.:shock11:

Ти какво ползваш и кое според теб е по-добрият избор? :rolleyes:

преди 1 минута, Звяра! написа:

Ти какво ползваш и кое според теб е по-добрият избор? :rolleyes:

Аз съм със въздушно охлаждане и да стоковото го махнах и взех друго на deepcool https://www.deepcool.com/products/Cooling/cpuaircoolers/2021/14444.shtml което неостъпва на стоковия охладител.

Но го монтирах защото като реша да махна перката да я почистя от прахуляци си я свалям за 2 минути а при стоковия охладител трябва да го сваля целия охладител и чак тогава да махна перката.:)

преди 1 час, АнонименАлкохолик написа:

За R7 и I7 и нагоре (R9, I9) препоръчват (поне за AMD) водно за по-оптимална производителност.

Може ли да потвърдиш това твое твърдение, като публикуваш линк. Най-вече ме интересува за R7, R9 и заключените i7.

преди 5 часа, Velcho Andreev написа:

Може ли да потвърдиш това твое твърдение, като публикуваш линк. Най-вече ме интересува за R7, R9 и заключените i7.

Толкова ли те мързи да влезеш в сайта на АМД? 9 7900Х

Recommended Cooler Liquid cooler recommended for optimal performance

Без Х версиите си имат стоково и не е задължително да слагаш воден като този примерно 7 7700

Thermal Solution (PIB) AMD Wraith Prism

За Intel не знам(затова казах "поне за амд"). Мисля че ги боли уро за потребителите и не си правят труда да "препоръчват" водни кулери от тяхна страна да спестят времето на другите да търсят и да четат по цял ден кой е по-по-най

преди 3 часа, АнонименАлкохолик написа:

Толкова ли те мързи да влезеш в сайта на АМД? 9 7900Х

Recommended Cooler Liquid cooler recommended for optimal performance

Да ми даваш линк от сайта на амд е смехотворно. Толкова ли те мързи, да погледнеш няколко ревюта и да видиш, че това твърдение е подвеждащо и не е вярно.

преди 10 часа, Velcho Andreev написа:

Да ми даваш линк от сайта на амд е смехотворно. Толкова ли те мързи, да погледнеш няколко ревюта и да видиш, че това твърдение е подвеждащо и не е вярно.

Хем искаш хем ревеш?

Няма как да се даде конкретен отговор кое е по-добре, топ въздушно или AiO водно охлаждане. Трябва да се вземат под внимание адски много фактори, като наличен хардуер, бюджет и разбира се чисто субективните предпочитания за естетика на човека, който ще ги ползва. И двете имат предимства и недостатъчци. Ако говорим само за охлаждащи способности (върху процесора), в общия случай топ въздушно се равнява на 280мм AIO, 360-ките вече дръпват пред двойните кули. Но да се има и предвид, че доскоро за топ въздушно се смяташе кафявото нещо D15, на което цената не беше по-ниска от една 280-ка, та така беше докато от Thermalright не изкараха доста достъпните двойни кули като PA 120 или FS 140 например. DeepCool също изкараха бюджетни двойни кули... Недостатъка е, че са сравнително обемни и в известна степен нарушават потока в кутията, също така са тежки и не всеки иска да му виси едно кило на дъното. От своя страна AiO също имат недостатъци. При тях трябва да прецениш кой е по-топлия компонент, процесора или видео картата. Ако картата е гореща не е добра идея да монтираш радиатора отпред на кутията, защото вентилаторите ще духат стопления въздух към нея. А малко кутии пък позволяват горен монтаж на радиатори, особено за дебели такива като на Arctic. А дори и да успеете да монтирате радиатора отгоре, то тогава пък резултатите за процесора ще са малко по-лоши, защото вентилаторите ще охлаждат радиатора със затоплен въздух от кутията. 

Та всичко е въпрос на реализация, конкретен отговор кое е по-добро не може да се даде. Въпрос на подбор на компоненти е. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.