Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с рутер на А1

Featured Replies

Здравейте, миналата седмица А1, чийто клиент съм, решиха да си ъпгрейдват мрежата и ми натресоха техен рутер TP-Link ax220, без право на админски достъп от моя страна. Колкото и да се пазарих да си ползвам моя ax50, който пък се случи да е почти като техния, никакъв шанс. Било от съображения за сигурност заради ID-тата на VLAN-овете. Компромисният вариант, на който се спазарихме, беше да ми пренасочат трафика от техния рутер към моя, с всички отворени портове, пък вече аз да се оправям. Станаха нещата, но драмата дойде като ги помолих да спрат wifi радиото на техния рутер, като изрично ги помолих да не крият само SSID-то, а да си го спрат нацяло. Казаха, че са го направили, но като пуснах един wifi Analyzer, беше точно това-мрежите активни, но без име. Пак обаждане и обяснения (всеки път на различен оператор), като накрая бях посъветван да опиша проблема заедно с прикачени скрийншотове на техния сайт. Направих го и описах отново ситуацията, снимки и т.н., като основен аргумент за изключването на радиосигнала посочих, че не искам излишно ВЧ облъчване в дома ми. И познайте какъв беше отговорът 🙂

Цитирам съществената част: 

"...в случай че смятате, че нашите услуги Ви влияят негативно имаме готовност да премахнем срочността на Вашия договор"

Пак опитах да обясня същото нещо, втори път, със същия аргумент, обясних отново,че двата рутера са свързани с кабел, и отговорът е:

"...към момента може да съдействаме само с премахване на срочността на Вашия договор.При изключване на Wifi на предоставения рутер, то Вие няма да имате възможност да използвате услугата по никакъв начин." 

Това последното ме събори от коня :D 

Ако има някой по-навътре в мрежите и функциите на рутерите, би ли потвърдил това обидно нелепо твърдение, или просто да спра да се занимавам с тия измекяри.

• Автор
преди 20 минути, teo-glavata написа:

или ЕХ220? Защото, втория има хардуерен бутон за WPS/WiFiМоя 

Моя грешка, ЕХ220. Всъщност го дават като ЕХ220/АХ1800. Демек, че твоят има хардуерен бутон за изкл на wi-fi-то?

преди 3 минути, isv написа:

Моя грешка, ЕХ220. Всъщност го дават като ЕХ220/АХ1800

Има си бутон на задния панел:

Цитат

Press and hold the button for 2 seconds to turn on or off the wireless function of your router.

преди 49 минути, isv написа:

Здравейте, миналата седмица А1, чийто клиент съм, решиха да си ъпгрейдват мрежата и ми натресоха техен рутер TP-Link ax220, без право на админски достъп от моя страна. Колкото и да се пазарих да си ползвам моя ax50, който пък се случи да е почти като техния, никакъв шанс. Било от съображения за сигурност заради ID-тата на VLAN-овете. Компромисният вариант, на който се спазарихме, беше да ми пренасочат трафика от техния рутер към моя, с всички отворени портове, пък вече аз да се оправям. Станаха нещата, но драмата дойде като ги помолих да спрат wifi радиото на техния рутер, като изрично ги помолих да не крият само SSID-то, а да си го спрат нацяло. Казаха, че са го направили, но като пуснах един wifi Analyzer, беше точно това-мрежите активни, но без име. Пак обаждане и обяснения (всеки път на различен оператор), като накрая бях посъветван да опиша проблема заедно с прикачени скрийншотове на техния сайт. Направих го и описах отново ситуацията, снимки и т.н., като основен аргумент за изключването на радиосигнала посочих, че не искам излишно ВЧ облъчване в дома ми. И познайте какъв беше отговорът 🙂

"...в случай че смятате, че нашите услуги Ви влияят негативно имаме готовност да премахнем срочността на Вашия договор"

Пак опитах да обясня същото нещо, втори път, със същия аргумент, обясних отново,че двата рутера са свързани с кабел, и отговорът е:

"...към момента може да съдействаме само с премахване на срочността на Вашия договор.При изключване на Wifi на предоставения рутер, то Вие няма да имате възможност да използвате услугата по никакъв начин." 

Ако има някой по-навътре в мрежите и функциите на рутерите, би ли потвърдил това обидно нелепо твърдение, или просто да спра да се занимавам с тия измекяри.

Толкоз глупости са ти наговорили, че няма накъде повече. Ето затова ги ненавиждам и мразя като доставчик. 

• Автор
преди 40 минути, Емил Костов написа:

Толкоз глупости са ти наговорили, че няма накъде повече. Ето затова ги ненавиждам и мразя като доставчик. 

Бях чел, че е така и че много реват от тях, ама сега се убедих лично. Бахти наглеците, направо ми идеше да им тегля една от най-добрите, които знам, ама го играя възпитан и благоприличен :D

преди 3 минути, isv написа:

Бях чел че е така и че много реват от тях, ама сега се убедих лично. Бахти наглеците, направо ми идеше да им тегля една от най-добрите, които знам, ама го играя възпитан и благоприличен :D

:offtopic_s:

За съжаление, всички ISP вече много трудно дават контрол в/у крайните гранични устройства /рутери/ на клиентите. Но и затова си има причини. Всеки, разбира, не разбира беше почнал да бърника по настройки и създава главоболия на съпорта.

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

Толкова ли е сложно да ги помолиш за паролата на рутера?

Не си прочел внимателно поста ми. Точно с това започнах. НЕ дават парола и админски достъп. 

преди 4 минути, teo-glavata написа:

:offtopic_s:

За съжаление, всички ISP вече много трудно дават контрол в/у крайните гранични устройства /рутери/ на клиентите. Но и затова си има причини. Всеки, разбира, не разбира беше почнал да бърника по настройки и създава главоболия на съпорта.

Да, за тях е по-лесно така, но за къв *еп му е на някого този рутер, като единственото нещо, което може да промени в настройките му са паролата и името на мрежата и то през профила си в А1. Но има вариант все пак да ползваш собствения си рутер, ок. Нелепото в случая е това, че не можели да спрат wi-fi-то на техния!!! Или нещо са модвали по фърмуера или пък знам ли какво... Но както и да е.

преди 11 минути, isv написа:

Не си прочел внимателно поста ми. Точно с това започнах. НЕ дават парола и админски достъп. 

По принцип операторите не дават, защото устройствата са техни. Тук обаче спокойно може да не се ползва рутера на А1. Ама тия са толкоз тъпи, че не знаят как да сапунисат и клиента. 

преди 14 минути, isv написа:

Нелепото в случая е това, че не можели да спрат wi-fi-то на техния!!!

Това, както Емо вече каза е тотална глупост! За къф чеп да "цапам" ефира, като не ми е непбходимо. То и без това, особено 2,4 е мармалад

преди 2 часа, isv написа:

"...в случай че смятате, че нашите услуги Ви влияят негативно имаме готовност да премахнем срочността на Вашия договор" - този дето е написал това изречение, не е вече между живите :lol6:

А ако А1 на мен ми върнат такова съобщение 3 пъти ще си направя тест за наркотици.

• Автор
преди 50 минути, Емил Костов написа:

По принцип операторите не дават, защото устройствата са техни. Тук обаче спокойно може да не се ползва рутера на А1. Ама тия са толкоз тъпи, че не знаят как да сапунисат и клиента. 

Разбира се, че може. Всичко идва от там, че са почнали мащабна подмяна на мрежовото оборудване и последващи промени в топологията и сега разтагването на VLAN става в рутера, а не преди него както досега.  Както споменах, техният е АХ1800, пък аз имам АХ50,ама къвто и да е рутер с функция за layer 3 switching и поддръжка на VLAN ще върши работа.  

преди 4 минути, isv написа:

Разбира се, че може. Всичко идва от там, че са почнали мащабна подмяна на мрежовото оборудване и последващи промени в топологията и сега разтагването на VLAN става в рутера, а не преди него както досега.  Както споменах, техният е АХ1800, пък аз имам АХ50,ама къвто и да е рутер с функция за layer 3 switching и поддръжка на VLAN ще върши работа.  

По договор не може (стига да не е упоменато), но не ми се спори. А как идва интернет до теб- директно UTP, оптика, DOCSYS?

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

По договор не може (стига да не е упоменато), но не ми се спори. А как идва интернет до теб- директно UTP, оптика, DOCSYS?

Най вероятно FTTB с мед до клиента. Просто А1 телевизията им е класическо IPTV и трафика се разтагва в рутера на клиента (na daden port) и от там към STB-to. Tова не е OTTP услуга, като ЕON, примерно

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

По договор не може, но не ми се спори. А как идва интернет до теб- директно UTP, оптика, DOCSYS?

Не, нямах предвид, че е редно, тоест, че го има по договор, а чисто технически. Жицата е UTP и е директно от кутията в коридора на стълбището (предполагам ONT-то).

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Най вероятно FTTB с мед до клиента. Просто А1 телевизията им е класическо IPTV и трафика се разтагва в рутера на клиента (na daden port) и от там към STB-to. Tова не е OTTP услуга, като ЕON, примерно

Точно 👍

преди 1 час, Емил Костов написа:

А ако А1 на мен ми върнат такова съобщение 3 пъти ще си направя тест за наркотици.

Не на себе си, на тях трее им се направи полеви тест

преди 56 минути, isv написа:

Не, нямах предвид, че е редно, тоест, че го има по договор, а чисто технически. Жицата е UTP и е директно от кутията в коридора на стълбището (предполагам ONT-то).

Точно 👍

И все пак погледна ли на задния панел за хардуерен бутон за радиото?

• Автор
преди 5 минути, teo-glavata написа:

И все пак погледна ли на задния панел за хардуерен бутон за радиото?

Не съм там сега. Ще се пробвам, благодаря.

И ако няма такава опция си мисля дали ако взема, че го омотая с алуминиево фолио няма донякъде да помогне.

преди 1 час, teo-glavata написа:

Ако е FTTB като при нас, мачът със задължителен рутер от страна на оператора приключва! 

И какъв е проблема да работи WiFi не стана ясно. Как реши, че точно тяхното wifi като те 'облъчва' ще имаш проблеми?

• Автор
преди 21 минути, Raze написа:

И какъв е проблема да работи WiFi не стана ясно. Как реши, че точно тяхното wifi като те 'облъчва' ще имаш проблеми?

Може ли да не ти отговарям. Някакси няма смисъл.

преди 2 часа, Raze написа:

Проблема е, че няма смисъл от излишни "играчи" в ефира! И без това, въпреки новите протоколи, нещата не са ОК в урбан среда - това е проблема!

• 2 седмици по-късно...

Здравейте isv.

EX220/AX1800 е с EasyMesh съвместимост. Дори и да са изключени 2.4GHz и 5GHz мрежите, ако EasyMesh е активна, ще продължавате да виждате мрежи с Hidden SSID в двата радиоканала. Като звъните на съпорта следващия път им обяснете как да деактивират EasyMesh опцията, а именно да навигират до Advanced Settings -> EasyMesh -> Deactivate. 

Off-topic: в мобилното приложение "My A1" има меню "Управлявай твоята Wi-Fi мрежа". Същото меню е налично и в https://www.a1.bg/moyat-a1-upravlyavay-sam-svoite-uslugi . Менюто разполага с ограничени базови настройки за 2.4GHz и 5GHz мрежите, активиране/деактивиране на WPS и port forwarding. Въпросната EasyMesh настройка не е налична.

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.