Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашен компютър до 1500 лв.

Featured Replies

LGA1700 е с изчерпан ресурс, докато от AM5 тепърва има какво да се очаква. 

Битката на бюджетните процесори: Core i5 12400F срещу Ryzen 5 7500F (toolify.ai)

• Отговори 59
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Здравейте,  Смислена гейминг конфигурация на АМ5 (с DDR5) може да се направи за около 2000лв., иначе 1500лв стигат, но без видео картата, което е абсурдно за компютър, на който ще се играят игри.

• 500GB е подходящо като начална инвестиция за системен SSD и за някакви игри на него. Дънната платка има още 1 NVMe слот. Като събере някой лев, ще си купи 1TB носител за втория слот и ще си мигрира иг

• Коментарът беше в отговор на @Звяра! и се отнасяше за охлаждането на процесора. Не към теб. За теб е линкът към дънната платка. Да, прекрасно осъзнавам, че ъпгрейдът ще е тотална подмяна на паме

Публикувани изображения

преди 4 минути, Rammkopf написа:

Така, друг въпрос: щом знаеш за плоскопаралелните краищни мерки, явно си запознат с Взаимозаменяемост На Съединенията и СъпроМат. Когато поставиш охладителя върху процесора (и го закопчаеш), той оказва или не оказва натиск върху процесора, цокъла и дънната платка?

Охладителя оказва натиск, но не 40кг на две точки, както е със стоковата рамка, така че не разчитай охладителя да ти изправи процесора, още повече пък боксовото с щипките.

Ама интернет е пълен с тестове и отпечатъци на охладителите с и без рамка, не откриваме аз и ти топлата вода...

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Охладителя оказва натиск

Така, трети въпрос: когато си монтирал процесора и непосредствено след това си монтирал охладителя, дали не е възможно деформацията на процесора да е минимална, ако въобще се получи? Имайки предвид, че самите радиатори не са като плоскопаралелна краищна мярка - с грапавини Ra и Rz като на стъкло - а направо са на вълни и каньони, как мислиш, има ли някаква опасност?

С други думи, от всичките LGA1700-базирани машини със стоков охладител, които си продал през последните 2 години, колко от тях са ти върнати с прегрели и строшени процесори? И ако това наистина беше такъв голям проблем, дали екип от 300 инженер-конструктора в intel щяха да си позволят, не само да не коригират "проблема" (че да си изгонят клиентите и да ги прехвърлят тихомълком в лагера на AMD), ами и да пуснат 3 (ТРИ) поколения процесори дотук, с едно и също закопчаване? :) Само си разсъждавам ...

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама интернет е пълен с тестове и отпечатъци на охладителите с и без рамка, не откриваме аз и ти топлата вода...

Да, приятелю, знам, ама толкова стадна простотия съм изчел в Интернет, че докато не мине едно нещо и през моите ръце, не го вземам за чиста монета. Защото един като каже, че на някого сестра му е к*рва, още 500 като него яхват тренда и почват да обясняват колко добра к*рва била ... за да са в информационната мъгла, да трупаме трафик. Не ти ли минава през ум, че може и да е имало подобен проблем с ранната ревизия (ако си спомняш, 1700 го изстреляха малко на "тъгъдък" на пазара), но в по-късни ревизии да е коригиран проблемът? А дали не е възможно проблемът да е и в материалите на самата дънна платка, на която е монтирана закопчалката?

Ти самият видял ли си проблем? Това те питам. Не да ми цитираш източници от нета. Един от бившите ми работодатели има много добра култура в това отношение - genshi genbutsu.

преди 17 часа, Rammkopf написа:

Така, трети въпрос: когато си монтирал процесора и непосредствено след това си монтирал охладителя, дали не е възможно деформацията на процесора да е минимална, ако въобще се получи? Имайки предвид, че самите радиатори не са като плоскопаралелна краищна мярка - с грапавини Ra и Rz като на стъкло - а направо са на вълни и каньони, как мислиш, има ли някаква опасност?

С други думи, от всичките LGA1700-базирани машини със стоков охладител, които си продал през последните 2 години, колко от тях са ти върнати с прегрели и строшени процесори? И ако това наистина беше такъв голям проблем, дали екип от 300 инженер-конструктора в intel щяха да си позволят, не само да не коригират "проблема" (че да си изгонят клиентите и да ги прехвърлят тихомълком в лагера на AMD), ами и да пуснат 3 (ТРИ) поколения процесори дотук, с едно и също закопчаване? :) Само си разсъждавам ...

Естествено, че говорим за минимално изкривяване, което рефлектира основно върху температурите. В по-дългосрочен план е рано все още да говорим за други последствия, дано да няма проблеми. Общо взето на всеки компютър, който сме продали на LGA1700 горещо препоръчвам използването на контактната рамка за 20лв., 90% от продадените са с такава.

ПП. За един охладител не е толкова важно да е с гладка основа (Ra/Rz), а да е с равна така. Равнинност и грапавост са две различни неща. Всички охладители са с равни основи, шлифоват се, а някои и се полират след това, повече заради външния вид.

Core i5-12400F в покой:

idle.thumb.PNG.184595f342dab2895baffd8df9ad5410.PNG

Core i5-12400F след 10 минути игра:

game.thumb.JPG.351ad23492b72d533ba2ec816abd6c0b.JPG

Тестът е от преди половин час. Температурите под товар са снети за 10 минути игра на Sniper Elite 5 в 4К на максимален детайл. Охладителят е beQuiet! Dark Rock 4 Pro в безвентилаторен режим. Кутията е CoolerMaster Silencio S400 Glass, вентилатори Chassis #1 и #2 са преден смукателен и заден изпускателен CoolerMaster по 120mm (май дойдоха с кутията, не помня вече), а на Water Pump извода на дънната платка съм включил 140mm beQuiet!, монтиран на тавана на кутията като изпускателен.

преди 3 часа, Rammkopf написа:

Тестът е от преди половин час. Температурите под товар са снети за 10 минути игра на Sniper Elite 5 в 4К на максимален детайл. Охладителят е beQuiet! Dark Rock 4 Pro в безвентилаторен режим. Кутията е CoolerMaster Silencio S400 Glass, вентилатори Chassis #1 и #2 са преден смукателен и заден изпускателен CoolerMaster по 120mm (май дойдоха с кутията, не помня вече), а на Water Pump извода на дънната платка съм включил 140mm beQuiet!, монтиран на тавана на кутията като изпускателен.

ОК, аз съм много далече от мисълта да те убеждавам, че си се прецакал като си спестил 20лв. за планка. Щом си доволен от производителността и температурите ок, но на скрийншотовете не се вижда каква е консумацията на процесора и какви ограничения има зададени, колко точки прави в Cinebench и тн. Наистина много разводнихме темата, аз говоря от опит, планката сваля едни 4-5С. Ако искаш можем да продължим дискусията на лично за да не цапаме темата на човека.

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

LGA1700 е с изчерпан ресурс, докато от AM5 тепърва има какво да се очаква.

И какво ще очакваме? АМ6 - :giggle1: !

Тя битката между двете компании продължава вече 20 години! 

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

ОК, аз съм много далече от мисълта да те убеждавам, че си се прецакал като си спестил 20лв. за планка. Щом си доволен от производителността и температурите ок, но на скрийншотовете не се вижда каква е консумацията на процесора и какви ограничения има зададени, колко точки прави в Cinebench и тн. Наистина много разводнихме темата, аз говоря от опит, планката сваля едни 4-5С. Ако искаш можем да продължим дискусията на лично за да не цапаме темата на човека.

Продължете тук, дискусията е интересна и потребителите на които им предстои да купуват нов компютър ще им е интересно да прочетат вече написаното. 

преди 7 минути, Звяра! написа:

И какво ще очакваме? АМ6 - :giggle1: !

Пак неадекватен :getout:

преди 13 минути, Звяра! написа:

Продължете тук, дискусията е интересна

... щото и ти не си сложил планка ли ?! :hush:

преди 10 минути, Gaming_Solutions написа:

Това, колко точки прави в CineBench, далеч не е показателно за качествата на един процесор. CineBench е синтет, който "разпъва процесора на кръст", като вкарва в действие всякакви възможнi инструкции за мултимедийно ускорение в паралел. Никое приложение в реалния свят няма да натовари чипа по такъв начин и тези бенчмаркове съм спрял да ги гледам, откакто спрях да се занимавам активно с оувърклок. :) Процесорът има толкова много други важни характеристики, като структура (монолит или чиплет), тип на вътрешната шина, архитектура на ядрата, архитектура на кеша и алгоритми за предвиждане (нещо, което не се вижда в магарешката работа на един синтетичен бенчмарк), брой PCIe шини, и т.н.

По отношение на "ограниченията", ако искаш да влезем в най-големи подробности, няма проблем да си наснимам настройките в UEFI. :) Както казах, отвързан е умишлено - power window е на 4096 като за водно охлаждане.

Мисля, че ще ти е по-лесно да си сглобиш един компютър с 12400F и сам да си пресъздадеш сценария, за да не вземаш само моята дума на доверие.

Така или иначе, младежът вече ми писа на ЛС, че е направил своя избор. Темата е приключена.

преди 3 часа, Rammkopf написа:

Мисля, че ще ти е по-лесно да си сглобиш един компютър с 12400F и сам да си пресъздадеш сценария, за да не вземаш само моята дума на доверие.

Е, аз не съм казал, че температурите ти под 10мин. товар с играта която играеш не са истински. Няма нужда да пресъздавам твоя сценарий, ние тестваме всеки един издаден компютър със синтетични тестове и като казвам пълен товар имам предвид точно това. Щом казваш, че твоите температури са такива, значи са такива, въпроса е каква е консумацията на процесора докато ги гледаш тези 40С, каква е температурата в стаята, климатика ли духа срещу отворената кутия и тн и тн. Да не споменавам, че ти играеш игри на 4K резолюция и товара пада върху видео картата, а процесора не се товари въобще. Човека с този бюджет предполагам не сглобява машина за нещо различно от FullHD, където процесора ще се товари на макс.

Аз твърдя, че планката сваля 3-5С под товар когато се монтира когато трябва и ги сваля еднакво и на 12th, 13th и 14th поколение, то и няма как да има разлика, метода на заключване е един и същ - 40кг на две точки.

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Е, аз не съм казал, че температурите ти под 10мин. товар с играта която играеш не са истински. Няма нужда да пресъздавам твоя сценарий, ние тестваме всеки един издаден компютър със синтетични тестове и като казвам пълен товар имам предвид точно това. Щом казваш, че твоите температури са такива, значи са такива, въпроса е каква е консумацията на процесора докато ги гледаш тези 40С, каква е температурата в стаята, климатика ли духа срещу отворената кутия и тн и тн. Да не споменавам, че ти играеш игри на 4K резолюция и товара пада върху видео картата, а процесора не се товари въобще. Човека с този бюджет предполагам не сглобява машина за нещо различно от FullHD, където процесора ще се товари на макс.

Аз твърдя, че планката сваля 3-5С под товар когато се монтира когато трябва и ги сваля еднакво и на 12th, 13th и 14th поколение, то и няма как да има разлика, метода на заключване е един и същ - 40кг на две точки.

Искаш да ми кажеш, че FHD резолюция товари повече процесора, а по-малко видеокартата, така ли? :D Т.е., да му продадем направо Celeron ли? :)

Понеже усетих някакъв лек сарказъм за 10-те минути игрално време, които успях да отделя през деня, колкото за теста, сега поиграх малко над час. Грабнах картинка направо от играта, докато в горния десен ъгъл вървеше AIDA64 OSD. Надявам се да се виждат 25-те вата. Това е и пиковата мощност през цялата игра, нарочно дебнах момента. Типичната консумация е 21-22 вата в тази игра.

gameplay.jpg.047013de64c3e41aa684e48e1b28d2b3.jpg

EDIT: Ами, не, не се виждат, Kaldata порязва много гадно резолюцията. Ето един zoom на OSD-то:

image.png.ef4623191ed76da5414fbbf6638434b4.png

И аз се ядосвам със качеството на снимките. В темата Водно или въздушно охлаждане сега качих няколко снимки. Почти нищо не се чете на тях! :(

Явно се свиват и затова качеството се разваля! 

На 4К гейминг товара пада върху видео картата, а на 25W консумация и тези градуси са високи, така си идва всичко на мястото. Вземи си нулирай настройките в биоса и го обнови с последната версия, след това махни ограниченията. Не знам каквo си го развързал, но не изглежда да си. Този процесор като бууства минава 120W.

ПП. Да не би да си сменил само PL1 на 4096, трябва и PL2, то е за бууста? Виж и powerplan-a в windows

pplan2.JPG.90058b979a540c7476a8058b0a95572f.JPGpplan1.JPG.b5b74e4e6f4092134f64c14c37806dca.JPG

току-що, Gaming_Solutions написа:

PL1 е когато не бууства, PL2 си е за бууст, то е по-важното

А къде е, виждаш ли го някъде? :D

преди 1 минута, Rammkopf написа:

pplan2.JPG.90058b979a540c7476a8058b0a95572f.JPGpplan1.JPG.b5b74e4e6f4092134f64c14c37806dca.JPG

А къде е, виждаш ли го някъде? :D

Не, така по снимки не става, трябва да го "разцъкам". Обновен ли е БИОС?

Пусни си и powerplan-a на Ultimate или High

adv-cpu.jpg.89ff5b9933b970adf6fc0d5964f732b0.jpg

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Не, така по снимки не става, трябва да го "разцъкам". Обновен ли е БИОС?

Пусни си и powerplan-a на Ultimate или High

С последна версия е, миналата седмица съм го нашил.

Честно казано, не разбирам накъде въобще отиваме с всички тези глупости в момента, освен да си губим времето. :D

преди 9 минути, Rammkopf написа:

Честно казано, не разбирам накъде въобще отиваме с всички тези глупости в момента, освен да си губим времето. :D

Щом си доволен от производителността и температурите няма какво да му пипаш тогава и да се занимаваш, просто 20W е нереално ниско, дори и да не е под товар и тук изобщо не говорим за "развързан" процесор. Нещо не е наред, дали с показанията, дали с биоса или настройките. 

ПП. Иначе това Short и Long Duration Power Limit би трябвало да са PL1 и PL2. Може би някоя друга настройки скопява процесора, друго пипал ли си. Гледам и температурния лимит ти е на 100С, което е ок

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.