Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашен компютър до 1500 лв.

Featured Replies

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

Щом си доволен от производителността и температурите няма какво да му пипаш тогава и да се занимаваш, просто 20W е нереално ниско, дори и да не е под товар и тук изобщо не говорим за "развързан" процесор. Нещо не е наред, дали с показанията, дали с биоса или настройките. 

ПП. Иначе това Short и Long Duration Power Limit би трябвало да са PL1 и PL2. Може би някоя друга настройки скопява процесора, друго пипал ли си. Гледам и температурния лимит ти е на 100С, което е ок

Абсолютно нищо не съм пипал, освен да развържа P1 до 4096, тъй като друго няма в тези настройки. Както виждаш, този BIOS не е от най-клокърските, дъното е с PCH B660.

Аз по-скоро се съмнявам в показанието на AIDA64 за мощността. На Haswell-a ми показваше как цоцам около 84W. А версията на тази AIDA не е никак стара, миналогодишна някаква е. Т.е., година след като съм купил машината, би трябвало (уж) да е адекватна за тази платформа. Че и от сайта на MSI съм я свалил, брандирана и т.н.

Както и да е. Да, машината работи много добре, действително 12400F в готино чипче за домашен компютър и за виртуализация. Не бих го използвал в холивудска рендер-ферма, но в съвременни игри е предостатъчен, когато е куплиран и с адекватно видео.

Много се надявах някой да се сети да ме попита, ама накрая ще си призная сам, без бой. :D Мониторът ми е 60-херцов, всички игри играя с включен V-Sync. Това е основният контрибутор към "магията" - намирането на достатъчен пърформанс за кадровата честота на екрана ми. Когато си избирах новото захранване миналата година, направих един експеримент с контролен ватметър, за да разбера каква мощност търся. Открих, че когато играя с отвързан V-Sync и машината рендва на макс, в най-тежките сценарии дърпах около 260-280 вата от контакта. Като включа V-Sync и рендвам само толкова, колкото ми е необходимо, мощността на машината не надвишаваше 160 вата, с някакви единични пикове докъм 180 вата. Това по време на игра. В покой е между 80 и 90 вата. За сравнение, старата ми геймърка с i7-4770K с GTX1070Ti дърпаше 140W само в покой. :D

Добре, радвам се, че поразчупихме лафа. Както вече споменах, темата е закрита, момчето си избра машината.

Приятен ден на всички! :)

• Отговори 59
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Gaming_Solutions
    Gaming_Solutions

Здравейте,  Смислена гейминг конфигурация на АМ5 (с DDR5) може да се направи за около 2000лв., иначе 1500лв стигат, но без видео картата, което е абсурдно за компютър, на който ще се играят игри.

• 500GB е подходящо като начална инвестиция за системен SSD и за някакви игри на него. Дънната платка има още 1 NVMe слот. Като събере някой лев, ще си купи 1TB носител за втория слот и ще си мигрира иг

• Коментарът беше в отговор на @Звяра! и се отнасяше за охлаждането на процесора. Не към теб. За теб е линкът към дънната платка. Да, прекрасно осъзнавам, че ъпгрейдът ще е тотална подмяна на паме

Публикувани изображения

Бай дъ уей, понеже ми стана и на мене любопитно, реших да направя още една проба, пуснах един CineBench R23 и сравних резултата с това, което пише в мрежата, ей така, for good measure.

image.png.f7cb65d95385eaaed5d0523cf9b90376.png

С резултат от 12063pts, оставам с убеждението, че нищо му няма на процесора, нито на Power Limit-ите. Действително, двата параметъра, които гледахме в XTU - Turbo Boost Short Power Max и Turbo Boost Power Max - са PL2 и PL1, съответно. В CineBench R23 постигнах максимално TDP от 73,4W, отчетено с XTU (за да не вземаме само AIDA64 като меродавен). Максималната температура на пакета достигна 57 градуса, но това е с вече работещ вентилатор на процесора, на около 550RPM (настроен е да врътва, когато процесорът надхвърли 50 градуса, инак под този праг не мръдва и съм изцяло fanless).

Това просто информативно. :)

EDIT: Форумът пак сви снимката, ето един зуумнат снип. Дано се чете вече:

image.thumb.png.d38e31de6301d0d7734869d0092e6635.png

Като пускаш Cinebench, пусни и HWInfo на заден план да се виждат максималните температури на процесора и максималната консумация. При буустване процесора трябва да минава 115W, но пак 74W не са 20. Може и power plan-a да е спомогнал

Но както и да е, стигнахме до истината. 57С с включен вентилатор не е същото като 44С в пасивен режим без вентилатор. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Нали осъзнаваш, че това е синтетичен тест, който използва всички мултимедийни инструкции вкупом за цел, която не е типична за централен процесор? :) Не виждам къде е "истината". Още по-малко с включен вентилатор на 550 оборота. :D Дизайна на кривата съм го направил така, че вентилаторът да е максимално ефективен при 63 градуса на процесора. Температура, която той никога няма да стигне.

Можеш ли да ни покажеш къде си виждал 115W на 12400F, моля?

преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Може и power plan-a да е спомогнал

Powerplan-ът не е спомогнал, защото тестът беше проведен, както на Balanced, така и на Ultimate. Ако си се вглеждал, разликата между двата е, че Ultimate просто държи процесора в непрекъснат бууст и не го сваля от 4-те гигахерца, докато Balanced се съобразява с натоварването на машината и сваля честотата докъм 2,8GHz, когато машината си почива.

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Нали осъзнаваш, че това е синтетичен тест, който използва всички мултимедийни инструкции вкупом за цел, която не е типична за централен процесор? :) Не виждам къде е "истината". Още по-малко с включен вентилатор на 550 оборота. :D Дизайна на кривата съм го направил така, че вентилаторът да е максимално ефективен при 63 градуса на процесора. Температура, която той никога няма да стигне.

Можеш ли да ни покажеш къде си виждал 115W на 12400F, моля?

Powerplan-ът не е спомогнал, защото тестът беше проведен, както на Balanced, така и на Ultimate. Ако си се вглеждал, разликата между двата е, че Ultimate просто държи процесора в непрекъснат бууст и не го сваля от 4-те гигахерца, докато Balanced се съобразява с натоварването на машината и сваля честотата докъм 2,8GHz, когато машината си почива.

Maximum Turbo Power или PL2 за който ти говорех по-рано е 117W за 12400, но да, дори и с премахнати лимити трудно ще я видиш тази консумация, зависи от дъно, версия на биос и разбира се с какво натоварваш.

Когато ние тестваме дадена конфигурация преди да я изпратим на клиента я подлагаме на различни синтетични тестове, именно за да сме сигурни, че консумацията и температурите, които виждаме ще са максималните и системата ще работи стабилно и безпроблемно при какъвто и да е гейминг при клиента. Без оплаквания от забивания, сини екрани, шумен охладител и тн. Та наясно съм, че натоварването при синтетичните тестове не е типичното натоварване за процесора, то това е идеята :) . Но твоя случай е много специфичен и не обобщавай така общо за 12400 на базата на твоя частен случай, в който играеш определени игри на 4К резолюция (където товара пада върху видео картата, не върху CPU) и power draw-a на процесора ти е 20W с power plan от Windows-a на balanced и още един господ знае какви настройки в играта, в биос и тн. Това не е общия случай. 12400 с боксово охлаждане и отключени лимити грее много и не е комфортно, освен това и тротва, от там се губи и производителност.

ПП. Процесора ти би трябвало да бууства до 4.4. Ти пусна един куп скрийншотове, а беше достатъчно да пуснеш един от Cinebench и HWInfo на заден фон, където да се види максималната честота на процесора, максималната температура и максималната консумация.

Както и да, приятен ден на всички и от мен 

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Maximum Turbo Power или PL2 за който ти говорех по-рано е 117W за 12400, но да, дори и с премахнати лимити трудно ще я видиш тази консумация, зависи от дъно, версия на биос и разбира се с какво натоварваш.

Виж, не исках да се заяждам с теб, понеже си колега, но от всичко дотук виждам, че си чел някакви неща по диагонал и имаш толкова дупки в познанията си, че е страховито.

117W е Max Turbo Power прозорец за под 1 секунда, а не sustained power draw!!! Т.е., ти НИКОГА няма да го видиш това число, тъй като това е позволеният пик за този клас процесор за някаква милимунда. За да не ми се сърдиш, че съм лош:

image.png.7c5199e9f31a642612cc1966e8f96b75.png

Това ще ти излезе, когато цъкнеш на info tip-а срещу Maximum Turbo Power в Ark-а на този процесор.

Не, процесорът ми НЕ ТРЯБВА да бууства до 4,4GHz, тъй като това е single-core boost. All-core boost за този чип е 4GHz.

Ти как ги виждаш intel да пуснат процесор с позволен постоянен максимум от 117 вата (!!!) да излезе на пазара с охладител колкото вафла "Ная"?!

От чисто човешко уважение се сдръжам да ти кажа "спри да пишеш глупости".

Ай, стига, че ще се скараме накрая. Спирам да пиша в темата. Заключ-заключ. :D

Ами пусни го на single core де.

Виж какво съм ти писал. И кой ти говори за постоянен максимум от 117W?

Цитат

Maximum Turbo Power или PL2 за който ти говорех по-рано е 117W за 12400

image.jpeg.8c255b108d26b7d545a9df4e4feba681.jpeg

Ще я видим ли най-после тази картинка от HWInfo?

Там стойностите са min, max current ;) 

Здравейте, автора на темата нали вече си е купил компютър, искам да ви кажа защо попитах със какво ще се охлажда Intel i5 12400F.

Очевидно е, че със плюнка този процесор не може да се охлади, със боксовия охладител също. Затова препоръчвам на автора да инвестира едни сто и няколко лева в охладител за да си гарантира, че процесора му ще работи оптимално!

преди 1 час, Звяра! написа:

Очевидно е, че със плюнка този процесор не може да се охлади, със боксовия охладител също.

Пусни си субтитрите и се помъчи да схванеш какво се обяснява тук:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.