Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвет за компютър за хостване на AdGuard

Featured Replies

Здравейте. От скоро замислям да си купя някой евтин мини компютър втора ръка или някой едноплатков като Raspberry Pi или Orange Pi за да си направя AdGuard server на локалната ми мрежа, защото ми писна от реклами. Та първо въпросът ми е някой може ли да ми предложи евтина алтернатива до около 150лв? И второ как трябва да свържа самото устройство към моя рутер за да тръгне самия интернет трафик през него?

Разрешен от Corvax

• Решение

За самия компютър не мога да ти дам съвет. Но свързването му с рутера е като с всяко друго устройство - закачаш го на някой LAN порт на рутера. Уловката е, че AdGuard трябва да работи като DNS сървър за мрежата ти. Т.е., ако имаш по-умен рутер, в DHCP сървъра му трябва да укажеш да раздава на клиентите си IP адреса на AdGuard-а за DNS. А на самия AdGuard, или му задай статичен IP адрес (което е малко рисковано, ако не знаеш точно какво правиш), или му резервирай такъв в DHCP-то на рутера (по-добрия вариант) и това е, в общи линии.

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

За самия компютър не мога да ти дам съвет. Но свързването му с рутера е като с всяко друго устройство - закачаш го на някой LAN порт на рутера. Уловката е, че AdGuard трябва да работи като DNS сървър за мрежата ти. Т.е., ако имаш по-умен рутер, в DHCP сървъра му трябва да укажеш да раздава на клиентите си IP адреса на AdGuard-а за DNS. А на самия AdGuard, или му задай статичен IP адрес (което е малко рисковано, ако не знаеш точно какво правиш), или му резервирай такъв в DHCP-то на рутера (по-добрия вариант) и това е, в общи линии.

Благодаря за отговора!

• Автор

Здравейте. От скоро замислям да си купя някой евтин мини компютър втора ръка или някой едноплатков като Raspberry Pi или Orange Pi за да си направя AdGuard server на локалната ми мрежа, защото ми писна от реклами. Та въпросът ми е някой може ли да ми предложи евтина алтернатива до около 150лв?

Крумчо, да не си search agent на някой AI engine? Някой да не е питал 20 пъти Copilot за AdGuard и ти да тарашиш мрежата за отговори? :D

• Автор

А не. Засега.... 🤣🤣🤣🤣Просто от доста време го обмислях та ми дойде най-сетне ред да питам.

Леле, верно ли това е решението?
Какъв сървър на Adguard ще вдигаш? Те руснаците са вдигнали достатъчно!
Просто сложи DNS адресите на Adguard в настройките на рутъра си и си готов.
Или в браузъра си си инсталирай adguard добавка и си готов.
Не те съветвам да си инсталираш Adguard за Windows - драйвърът ще ти спъне нета.

Какъв сървър на Adguard ще вдигаш? Те руснаците са вдигнали достатъчно!
Просто сложи DNS адресите на Adguard в настройките на рутъра си и си готов.
Или в браузъра си си инсталирай adguard добавка и си готов.
Не те съветвам да си инсталираш Adguard за Windows - драйвърът ще ти спъне нета.

преди 6 часа, Krumcho2707 написа:

Здравейте. От скоро замислям да си купя някой евтин мини компютър втора ръка или някой едноплатков като Raspberry Pi или Orange Pi за да си направя AdGuard server на локалната ми мрежа, защото ми писна от реклами. Та първо въпросът ми е някой може ли да ми предложи евтина алтернатива до около 150лв? И второ как трябва да свържа самото устройство към моя рутер за да тръгне самия интернет трафик през него?

Orange Pi Zero е вероятно едно от най-евтините решения. Инак от тези arm SBC-та гледай да има повече RAM и да е с x64 CPU, ако мислиш повечко пари да тръснеш, както заявяваш.

преди 57 минути, цър-вул написа:

Ако е AdGuard за Windows - губи около 20% скорост от филтрирането.

Не, бре, желязото с AdGuard ти е DNS сървър. Просто казваш на рутера си, в DHCP сървъра му, като раздава автоматични IP-та, маски и DNS-и на машините в мрежата, за DNS да им раздава IP-то на AdGuard-машинката. Туй то. Нищо не инсталираш в Windows. То това е идеята - от AdGuard да се възползват всички в мрежата ти, без да го имат инсталирано локално, на всеки поотделно.

преди 1 минута, Rammkopf написа:

желязото с AdGuard

На каква ОС ще е Adguard?

преди 16 часа, цър-вул написа:

Просто сложи DNS адресите на Adguard в настройките на рутъра си и си готов.

преди 6 минути, цър-вул написа:

На каква ОС ще е Adguard?

Е, на едноплаткова машина, каквато той търси, надали ще е Windows. Такива неща, или на Debian, или на Oracle Linux. Аз лично предпочитам върху Oracle, минимална инсталация.

EDIT: Ето и официалния имидж за контейнер:

https://hub.docker.com/r/adguard/adguardhome#!

Ако ми дадеш избор между това да ползвам един и същи софтуер като on-prem решение или SaaS, винаги ще избера on-prem. :D

• Автор

До колкото четох най-добре да използвам Debian или Armbian. Препоръчват ги за Orange Pi. Обаче ще трябва да изгледам няколко урока, че не съм работил с тях. 

преди 7 минути, Krumcho2707 написа:

До колкото четох най-добре да използвам Debian или Armbian. Препоръчват ги за Orange Pi. Обаче ще трябва да изгледам няколко урока, че не съм работил с тях. 

По-добре за тази цел OpenWRT , понеже е оптимизирано за мрежова работа само!

Ако е само за adguard, наистина си вземи рутер който поддържа OpenWrt...или инсталирай директно на мини компа Openwrt. Всъщност какъв ти е рутера? Може да поддържа OpenWrt..

Ако държиш за PC... ето ти едно https://m.bazar.bg/obiava-37357203/garantsiia-malak-kompyutar-pc-hp-t520-4gb-ram-16gb-ssd-thin-client

Имам същото. Сложил съм debian, и го ползвам само за samba сървър и home assistant, ама съм с 32гб диск. Консумация на ток 4-8 вата на час. Без вентилатор е и CPU то е на 40-50 процента.

• Автор
преди 2 часа, jkfskjfsj написа:

Ако е само за adguard, наистина си вземи рутер който поддържа OpenWrt...или инсталирай директно на мини компа Openwrt. Всъщност какъв ти е рутера? Може да поддържа OpenWrt..

Рутера ми е Tp-link Archer ax55 ам не искам да му слагам OpenWRT. Предпочитам да е на отделно устройство. Благодаря за предложението за компютъра. Ще го обмисля.

Еми твой е избора. Аз се опитвам да намаля устройствата. Отделно както каза @JohnTRIVOLTA опенврт е направен за това.

HP то ( за което ти дадох линк) с debian, ще ти свърши работа. Виж Pi hole - хвалят го също.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.