Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чертеж за секционирана FM антена, 88-108 MHz

Featured Replies

Ето ти и една сметачка на Yagi антени
https://www.changpuak.ch/electronics/yagi_uda_antenna_DL6WU.php
А, да - за сгънат дипол - 75 ома коакс. и симетриране, за отворен дипол - 300ома

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Ето ти и една сметачка на Yagi антени
https://www.changpuak.ch/electronics/yagi_uda_antenna_DL6WU.php
А, да - за сгънат дипол - 75 ома коакс. и симетриране, за отворен дипол - 300ома

Yagi са насочени, не ща таквоз, имам на покрива. Неслучайно съм харесал страховитата конструкция от горните картинки, и за тия честоти го смятам нещо като 5 метра конструкция, ако не и повече. 

Нали целиш две посоки? Ако не го направиш с насочени и усилващи антени, няма как да постигнеш желаното. Още повече казваш, че сигналът е слаб. Не става с антени с кръгова диаграма!!! Това го забрави!

По-интересно е дали и от

на 21.05.2024 г. в 13:55, IvanKirov написа:

иде от 2 различни държави/посоки. 

и от двете посоки е слаб?! 

Без насочена антена кой сигнал ще се приема? 

п.п. Локализирай предавателите първо!!! Не твоите, а от там къде ще хващаш сигнала!!!

Антена FM ANT-ANT0311 88-108 MHz - ВИКИВАТ (vikiwat.com)

• Автор
преди 2 часа, dioib написа:

По-интересно е дали и от

и от двете посоки е слаб?! 

Без насочена антена кой сигнал ще се приема? 

п.п. Локализирай предавателите първо!!! Не твоите, а от там къде ще хващаш сигнала!!!

Антена FM ANT-ANT0311 88-108 MHz - ВИКИВАТ (vikiwat.com)

Абе и ти ли се домъкна, само ти липсваше!

40 кинта как ли няма да дам, за един телен геврек, дето май дори не е от бакър. 430 грама тенекия, за 50 лева с доставка. Да взема аз да почвам да ги навивам, да замилионя! 

Що не си гледате сапунките, ами се изсипахте тука всичките чалгари, да ми правите като кучето на нивата!

Както казах, за да пусна такава тема, явно имам идея защо. Очаквах някой малко от малко грамотен хардуерист, да е останал в тоя форум!

Викиват и аз го знам къде е!

Само още оня шапкаря не ми се е домъкнал, дето не може да познае де е мотора на пералнята му!

• 8 месеца по-късно...

Ванка, добре дошъл!

Ето ти едно предложение и от мен. Купи си книгата на Карл Ротхамел - "Наръчник по антени".  Модела , който искаш да направиш е публикуван в нея и напълно обяснено кое как да направиш. Трябва добре да знаеш че от 50-60 мегахерца нагоре практиката и теорията леко се разминават и всичко се постига така както трябва, на полигона и с измерване на всички параметри. В любителски условия, тоест на покрива, няма да постигнеш почти нищо спрямо една 49 сантиметрова пръчка с кръгова диаграма.

Опитай и докладвай след експеримента.

4374432.jpg

преди 11 минути, Колев 74 написа:

"Наръчник по антени"

4374432.jpg

Я, Стефане, ег ли виде темата?
А наръчникът е предложен вече ;)  (преди почти година):

на 22.05.2024 г. в 14:28, цър-вул написа:

https://karadev.net/nachinaesti/Radiotehnika/book-karl-rothammel-antennenbuch-bg.pdf

Това е един от най-добрите наръчници за антени

преди 8 минути, цър-вул написа:

Я, Стефане, ег ли виде темата?
А наръчникът е предложен вече ;)  (преди почти година):

Току що отварям темата и затова съм му предложил тази книга. А кога е предложена отново мога да кажа - още края на 2004 година. И то, отново от мен. Сега ще прочета какво го вълнува, но съм сигурен, че няма да направи нищо по въпроса. Хората са казали една приказка: Ако от всяко дърво ставаше свирка, от моя ... щяха да направят - Кавал!    Преди време Ванката беше казал че е лицензиран радиолюбител. Аз познавам 95 % от тези хора лично и не съм срещал човек от тях, който да няма точно този наръчник в къщи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.