Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заземяване против мълнии

Featured Replies

Привет, наскоро почнах да си мисля в колко приключения и загуби може да ме вкара една мълния и зачетох как да се предпазя. Имало няколко вида защита, една от които е на крайна точка (Т3) - например APC PM5U-GR, купих подобен разклонител и едното му LED за Ground OK не свети, което ме вкара в дупка да се чудя защо и какво. В новите инсталации май в къщите идват 2 проводника - фаза и нула, тази нула уж е заземена на стълба. Това май не върши работа за тоя вид защита и сега съм решил да си пусна собствен кабел за земя и съм наясно какви условия трябва да спазя за това, тоя кабел ще е закачен с катоден отводител в таблото през който дефакто ще минава фазата и при евентуално пренапрежение варистор го пуска към земята. (https://vikiwat.com/katoden-otvoditel-412276-1p-n-320vac-15kv-125ka-60ka-din) Ясно, че за това нещо трябва да си изтегля кабел към земята, ама дали е възможно някак си да си заземя и етажа та да си работят и защитите на електроуредите, които така и така вече съм купил.

Срещу мълнията може да си направиш и застраховка. Един токов удар обаче ще те вкара в пъти в по-големи приключения.

• Автор
преди 36 минути, BANKATA написа:

В къщата колко проводна ти е инсталацията?

ПП: Нулата е заземена в трансформатора на трафопоста.

2 проводна е, знам че трябва да е заземена ама не върши работа май за защитата.

преди 26 минути, Емил Костов написа:

Срещу мълнията може да си направиш и застраховка. Един токов удар обаче ще те вкара в пъти в по-големи приключения.

Мислил съм за застраховка ама не знам колко ще ми излезе за всички електроуреди, а и тя май не покрива data recovery. Токовия удар уж крайните защити точно против него действат.

В този случай, погледни контакта, който използваш за техниката, дали е занулен .Ако, не разбираш се обърни към ел. техник.

Същото и по LAN кабел или коаксиален кабел (кабелна ТВ) към, може да удари мълния, когато не са галванично развързвани (оптичен кабел).

• Автор
преди 1 час, Mr. ?? написа:

В този случай, погледни контакта, който използваш за техниката, дали е занулен .Ако, не разбираш се обърни към ел. техник.

Същото и по LAN кабел или коаксиален кабел (кабелна ТВ) към, може да удари мълния, когато не са галванично развързвани (оптичен кабел).

Слабите токова са ми по на сърце. Прощавай невежието ми, ама ако не е занулен контакта това не значи ли че няма да работи? Във смисъл, че има само фаза. От друга страна ще проверя дали е занулен като се прибера както и да се прави това и ако не е занулен трябва да го зануля някак си предполагам. Иначе съм на оптика и не ме притесняват самите LAN кабели, което не пречи по рутера или оптичния-коаксиален конвертор да се образува някакъв пик и пак да се вкарам в приключения. Благодаря за отговора иначе!

Май има предвид заземен. При старите дву проводни инсталации контактите се заземяват като земята се замости към нулата.

Не съм 100% сигурен но при такава инсталация май не може да ползваш дефектнотокова защита.

• Автор
преди 54 минути, Mr. ?? написа:

Заземен контакт може да има само  когато има три проводна инсталация.

sxemy-zanuleniya-i-zazemleniya-1-e151465

Страхотен си, т.е. трябва да проверя дали има връзка между 0-та и земята, ако има е занулен и няма как да си наглася защитите по контактите.

И как ще го провериш това? Когато всичко е наред със сигурност е заземена в трафопоста, ама ако някъде О-та прекъсне от трафа до вас получаваш една компрометирана 0 от средната точка на фазите, там може да се разхожда със 100 и повече волта.

преди 2 часа, Hrachan написа:

Страхотен си, т.е. трябва да проверя дали има връзка между 0-та и земята, ако има е занулен и няма как да си наглася защитите по контактите.

По скоро да провериш, дали въпросния контакт е занулен. Трябва да има едно мостче(кабел) от нулата към масата/PE.

Забележка: ако не разбираш обаждаш се на ел техник, защото е опасно за живота!

преди 6 часа, BANKATA написа:

..
Не съм 100% сигурен но при такава инсталация май не може да ползваш дефектнотокова защита.

Може да се сложи, но няма да работи според замисъла си.
Диференциалнотоковата защита (дефектнотокова защита) работи при трипроводен контур: фаза, нула, заземление. Тя сработва при дефект на изолацията. При късо съединение в контура - не, няма да сработи. Това е задача на предпазителите.

Например, заливаш котлон с вода. Водата пропива. Изолацията пада и протича ток (на утечката) към заземлениетo  на корпуса над 30mA. Възниква ЕДС в третата намотката вследствие разликата в магнитните полета на противофазните намотки  на нула и фаза. Придърпва механизъм и изключва входа на електро-таблото.

преди 8 часа, Mr. ?? написа:

Развързани са. Отвори какъвто и да е рутер и обърни внимание на поредицата от пластмасови кутийки по дължина на платката по ос Х. Това са съгласуващи трансформатори, заляти в компаунд за по-висока изолация. Тяхната роля е галваническо разделение от входящото трасе. Проблемът е, че не се пазят. В нелогичния случай слагат самовъстановяващи предпазители. В по-добрия варистори на 2кV. Супресори само в топ-модели. Целта е да пука, за да се купува и купува отново.

преди 19 часа, Hrachan написа:

...

Здравей.
Подвеждащо заглавие. Помислих, че искаш да постигнеш мълниеотвод (гръмоотвод) в дома, а то било, защита на битова техника.

Spoiler

Този "Катоден отводител" е мижи да те лъжа. Високопарни думи и премълчани истини написани от лаик. Катоден значи.
Варисторът не е полупроводник. Наподобява диод на Ценер само че за променливотокови вериги. Подобие е графиката на неговата волт-амперна харектиристика. 166.44 лв за това чудо са пари на вятъра. Запомни! Варистор сработва само веднъж в своя живот! След това нов, разбирай нови 166.44 лв.

Работно напрежение 320 VAC, което буди въпроси защо това нестандартно ниво. По-тъпото е нивото на негова активация 1500V.
Излиза, че ако в твоята монофазна линия от 230V променливо напрежение попадне пик от 1500V постоянно, вследствие на поражение от мълния ще сработи варистора в него. Е и? Какво защитава тогава. Изолация на кабели и нищо повече. Варисторът ще се пръсне - така работи той при пробив на работното му напрежение. Ще паднат предпазителите и няма ток вкъщи. Бурята стихва и разбираш, че доста битови уреди с импулсно захранване са капут, а капсилования/залепен корпус на катодния отводител заминава в гюма.

Maсовият токоизправител днес е импулсен тип.  В качествените присъства варистор на входа веднага след предпазителя и преди термистора. Масово е зареден на 470V работно напрежение. По-отговорни блокове ползват 380V, a HP залага на 580V (тъпанарщина).

Средноквадратичното значение на полупериода на 230V умножено по корен квадратен от 2 прави 325V постоянно напрежение. Радиодетайлите имат толеранс на горна граница на напрежение и оттук се разчита номиналното напрежение на варистора при нещатна ситуация в мрежата. ОК!
380V добре, на 470V  пази Боже. По-идеен вариант е подобна защита да се повери на TVS диод. Леко по-скъпо, но рядко срещано и предимно в токоизправители за медицинско оборудване.

Какво ще му заземяваш на етажа си е твое виждане, но допустимото ниво е 4Ω. И винаги има потенциална разлика межу нулев проводник и заземление.
Тук спирам, че стана чаршаф.

Поздрави на всички!

Съвременна нормативна база за мълниезащита (tech-dom.com)

За стари къщи където вътрешната инсталация е с две жила се прави зануляване в контактите, а в таблото се заземява "общата нула". Принципно там ще забележите, че в таблото на такива има предпазител на "общата нула", защото подсвързването на къщата става с два кабела "по въздуха". 

Само, че , на кои уреди кабела им за подсвързване към контакта е трижилен? 

Какво ми се случи. В близост до къщата има орех. Мълния падна на него. Изгоря захранването на приемника ми за сателитна антена. Не изгоря приемника, а трансформатора му. 

По-общо: За токови удари защитата се прави в главното табло!

И все пак да споделя: Мълниеносната защита няма нищо общо със заземяването!  

Заземяване – Уикипедия (wikipedia.org)

Мълниезащита – Уикипедия (wikipedia.org)

Цитат

Повечето системи за мълниезащита са изградени от мълниеприемни гръмоотводни пръти, метални проводници и заземени електроди, които осигуряват ниско съпротивление за протичащия електрическиток в резултат на потенциалната разлика между електрическия заряд в облака и земята.

Само това е "съвпадението"!

не е точно така баш,ако искате да е надеждно,тва работех доскоро,мълниезащита и средно и ниско до 20кв,земята се разделя иначе лошо,доколкото прочетох е некъф етаж от блок така ли?

имате и друго решение на самия вход на апартаментното табло но и там има тънки моменти :) спопеделете моля мн ми се иска да помогна и аз на някой ей така от нищотото,тук влизам предимно да четъ :)

• Автор
преди 3 часа, александър написа:

не е точно така баш,ако искате да е надеждно,тва работех доскоро,мълниезащита и средно и ниско до 20кв,земята се разделя иначе лошо,доколкото прочетох е некъф етаж от блок така ли?

имате и друго решение на самия вход на апартаментното табло но и там има тънки моменти :) спопеделете моля мн ми се иска да помогна и аз на някой ей така от нищотото,тук влизам предимно да четъ :)

В къща съм, но вече съм сигурен, че идват само 2 кабела говорих с ел. техник. 0, която трябва да е заземена на стълба и на трафа май, и фаза. Идеята ми е да си пусна един 20 метров кабел за земя от етажа и на таблото да си сложа катоден отводител, обаче ми се искаше да си подкарам и останалите защити които са на контактите из къщата, защото те май няма да сработят, че нали липсва земя и се чудех дали има някакъв начин да ги заземя с тоя кабел и тях. Иначе наблюденията ми относно липсващата земя идват от несветещата лампа Ground OK на APC SurgeArrest-а който си купих, не съм сигурен как точно да тествам действително тази земя. Според мен щом 0-та е заземена трябва да си работят, ама май нещо бъркам. Отново прощавайте невежието ми.

преди 18 часа, александър написа:

OIP.t192sNuCPI4xOxhPRMWN0QAAAA.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.