Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сфери в които все още не се ползват компютърни технологии.

Featured Replies

преди 2 минути, teo-glavata написа:

"Филтъра" са обикновени стружки от обработката /струговане/ на неръжавейката. Метила е най-леката фракция и излиза още на 75-80 градуса температура на парите. Истинската ракия се събира след 95 градуса, като нагряването на казана /моя, големия е на LPG/ се намалва.

Най тежки са Висшите алкохоли /ароматните съединения/, които са силно токсични и аз лично ги изхвърляам, докато първака го слгам в казана, при следващата дестилация

Материала.....знам как и каво да правя

Аз не му меря темпер. на парите от тръбите или чучура, има термометър на капака, но не го ползвам, не ми е нужен Карам на знания, спомени, усет , на 50 литра средносилен материал, отделям 0, 5 л. първак и не го слагам в преварка, а е за лекове. Взимам до 40 град, кога ще правя преварка. Преварката, също вземам от примерно 15 литра ракия 0,3 л. първак и нтой е за лек. Спирам на 46 гр. , спирам да вземам за пивката ракия, но отделям под 46 до 38 гр. и после го слагам в следващ материал със съвпадащите вкусове- сливи или от типа <френско грозде>.

преди 7 минути, dioib написа:

,,,,

п.п, ОК, ако говорим за бизнес = да прав си!!! ;) 

Хахах, бизнес!? Няма бизнес, имаме <на склад> тука във Финландия над 50 литра ракийка- отлежала, пием по-малко. Всъщност когато се съберем и пием с компании, което е рядкост с годините , си копувам виски, бренди и имам дежурното грузинско, молдовско и арменско в бара, както и българско вино - домашно и купешко.От БГ вземам вино правено само от стари български сортове или сортове <аклиматизирани> в БГ още по време на турското робство и поне преди времената на цар борис номер 3😀

• Автор
преди 4 минути, laplandetza написа:

0, 5 л. първак

0.7 е оптимум, а със застраховка 1л. ;) Ползва се за разтривка (перотинално ли се викаше, а не анално...) , т.е. зян не става!!! На другата година, ако не си я ползвал -> В къзяня!!! Вклюително и патоката, ако си спрял на време варенето или по смисъла на друг регион печенето. ;) 

преди 1 минута, dioib написа:

0.7 е оптимум, а със застраховка 1л. ;) Ползва се за разтривка (перотинално ли се викаше, а не анално...) , т.е. зян не става!!! На другата година, ако не си я ползвал -> В къзяня!!! Вклюително и патоката, ако си спрял на време варенето или по смисъла на друг регион печенето. ;) 

на 50 л. с моя материал съм изчислил 0,5 , но може и да си прав. Патока си го вари ти😀

• Автор
преди 9 минути, laplandetza написа:

Финландия над 50 литра ракийка- отлежал

Ба тъ ... аз там щях да съм на водка!!! :) За зимни условия е по-добра!!! :) 

преди 1 минута, dioib написа:

Ба тъ ... аз там щях да съм на водка!!! :) За зимни условия е по-добра!!! :) 

Имам принципи, водка не пия!😀........... шегувам се , нарочно , така <дразня> прители и познати от <севера> , финландци, руснаци, поляци и разни евреии със неизяснен <социалистически> произход😁

преди 6 минути, dioib написа:

Първака дали ще го пиеш или ще се разтриваш няма голяма разлика - метила преминава и през кожата, даже парите му да вдишваш е вредно.

• Автор
преди 9 минути, laplandetza написа:

Патока си го вари ти😀

И ти до известан степен си прав, т.е. когато казана ти е малък, то на следващия казан слагаш патоката, за да засили мътрелъ. ;) = Въпроса е какво разбираш по патока? Под 43 градуса на излизане вече е патока. ;) Не говорим температура обаче. ;) 

преди 2 минути, ined написа:

Първака дали ще го пиеш или ще се разтриваш няма голяма разлика - метила преминава и през кожата, даже парите му да вдишваш е вредно.

Аха, но ниюо няма да ти стане - доказано😀Доде вдишаш или мине през кожата, то взел се изпарил  и отлетял😀

• Автор
преди 8 минути, ined написа:

Човеко, чувал ли си за 21? = Това не е игра на "комар"!

преди 4 минути, dioib написа:

И ти до известан степен си прав, т.е. когато казана ти е малък, то на следващия казан слагаш патоката, за да засили мътрелъ. ;) = Въпроса е какво разбираш по патока? Под 43 градуса на излизане вече е патока. ;) 

Всеки сам си знае- кво муе , както е казал философа. Казах , при първото варене на материала спирам на 40, но после в преварката взимам само над 47.

Кога искам да запазя уникалния аромат , тогава без преварка и нещата са много по-разлизни. Спирам на 48-47, би трябвало на малко под 50. сетне ракията без разреждане отлежава в <неутрално> буре и ако при смесването е била към 58 градуса то меря и чакам да падне на 56-55 . Тогава в стъкло.

• Автор
преди 8 минути, laplandetza написа:

над 47

Е, аз спирам по-рано, т.е. на изхода има междинен съд. ;) Отделно, че оставям и да "диша" след края за ... ;), за допълнителна сигурност и после я полагам за отлежаване. ;) 

преди 32 минути, dioib написа:

Трябваше да те вземат ,,Качество контрол,, във Винпром Карнобат. Само безпардонна пиянка като теб ще ги управи там.

преди 5 минути, dioib написа:

Е, аз спирам по-рано, т.е. на изхода има междинен съд. ;) Отделно, че оставям и да "диша" след края за ... ;), за допълнителна сигурност и после я полагам за отлежаване. ;) 

Моя и на ортака казана са ни от простите, два по 50 литра.Правим всичко по старите чалъми, както на един малък селски казан .

В БГ имам 150 литров правен казан от дебелите медни листа, не го ползвам от много, много години🙂

преди 3 часа, dioib написа:

:offtopic_s:

В Сливен вече има и подобие на водомер! :) Иначе данъчните идват и ... плащай за контра банда. :) 

Е, успя да ме превличеш с това В. Търново ... в Търново по мое му. :) 

Благодаря ти от сърце!!! :) Не от разум!!! = Там имаме различия. ;) 

Разбира се, че имаме различия. Никога до сега не съм изпадал в твоето положение. Разумът го остави. Той при теб въобще не присъства. Една дузина хора са ти го казвали, но от къде разум в теб? Докато достигнеш до моите години, ще си жива развалина!

• Автор
преди 2 часа, Колев 74 написа:

Разбира се, че имаме различия. Никога до сега не съм изпадал в твоето положение. Разумът го остави. Той при теб въобще не присъства. Една дузина хора са ти го казвали, но от къде разум в теб? Докато достигнеш до моите години, ще си жива развалина!

Е, ще видим. 

Успех!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.