Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сфери в които все още не се ползват компютърни технологии.

Featured Replies

Една такава сфера е; Възкресяване на човек. 

Споделете и други, където смятате, че няма или не са добре развити. 

п.п. Възможно ли е компютър да помогне при мозъчна смърт? 

преди 2 часа, dioib написа:

Една такава сфера е; Възкресяване на човек. 

Споделете и други, където смятате, че няма или не са добре развити. 

п.п. Възможно ли е компютър да помогне при мозъчна смърт? 

Тояга любима: Правенето на ракия.

• Автор
преди 6 минути, Коркодила написа:

Правенето на ракия.

В тази сфера има добри компютърни разработки. :) Но, приемам отговора ти, т.е. не са достатъчно развити.

преди 2 часа, Коркодила написа:

Правенето на ракия.

Отдавна е под управлението на компота

преди 5 минути, teo-glavata написа:

Аз към моя казан съм свързал и принтер

Слабо - очакваш да видя шоков замразител. И рикийката да пада на кубчета

В бижутерията - цепене и шлифоване на скъпоценни камъни.

преди 7 минути, цър-вул написа:

Отдавна е под управлението на компота

Слабо - очакваш да видя шоков замразител. И рикийката да пада на кубчета

Имам разработена технология за ракия на прах, ама няма да я споделя, щото дедо поп шъ ми крадне патента :beer11:

ПС: Иначе, ей в това почти самоделно "правя" ограничени количества елексири, дето никъде няма д вкусите 

image.jpeg.531b85a7600269f4cd9934355da39406.jpeg

преди 43 минути, teo-glavata написа:

Аз към моя казан съм свързал и принтер

image.jpeg.18d966def1b9df65f276433f853a8eee.jpeg

Сега му намери работа и нова сума пари за търсене при купуване на принтера. Ама те, вчера са му дали пенсийката и не се знае само колко вересия има към хоремага на селото, та това по вече ме притеснява.

В Търново по магазините за левче пуснали тестери за чучура на ракията. Можеш да си го регулираш по време на запоя! Китайски са, но поне има дисплей и капките се броят на него. Има и бутон "Силна струя", но при него ракията излизала на патоки, така че не се предпочита да го ползва. Ще му направя един подарък, стига да ми даде адреса си, че аз няма какво да го правя това чудо.

преди 17 минути, цър-вул написа:

Като видя неръждавейка и ми се драйфа! От бакъра по-истенско нема.

Прав си! ма още правя експерименти със съотношенията на обемите, а имам в изобилие тръби от неръждавейка с разлини диаметри :D

Оконателния вариант ще е бакЪр:beer11:

преди 5 минути, цър-вул написа:

Тръбите също са изключително важни! Размери, линия на трасето...

Мдааа..... Принципа на Бернули важи в пълна сила. Затова, казах, че работя в/у съотношенията на обемите /и сеченията/ на отделните елементи....

Бе    дестилацията на ракия си е наука :D

преди 3 часа, teo-glavata написа:

Прав си! ма още правя експерименти със съотношенията на обемите, а имам в изобилие тръби от неръждавейка с разлини диаметри :D

Оконателния вариант ще е бакЪр:beer11:

Имам медни тръби.Още при ферментацията слагам в бидонЯ пЪрчета бакър, при варенето в нераждавейка бутам 2 кила медна тръба.

• Автор
преди 3 часа, Колев 74 написа:

В Търново по магазините за левче пуснали тестери за чучура на ракията.

:offtopic_s:

В Сливен вече има и подобие на водомер! :) Иначе данъчните идват и ... плащай за контра банда. :) 

Е, успя да ме превличеш с това В. Търново ... в Търново по мое му. :) 

Благодаря ти от сърце!!! :) Не от разум!!! = Там имаме различия. ;) 

Във Финландия за лвчебни алкохолни лични нужди , никой милиционер не се завира под чучура на моя казан😀. Варим с братчето ми от сливи и разните му френско грозде и едни други плодчета дето ги нямате в БГ😀

• Автор
преди 3 часа, teo-glavata написа:

работя в/у съотношенията на обемите /и сеченията/ на отделните елементи...

Там е важно да предвидиш "филтър", ако не правиш преварка. ;) => Метила какъв е? Кога започва да излиза? ;) 

п.п. Мнозина са мърливи по отношение на материала, т.е. материала трябва да е както се прави за сладко. Разбираш ли това? 

п.п.2 Говорим за ракия, а не за произведено от зърнени неща. ;) => Момчета, а зърнените продукти правете хляб! Има много гладни човеци!!! Ако "вкисне" ... по-добре направете бира!!! :) 

преди 1 минута, dioib написа:

Там е важно да предвидиш "филтър", ако не правиш преварка. ;) => Метила какъв е? Кога започва да излиза? ;) 

Може и без преварка, освен отделянето на първака и спиране да събираш на по висок градус-винаги над 40, освен това без да разреждам, а само смесвам и оставям в дървено буренце да поотлежи като му меря <градусите> , оставям да падне поне с 2 градуса на стайна температура.После в стъкло.

• Автор
преди 3 минути, laplandetza написа:

Може и без преварка

Да ... не как би помогнала компютъра?  Сподели? 

Проблема е по -сериозен с потежките <фракции> разните пропаноли и подобни по-големи молекули. Там е трудно да ги отсееш, принципно  при преварка се взима до 45 градуса. Без преварка би трябвало да спреш на малко под 50 гр.- примерно 48.Никой не прави така, нали?😀

току-що, dioib написа:

Да ... не как би помогнала компютъра?  Сподели? 

Как, Как?, ми <пА(о)рното> от кой <винтил> да си го пуснеш!?😀

• Автор
преди 3 минути, laplandetza написа:

Там е трудно да ги отсееш

Нали за това отлежава? ;) Кой ти пие прясна ракия? 

преди 2 минути, dioib написа:

п.п. Мнозина са мърливи по отношение на материала, т.е. материала трябва да е както се прави за сладко. Разбираш ли това? 

"Филтъра" са обикновени стружки от обработката /струговане/ на неръжавейката. Метила е най-леката фракция и излиза още на 75-80 градуса температура на парите. Истинската ракия се събира след 95 градуса, като нагряването на казана /моя, големия е на LPG/ се намалва.

Най тежки са Висшите алкохоли /ароматните съединения/, които са силно токсични и аз лично ги изхвърляам, докато първака го слгам в казана, при следващата дестилация

Материала.....знам как и каво да правя

току-що, dioib написа:

Нали за това отлежава? ;) Кой ти пие прясна ракия? 

Нужни са много, много години за да <отлежат> по-тежките алкохоли, а те са причинители на цирозите и вероятно способстват злокачествените изменения.

• Автор
преди 8 минути, teo-glavata написа:

са обикновени стружки от обработката

Не е това, но няма да ти чупя хатъра. ;) 

преди 7 минути, laplandetza написа:

Нужни са много, много години за да <отлежат> по-тежките алкохоли, а те са причинители на цирозите и вероятно способстват злокачествените изменения.

Виж се ... пил съм и ракия за женитбата на сина правена при раждането му. ;) Повече от три години за какво ти е? Бурето я изпива или жената. :) 

п.п, ОК, ако говорим за бизнес = да прав си!!! ;) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.