Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Този WiFi adapter съвместим ли е с Линукс?

Featured Replies

Имам въпрос за ето този WiFi адаптер: TP-Link Archer T4U - Archer T4U

Въпросът е дали е съвместим с Линукс (Mint), дали има налични драйвери за съвместимост с Линукс.

Ако не е сигурно, препоръчайте ми адаптер, който да е съвместим с Линукс.

Не искам да използвам Уиндоус вече и на новия компютър вече ще съм с Линукс.

преди 17 минути, royalpiggy написа:

Имам въпрос за ето този WiFi адаптер: TP-Link Archer T4U - Archer T4U

Въпросът е дали е съвместим с Линукс (Mint), дали има налични драйвери за съвместимост с Линукс.

Ако не е сигурно, препоръчайте ми адаптер, който да е съвместим с Линукс.

Не искам да използвам Уиндоус вече и на новия компютър вече ще съм с Линукс.

https://static.tp-link.com/2018/201812/20181207/Installation Guide for Linux.pdf

току-що, shaolin73 написа:

Не 

Не ама да

Е, верно че се компилира де

https://static.tp-link.com/2018/201812/20181207/Installation Guide for Linux.pdf

Ку няма си напишеш драйверите, къф линуксчия си ако не можеш един драйвер да сглобиш.

Ако е лапти то би трябвало да си има а ако е настолен по добре е с кабел...

Ето списък с вградените в ядрото модели

https://github.com/morrownr/USB-WiFi/blob/main/home/USB_WiFi_Adapters_that_are_supported_with_Linux_in-kernel_drivers.md

или да си купи компютър от Tuxedo Computers or System76

преди 26 минути, petie1 написа:

...

Компилация от GitHUB отпада.
Има вече драйвер за въпросния модел в официалния репозиторий (или като там се превежда на български) на Ubuntu. И без това Линукс (Mint) е негов екскремент,  а ако е на база 22.04 ... заради един по-напръднал uname-a , хайде нема сми.

За спомената галимация трябва връзка към и-нета. Било по LAN или чрез втори WiFi работещ стик по USB.

sudo apt install rtl8812au-dkms

преди 4 минути, petie1 написа:

Ако е лапти то би трябвало да си има а ако е настолен по добре е с кабел...

Какво да си има това "лапги"?

Моето лаптоп съм го свързал с жица ... към екстендъра, а от там до рутера- на 5GHz.

Имам адаптер TP-Link Archer T2U - то работи само под Джама.

преди 9 минути, Profruit написа:

Има вече драйвер за въпросния модел в официалния репозиторий (или като там се превежда на български) на Ubuntu. И без това Линукс (Mint) е негов екскремент,  а ако е на база 22.04 ... заради един по-напръднал uname-a , хайде нема сми.

За спомената галимация трябва връзка към и-нета. Било по LAN или чрез втори WiFi работещ стик по USB.

Еми то още по добре ама това е Грухи Биоса......

преди 11 минути, jhoro написа:

Какво да си има това "лапги"?

Моето лаптоп съм го свързал с жица ... към екстендъра, а от там до рутера- на 5GHz.

Имам адаптер TP-Link Archer T2U - то работи само под Джама.

WiFi модул де..

Твоето е T2U а Грухи Биоса пита за T4U

git clone https://github.com/gnab/rtl8812au

Да, съвместим е!

Имам го същия адаптер и редовно го ползвам под Линукс. Сваляш драйвърите от официалния сайт, инсталираш и това е. 

• Автор
преди 2 часа, Profruit написа:

Няма как да има връзка към Интернет. Нямам кабели за Интернет.

Не е лаптоп, а е настолен компютър. Затова ми е нужен ВиФи адапрет, който да работи още като се свърже с компютъра, без да е нужно да се сваля нищо от Интернет - няма как да сваля каквото и да е, понеже няма да има връзка с Интернет.

Нужен ми е ВиФи адапрет, за да може компютъра да хваща интернет от точката за достъп.

преди 4 минути, royalpiggy написа:

Няма как да има връзка към Интернет. Нямам кабели за Интернет.

Не е лаптоп, а е настолен компютър. Затова ми е нужен ВиФи адапрет, който да работи още като се свърже с компютъра, без да е нужно да се сваля нищо от Интернет - няма как да сваля каквото и да е, понеже няма да има връзка с Интернет.

Нужен ми е ВиФи адапрет, за да може компютъра да хваща интернет от точката за достъп.

Ето кои wi fi usb адаптери се поддържат от кернела на Линукс

https://github.com/morrownr/USB-WiFi/blob/main/home/USB_WiFi_Adapters_that_are_supported_with_Linux_in-kernel_drivers.md

Започва се...

• Автор
преди 18 минути, AAUUXX написа:

Ето кои wi fi usb адаптери се поддържат от кернела на Линукс

Кои от изброените ВиФи адаптери работят още след като се свържат към компютъра, и не искат допълнителни настройки и сваляне на драйвери и програми от интернет?

Иначе този ВиФи адапрет - TP-Link Archer T3U Plus - напълно съвместим ли е с най-новото ядро на Линукс и иска ли сваляне на допълнителни драйвери преди да може да се използва?

Този!

wireless TP-LINK TL-WN823N

Toзи няма външни антени и няма да му стигнат силите да компроментира handshake на рутера на съседката. 🤣
Отделно ако му е "шумен" порта без удължител никак. С удължител ще избегне прегряване и някаква ориентация на дипола ще постигне, но си апендикс, който ще се търкаля по бюрото. Ако е лаптоп, да се мята на двулентов PCI вариант. Вероятност на надуши открита мрежа нараства. За 2~3 зелени океани от предложения втора ръка, стига да не е oт шибаните HP или Laynovo с техните whitelist.

преди 50 минути, ___ написа:

Този!

wireless TP-LINK TL-WN823N

И TP-LINK TL-WN822N/TP-LINK TL-WN722N ще станат.

преди 42 минути, Profruit написа:

Toзи няма външни антени 

Имат и антени 

• Автор
преди 26 минути, jhoro написа:

И TP-LINK TL-WN822N/TP-LINK TL-WN722N ще станат.

Имат и антени 

Изглежда, че TP-LINK TL-WN722N е доста стар адаптер, което означава, че вече не получава актуализации по сигурността. Като се има това предвид, няма ли опасност някой да ме хакне и да прихване сигнала, който се подава от точката за достъп през адаптера към компютъра и обратно?

преди 4 минути, royalpiggy написа:

Изглежда, че TP-LINK TL-WN722N е доста стар адаптер, което означава, че вече не получава актуализации по сигурността.

Какво искаш да актуализираш на wi fi адаптер ?

преди 5 минути, royalpiggy написа:

Като се има това предвид, няма ли опасност някой да ме хакне и да прихване сигнала, който се подава от точката за достъп през адаптера към компютъра и обратно?

Тук вече се обърках ,ти ли ше ги хакваш или теб теб ше те хакват :D

Щом получаваш пакети следователно може и да бъдеш хакнат.

преди 15 минути, royalpiggy написа:

Изглежда, че TP-LINK TL-WN722N е доста стар адаптер, което означава, че вече не получава актуализации по сигурността.

„Шпионката“ на входната ми врата е още по-стара и никога не е получавала „актуализациЙ по сигурността“!

преди 31 минути, jhoro написа:

... Имат и антени 

Tи пък за какво ме цитираш? За Бог да прости, 'щото имали антени!? В 2024г тези анахронизми си ги кътай в  ... и там пак зависи коя версия са.

Авторчето се откaзва от джама, защото се е нагледал на клипове как да се зацепи за съседки рутер. Превеждам.
Решил да мине на Линукс (Mint), защото копчилъците пунтират прозорците.

Да ма, не!
Евреите се отказаха от Ubuntu и се върнаха на Debian, защото "космонафта" след 16.04 LTS го напълни с изгъзици.
LTS версията на Ubuntu цъфти след поредния Debian, a едва тогава Линукс (Mint). Разлика в: тапети,  симлинкове, звуци и DE, но отдолу/отзад е напудрения Ubuntu.

И ако нещо бъде компроментиран това ще е рутера, а не WiFi картата! Защото цялото упражнение се свежда до прихващане на деунтификация след което в комфортна обстановка се подбере паролата, чрез речник. Самият процес се нарича WiFi Wardriving и при  масови рутери отнема под минута.

преди 6 минути, Profruit написа:

Tи пък за какво ме цитираш?

Защого мога! Проблем???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.