Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на рутер с ДВР на камери

Featured Replies

Здравейте!

Имам следният проблем: Свързал съм рутер TP-Link по Wi-Fi връзка с удължител на сигнала и от него с кабел към ДВР-а в който са включени охранителни камери. В началото беше добре, но в последствие започнаха да се получават сривове в мрежата на рутера и се губи сигнал без разлика дали е на твърда връзка или по Wi-Fi. Това става на периоди, а не постоянно.

Имате ли идея как трябва да се подходи и дали е необходимо да се правят някакви настройки на рутера така, че да е се синхронизира с ДВР-а?

Здравей,

Дефинирай "сривове в мрежата", кой сигнал се губи? Кое е на "твърда връзка", от кое устройство до кое устройство?

Такъв проблем е хубаво да се изследва от мрежар на място. С наличната информация, мога само да предполагам, че рутерът е някаква изтръпнала 740-ка или 840-ка, вече се е изпекла до кафяво от старост и е дошло време за кофата. Или захранващият адаптер на рутера е с разсъхнал се кондензатор и напрежението на изхода му вече, де има 9 волта, де ги няма ... Ако по трасето имаш UTP кабел на открито, който е вече на 3-4 години, изолацията му може да е станала на тебешир и да се е нацепила, да е влязла вода и оттам да се получават такива "магии" - има връзка, няма връзка. Много детайли спестяваш, няма как да предполагаме какво е решението, с толкова оскъдна информация.

• Автор
преди 28 минути, Rammkopf написа:

Здравей,

Дефинирай "сривове в мрежата", кой сигнал се губи? Кое е на "твърда връзка", от кое устройство до кое устройство?

Такъв проблем е хубаво да се изследва от мрежар на място. С наличната информация, мога само да предполагам, че рутерът е някаква изтръпнала 740-ка или 840-ка, вече се е изпекла до кафяво от старост и е дошло време за кофата. Или захранващият адаптер на рутера е с разсъхнал се кондензатор и напрежението на изхода му вече, де има 9 волта, де ги няма ... Ако по трасето имаш UTP кабел на открито, който е вече на 3-4 години, изолацията му може да е станала на тебешир и да се е нацепила, да е влязла вода и оттам да се получават такива "магии" - има връзка, няма връзка. Много детайли спестяваш, няма как да предполагаме какво е решението, с толкова оскъдна информация.

Рутерът е на година и половина с Wi-Fi -6, адаптерът също, оптиката по трасето беше подменена от улицата до жилището. Днес сложихме чисто нов рутер и промяна не настъпи докато не спряхме екстендъра към ДВР-а. Така, че на 100% проблемът е в сработката между рутера и ДВР-а. Сривове означава, че скоростта пада до 10-20 мегабита или съвсем изчезва вместо да бъде над 100.Различните мобилни устройства, както и тези на лан-кабел от рутера губят връзка за определено време и после отново я получават. Обясних как са свързани рутера и ДВР-а, има телевизор на твърда връзка.

• Автор
преди 11 минути, Rammkopf написа:

А екстендерът какъв е, на 2,4GHz ли е? Рутерът да не е някой Archer AX21?

Екстендърът е TP-Link WA855RE на 2,4 Hz, а рутерът Arsher AX23.

преди 8 минути, Heliostar написа:

Екстендърът е TP-Link WA855RE на 2,4 Hz

Точно от това се опасавах. И не си ъпдейтвал фърмуера, вероятно? Още си седи със заводския от 2019-та, дето спонтанно губи козите?

преди 8 минути, Heliostar написа:

а рутерът Arsher AX23.

Същият боклук, с процесор на Broadcom и бъг, който спонтанно активира QoS и удушава връзката към Интернет. Broadcom нямат решение на проблема, а TP-LINK са с вързани ръце, защото Broacom са ******** (от ония, дето "растат на педи") и не отварят сорса на драйверите си, че да седне някой да ги оправи. Купил си мъртвороден рутер и калпав екстендер, който, на всичкото отгоре, издава и паролите за WiFi, ако го "попиташ учтиво" със съответния инструмент. Защо си го причинявате, не мога да разбера? :) Кой ви даде съвет за тези неща?

• Автор
преди 3 минути, Rammkopf написа:

Точно от това се опасавах. И не си ъпдейтвал фърмуера, вероятно? Още си седи със заводския от 2019-та, дето спонтанно губи козите?

Същият боклук, с процесор на Broadcom и бъг, който спонтанно активира QoS и удушава връзката към Интернет. Broadcom нямат решение на проблема, а TP-LINK са с вързани ръце, защото Broacom са ******** (от ония, дето "растат на педи") и не отварят сорса на драйверите си, че да седне някой да ги оправи. Купил си мъртвороден рутер и калпав екстендер, който, на всичкото отгоре, издава и паролите за WiFi, ако го "попиташ учтиво" със съответния инструмент. Защо си го причинявате, не мога да разбера? :) Кой ви даде съвет за тези неща?

Не искам да спорим въобще, но с този рутер ползвам интернет почти две години и не съм имал никакъв проблем колкото и устройства да свържа с него. Включвах и друг екстендър и също всичко беше много коректно. Проблемът дойде от липсата на синхрои с ДВР-а и липсата на съответните настройки в рутера за него. Казах, че днес сложих чисто нов рутер и проблемът остана докато не спрях връзката с ДВР-а.

Така, че ако имате някаква идея в тази насока би било хубаво, а ако ще търсим кусури в устройствата които работят и сега без ДВР-а просто е безсмислено.

Не съм бил там, за да го видя, нямам никаква идея как е настроено и няма как да дам компетентно мнение, без да имам ясен поглед върху топологията. Мога само да гадая. Обичайните заподозрени в такива ситуации са фърмуерът на мрежовите устройства и качествата на инфраструктурата  по гръбнака - кабели, суичове. Не разбирам и какво е "синхрон с DVR-а" - гледате го през Интернет, чрез облачната услуга, предоставена от производителя му, или директно по IP-адрес в локалната мрежа?

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Не съм бил там, за да го видя, нямам никаква идея как е настроено и няма как да дам компетентно мнение, без да имам ясен поглед върху топологията. Мога само да гадая. Обичайните заподозрени в такива ситуации са фърмуерът на мрежовите устройства и качествата на инфраструктурата  по гръбнака - кабели, суичове. Не разбирам и какво е "синхрон с DVR-а" - гледате го през Интернет, чрез облачната услуга, предоставена от производителя му, или директно по IP-адрес в локалната мрежа?

Гледам го с приложението на Hik vision в интернет.Проблемът, че от фирмата за камерите правиха настройки само в ДВР-а, а не и в рутера, а мисля, че е необходимо. Става дума за ето тия настройки най-вероятно макар, че тук връзката е само по кабел от рутера до ДВР-а:

Настройките, които показват във видеото, са за port forwarding (т.е., NAT), и се прилагат единствено тогава, когато рутерът ти има публичен IP адрес и можеш да го достъпиш отвън навътре. Облачната услуга прави обратното - DVR-ът се "обажда вкъщи" отвътре навън, отваря комуникационен канал (socket) през сървър на Hik, а приложението се свързва през същия този сървър, по отворения сокет, обратно към DVR-а. Нито ти трябват настройки за NAT, нито за UPnP. Нито пък да регистрираш DDNS услуга, било то на рутера или на DVR-а.

Сега се замислих, че не е изключено и да са нашибали статичен IP адрес на самия DVR и да се получава конфликт - рутерът ти да раздава динамично същия адрес и на някое от другите ти устройства в мрежата, като така го сблъсква с DVR-а и връзката умира. Така, както описваш проблема, това е един от възможните сценарии, който е и силно вероятен - инсталаторите на камери масово ги мързи да правят DHCP резервации, или направо не знаят как става, затова бухат един статичен адрес и "работи ли - работи, чао". Това до голяма степен се припокрива с историята ти.

• Автор
преди 19 минути, Rammkopf написа:

Настройките, които показват във видеото, са за port forwarding (т.е., NAT), и се прилагат единствено тогава, когато рутерът ти има публичен IP адрес и можеш да го достъпиш отвън навътре. Облачната услуга прави обратното - DVR-ът се "обажда вкъщи" отвътре навън, отваря комуникационен канал (socket) през сървър на Hik, а приложението се свързва през същия този сървър, по отворения сокет, обратно към DVR-а. Нито ти трябват настройки за NAT, нито за UPnP. Нито пък да регистрираш DDNS услуга, било то на рутера или на DVR-а.

Сега се замислих, че не е изключено и да са нашибали статичен IP адрес на самия DVR и да се получава конфликт - рутерът ти да раздава динамично същия адрес и на някое от другите ти устройства в мрежата, като така го сблъсква с DVR-а и връзката умира. Така, както описваш проблема, това е един от възможните сценарии, който е и силно вероятен - инсталаторите на камери масово ги мързи да правят DHCP резервации, или направо не знаят как става, затова бухат един статичен адрес и "работи ли - работи, чао". Това до голяма степен се припокрива с историята ти.

преди 1 минута, Heliostar написа:

Има логика в предположенията ти защото мрежата се губи на отделни устройства, а не тотално. И винаги ако някое е извън нея и после се логне става трудно и когато стане е с ниска скорост.

Промяната на това състояние с адресите в настройките на ДВР-а ли става?

преди 11 минути, Heliostar написа:

Промяната на това състояние с адресите в настройките на ДВР-а ли става?

Абсолютно! Трябва да му разрешиш да си взема адрес по DHCP, което в момента е забранено, по всяка вероятност, и вътре стоят някакви ръчни настройки на IP address, Subnet Mask, Gateway, DNS Server (Primary DNS и Secondary DNS).

Имаш 2 варианта за действие - или му пусни DHCP (което е по-интелигентният вариант, щом го гледаш през облака), или му задай ръчно адрес, който е извън обсега на DHCP сървъра на рутера ти. По принцип, тези модели на TP-LINK раздават адреси от 192.168.1.100 до 192.168.1.199 (по спомен), та ако изхвърлиш DVR-а ръчно извън този диапазон (под .100 или над .199), проблемът също се решава.

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Абсолютно! Трябва да му разрешиш да си взема адрес по DHCP, което в момента е забранено, по всвка веровтност, и вътре стоят някакви ръчни настройки на IP address, Subnet Mask, Gateway, DNS Server (Primary DNS и Secondary DNS).

Имаш 2 варианта за действие - или му пусни DHCP (което е по-интелигентният вариант, щом го гледаш през облака, или му задай ръчно адрсс, който е извън обсега на DHCP сървъра нс рутера ти. По принцип, тези модели на TP-LINK раздават адреси от 192.168.1.100 до 192.168.1.199 (по спомен), та ако изхвърлиш DVR-а ръчно извън този диапазон (под .100 или над .199), проблемът също се решава.

А в настройките на ДВР-а освен с кабел и монитор директно в него мога ли да влезна и дистанционно и ако може как точно става, вероятно има и парола?

Можеш да влезеш през уеб-интерфейса му от компютър, или през браузъра на телефона. По принцип, щом го гледаш през облака, ако са ти качили HikConnect на телефона, а не стария iVMS-4500, ще можеш и през приложението да му бутнеш мрежовите настройки. Само един плъзгач е, който трябва да пипнеш, за да активираш DHCP. Но само ако си с администраторския акаунт admin (или са ти създали отделен акаунт с администраторски права). Ако не става, защото е затрапена връзката ти до до DVR-а, тогава да, само с монитор и мишка, директно върху него. Ще ти е нужна администраторската парола, действително.

• Автор
преди 4 минути, Rammkopf написа:

Можеш да влезеш през уеб-интерфейса му от компютър, или през браузъра на телефона. По принцип, щом го гледаш през облака, ако са то качили HikConnect на телефона, а не стария iVMS-4500, ще можеш и през приложението да му бутнеш мрежовите настройки. Само един плъзгач е, който трябва да пипнеш, за да активираш DHCP. Но само ако си с администраторския акаунт admin (или са ти създсли отделен акаунт с администраторски права). Ако не става, защото е затрапена връзката ти до до DVR-а, тогава да, само с монитор и мишка, директно върху него. Ще ти е нужна администраторската парола, действително.

Да обобщя за себе си, а ще ми кажеш дали е вярно: За да се логна в настройките на ДВР-а мога с приложението, но само ако имам администраторски права които мисля, че нямам, става дума за паролата. Ако го направя директно на устройството ще ми е необходима ли пак парола или там влизам направо?

току-що, Heliostar написа:

Да обобщя за себе си, а ще ми кажеш дали е вярно: За да се логна в настройките на ДВР-а мога с приложението, но само ако имам администраторски права които мисля, че нямам, става дума за паролата. Ако го направя директно на устройството ще ми е необходима ли пак парола или там влизам направо?

Аз правилно съм те разбрал, но идиотски лаконично съм се изразил. Последното изречение от поста ми беше точно отговор на сегашния ти въпрос, извинявай. :) Да се повторя и аз, ама в повече детайл този път :D - за да направиш промяната през интерфейса на самия DVR, ще е нужно да отвориш главното меню. За да го направиш, ще поиска да му въведеш паролата на администраторския акаунт. Без администраторски права, имаш правото само да гледаш мозайката с камерите, както и да превърташ плейбека. Нямаш достъп до настройките на машината.

С една дума, който те е подредил така, да дойде пак и да те ОТреди, като си свърши работата, както трябва.

• Автор
преди 4 минути, Rammkopf написа:

Аз правилно съм те разбрал, но идиотски лаконично съм се изразил. Последното изречение от поста ми беше точно отговор на сегашния ти въпрос, извинявай. :) Да се повторя и аз, ама в повече детайл този път :D - за да направиш промяната през интерфейса на самия DVR, ще е нужно да отвориш главното меню. За да го направиш, ще поиска да му въведеш паролата на администраторския акаунт. Без администраторски права, имаш правото само да гледаш мозайката с камерите, както и да превърташ плейбека. Нямаш достъп до настройките на машината.

С една дума, който те е подредил така, да дойде пак и да те ОТреди, като си свърши работата, както трябва.

Разбрах те напълно и си напълно прав. Утре ще го потърся въпросния човек и ще се надявам това да е причината за тези нескончаеми бъгове. Сърдечно ти благодаря за помощта и ще те държа в течение на случващото се. Лека вечер!

Моля, няма за какво. Много благодаря и аз за проявеното търпение в отговорите на всичките ми питанки. Мисля, че хванахме заека за ушите. Сега остава и колегата, дето е настройвал системата, да знае що е DHCP и с какво се храни, и всичко си иде на место.

Лека вечер и от мен!

• Автор

Здравейте!

Току що провери настройките на ДВР-а и по конкретно с какво AP е. С динамично е както трябва да бъде в конкретната ситуация. Проблемът е, че щом включих екстендърът за връзка с ДВР-а и мрежата отново стана лабилна.

Според човекът монтирал камерите за да бъде всичко коректно връзката между ДВР-а и рутера трябва да е с лан-кабел, а не по WI-FI. Не знам дали в това се корени проблемът и ако е да защо.

Здравей,

Не е бил далеч от истината, което ни връща на първия ми пост в темата ...

Мене друго ме смущава - ти си писал, че дори с директна връзка към DVR-а през кабел, пак е същата история. Но после установихме, че ти гледаш камерите през Интернет. А пробвал ли си да ги добавиш директно като локално устройство, с частното IP на DVR-a? Така ще можеш да направиш по-обективен тест.

• Автор
преди 1 час, Rammkopf написа:

Здравей,

Не е бил далеч от истината, което ни връща на първия ми пост в темата ...

Мене друго ме смущава - ти си писал, че дори с директна връзка към DVR-а през кабел, пак е същата история. Но после установихме, че ти гледаш камерите през Интернет. А пробвал ли си да ги добавиш директно като локално устройство, с частното IP на DVR-a? Така ще можеш да направиш по-обективен тест.

Не, нещо не сме се доразбрали. Гледам по Лан кабел телевизия, ДВР-а ми е само на тази връзка с екстендъра защото е отдалечен от рутера. В този случай екстендъра се явява локално устройство, а и от него с Лан кабел е свързан ДВР-а. Не знам само това въздушно трасе и разни казано между рутера у екстендъра да не причината.

С една дума, тази твърда връзка, дето си я писал в най-горния си пост, не се е отнасяла към DVR-а? А аз точно това те питах тогава - каква е тая връзка и откъде накъде е. Ако наистина не си пробвал досега да се свържеш към DVR-а с кабел, значи се връщаме в началото на темата.

• Автор
преди 7 минути, Rammkopf написа:

С една дума, тази твърда връзка, дето си я писал в най-горния си пост, не се е отнасяла към DVR-а? А аз точно това те питах тогава - каква е тая връзка и откъде накъде е. Ако наистина не си пробвал досега да се свържеш към DVR-а с кабел, значи се връщаме в началото на темата.

Не съм за да си спестя това окабеляване, все пак живеем в 21 век и нещата вървят към без кабелни мрежи. Ето и мобилните оператори вече предлагат подобен интернет без кабел. И отново не ми става ясно защо при Wi-Fi връзка ще има проблем, а с кабел не. Нали ДВР-а е едно локално устройство като всяко друго.

преди 51 минути, Heliostar написа:

Не съм за да си спестя това окабеляване, все пак живеем в 21 век и нещата вървят към без кабелни мрежи.

И затова си купил екстендер, който ползва 20-годишна технология? :D

преди 56 минути, Heliostar написа:

И отново не ми става ясно защо при Wi-Fi връзка ще има проблем, а с кабел не. Нали ДВР-а е едно локално устройство като всяко друго.

Принципно, връзката през Wi-Fi е в пъти по-сложна (като протокол), отколкото връзката по кабел. За съжаление, масова заблуда сред популацията е, че по кабел и по Wi-Fi е едно и също, само че Wi-Fi е просто по-модерно. :) Като прибавим и факта, че този WA855RE не е от най-благонадеждните (знам, защото имам един такъв в шкафа), нещата се натрупват.

• Автор
преди 11 часа, Rammkopf написа:

И затова си купил екстендер, който ползва 20-годишна технология? :D

Принципно, връзката през Wi-Fi е в пъти по-сложна (като протокол), отколкото връзката по кабел. За съжаление, масова заблуда сред популацията е, че по кабел и по Wi-Fi е едно и също, само че Wi-Fi е просто по-модерно. :) Като прибавим и факта, че този WA855RE не е от най-благонадеждните (знам, защото имам един такъв в шкафа), нещата се натрупват.

Като продължение на дискусията която водим за и против кабелите и тяхната роля в новите технологии аз съм на обратното мнение, а именно, че времето на кабелите като средство за връзка е безвъзвратно отминало. Все пак не живеем във времето на баба Пенка от средата на миналия век когато за да слуша радиоточката си й трябваше кабел. Тук не визирам дори Мъск със сателитната свързаност, а най простия пример, че и трите ни мобилни оператори вече предлагат безжична свързаност с Интернет. Така, че не намирам причина проблемът който имам да е от начина на свързване.

Замислям се обаче дали не може да се установи причината от лог-файловете които предполагам и рутера и ДВР-а създават при бъгове в системата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.