Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с кирилицата на Windows 10, плюс питане за RAID и въпроси за настройки.

Featured Replies

Здравейте.

Минах на Windows 10, но имам проблеми не с кирилицата, на която пиша, а с четенето на файловете, писани на кирилица, когато бях на Windows 7.

Пуснах стандартна инсталация от флашка. Свалих изображението от сайта на Майкрософт. По време на инсталацията оставих само английската клавиатура, а кирилицата я добавих после.

Сега неща, писани преди на Notepad, на кирилица, ги чете на маймуница. Някога, в Windows ХР имаше опции да избереш уникодовете, и нещата се оправяха, но къде се намира това нещо в десятката, за да го опитам - не можах да го намеря и моля за помощ. Искам си записките, които съм водил в много файлове, като една част от тях са ми важни. Файлове от Word, създадени на седмицата, още не съм отварял и не зная дали с тях няма да имам същия проблем. Утре ще пробвам.

Трябва ли да преинстарилам наново, и да добавя кирилицата по време на инсталацията?

Второто ми питане е относно активацията. Колко време след инсталацията трябва да се направи активацията, и какви проблеми може да ми създаде компютъра, ако не го активирам навреме?

Третото ми питане е относно ъпдейтите. Попадал съм на доста дискусии относно ъпдейтите. Някои препоръчват пълно спиране на ъпдейти, други качват всичко наред, а някои се опракват, че след ъпдейти машината им става много бавна. Бих искал да зная препоръчвате ли ъпдейти, и какъв е начинът те да бъдат спрени?

Преинсталирах завчера. Вчера се борих с някои неща, а днес компютъра инсталира някакви ъпдейти.

Четвъртото ми питане е как да напрпавя RAID. Имам два диска по 8 терабайта, които искам да настроя на огледален RAID, защото още ми горчи повредения преди няколко години диск, макар повечето неща от него да бяха възстановени. Моля за обяснения, или за линкове към четива, които ще ми помогнат да направя това без да се налага да чета няколко седмици. Предпочитаеми езици руски и английски. С тях се оправям без Гугъл преводач, който прави големи бъркотии понякога.

Питането е за компютъра от подписа ми.

Благодаря предварително и лека вечер на всички.

В регионалните настройки казал ли си му да чете non-unicode шрифтовете като кирилица? Прави се, също както в Windows 7, през Control Panel.

Промяна на регионалните настройки:

Отидете в "Control Panel" > "Region".

В раздела "Administrative" натиснете "Change system locale..." и изберете "Bulgarian (Bulgaria)".

Рестартирайте компютъра.

Изключването на ъпдейтите не е препоръчително

До 30 дни трябва да активирате Windows 

За кирилицата, ако си ползвал на XP Flextype, може и да имаш проблеми с текстовите файлове, за това можеш да пробваш да ги 'разкодираш' примерно тук

Universal online Cyrillic decoder - recover your texts (2cyr.com)

Относно активацията - може и да го ползваш без да го активираш, освен ако не е Windows 10 Enterprise, тогава имаш 90 дни. За останалите няма срок.

Question About Windows 10 Trial - Microsoft Community

Using Windows 10 For 30 Days For Free Is Legal? - Microsoft Community

Windows 10 Enterprise | Microsoft Evaluation Center

How to Activate Windows 10 for Free (Product Key Included) (easeus.com)

Обновяванията на ОС не ти препоръчвам да ги спираш, понеже се добавят кръпки в сигурността и други неща, които принципно би трябвало да направят ОС по-стабилна. Не знам къде ги намираш и четеш митовете със забавянията. Няма препоръчителни, всички са препоръчителни, възможно е ако ти липсва дадено обновление някои приложения да не работят.

За RAID-а също е относително - вариантите са ти през BIOS, ако дънната платка го поддържа или през ОС. Имай в предвид, че не само диска може да замине, ако например някой вирус ти кодира файловете, ще ги кодира и на двата диска. Най-сигурно е единия диск да го ползваш за бекъп и ръчно да си качваш новите неща периодично, през останалото време да е изключен физически от машината, на която работиш. За да направиш RAID първоначално се изтрива информацията и на двата диска и се инициализират.

• Автор

Много благодаря за отговорите. Ще се боря с машината от утре. Днес просто надниквам и си лягам.

Rammkopf

Търсих го, но не го намерих това. Утре ще го потърся пак. Нещо не си доспивам напоследък, което води до разсеяност и пропуски в някои моменти.

shaolin73

Мисля че съм направил регионалните настройки както сте ги описал, но утре ще проверя още веднъж.

Raze

Флекстайп съм ползвал само веднъж в живота си, и не помня на кой Уиндоус беше. 95 или 98. Това трябва да е било миналия век... и от тогава никога повече.

Кирилицата на Инженера, макар да не ми харесваше, и макар да не съм я ползвал (тествал съм я все пак за сравнение с кирилицата на самия Уиндоус), беше по-читава от Флекстайп.

цър-вул

Благодаря. След като оправя кирилицата, ще чета и твоят линк.

И съответно ще пиша в темата какво съм направил, но ако не направя нещо утре, след това ще продължа понеделник.

Благодаря за отговорите и спокойна вечер на всички.

преди 12 минути, Shreek написа:

Rammkopf

Търсих го, но не го намерих това. Утре ще го потърся пак. Нещо не си доспивам напоследък, което води до разсеяност и пропуски в някои моменти.

Няма проблем. В Windows 10, старт-менюто е и търсачка, не само изстрелвачка на приложения. Отваряш Start и директно пишеш от клавиатурата Language. Натискаш Enter и това те отвежда в езиковите настройки на 10-ката.

Ето, тук:

image.png.a029bbf32f9710345efa25ef4d4a6947.png

В навигацията вдясно, под "Related settings", виждаш "Administrative language settings". Отваряш го и стигаш тук:

image.png.61b6d45e11aeed5d971e353c1c62add8.png

Вляво от долния бутон - "Change system locale ..." - пише на какъв език искам да ми интерпретира non-Unicode шрифтовете. По default, стойността е "English (United States)" и затова някои кирлски текстове излизат на гиргилици. Променяш го на "Bulgarian (Bulgaria)", потвърждаваш с OK, он' ти сака рестарт, даваш му да се рестартира на воля и това би трябвало да ти реши проблема (ако е само оттам).

За non-unicode - десен клик по Старт бутона, избери Powershell(Admin). Като се отвори прозореца постави:

Set-WinSystemLocale -SystemLocale "bg-BG"

и натисни [Enter]
Рестартирай

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.