Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на SUV/Crossover

Featured Replies

Здравейте колеги! На 22 съм, момче, от сравнително скоро съм шофьор. Учебният ми автомобил беше Toyota Yaris Cross Хибрид, т.е може да си представите, че съм се явил на автоматик. Беше неочаквано, но не съжалявам, защото съм значително по-спокоен и концентриран, докато карам. Свикнах на по-високата позиция на седене и след като завърших курса, ми "взеха" условно казано, защото не e точно мое и не го карам само аз, едно Renault Captur 2013-а

Колата е пълна скръб, специално автоматика НЕ става, изключително муден е, където трябва да дам повечко газ, има и някакво неприятно придърпване.. общо взето барака с привлекателна визия *само отвън обаче*. 

Готов съм за нещо ново, след 2016-а, но понеже има прекалено много опции в SUV/Crossover сегмента не знам какво да избера измежду всички тези:

Kia Niro, Kia Sportage
Hyundai Kona, Hyundai Tucson
Jeep Compass, Jeep Renegade
VW T-Roc, Seat Ateca, Honda HR-V
Mazda CX-3, Toyota C-HR
Opel Grandland, Mini Countryman
Peugeot 2008, Peugeot 3008
Citroen C4X, Citroen C5 Aircross 

Изискванията са ми:

- надежден и по възможност НЕ Рено тип автоматик и тук искам да подчертая, че това е главното нещо, на което държа не само аз, но и баща ми. Ако някой разбира от автоматици ще съм много щастлив да обясни кои стават и кои - не

- да не се налага през месец да се ходи в сервиза за нещо. Разбирам на година 1-2 пъти, но не и редовно 

- да е сравнително икономичен

Бюджетът ми е до 40 000 лева, като вече 38 или 39 само ако наистина е топ изпълнение и не е на много километри 

преди 1 час, vehemond написа:

Здравейте колеги! На 22 съм, момче, от сравнително скоро съм шофьор. Учебният ми автомобил беше Toyota Yaris Cross Хибрид, т.е може да си представите, че съм се явил на автоматик. Беше неочаквано, но не съжалявам, защото съм значително по-спокоен и концентриран, докато карам. Свикнах на по-високата позиция на седене и след като завърших курса, ми "взеха" условно казано, защото не e точно мое и не го карам само аз, едно Renault Captur 2013-а

Колата е пълна скръб, специално автоматика НЕ става, изключително муден е, където трябва да дам повечко газ, има и някакво неприятно придърпване.. общо взето барака с привлекателна визия *само отвън обаче*. 

Готов съм за нещо ново, след 2016-а, но понеже има прекалено много опции в SUV/Crossover сегмента не знам какво да избера измежду всички тези:

Kia Niro, Kia Sportage
Mazda CX-3, Toyota C-HR

Изискванията са ми:

- надежден и по възможност НЕ Рено тип автоматик и тук искам да подчертая, че това е главното нещо, на което държа не само аз, но и баща ми. Ако някой разбира от автоматици ще съм много щастлив да обясни кои стават и кои - не

- да не се налага през месец да се ходи в сервиза за нещо. Разбирам на година 1-2 пъти, но не и редовно 

Бюджетът ми е до 40 000 лева, като вече 38 или 39 само ако наистина е топ изпълнение и не е на много километри 

Трудничко ще намериш мнения за повечето модели, тъй като са доста нови и щом дори аз не съм чувал за C5 Aircross, HR-V, Niro и двата Jeepa значи положението е зле :) попитай в някой по-добре оповестен форум в Reddit. Британците са много точни анализатори 

За автоматика бих могъл да кажа, че нямаш лош в гореизброените автомобили, само че DSG при Seat и VW си придърпва доста стабилно. Такива са си с двойния съединител, какво да се прави. Puretech бензина в Citroen и Peugeot е леш, стой далеч от него. 

преди 8 часа, NightWind написа:

Трудничко ще намериш мнения за повечето модели, тъй като са доста нови и щом дори аз не съм чувал за C5 Aircross, HR-V, Niro и двата Jeepa значи положението е зле :) 

Ти явно си голям спИциалис по колите :lol6:

Като си готов за нещо ново, дай 30 хил. и си купи нова кола на изплащане. Не е толкова страшно, колкото повечето си мислят. Другите 10 ги имай за вноски, застраховки и т.н. Има прекрасни предложения на върнати автомобили, които все още са в гаранция на по 2-3 години. Дори и да не вземеш чисто нова. Ще караш нова кола с няколко години гаранция и няма да мислиш за влизането ти в сервиза. Отърсете се от сиромашкото мислене. Щом имаш 40 бона за кола, то със сигурност можеш да си позволиш нова такава. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 10 часа, vehemond написа:

На 22 съм, момче, от сравнително скоро съм шофьор. Учебният ми автомобил беше Toyota Yaris Cross Хибрид, т.е може да си представите, че съм се явил на автоматик. 

ох на чичо дечкото !
Не знае как се натиска съединител бре ...

Моята 8 годишна Дачия още не се е повреждала, ходи в сервиза ако аз съм го решил това нещо, а не защото се е повредила. Например през май смених агренажния ремък.

Ама аз знам да карам кола със съединител де.
Предишната германска каруца беше без съединител, ама си ги включвах скоростите аз, в момента в който съм преценил, че преминавам на друга предавка.
И не смееш да я пуснеш по инерция германската каруца, щото може да блокира тъпата ѝ швабска система, която се разблокирва чрез гасене на двигателя.

В бъдеще по новите регламенти ще ги продават новите модели задължително с „асистент“ той да ти намалява скоростта, щото му се било привидяло на тъпата му камера знак ограничаващ скоростта и тем подобни слабоумия. Та на някои модели трябвало да им се изключва този пишман „асистент“ при всяко ново пускане на двигателя. Егати ужаса !
Реват вече от тях в един белгийски форум.

Хайде научете се да карате първо кола, па после с претенциите и надувките.

• Автор
преди 2 часа, lupis написа:

Конкретно за SUV и Crossover сигурно е навътре в нещата, но не ми харесва как ми предлага нещо за което не съм питал...

Белгийската невеста го е оставила пак оня несретник вкъщи и той се чуди какво да прави, за това отново реши да пише глупости и да ни разсмива. 

На чичо... хаха, да не си брат на баща му, та се обръщаш така към него? 

Явно караш Дания. Това се разбира от написаното. Щом е на 8 години, представям си какъв боклук е. 

• Автор
преди 1 час, ostavime написа:

Като си готов за нещо ново, дай 30 хил. и си купи нова кола на изплащане. Не е толкова страшно, колкото повечето си мислят. Другите 10 ги имай за вноски, застраховки и т.н. Има прекрасни предложения на върнати автомобили, които все още са в гаранция на по 2-3 години. Дори и да не вземеш чисто нова. Ще караш нова кола с няколко години гаранция и няма да мислиш за влизането ти в сервиза. Отърсете се от сиромашкото мислене. Щом имаш 40 бона за кола, то със сигурност можеш да си позволиш нова такава. 

Нямаме възможност за лизинг, иначе и на мен това ми се въртеше в главата отначало. Първоначално бюджета беше много по-нисък, но след като видяхме възрастта на автомобилите, го вдигнахме до що годе прилична сума. Може би съм те объркал като казах ново, имах предвид по-ново с сравнения с масовите 2008-2012 предложения на пазара. Не точно чисто ново... освен това, чисто новите са някакви абсурдни пари, към 60 000, че и нагоре за добри изпълнения. Честно казано много клоня към Пежаците и Ситроена С5 Aircross, обаче баща ми не е много уверен в тях и искам потвърждение, че не са като на колегата му новия Land Rover, който виси в сервиза ПОСТОЯННО

преди 12 часа, vehemond написа:

Kia Niro, Kia Sportage
Mazda CX-3, Toyota C-HR

Изискванията са ми:

От изброените определено най - доброто е Honda. Много здрав и сравнително икономичен. Возията е твърдичка. Отзад е малко тесен. 

преди 8 минути, vehemond написа:

Нямаме възможност за лизинг, иначе и на мен това ми се въртеше в главата отначало. Първоначално бюджета беше много по-нисък, но след като видяхме възрастта на автомобилите, го вдигнахме до що годе прилична сума. Може би съм те объркал като казах ново, имах предвид по-ново с сравнения с масовите 2008-2012 предложения на пазара. Не точно чисто ново... освен това, чисто новите са някакви абсурдни пари, към 60 000, че и нагоре за добри изпълнения. Честно казано много клоня към Пежаците и Ситроена С5 Aircross, обаче баща ми не е много уверен в тях и искам потвърждение, че не са като на колегата му новия Land Rover, който виси в сервиза ПОСТОЯННО

Кое точно е абсурдното на 60 000, като ти ще извадиш кеш 40 000 хиляди?!? 

Остатъка от 20 хиляди, ако ги разсрочиш за няколко години ще плащаш по 200 лв. на месец. 200 лв. на месец за теб е абсурдна сума ли??? 

Пак казвам, отърсете се от сиромашкото мислене и това, че като купиш и придобиеш една кола, то ставаш цар на пътя. В талона пише твоето име, а в моя талон пише "Райфайзен лизинг". Това е разликата. 

Предимствата са безброй. Но... щом ви се виси по сервизите... успех. 

Да, проблем? Не съм най-добрият, но се имам за достатъчно компетентен, за да кажа, че за модели излезли 2017-2018 рядко ще се намери човек, който да знае колко са надеждни, защото масово българинът разчита на дооооста по-стари и новите не ги заглежда въобще. Тва е лошата действителност. Авторът да си види чуждите форуми и да си вземе преценка сам, като не се влияе от това, че Х марка по принцип се разваля - то вече всички са направени да влизат в сервиза за щяло и за не щяло 

• Автор
преди 24 минути, ostavime написа:

Кое точно е абсурдното на 60 000, като ти ще извадиш кеш 40 000 хиляди?!? 

Остатъка от 20 хиляди, ако ги разсрочиш за няколко години ще плащаш по 200 лв. на месец. 200 лв. на месец за теб е абсурдна сума ли??? 

Пак казвам, отърсете се от сиромашкото мислене и това, че като купиш и придобиеш една кола, то ставаш цар на пътя. В талона пише твоето име, а в моя талон пише "Райфайзен лизинг". Това е разликата. 

Предимствата са безброй. Но... щом ви се виси по сервизите... успех. 

Повярвай ми, пробвах да го убедя, не се получи. Работя с това, с което мога. Каза ми бюджет и ме остави да избирам. Нищо повече не мога да направя освен да питам за моделите, но явно ще си остана с чакането и ще стрелям на сляпо (както често ми се налага) 

преди 26 минути, Emberasing написа:

От изброените определено най - доброто е Honda. Много здрав и сравнително икономичен. Возията е твърдичка. Отзад е малко тесен. 

Много благодаря, ще погледна!

току-що, vehemond написа:

Повярвай ми, пробвах да го убедя, не се получи. Работя с това, с което мога. Каза ми бюджет и ме остави да избирам. Нищо повече не мога да направя освен да питам за моделите, но явно ще си остана с чакането

Много благодаря, ще погледна!

https://www.bultraco-sofia.bg/avtomobili_s_probeg/honda-hr-v-15-i-vtec-execuvite

На каквото и да се спреш, първо преглеждай официалните дилъри. Винаги има с "пробег" . Проверени и с някаква не много голяма гаранция но, все пак я има.

преди 3 часа, NightWind написа:

Да, проблем? Не съм най-добрият, но се имам за достатъчно компетентен, за да кажа, че за модели излезли 2017-2018 рядко ще се намери човек, който да знае колко са надеждни, защото масово българинът разчита на дооооста по-стари и новите не ги заглежда въобще. Тва е лошата действителност. Авторът да си види чуждите форуми и да си вземе преценка сам, като не се влияе от това, че Х марка по принцип се разваля - то вече всички са направени да влизат в сервиза за щяло и за не щяло 

Ами трудно ми е да повярвам, щом не си чувал примерно за HR-V, първото поколение е излязло още през 1999 г.

преди 4 часа, vehemond написа:

Повярвай ми, пробвах да го убедя, не се получи. Работя с това, с което мога. Каза ми бюджет и ме остави да избирам. Нищо повече не мога да направя освен да питам за моделите, но явно ще си остана с чакането и ще стрелям на сляпо (както често ми се налага) 

Няма как да получиш много обективно мнение, след като си изброил почти всичко възможно в този клас. Спри се на нещо и почни да търсиш и питаш за него по-конкретно. Сега искаш информация за почти 20 модела. Аз, за да ти я дам или който и да било друг, трябва да е запознат с всички тях, което е невъзможно. Предимства, недостатъци... няма как да стане? Ако пък съм карал някоя от изброените, ще кажа само за нея, но това теб няма да те устрои, защото няма да има никаква база са сравнение. А и пак ще бъде много относително. Един е каже, че колата му е ТОП, друг за същата ще каже, че е пълен боклук. Ти какво ще направиш? Няма да има кола, която да бъде само с положителна оценка. 

Както вече и други споменаха, а и аз се опитвам да ти кажа, огледай се за кола от дилър, купена от БГ. Тия измислици "нов внос, като нова", а тя на 10 години... остави. Дай някой лев, закарай я в оторизиран сервиз поне да я погледнат и това е. Няма друг начин, а и няма гаранция, че като ти кажа купи си Пежо 3008 то ще излезе читаво, а няма да се счупи на 3-я ден. 

Избор на нещо, сервиз, преглед и решаваш. Това е пътя. 

Аз мисля и до голяма степен знам, наблагам на това, че мнението си е мое, че 90% от внесените коли са много зле, проблеми, удари, километри и т.н. Избора все пак си е твой, но ако очакваш от форум да получиш някакво много обективно мнение... не мисля, че ще стане. 

А и сравни цените на това, което искаш да купуваш за идентичен модел тук и в Германия. Сигурен съм, че разликата ще е доста голяма. Замисли се защо? Ония там са най-големите будали, продават си "хубавите" коли на безценица, за да дойдат у нас, ти да си я купиш, и дори да има печалба за търговеца. 

Ами трудно ми е да повярвам, щом не си чувал примерно за HR-V, първото поколение е излязло още през 1999 г.

Голям редизайн е имал, в последствие се досетих

• Автор
преди 1 час, ostavime написа:

Няма как да получиш много обективно мнение, след като си изброил почти всичко възможно в този клас. Спри се на нещо и почни да търсиш и питаш за него по-конкретно. Сега искаш информация за почти 20 модела. Аз, за да ти я дам или който и да било друг, трябва да е запознат с всички тях, което е невъзможно. Предимства, недостатъци... няма как да стане? Ако пък съм карал някоя от изброените, ще кажа само за нея, но това теб няма да те устрои, защото няма да има никаква база са сравнение. А и пак ще бъде много относително. Един е каже, че колата му е ТОП, друг за същата ще каже, че е пълен боклук. Ти какво ще направиш? Няма да има кола, която да бъде само с положителна оценка. 

Както вече и други споменаха, а и аз се опитвам да ти кажа, огледай се за кола от дилър, купена от БГ. Тия измислици "нов внос, като нова", а тя на 10 години... остави. Дай някой лев, закарай я в оторизиран сервиз поне да я погледнат и това е. Няма друг начин, а и няма гаранция, че като ти кажа купи си Пежо 3008 то ще излезе читаво, а няма да се счупи на 3-я ден. 

Избор на нещо, сервиз, преглед и решаваш. Това е пътя. 

Аз мисля и до голяма степен знам, наблагам на това, че мнението си е мое, че 90% от внесените коли са много зле, проблеми, удари, километри и т.н. Избора все пак си е твой, но ако очакваш от форум да получиш някакво много обективно мнение... не мисля, че ще стане. 

А и сравни цените на това, което искаш да купуваш за идентичен модел тук и в Германия. Сигурен съм, че разликата ще е доста голяма. Замисли се защо? Ония там са най-големите будали, продават си "хубавите" коли на безценица, за да дойдат у нас, ти да си я купиш, и дори да има печалба за търговеца. 

А евентуално ако сведа избора до CX3, HRV, C5 Aircross, двете Пежа и Kona дали ще мога да получа някакво дори и субективно мнение? Честно казано това са моделите, към които имам най-голям афинитет 

преди 2 часа, vehemond написа:

А евентуално ако сведа избора до CX3, HRV, C5 Aircross, двете Пежа и Kona дали ще мога да получа някакво дори и субективно мнение? Честно казано това са моделите, към които имам най-голям афинитет 

Човече, качваш се и пробваш.След като се качиш във всички, отсяваш 2-3 които ти допадат, и започваш вече да се интересуваш от различни модификации.Кои двигатели стават, кои скоростни кутии и така нататък.След това вече си търсиш конкретни екземпляри.Също подкрепям мнението за колите нов внос.Бягай надалеч.40 хиляди лева не са малко, пък и си достатъчно голям за да разгърнеш бюджета.Вместо да ги набиваш всичките одмах, разучи схемите.

преди 11 часа, teo-glavata написа:

Ти си кандидат за Нобелова награда бе, разбирач!

Ми да, нямаше педал който да задвижва механично съединителя, т.е. да се отлепва феродовия кафяв диск да не е притиснат от двата метални диска, с които става предаването на въртенето от коляновия вал към скоростната кутия.
Сложили над скоростната кутия една джаджа която тя задвижва отлепването, когато на нея ѝ изглежда подходящ момента за преминаване на друга предавка ( скорост). Педал няма да си го натискаш сам, може само да си играеш с лоста да сменяш скоростите ръчно.
Не знам на български как ѝ викате на тая джаджа и не ми и трябва, щото не живея в бг.
Тая джаджа се повреди на 60 хиляди километра и щеше да струва 2200 € смяната ѝ.
Та за по-лесно си купих чисто нова Дачия комби за 9000 € преди 8 години и сега е само на 23000 км. Ядове си нямам никакви с нея, натискам си педала на съединителя и си сменям скоростите. Няма джаджа която да се подреди.

А пък некадърниците ( които не знаят да карат кола ) нека си купуват те коли без педал на съединителя.

Нещо друго да не ти е ясно, да ти го обясня ?

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Ми да, нямаше педал който да задвижва механично съединителя, т.е. да се отлепва феродовия кафяв диск да не е притиснат от двата метални диска, с които става предаването на въртенето от коляновия вал към скоростната кутия.

Т.е? Излиза, че съединител има (че даже и два са били най-вероятно). Нарича се роботизирана скоростна кутия и за задействането на съединителя/съединителите отговаря електрозадвижване, наречено активатор. Ремонта на активатора, в зависимост от кутията е най много 300€

Не ремонт а смяна с ново трябваше и с работата отиваше на 2200 €.
Плюс това трябваше да дойде камион от друга фирма, да натовари каруцата и да я закара в сервиза, който си е и официален продавач на марката. Това също щеше да струва пари. После друг камион или същите кожодери щеше да трябва да я кара при подавач от Рено, пак за пари.
Абе системата е измислена да те дерат яко, ако им се довериш.

А сега да те светна, някои сервизи тука работят за по 100 € на час през 2024г.

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Това, че ръцете ти са заврени на едно място и то отворени не е мой проблем

преди 7 минути, Белгиеца написа:

После друг камион или същите кожодери щеше да трябва да я кара при подавач от Рено, пак за пари.

От кога Рено е немска марка?

на 14.08.2024 г. в 9:30, Белгиеца написа:

Предишната германска каруца беше без съединител,

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Плюс това трябваше да дойде камион от друга фирма, да натовари каруцата и да я закара в сервиза, който си е и официален продавач на марката. Това също щеше да струва пари. После друг камион или същите кожодери щеше да трябва да я кара при подавач от Рено, пак за пари.
Абе системата е измислена да те дерат яко, ако им се довериш.

А сега да те светна, някои сервизи тука работят за по 100 € на час през 2024г.

Нали така или иначе жена ти плаща всичко, че и ти дава по 2 Евро на ден джобни. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.