Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заслужава ли си да уча Икономика

Featured Replies

Здравейте

Имате ли представа дали си заслужава да се учи Икономика в днешно време. Записах такава магистратура и мисля че ще ми допадне.  Знам че повечето ще си кажат че най-доброто в днешно време е Софтуерно инженерство, но за съжаление семестриалните такси там са много големи, пък и не мога да кажа че ме бива много в програмирането. Завършилите магистърска програма Икономика се сравняват със специалисти като застрахователи, предприемачи, финансисти и адвокати. Аз мисля че това е една голяма стъпка за мен тъй като ще науча много нови неща от света на бизнеса. Въпроса ми е дали си заслужава според вас нищо че вече съм го записал. Бих ли могъл да си отворя консултанска кантора и да вземем пари за консултация примерно или нещо друго. Забелязах че шефката на катедрата има много фирми което ме навежда на мисълта че с тази магистратура лесно се пробива в различните бизнеси.

преди 3 часа, Thores написа:

Здравейте

Имате ли представа дали си заслужава да се учи Икономика в днешно време. Записах такава магистратура и мисля че ще ми допадне.  Знам че повечето ще си кажат че най-доброто в днешно време е Софтуерно инженерство, но за съжаление семестриалните такси там са много големи, пък и не мога да кажа че ме бива много в програмирането. Завършилите магистърска програма Икономика се сравняват със специалисти като застрахователи, предприемачи, финансисти и адвокати. Аз мисля че това е една голяма стъпка за мен тъй като ще науча много нови неща от света на бизнеса. Въпроса ми е дали си заслужава според вас нищо че вече съм го записал. Бих ли могъл да си отворя консултанска кантора и да вземем пари за консултация примерно или нещо друго. Забелязах че шефката на катедрата има много фирми което ме навежда на мисълта че с тази магистратура лесно се пробива в различните бизнеси.

Фактът, че пускаш темата след като си записал нещо, а не преди това означава, че си търсиш едва ли не одобрение, че си почнал нещо вече и не си се преебал, видиш ли ти самия предварително ни убеждаваш колко много полезно било това, че чак било и сравнявано според много (кои са тези много?) с правото и други "супер неща". Това означава че въобще не си проучил задълбочено какво ще учиш и сега се самонавиваш, че ще имаш някакъв успех като мине времето без да знаеш ни какво учиш, ни какво си искал. Моето мнение е, че няма нищо конкретно, което да правиш с тази специалност. Икономика е общо понятие за стопанските отношения в едно общество, много неща на куп, малко от тук, малко и от там, например ще учиш теориите на различни като философи като Кейнс, Маркс и т.н.. Неща, които никъде някога някой не ще и те пита. А шефката на катедрата ви може би има много фирми не защото ползва космическите си знания по този предмет, а може би защото е корумпирана и някъде трябва да си пере парите. Много хора по нашите университети са в образователната система, за да продават изпити и учебници, де факто в схемата за вадене на дипломи и там да "образоват" такива мързеливи като теб, които искат тапията и ги мързи та две не виждат та са записали от немай къде да си губят 2 години за лека магистратура вместо да учат софтуерно инженерство, което сам даде за пример. При това то се взима не за 4, не за 2, а понякога и за 1/2 година. И води наистина до яки заплати. Познавам и умни хора, които направиха втори фейсбук след някакво време занимавайки се с програмиране, което си е вече истински бизнес. А ти с тая икономика ще си на каси някъде да маркираш стоки след като завършиш. Прави си сметка. Не искам да те обезсърчавам, но е така и е хубаво някой да ти го каже. А ти за консултантска кантора си тръгнал да питаш дали си можел да си отвориш? Да консултираш какво по-точно? И представа си нямаш. Нямам повече какво да кажа, наистина.

• Автор

Записах икономика и тва е. Не мога да върна времето назад. Видях че в учебния план се минава повечето с курсови работи, реферати и някакви разработки. Така че трябва да съм спокоен пък и нали chatGPT ще обясни нещо ако не съм посетил дадена лекция. 

Относно софтуерното инженерство аз мисля че с новите модели на chatGPT и Claude  AI може да се напише цял софтуерен проект без големи знания по програмиране. Просто тези софтуери знаят как да обяснят кое как става със самият програмен код и как се компилира. Сега например аз съм направо възхитен от новата функция artifacts на Клод.  Да не говорим за софтуерни инженери като Devin AI

Шефката на катедрата има много фирми защото има познания. Не знам дали е корумпирана, трябва да я питам по някакъв начин. Но това тя да има много фирми навежда на мисълта че от тази икономика може да се вземе доста. Пък да не говорим на какви почивки ходи и с какви влиятелни хора се събира. Последното може да е въпрос на чар и излъчване.

Не искам да те обезкуражавам, но смятам, че потребителят Гост в този случай е прав. Той също е учил икономика, но сега му се налага да работи като интернет трол, продавайки интересите на държавата ни за жълти стотинки, което е тъжно. При избор на специалност, е добре да се гледа, дали тя има някакво реално приложение на пазара на труда.

• Автор

Е кво да правя сега. Да ходя да си искам семестриалната такса обратно ли. Пък и хубавото е че е задочно което означава че ще имам време и за други неща - примерно да уча програмиране от ИИ.

Ако бях записал за адвокат или за психолог пак ли така щяхте да ми казвате. Сигурно щеше да се намери оправдание че е пълно с адвокати и конкуренцията е голяма.

Аз засега виждам огромен потенциал в ИИ, но само в София има такива специалности свързани с ИИ.  Сега започнаха да го разкриват. 

Аха аз този Тхорес съм го бил блокирал, явно е доста досаден.

Това 2 годишна магистратура по „икономика“ и при това задочно, явно е някакво фалшиво псевдо образование МЕНТЕ !!!

Преди да се стигне до тези 2 годинки, трябва да има изкапани предварително други 3 години, по нещо свързано с икономиката.

Ама такова нещо не прочетохме, следователно темата е менте от всякъде.

преди 2 часа, Thores написа:

Записах икономика и тва е. Не мога да върна времето назад. Видях че в учебния план се минава повечето с курсови работи, реферати и някакви разработки. Така че трябва да съм спокоен пък и нали chatGPT ще обясни нещо ако не съм посетил дадена лекция. 

Относно софтуерното инженерство аз мисля че с новите модели на chatGPT и Claude  AI може да се напише цял софтуерен проект без големи знания по програмиране. Просто тези софтуери знаят как да обяснят кое как става със самият програмен код и как се компилира. Сега например аз съм направо възхитен от новата функция artifacts на Клод.  Да не говорим за софтуерни инженери като Devin AI

Шефката на катедрата има много фирми защото има познания. Не знам дали е корумпирана, трябва да я питам по някакъв начин. Но това тя да има много фирми навежда на мисълта че от тази икономика може да се вземе доста. Пък да не говорим на какви почивки ходи и с какви влиятелни хора се събира. Последното може да е въпрос на чар и излъчване.

Тоест ти повече би искал контактите на шефката на катедрата и персонално да ти даде знание как се става богат. Тя може да ги е наследила своите пари от брак чрез развод, или да е от някой мъж, или все да ги е постигнала по други начини, надали и един от тях да е свързан със самата преподавателска дейност. Но в такъв случай мислиш ли, че тя ти дължи обяснения като нейн студент как стават схемите? Единствено ако станеш нейно протеже, но трябва да си симпатично момче и да се престрашиш да си жиголо. За мен това не е нещо привлекателно, но кой знае, ти като млад човек може да имаш друго мнение. Младите днес си правят онлифенсове и си ползват природните даденост без да ги е срам. Те са именно най-добрите икономисти, защото експлоатират системата намирайки начин да не са неофеодални роби в този див капиталистически строй. За Ai не се и съмнявам, че няма да те бива, щом не те бива в записването на някаква тежка специалност ами искаш да я минеш на домашни и с рефератчета и курсови работи да ти дадат диплома. Това е много сериозна наука, не само някакво прозорче с чат бот опция и да ти падат парите като му пишеш какво искаш то да ти направи.

• Автор

Магистратурата по Икономика ще ми е 1 година и половина. Преди това имам друго образование. При мен ще е година и половина защото няма връзка с това което съм учил преди.

Знам има курсове примерно от FinanceAcademy.BG, но няма добри отзиви за тях.

Почти всички студенти от университета използват chatGPT. Дори мога да кажа че на държавния изпит се преписваше яко от ИИ.  Такова е днешното поколение. И така ще си продължи. 

преди 9 часа, Thores написа:

Магистратурата по Икономика ще ми е 1 година и половина. Преди това имам друго образование. При мен ще е година и половина защото няма връзка с това което съм учил преди.

Знам има курсове примерно от FinanceAcademy.BG, но няма добри отзиви за тях.

Почти всички студенти от университета използват chatGPT. Дори мога да кажа че на държавния изпит се преписваше яко от ИИ.  Такова е днешното поколение. И така ще си продължи. 

Или сядаш и учиш по дадената дисциплина или се отказваш и записваш нещо, с което ще се занимаваш. И стига с тия chatgpt и прочие. Не разбрахте ли, че не може без човешкия фактор никъде.

• Автор

Аз мисля че това chatGPT ще ми помогне много в образованието. Аз имам цял бизнес план написан с негова помощ. Като го предадох на ментора ми и той каза че много добре е направен. Така че защо да си губя времето с четене на големи книги след като един ИИ ще направи почти всичко. 

преди 10 минути, Thores написа:

Така че защо да си губя времето с четене на големи книги след като един ИИ ще направи почти всичко. 

Защото ще си останеш с гладък мозък и след време ще се почерпиш с белина за да излекуваш Ковид 2 като ти го препоръча chatGPT-то.

преди 23 часа, Thores написа:

Запознат съм с рисковете. Но мисля че ще ми помага много 

Да това е вярно, но ако изповядваш това:

на 6.09.2024 г. в 9:11, Thores написа:

Така че защо да си губя времето с четене на големи книги след като един ИИ ще направи почти всичко. 

Шефът няма да си ти.

преди 14 минути, Thores написа:

ИИ може почти всичко. Той ще ми е верен помощник в обучението по Икономика и след това.  

ИИ може дръжки и да ти пълни главата само с глупости. Но щом си решил един малоумен скрипт да замести твоя мозък, то си е твое решение.

преди 1 час, Емил Костов написа:

ИИ може дръжки и да ти пълни главата само с глупости. Но щом си решил един малоумен скрипт да замести твоя мозък, то си е твое решение.

Ти пък сега и претенции имаш.
Той не знае какви предмети ще изучава, ти мозък си тръгнал да изискваш да има.

на 6.09.2024 г. в 10:05, Thores написа:

Запознат съм с рисковете. Но мисля че ще ми помага много 

А защо ти трябва и да мислиш, след като си намерил заместител? Накарай го той да "мисли" а ти се заеми с някоя...мома!

преди 16 часа, Thores написа:

ИИ може почти всичко. 

Ми що ни питаш нас тогава? Питай него дали да учиш икономика и каквото ти отговори - това ще е и Пътят, и Истината и Живота. Амин.

преди 14 часа, Колев 74 написа:

Накарай го той да "мисли" а ти се заеми с някоя...мома!

Ааааааа той се се пази да е верен на лелката с многото фирми, това момите са безпарични.

• 1 месец по-късно...
на 12.09.2024 г. в 13:14, Thores написа:

Ружа Игнатова която е от България, но успя да измами много хора също е завършила Икономика, но в Германия. 

Ще учиш икономика за да мамиш хората? 

• Автор
преди 11 часа, Belefor написа:

Ще учиш икономика за да мамиш хората? 

Не смятам да мамя хората. Да мамиш хората е много подло и грозно. Пък и дори и да мами човек нали после има последствие. Брокерите на имоти, адвокати, счетоводители, банкови служители които мамят рано или късно ги хващат.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.