Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Старичък компютър не иска да зарежда и седи на черен екран

Featured Replies

Здравейте ,
Процесор - XEON E3-1231V3/QUAD/3.4/8M/B0X
RAM - 2X8G DDR3 1600 KINGSTON KHX 1600C10D3B1
Видео - 1060 6 ГБ АСУС
SSD - Crucial MX500 2.5 1TB
Хард - Western Digital Hard Drive - 1TB, 64 MB Cache @ 7200 RPM
Дъно - GB B85-HD3 /1150
Захранване - PSU FD 550W INTEGRA BLACK
Кутия - FD CORE 2300 ATX MID TWR BLACK

Когато е "студен" и го стартирам всички вентилатори тръгват и светкат , но мониторът седи черен . Когато махна една от двете плочки с РАМ веднага тръгва . Всичко без рамта съм купувал чисто ново ,а рамта я взех от форума преди 2-3 години . Какво ще ме посъветвате да направя ? Дали проблемът е в дъното или ще бъде в плочките рам ? Мога ли да направя memtest или нещо подобно ?

Почистих всичките слотове за РАМ памет (с хартия) , а самите плочки с рам ги минах с гумичка за молив . Тръгна , спрях го и след няколко часа отново не тръгва с 2 плочки

• Отговори 51
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Направи ресет на биоса от джъмпера на дъното или чрез изваждане на батерията за няколко минути (на изключен от контакта компютър) и виж дали ще запали нормално след това.

• Видя ли в спецификациите на дъното в кои слотове да включваш модулите памет? Пробва ли различните варианти за dual chanel? С една плочка памет винаги ли работи безпроблемно и продължително време?

• Провери коя ти е версията на БИОСа. Дъното ти има 4 ревизии. Виж коя точно е твоята, трябва да я пише на долния ляв ъгъл на платката и изтегли правилната версия на новия биос от сайта на Gigabyte. Сло

Публикувани изображения

Ако върви и сдвете плочки поотделно проблема е в дъното, ако не рамта.
Аз ично бих прегледал за надути кондензатори.

Мога ли да направя memtest или нещо подобно ? - Задължително

Ако няма закачен говорител към дъното - му закачи, понякога по броя пискания може да се ориентираш какво не му харечва че не тръгва,

Хубаво казвате "компютър не иска да зарежда", ама каква Операционна система и откъде - от хард диска, от външен носител или изобщо?

• Автор

SSD - Crucial MX500 2.5 1TB ,което е в самата конфигурация на него е windows 10 .
Компютърът върти всички вентилатори и светят диодите на видеото и т.н. , но мониторът не реагира и седи на черен екран. Гася го от тока ,махам едната рам и започва да свети.

преди 5 часа, venci_1913 написа:

SSD - Crucial MX500 2.5 1TB ,което е в самата конфигурация на него е windows 10 .
Компютърът върти всички вентилатори и светят диодите на видеото и т.н. , но мониторът не реагира и седи на черен екран. Гася го от тока ,махам едната рам и започва да свети.

Тествай си паметите една по една с мемтест. Имах на времето кит на АДАТА/заменен гаранционно/, на който едната памет почна да дава грешки, като симптомите бяха същите на компютъра - след логото и тъмен екран, като след 5 мин. се изключваше.

преди 8 часа, venci_1913 написа:

Гася го от тока ,махам едната рам и започва да свети.

Видя ли в спецификациите на дъното в кои слотове да включваш модулите памет? Пробва ли различните варианти за dual chanel? С една плочка памет винаги ли работи безпроблемно и продължително време?

• Автор
преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Видя ли в спецификациите на дъното в кои слотове да включваш модулите памет? Пробва ли различните варианти за dual chanel? С една плочка памет винаги ли работи безпроблемно и продължително време?

За съжаление с 1 плочка рам също започна да прави мизерията. Използвах 1 и 3 слот и 2 и 4 слот за рамта .

JohnTRIVOLTA ,не мога да стигна изобщо до първото лого .Завърта вентилаторите и седи черен екран.

Направи ресет на биоса от джъмпера на дъното или чрез изваждане на батерията за няколко минути (на изключен от контакта компютър) и виж дали ще запали нормално след това.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 17 часа, venci_1913 написа:

Почистих всичките слотове за РАМ памет (с хартия) , а самите плочки с рам ги минах с гумичка за молив

Направи същото и със слота на видео картата.

Ако няма ефект, намери някаква друга видео карта за проба.

Ако нямаш друга карта - сервиз. Може и захранването да е проблемно.

• Автор

Първо махнах батерията на дъното за около 3-4 минути на изключен от захранването компютър .Почистих слота за видео картата ,взех видео карта от служебен компютър и отново черен екран . Веднага щом го изгася и го пусна върти всички вентилатори и всички светлини си работят , но седи на черен екран . Когато стане така после премахвам рамта от един слот и я слагам на друг и тръгва .

За друг процесор си! :)

преди 2 часа, venci_1913 написа:

Първо махнах батерията на дъното за около 3-4 минути на изключен от захранването компютър .Почистих слота за видео картата ,взех видео карта от служебен компютър и отново черен екран . Веднага щом го изгася и го пусна върти всички вентилатори и всички светлини си работят , но седи на черен екран . Когато стане така после премахвам рамта от един слот и я слагам на друг и тръгва .

Провери коя ти е версията на БИОСа. Дъното ти има 4 ревизии. Виж коя точно е твоята, трябва да я пише на долния ляв ъгъл на платката и изтегли правилната версия на новия биос от сайта на Gigabyte. Сложи едната плочка на слота с който няма проблеми и обнови биоса според инструкциите на сайта. След това върни двете плочки рам памет, съответно на DDR3_1 и DDR3_2 слотовете (светло сините).

GA-B85-HD3 (rev. 1.x)

GA-B85-HD3 (rev. 2.0)

GA-B85-HD3 (rev. 2.1)

GA-B85-HD3 (rev. 2.2)

Биосите се изтеглят от секция support > bios. Преди да обновиш виж коя е твоята версия, ако е последната, няма смисъл от упражнението.

ПП. Казваш, че рам паметта е купуване преди 2-3 години, през това време все така ли е работила конфигурацията или проблема е от скоро?

преди 23 часа, venci_1913 написа:

Когато е "студен" и го стартирам всички вентилатори тръгват и светкат , но мониторът седи черен . Когато махна една от двете плочки с РАМ веднага тръгва .

Дефектирал процесор. :)

• Автор

Когато го оставя да работи повече време и заспи , след като размърдам мишката или натисна клавиатурата се събужда и няма проблеми . Проблемът става само когато го изгася и го пусна . 

И още нещо ВАЖНО искам да добавя. Когато има проблем с процесора както е при теб, не е препоръчително да се флашва БИОС. Има вероятност да останеш без работещо дъно. 

преди 54 минути, Nikita' написа:

И още нещо ВАЖНО искам да добавя. Когато има проблем с процесора както е при теб, не е препоръчително да се флашва БИОС. Има вероятност да останеш без работещо дъно. 

Няма страшно, дъното му е с dual bios, така че няма да го брикне. 

преди 56 минути, venci_1913 написа:

Когато го оставя да работи повече време и заспи , след като размърдам мишката или натисна клавиатурата се събужда и няма проблеми . Проблемът става само когато го изгася и го пусна . 

Личния ми компютър не е гасен от години. Настроил съм го да заспива след един час. Въобще какво налага гасенето на машината, още повече и ако има проблем като твоя? Виж ако с ъпдейт на БИОС успееш да решиш проблема, ако не, карай си така без да го гасиш колкото изкара. Машинката е на години и не си струва да ремонтираш и търсиш стари части да заменяш. 

Много догадки много нещо. Аз пък ще обвиня енергото за проблеми в напреженията. Често срещан проблем е да зарежда само началния екран след подобни или да дава някакви грешки. След няколко рестарта се оправя и работи като пушка до следващите.

А да не забравя и Windows 11. Много хора след миграция от по-стар Windows особено със стари машини се оплакват от какви ли не проблеми...

п.с. Готина машинка.

Не си причинявай тая недоклатена ОС. На мен машината ми я поддържа и повече не искам да я виждам а за теб какво да говорим.

Ако искаш нещо по-актуално 10 не ти е проблем. Като гледам дъното независимо коя ревизия е има поддръжка.

Edit; Преди да почнат проблемите със Седмицата ли си бил или и тогава ги е имало?

преди 3 минути, sunabouzu написа:

Не си причинявай тая недоклатена ОС.

Ти па си много убаф!

Седмицата е неподдържана (вече), иначе си беше ок.

Коментара ми беше за 11-ката. Явно съм познал че е минал от 7 към 11. А съвета ми беше да сложи 10 ако иска нещо по-ново не 11.

п.с. Убаф и от акъл праща! Като отидем на професионалистка ми връща парите и ми предлага още за да остана. 

преди 23 минути, sunabouzu написа:

Коментара ми беше за 11-ката. Явно съм познал че е минал от 7 към 11. А съвета ми беше да сложи 10 ако иска нещо по-ново не 11.

Нищо не си познал, ами си спал и си фанАл другата топка - кожената!

Човекът си го е написал!

преди 22 часа, venci_1913 написа:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.