Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Резолюция на лаптоп и телевизор

Featured Replies

Здравейте,

Телевизор с резолюция-HD Full 1920x1080

Лаптоп с резолюция-1600x900   HD Graphics 4400(NSW GT2)

Ако ги свържа с HDMI кабел,картината на екрана на телевизора ще бъде ли нормална?

преди 7 минути, Miro40 написа:

Здравейте,

Ако ги свържа с HDMI кабел,картината на екрана на телевизора ще бъде ли нормална?

След свързване на лаптопа с телевизора следва да приеме поддържаната резолюция на телевизора.

преди 42 минути, Miro40 написа:

картината на екрана на телевизора ще бъде ли нормална?

дефинирай какво имаш предвид под 'нормална'? Принципно тази вградена видеокарта поддържа следните резолюции според този сайт: Configure a PC with Integrated Intel Mobile HD Graphics 4400 (pugetsystems.com)

• Автор
преди 26 минути, Raze написа:

дефинирай какво имаш предвид под 'нормална'? Принципно тази вградена видеокарта поддържа следните резолюции според този сайт: Configure a PC with Integrated Intel Mobile HD Graphics 4400 (pugetsystems.com)

Зададох принципно въпроса така,защото при мен не се пoлучава така.Лаптопа няма HDMI порт,а Дисплей порт.С преходник дисплей порт-HDMI получавам насечена картина и говор.Миналата година същият преходник работеше нормално на друг телевизор.Сега на същият този телевизор(стария) се случва същото,насечена картина и говор.Предположих,че може преходника да не е в ред,затова днес с лаптопа ходих в един сервиз да го пробвам при тех с нов преходник.За съжаление и при тях с нов преходник,проблема е същият.Питам ги каква може да е причината,но нищо конкретно не можаха да ми кажат.Видяха,че съм с Линукс и ми предлагат да си инсталирам Уиндос,който  подържа miracast за споделяне безжично екрана на лаптопа с този на телевизора.

В предвид на всичко това се питам.Ако взема преходник USB-HDMI дали ще работи.Лаптопа има 4 порта USB 3.0.

преди 2 минути, Miro40 написа:

USB-HDMI

По-скоро не, това най-вероятно няма да работи. Насичането в какви случаи се проявява и само на външния дислпей ли го има? При насичането на какви % са натоварени процесора и видеокартата? Параметри на хардуера? На каква честота е настроен втория екран?

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

По-скоро не, това най-вероятно няма да работи. Насичането в какви случаи се проявява и само на външния дислпей ли го има? При насичането на какви % са натоварени процесора и видеокартата? Параметри на хардуера? На каква честота е настроен втория екран?

Проблема е само на външен дисплей.На лаптопа си работи нормално.

Лаптопа е HP Elitebook 840G1

Processor Intel Core i5-4300U 1.9Hz,8GB Ram DDR3 SDRAM,SSD 128GIB,HD Graphics 4400.

На какви % са натоварени процесора и видеокартата не съм гледал(в момента не е свързан)

На каква честота е настроен втория екран,за телевизора ли се отнася?

Ами като провериш тогава пак пиши. Пробвай и с различни формати видео. Възможно е ако вградения екран е с по-ниска резолюция там да не се наблюдава проблема. Според това, което си дал, екрана на лаптопа е с ниска резолюция.

HP EliteBook 840 G1 - Достъпна Цена | TechnoDream.BG

Цитат

1366x768 (HD)

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Ами като провериш тогава пак пиши. Пробвай и с различни формати видео. Възможно е ако вградения екран е с по-ниска резолюция там да не се наблюдава проблема. Според това, което си дал, екрана на лаптопа е с ниска резолюция.

HP EliteBook 840 G1 - Достъпна Цена | TechnoDream.BG

Резолюцията на лаптопа е 1600x900(писал съм го още в първият пост).За сега благодаря.Ще опитам още варианти с резолюциите и ще споделя.

преди 3 часа, Miro40 написа:

Здравейте,

Хайде пробвай да му укажеш на лаптопа да ползва като основен екран телевизора на  1920x1080 с по-къс кабел и по-добър. А екрана на лаптопа да не получава сигнал.

Ти с кой линукс си ?

Сложи му един Уиндоус на външно SSD да видиш дали няма пък да работи с него нормално с телевизора ( със същия преходник). 

• Автор
преди 7 минути, Белгиеца написа:

Хайде пробвай да му укажеш на лаптопа да ползва като основен екран телевизора на  1920x1080 с по-къс кабел и по-добър. А екрана на лаптопа да не получава сигнал.

Как да  направя това?Обясни ми по-конкретно.Както казах вече резолюцията на лаптопа е 1600x900,а на телевизора е 1920x1080( ако за това става въпрос).

С MX Linux съм.

spacer.png

Значи точно по Самсунга 50 инча при мен е Affichage primaire при теб на този ред трябва му избереш вдясно да е синьо и твоя телевизор става основния екран. После избираш в полето където е Самсунг другия ти екран на лаптопа ти и него го изключван = да не е повече в синьо точно на неговата ниво вдясно и екранът на лаптопа ти ще стане черен и ще те пита на екрана на телевизора да си си съгласен да е така. 

И после без да спираш телевизора му кажи на лаптопа да рестартира веднъж, да приеме новата даденост за правило и тогава му пращай сигнал през преходника и докладвай да ли работи нормално телевизора за звука и картината без да насича по никакъв начин.

Ако си работи им теглиш една селска каруцарска псувня на ония в сервиза и си готов. Ако не си пуснал телевизора за следващите пъти, той лаптопа ще си превключи по принцип сам на неговия си екран.  Ако си стаи черен и изглежда че не тръгва, ами ще трябва да си пуснеш телевизора братче, за да му укажеш да изпраща сигнал лаптопа и до неговия си екран.

А това долу вляво не трябва го избираш както е при мен „Écrans en miroir“ щото означава и двата екрана да са с една и съща резолюция.

• Автор
преди 19 часа, Белгиеца написа:

spacer.png

Значи точно по Самсунга 50 инча при мен е Affichage primaire при теб на този ред трябва му избереш вдясно да е синьо и твоя телевизор става основния екран. После избираш в полето където е Самсунг другия ти екран на лаптопа ти и него го изключван = да не е повече в синьо точно на неговата ниво вдясно и екранът на лаптопа ти ще стане черен и ще те пита на екрана на телевизора да си си съгласен да е така. 

И после без да спираш телевизора му кажи на лаптопа да рестартира веднъж, да приеме новата даденост за правило и тогава му пращай сигнал през преходника и докладвай да ли работи нормално телевизора за звука и картината без да насича по никакъв начин.

Ако си работи им теглиш една селска каруцарска псувня на ония в сервиза и си готов. Ако не си пуснал телевизора за следващите пъти, той лаптопа ще си превключи по принцип сам на неговия си екран.  Ако си стаи черен и изглежда че не тръгва, ами ще трябва да си пуснеш телевизора братче, за да му укажеш да изпраща сигнал лаптопа и до неговия си екран.

Направих тези настройки,резултата е,че картината не насича(не трепти),но говора е ужасен.Забавя,избързва ,заглъхва и дращи.Каква е причината един господ знае.Дисплей порта ли(дето се включва преходника),друго нещо в лаптопа ли е,незнам.Близо около мен има друг сервиз.Мисля да отида  и при тях.Може да са по-добри майстори.

Другият вариант е да прежаля 30 лв. и да взема адаптер USB-HDMI.Да пробам и с него.Ако и тогава е същото,единственото нещо,което мога да направя е да сменя лаптопа.

Но не съм сигурен,че подобна инвестиция си заслужава само заради гледане на филми и мачове на голям екран.

А това долу вляво не трябва го избираш както е при мен „Écrans en miroir“ щото означава и двата екрана да са с една и съща резолюция.

Направих тези настройки,резултата е,че картината не насича(не трепти),но говора е ужасен.Забавя,избързва ,заглъхва и дращи.Каква е причината един господ знае.Дисплей порта ли(дето се включва преходника),друго нещо в лаптопа ли е,незнам.Близо около мен има друг сервиз.Мисля да отида  и при тях.Може да са по-добри майстори.

Другият вариант е да прежаля 30 лв. и да взема адаптер USB-HDMI.Да пробам и с него.Ако и тогава е същото,единственото нещо,което мога да направя е да сменя лаптопа.

Но не съм сигурен,че подобна инвестиция си заслужава само заради гледане на филми и мачове на голям екран.

Аз ти казах да провериш натоварване на CPU и GPU по време на възпроизвеждане на филма, но все още не си го направил и си мислиш, че проблема е на друго място. Ако процесора ти се товари на максимум е нормално да имаш насичания какъвто и преходник да слагаш, понеже телевизора има по-висока резолюция. Също така това с всякакви филмови формати ли го прави и с кои по-точно - с какъв битрейт са, каква резолюция, кодиране и така нататък? Пробвай и с други плеъри - примерно VLC.

• Автор
преди 25 минути, Raze написа:

Аз ти казах да провериш натоварване на CPU и GPU по време на възпроизвеждане на филма, но все още не си го направил и си мислиш, че проблема е на друго място. Ако процесора ти се товари на максимум е нормално да имаш насичания какъвто и преходник да слагаш, понеже телевизора има по-висока резолюция. Също така това с всякакви филмови формати ли го прави и с кои по-точно - с какъв битрейт са, каква резолюция, кодиране и така нататък? Пробвай и с други плеъри - примерно VLC.

Пробвам само с клипове от Utube.Ще опитам и филми с VLC.Натоварването на просесора мога да  видя,но натоварването на видеокартата как?Освен това споменаваш и честотата на  втория екран.Как тряба де е-по-висока,или по-ниска?

Е и? Какво е натоварването на процесора по времето на насичанията?

Изобщо никаква информация не даваш, очакваш помощ? Например ползвам браузър ХХХ, версия ХХХ, при гледане на ютуб клипове еди кои си с еди каква си настройка на резолюция...... и така нататък....

преди 9 часа, Raze написа:

Аз ти казах да провериш натоварване на CPU и GPU по време на възпроизвеждане на филма, но все още не си го направил и си мислиш, че проблема е на друго място. 

Нали ти казва че картината вече не насича, как само звука ще ти товари процесор ???

преди 10 часа, Miro40 написа:

Близо около мен има друг сервиз.Мисля да отида  и при тях.Може да са по-добри майстори.

Те тия разбират от Уиндоуси, не ги търси за Линукси.

https://www.pclinuxos.com/?page_id=3836

сложи това на буутваща флашка USB и от БИОС-а укажи да тръгне компютъра от нея да се зареди в RAM паметта операционната система. После вадиш флашката и ползваш временно така, да да видиш дали звукът няма да се оправи. Ако драйвърите на другия линукс са по-съвместими с преходника от дисплей порта , може би ще стане „чудо“ и няма да насича.

п.п.
после като спреш компютъра той нищо няма да си спомня за pclinuxos

• Автор
преди 12 часа, Raze написа:

Е и? Какво е натоварването на процесора по времето на насичанията?

Изобщо никаква информация не даваш, очакваш помощ? Например ползвам браузър ХХХ, версия ХХХ, при гледане на ютуб клипове еди кои си с еди каква си настройка на резолюция...... и така нататък....

Пробвах и филми с VLC,картината е нормална,но говора е същият.Натоварването на процесора 19%,честотата 59.8Hz.Ползвам браузър Google chrome версия 129.0.6668.70(официално издание 64 бита).Клиповете са обикновен формат 360.mp4.

19% нищо не са

можеш да извадиш само звука по друг път от лаптопа, например аналогово стерео и го пускаш към активни колонки и готово, така би трябвало да не насича, щом като не минава през преходника. А на телевизора му спираш звука.

• Автор
на 26.09.2024 г. в 16:58, Белгиеца написа:

19% нищо не са

можеш да извадиш само звука по друг път от лаптопа, например аналогово стерео и го пускаш към активни колонки и готово, така би трябвало да не насича, щом като не минава през преходника. А на телевизора му спираш звука.

Белгиец,благодаря ти за вниманието и желанието да помогнеш.Това което предлагаш може и да стане,но не ми се заиграва ,и човъръка повече.Не се налага да стане на всякаква цена.Опитах по нормален начин да направя връзката,но не се получи.В северозапада турлаците имат един лаф "което си требе,си требе"Какво ми "требе" на мен в случая?Читав лаптоп и телевизор.Да,ама не.Тръгнал съм с трици маймуни да хващам,ама не става,трябват ми банани.Няма как паптоп за 350лв. и телевизор на същата цена,да имат всички екстри.Така,че "когато няма риба,и ракът е риба"-гласи една стара българска пословица.За сега това е положението.Жив и здрав да си.

Кое си требе, оно си сака.
Знаеш ли как ме прекараха руснаците, а ?
Пуснаха си безплатно телевизиите през Интернет и сега трябва да гледам красотките пращайки сигнал от 2 компютъра до 2 телевизора. Не ме питат дали искам или не искам да гледам през Интернет. Наблъскали ми в един и същи сайт около 35 техни канали и с мишката на компютъра ги превключвам по време на рекламите.
Така ще е за в бъдеще, все повече и повече тв канали са достъпни през Интернет, като дават и съдържанието безплатно на запис. 

Ако бях на твое място щях да го принудя лаптопа да праща читав звук, щото е достатъчно мощен да праща видео до телевизор. Настройките в самия телевизор трябва да са правилни също. Ама като не ти се занимава, ти си знаеш най-добре.

• Автор
преди 9 часа, Белгиеца написа:

Кое си требе, оно си сака.
Знаеш ли как ме прекараха руснаците, а ?
Пуснаха си безплатно телевизиите през Интернет и сега трябва да гледам красотките пращайки сигнал от 2 компютъра до 2 телевизора. Не ме питат дали искам или не искам да гледам през Интернет. Наблъскали ми в един и същи сайт около 35 техни канали и с мишката на компютъра ги превключвам по време на рекламите.
Така ще е за в бъдеще, все повече и повече тв канали са достъпни през Интернет, като дават и съдържанието безплатно на запис. 

Ако бях на твое място щях да го принудя лаптопа да праща читав звук, щото е достатъчно мощен да праща видео до телевизор. Настройките в самия телевизор трябва да са правилни също. Ама като не ти се занимава, ти си знаеш най-добре.

Белгиец,споко.Идеята ти да пусна звука към колонка стана и то от раз.Имам много добра JBL колонка.Включих я,лаптопа я намери.После пуснах филм и тръгна на телевизора без говор.Говора към телевизора се включва от аудио миксера.Отворих го и от там избрах говора към колнката,а не към телевизора.Чува се идеално.Няма насичане,няма дращене.Сложих колонката зад телевизора и всичко стана както трябва.Чужд човек никога не би се досетил,че говора е от колонка,а не от телевизора.За сега това ме оправя,но не съм се отказал да го направя по оргиналния начин.Няма начин,да няма начин,има една приказка.

Благодаря ти още един път.Гледам титлата ти в профила е"златен потребитл"- е няма що,заслужаваш я.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.