Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със стар лаптоп acer aspire

Featured Replies

Въпросния лаптоп е с уиндоус 8 и почна да се появява проблем с включването му.
Като натисна копчето на лаптопа и понякога не включва самия екран.Всъщност това почна доста да зачестява и включва поне от втория път,като пак от копчето и го изключа.Лаптопа стартира,но не светва екрана.Същото става и при затваряне на капака,ако реша да го оставя на "заспиване"
После екрана не светва и пак трябва да го изключвам централно.
Някакво решение?
Някои ми казват,че е нещо свързано с биоса!
Като изключим това бих искал поне някоя друга годинка да изкара лаптопа.За интернет и музика все още става.
Acer Aspire 5542g

Хубав уикенд от мен :)!

Много теясто обяснение. Може да има много причини - подсветка, видеокарта. ..  Даже няколко едновременно.

Относно дисплея - имате ли възможност да пробвате с външен монитор?

• Автор
преди 27 минути, jhoro написа:

Много теясто обяснение. Може да има много причини - подсветка, видеокарта. ..  Даже няколко едновременно.

Относно дисплея - имате ли възможност да пробвате с външен монитор?

Като включа лаптопа и екрана не светва,обаче се чува че лаптопа работи,тоест вентилаторите въртят.
Изключвам го пак от копчето и от втория път зарежда всичко.Някой път зарежда и от третия и т.н.
Проблеми с видео карта не знам дали имам,не ми се струва.Всичко друго работи ок.
Друг пример ше дам
Ако сега оставя лаптопа за 15 минути,екрана ше угасне.После,нормалното е като раздвижиш мишката екрана пак да си светне,но това не става доста пъти.Дори и да цъкам от копчето проблема с екрана си стои.Някой път става това,друг път не
Общо зето толкова ясно мога да го обясня.

Носи го в сервиз да го видят, стига изобщо ремонта на такава антика да е възможен и изгоден. За 130 лева се намира в пъти по-мощна и нова машина, че и гаранция има 6 месеца: Лаптоп втора употреба Asus K54C ➜ на цена 129 лв. - IZOT COMPUTERS

преди 5 минути, Emotv написа:

Като включа лаптопа и екрана не светва,обаче се чува че лаптопа работи,тоест вентилаторите въртят.
Изключвам го пак от копчето и от втория път зарежда всичко.Някой път зарежда и от третия и т.н.
Проблеми с видео карта не знам дали имам,не ми се струва.Всичко друго работи ок.
Друг пример ше дам
Ако сега оставя лаптопа за 15 минути,екрана ше угасне.После,нормалното е като раздвижиш мишката екрана пак да си светне,но това не става доста пъти.Дори и да цъкам от копчето проблема с екрана си стои.Някой път става това,друг път не
Общо зето толкова ясно мога да го обясня.

Занеси го в сервиз. При това нивона знания - най-много да омажеш нещата 

Ако това е машната отива в коша. Това е прегрявано систематично. От никакъв сервиз няма смисъл. Даже от там ще го изгонят. Никой няма да си заложи реномето за ремонт на мъртвец.

преди 28 минути, Емил Костов написа:

Ако това е машната отива в коша. 

на 21.04.2020 г. в 16:22, Emotv написа:

Точен модел и параметри на ползвания сега лаптоп- стар е лаптопа Acer Aspire 5542g     4 gb рам,процесор AMD Athlon 2.1 Ghz M320,видео-Ati Mobility Radeon HD4570

Температури на компонентите му при пускане и при натоварване-  високи температури между 60 и 80 градуса на рам и процесор.Температура на хард-около 40-45 градуса градуса.Процесора и рамта се е случвало да са към 85 градуса при пускане на повече работи.Лятото,дори и още повече.Носих го на 2 3 сервиза за този проблем с прегряването.Питаха ме дали съм му правил профилактика,аз казах не.Сега и да ме питате защо не съм се грижил както трябва за лаптопа,мога да кажа липса на някои познания и акъл,явно както и да е.Та аз им казах истината,че не е и отварян лаптопа,откакто го имам,а това са почти 10 години.Учудващо държи още и работи и да чукам на дърво хардуерно,освен доста високите температури не ме е предавал лаптопа.Понеже исках да го нося най накрая за продухване на вентилатора и смяна на термопастата и затова цитирам тея неща за сервизите.Казаха ми,че може да възникнат и допълнителни проблеми при отваряне.Не разбрах точно какви но ми казаха нещо свързано със запояването на някакви платки и това,че можело да възникнат други проблеми,което да ми коства над 200 лв за ремонт и повече.

И това преди 4 години ... Работата е ясна :)

преди 39 минути, Rudy M. написа:

И това преди 4 години ... Работата е ясна :)

Ясно е кой работи е ДАНС! :) Само, че преди години нещата бяха други. Приложенията нямаха такива изисквания към хардуер както сега. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 29 минути, Емил Костов написа:

Ясно е кой работи е ДАНС! :) Само, че преди години нещата бяха други. Приложенията нямаха такива изисквания към хардуер както сега. 

Ако на въпросния лаптоп се играят игри ще е голям зор. Но ако се ползва само за браузване зяпане на тубата фейс и зяпане на филми може да си изкара спокойно някоя и друга година ако редовно му се прави профилактика.

преди 3 минути, vlado1985 написа:

Ако на въпросния лаптоп се играят игри ще е голям зор. Но ако се ползва само за браузване зяпане на тубата фейс и зяпане на филми може да си изкара спокойно някоя и друга година ако редовно му се прави профилактика.

Не става. Ето ти ситуацията на моята машина в момента с отворени 2 браузъра! 

image.png.21f1d41ed766912353deac06a3d7369a.png

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не става. Ето ти ситуацията на моята машина в момента с отворени 2 браузъра! 

Кое не става. От снимката виждам само че процесора е с 4 нишки  рамта ти е 8гб и се влачат 60 процеса.

преди 23 минути, vlado1985 написа:

Кое не става. От снимката виждам само че процесора е с 4 нишки  рамта ти е 8гб и се влачат 60 процеса.

Ето какво става от едно клипче. Ако включа и FB натоварването е по-голямо. 4 рам (бавна)+вградено видео и двуядрен процесор (котлон) е умрял тотално. 

image.png

Ето ти и умрелият FB без зареден клип в тубата.

image.png.a8d318473ebf3dcc300c097384aa8187.png

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Ето какво става от едно клипче. Ако включа и FB натоварването е по-голямо. 4 рам и друядрен процесор е умрял тотално. 

image.png

Да хрома че си е лаком е така наистина. Но както казах имаш много процеси пуснати.

Ако ги спреш ще видиш че ще има разлика за SSD незнам да ли имаш предполагам че си добавил но ако се заиграеш малко по сериозно да си оптимизираш системата сам ще видиш че ще има разлика ето пример с мен старото ми дъно което е biostar https://www.biostar.com.tw/app/ru/eol/introduction.php?S_ID=352 . И съм го свалил в избата и ползвам само за работа да си възстановявам информация и дребни неща е точно с 4гб рам колкото поддържа дъното и нямам такива проблеми с рамта а и процесора ми е още по зле athlon 64 x2 4200+

преди 4 минути, vlado1985 написа:

Да хрома че си е лаком е така наистина. Но както казах имаш много процеси пуснати.

Ако ги спреш ще видиш че ще има разлика за SSD незнам да ли имаш предполагам че си добавил но ако се заиграеш малко по сериозно да си оптимизираш системата сам ще видиш че ще има разлика ето пример с мен старото ми дъно което е biostar https://www.biostar.com.tw/app/ru/eol/introduction.php?S_ID=352 . И съм го свалил в избата и ползвам само за работа да си възстановявам информация и дребни неща е точно с 4гб рам колкото поддържа дъното и нямам такива проблеми с рамта а и процесора ми е още по зле athlon 64 x2 4200+

Ако ги спреш ще видиш че ще има разлика за SSD незнам да ли имаш предполагам - Е вие се шегувате сър. Това ако беше хард диск да е умрял тотално. :)

image.png.6bd8afb1bf8da87ddb2a970ba7ef73f2.png

преди 29 минути, Емил Костов написа:

Ето ти и умрелият FB без зареден клип в тубата

Ето ти и с тубата и сурат тефтера. Вижда се,че е двуядрен процесор с четири нишки  ;)

image.png.62745ea58f7dc861448235407b77bee6.png

преди 22 минути, nikssi написа:

Намали бира ве :beer:

Intel® Core™ i7-2620M Processor

Верно трябва да я намаля деева! 

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Един уточняващ въпрос. Тези 8113 MB физическа RAM ... колко GB са?

преди 2 минути, jhoro написа:

Един уточняващ въпрос. Тези 8113 MB физическа RAM ... колко GB са?

Много мразя някой да ми ръси глупости. Физически 8 гига рам с 4 ядрен процесор. Показал съм картинка без никакво натоварване как 64 битова 7-ца просто взема почи 3 гига рам без нищо. После съм показал натоварване от смешно бразуване. За 8 и 10 вече ще стане страшно при този комп. За двуядрена барака с 4 гига рам това е самоубийство. 

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Ето какво става от едно клипче. Ако включа и FB натоварването е по-голямо. 4 рам (бавна)+вградено видео и двуядрен процесор (котлон) е умрял тотално. 

image.png

Ето ти и умрелият FB без зареден клип в тубата.

image.png.a8d318473ebf3dcc300c097384aa8187.png

Ами то е нормално като има много отворени раздели и рамта да се вдига но и ако имаш програми които стартират заедно с системата и ползваш антивирусна нищо чудно че ти лапа почти 3гб както си написал в цитата си към @jhoro

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Ами то е нормално като има много отворени раздели и рамта да се вдига но и ако имаш програми които стартират заедно с системата и ползваш антивирусна нищо чудно че ти лапа почти 3гб както си написал в цитата си към @jhoro

Ще напиша нещо за последен път и няма да споря повече. Постващият може да прави или да реши каквото си иска.

Един стар кон, колкото и нови подкови да му слагаш и да го зобиш, той не може да стане жребец. Машината на постващия отива просто в коша. Тя не можеш да използва сегашните ресурси.

Лека вечер на всички.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Много мразя някой да ми ръси глупости. Физически 8 гига рам с 4 ядрен процесор.

@Емил Костов, Емо - в случая ти ръси глупости и даже не разбра въпроса!

8 GB нява да се покажат каго 8000 MB или повече!

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Ще напиша нещо за последен път и няма да споря повече. Постващият може да прави или да реши каквото си иска.

Един стар кон, колкото и нови подкови да му слагаш и да го зобиш, той не може да стане жребец. Машината на постващия отива просто в коша. Тя не можеш да използва сегашните ресурси.

Лека вечер на всички.

Ще напиша нещо за първи път и няма да споря!

Ще започна с въпрос към пишещия глупости дето съм цитирал: Кон, Магаре, Катър, Муле, Жребец и другите животни дето си ги представяш какво общо имат с желанието на автора?

преди 12 часа, Emotv написа:

Като изключим това бих искал поне някоя друга годинка да изкара лаптопа.За интернет и музика все още става.
Acer Aspire 5542g

Разбира се че става!

Замени софтуера с Линукс и ще се убедиш, че става НЕ само за интернет и музика!

Ако решиш да го изхвърлиш - по-добре го подари на някой, който ще му се радва следващите няколко години с подходящия софтуер!

преди 14 часа, jhoro написа:

@Емил Костов, Емо - в случая ти ръси глупости и даже не разбра въпроса!

8 GB нява да се покажат каго 8000 MB или повече!

Хайде де?! Я ПАК,,,,,,,,,,,,,,,,,,,? Имам 8 гига на тая машина. Биос ги показва толкоз, Windows ги показва толкоз, ако искаш и програма ще пусна за да ги покаже толкоз.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.