Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп без батерия – безопасно ли е да се ползва

Featured Replies

Здравейте!

Лаптопът, който ползвам има проблем. Започна да се изключва.

Сама започнах да търся, откъде е проблемът и установих, че когато батерията е поставена и е включен в мрежата започва да се изключва от само себе си.
Реших да рискувам и да махна батерията, като го оставя включен в мрежата, и лаптопът работи без никакъв проблем. Но тук се появява  страхът "да не ме удари тока", 😂 (колкото и глупаво да звучи).

Въпросът ми е свързан с това - безопасно ли е да се ползва лаптоп без батерия с директно включване в мрежата? 
Не търся дългосрочно решение, като нова батерия и пр., тъй като лаптопът е морално остарял (на 10 г.) и скоро ще купувам нов, но ми върши все още добра работа...

Благодаря!

Разрешен от Гост

Краткия отговор е - Да, безопасно е!

преди 31 минути, ani.ani написа:

Здравейте!

Лаптопът, който ползвам има проблем. Започна да се изключва.

Сама започнах да търся, откъде е проблемът и установих, че когато батерията е поставена и е включен в мрежата започва да се изключва от само себе си.
Реших да рискувам и да махна батерията, като го оставя включен в мрежата, и лаптопът работи без никакъв проблем. Но тук се появява  страхът "да не ме удари тока", 😂 (колкото и глупаво да звучи).

Въпросът ми е свързан с това - безопасно ли е да се ползва лаптоп без батерия с директно включване в мрежата? 
Не търся дългосрочно решение, като нова батерия и пр., тъй като лаптопът е морално остарял (на 10 г.) и скоро ще купувам нов, но ми върши все още добра работа...

Благодаря!

Ако преди да изключиш кабела на захранването лаптопа е напълно изключил, проблем няма. Трябва да изчакваш да спре вентилатора, да изгаснат всички индикиращи лампички и чак тогава можеш да изключиш захранването. Ако не спазваш този принцип, може да повредиш диска и ОС, както и евентуална загуба на данни. 

От опциите на захранването си настрой бутона за включване/изключване да изключва лаптопа, а не да го приспива както е по подразбиране. Дори можеш да настроиш и затварянето на капака да изключва лаптопа, за да предотвратиш случаите, когато си забравила, че лаптопа е заспал и му дръпнеш кабела.

на 27.10.2024 г. в 15:27, ani.ani написа:

Ами срежи му кабела дето му пъхаш у дупчицата когато му зареждаш батерията и парчето останало от към лаптопа го свържи директно в мрежата от 230 В и ще стане наистина опасно.
Най-вероятно ще замирише на изгоряла пластмаса и повече никога няма да тръгне да работи.

Подстрекателство към изпълнение с фатален изход за техниката и опасност за живота.

Редактирано от Profruit
Профанизми. (преглед на промените)

Мога да кажа за моя лаптоп че преди година замина адаптера и сега съм с един друг адаптер който пък не отговаря на волтажите и амперажите за този лаптоп, че отгоре на това го вързах с друг кабел.

lLhQKmQ.jpeg

Демек по-слабо е и батерията от една година стои на No baterry is detected или стои на 1%. Не мога да кажа с точност но и преди когато всичко уш беше наред, забелязах че като включа стария адаптер който работеше да стои включен беше много по-пъргав от колкото да си го взема в мен без захранване. Това го забелязах при леки игри става муден все едно има вградено видео на стар процесор от едно ядро. И сега е така също, но иначе пък за интернет  ХД филми и тубата става чудесно. Батерията сигурно може да си е заминала, а може и да не е, но и това един ден ще се разбере след година две ;) Всъщност не процедирам така с техниката с която работя, но разберете ме че имам много по-важни неща от това да мисля за тази вещ!

Много ми харесват тия кабели как са намотани, трябва да се поучат хората от твоя опит и да се осмеляват да намират работещи решения.

• Автор

Въпросът ми беше сериозен!

Не разбирам защо се превърна на глупава говорилня!

Когато човек не знае какво да каже/напише е по-добре да замълчи, отколкото да пише селски алабализми!

Ами ето, обяснявам ти как да го включиш директно в мрежата от 230 волта.
Що си ми неблагодарна ?

Това което правиш ти не е директно, ами посредством устройство което от 230 волта променлив ток ще изпрати 19 волта прав ток вътре у дупчицата на лаптопа, там където пъхаш буксата на кабела.

Аз много обичам да режа кабели, да ги запоявам, да ги изолирам, та ти помагам от добро сърце и ти да се учиш малко по малко.

п.п.
а моят аватар е по-артистичен
от твоя

"Когато човек не знае какво да каже/напише е по-добре да замълчи, отколкото да пише селски алабализми! "

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

преди 21 часа, goodly написа:

...

lLhQKmQ.jpeg
...

Волтаж и ампераж е лаишко название. Технически грамотно е напрежение и сила на тока.

Проблемът не е толкова в "адаптер който пък не отговаря на волтажите и амперажите за този лаптоп". Зеленият проводник е ампутиран. Това е сигнален/логически проводник при ръкостискане/опознаване свой-чужд.

В HP и Lenovo процедират традиционно с пасивен делител  съединен към компаратор на напрежение. Компараторът вдига флаг и указва на системата, да работи на макс при необходимост. В противен случай, колкото да изгрее и да обяви предупреждения относно захранването.

При Аcer  сигналният пин е включен към батерията, която активира оптрон, а той "ключ" в импулсния токоипзравител. Хитроумен начин за опознаване.

При Dell нещата са най-засукани. Те ползват апаратно-програмен метод, заключващ се в наличие на EPROM, работещ по протокол 1-WIRE. Освен опознаване, следва втори въпрос каква е мощността - да речем Dell зарядно от друг модел с по-ниска мощност. Китайците отговориха с емулатори, но Dell реагира четири пъти сменяйки формата на кодовете по линия 1-WIRE. Извод: оригинално или дефектното е сервиз.

преди 7 часа, ani.ani написа:

Въпросът ми беше сериозен!
Не разбирам защо се превърна на глупава говорилня!
Когато човек не знае какво да каже/напише е по-добре да замълчи, отколкото да пише селски алабализми!

Разбирам ви напълно,  но е било излишно.
В състояние на злост мозъкът изхвърля ензим триптофанхидроксилаза или същото под название триптофан 5-монооксигеназа — фермент (КФ 1.14.16.4). Настъпва потискане на ензим серотонин (ензимът на щастието) и ензим мелатонин (ензимът на Морфей). При това състояние пада IQ-то на човек и вероятността от допускане на грешки или неверни логически ходове рязко нараства.

Използвайте бутон "Докладвай".
Пациентът А страда от дефицит на социум, затова се е върнал, да остроумничи, чрез "селски алабализми" в надежда, че ще му обърнете внимание.
Фенилкетонурия е най-разпространената аминоацидопатия. Сканиране след раждане е залог за нейното разобличаване в първите дни на човека. Тази деформация е фундамент за циклофрения ( биполярно афективно разстройство), която не се лекува.

• Автор

Profruit,

При онлайн комуникация е трудно човек да прецени кога в коментара има злост и кога не. Не знам защо решихте, че коментарът ми е злостен. Просто реших да търся работещо решение на моя проблем, а не глупави коментари. Всеки харесва вицове, но не на всеки, по всяко време, му се слушат/четат такива!

Ако приемем, че моят коментар е злостен, то вашият към мен какъв е?!

Не знам и по каква причина включвате медицинска терминология и физиологични процеси, при положение, че въпросът ми има отношение към съвсем друга (ИТ) област, в която имам минимални познания. А когато човек няма достатъчно знания по дадена тема би следвало да потърси професионално мнение. Мисля, че и този форум е с такава насока (основна).

Но предвид това, че засягате моята професионална област ще отговоря:

Серотонина и мелатонина, не са ензими. Серотонинът е невротрансмитер, а мелатонина е хормон.

Не знам за какъв пациент „А“ пишете, при положение, че според българското здравно законодателство „пациент“ е всяко едно лице, което е потърсило или получава болнична помощ, а тук не е нито болнично отделение, нито виртуална болница.

Не търся внимание, а търся решение на проблема с лаптопа! Затова е темата, която съм пуснала. За съжаление от коментарите до тук, само 1 отговаря на моя въпрос.

Доста нелепо е да включвате и заболяването фенилкетонурия, което е автозомно-рецесивно, генетично нарушение на незаменимата аминокиселина - фенилаланин. Като неонаталният скрининг за него се извършва между 2-4 ден след раждането, заедно с още 2 др. заболявания. Лечението е с диета. И не съм запозната да има връзка с БАР. А относно БАР – има лечение, с АД, тимостабилизитори и т.н. Най-старото лечение е с литий, което в България все още се прилага.

Ееее.. какви хора имало тук...!

Към автора на темата: Тук хората се опитват да помогнат с каквото могат, ако търсите по задълбочен и подробен отговор свържете се със производителя и го попитайте какво се случва ако използвате лаптопа с извадена батерия вкл. директно в напрежението. Според мен всичко е изчислено и няма за какво да се притеснявате, разбира се че ще се погрижат за това лаптопа да върви без батерия така както трябва! Но това засяга вас, не мен. Аз дадох пример с различните кабели при което работи без проблемно и безотказно вече година и повече и батерията ми стои вътре не съм я вадил. Дори и да я извадя пак ще е същото понеже така или иначе лаптопа не ми я отчита защото заряда й е сведен до минимум. Това ме навежда до мисълта че просто я прескача и не я отчита така все едно съм я извадил.

• Решение
на 29.10.2024 г. в 17:22, ani.ani написа:

Profruit,

При онлайн комуникация е трудно човек да прецени кога в коментара има злост и кога не. Не знам защо решихте, че коментарът ми е злостен. Просто реших да търся работещо решение на моя проблем, а не глупави коментари. Всеки харесва вицове, но не на всеки, по всяко време, му се слушат/четат такива!

Ако приемем, че моят коментар е злостен, то вашият към мен какъв е?!

....

Tи добре ли си? С главата дружиш ли?
И след като си лаик, как пък реши, "че само 1 отговаря на моя въпрос"? От тази камбанария отговорите стават два и половина.

Да оставиш мобилна машина с оголени пинове е профанщина, така че отговора е равен на 0.
страхът "да не ме удари тока" e минимален, но вероятността да изпържиш Embedded controller (мултиконтролер) е голям. Цели седем пина ще ги мъндрахерцащ голи Аллах знае как.

SMBus

Това е I2C шина и заряден силов контур между мултиконтролер и контролер на батерията.
Като търсиш профи отговор купи 16-bit Saleae Logic Pro, закачи се на SCL и SDA изводи и се кефи. Снифирай протокол Write/Read и веднага ще лъсне всичко от-до за батерията на машината. Защото е тъпо компа с инсталирана батерия да води до самоизключване. Много заподозрени стават. P-каналният мосфет за ниско напрежение не е сработил. Лош контакт на шина Ансли. Изсъхнали филтрови кондери на студена и топла страна в изправителя и т.н.. У-ха, те тук Saleae Logic Pro щеше да издъни виновника по съответния флаг на бита.

лион пакет

Мързеливият начин е двата края се пробиват, колкото да пъхнеш сонди на волтметър, за да покаже величина на напрежение. Евентуално шприц с технически бензин и теплофен внимателна интервенция на пластмасовата коруба. И voila - износени Sanyo високотокови акумулатори в три кръга. Тук според зависи колко е умен контролера, ако ще се колхози с нови акуми. Ако ли не - в коша и продължаваме на апендикс.

chCg2jj.jpeg

Но визията е запазена и пиновете на стърчат надървени!

Финални думи
Съжалявам за българската терминология. Аз съм микрохируг, завършил навън и реализирал се там, за което интерпретирам в превода. Българската медицина за мен е влакче на ужасите и това лято ми разби представите за такава. Окръжна болница в Бургас е някакъв болшевишки монстър на грандоманското строителство с обслужващи фелдшерчета и ветеринари. Три седмици ми се налагаше да нося храна, чаршафи и бельо на близък. Някакви сатанински операции му проведоха, тъпкаха с церове, които му свлякоха кожата на гърба и накрая безпомощно ми заявиха, да го закарам в Варна, защото там били с по-дебели глави. На всичко отгоре кмета на града превърнал паркинга в печатница за пари и сборище на клошари. Разни имбецили ме черпеха с лукчета, защото им се родили близнаци, а дай 5лв за хумана и прочие шитня!

Нахер! Свързах се с колеги от Военна болница в София. Там доизкусуриха злополучната операция и едва върнах моя човек в живите. Заприлича на пихтия, разни санитарки по еди-колко си лв му сваляха шевове, достойни за гестапо и прочие сървайвъл. В крайна сметка платих много скъп авио-билет за специален пациент и го отървах от тази касапница.

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

преди 24 минути, Profruit написа:

Мauthor=ivokar link=topic=195263.msg2040641#msg2040641 date=1730529026

А ти ... как си с главата и егото? Написал си една камара приказки, без отговор на основния въпрос.

на 27.10.2024 г. в 15:27, ani.ani написа:

безопасно ли е да се ползва лаптоп без батерия с директно включване в мрежата? 

Че и отговорът ти е маркиран като "Решение"!

Най-мързеливия начин е ... купува си нов адаптер. Тези адаптери имат големи разлики -за различните марки и сравнително малки - за различните модели.

Пп. Самоинициативата "връзване на оголени жички" ... без коментар.

ППп. Към автора. Работата "Само на мрежово захраннане" крие риск- компа да изключи от раз, къс съответните последици- при отпадане на захраннането (схирате на тока), изваден щепсел/буква и прочие. На предишен мой лаптоп - батерията беше с 0,46% от фабрични капацитет, но това стигаше за заспиване.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.