Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си такава комбинация от хардове?

Featured Replies

От известно време ми се върти в главата да си направя конфигурация с няколко вида дискове - всеки да играе определена роля за компютъра. Примерно Nvme от порядъка на 2TB, който да бъде директно в дънната платка завит - и да се ползва за операционната система и най-основните програми. Отделно SSD 4TB Sata 3 - само за игри да се ползва (да зареждат бързо) - примерно там да си инсталирам стийм библиотеката и всичките игри, а отделно да имам обикновен хард диск 7200RPM от порядъка на 10TB - само за филми. Там да си тегля филмите и да си направя една хубава колекция от игрални филми и всичките сезони на серийни филми. 

преди 28 минути, Relic_hunter написа:

Там да си тегля филмите и да си направя една хубава колекция от игрални филми и всичките сезони на серийни филми. 

Това съм си го направил с Emby и лекувана версия за телевизора, върши отлична работа, изшползвам до тук два харда единия 2ТБ другия 4, но всичко това е един цял отделен компютър (Стария ми). Ся да правиш медиен сървър на компютър на който ще играешп игри не ми се струва много добра идея, но нека и баш специалистите си кажат думата.

преди 36 минути, Relic_hunter написа:

От известно време ми се върти в главата да си направя конфигурация с няколко вида дискове - всеки да играе определена роля за компютъра. Примерно Nvme от порядъка на 2TB, който да бъде директно в дънната платка завит - и да се ползва за операционната система и най-основните програми. Отделно SSD 4TB Sata 3 - само за игри да се ползва (да зареждат бързо) - примерно там да си инсталирам стийм библиотеката и всичките игри, а отделно да имам обикновен хард диск 7200RPM от порядъка на 10TB - само за филми. Там да си тегля филмите и да си направя една хубава колекция от игрални филми и всичките сезони на серийни филми. 

Струва си, имам познат дето му е почти така направен компа, 500 ГБ SATA SSD за системата, два NVMe 2TB SSD за игри - това ти позволява да преинсталираш дограмата без да пипаш игрите,  че станаха доста тлъсти като обем 50 100 че и повече GB на игра. И към това два 4TB диска за филми и сериали. Аз съм с едно SSD 120 GB и три 4 TB харда щото нямам игри на компа, но имам голям обем на видео файлове,

Дъното ти няма ли втори M.2 слот, направо да сложиш такъв диск вместо втора SATA? И филмите също можеш да ги държиш на SSD, но 10 TB SSD не мисля, че има все още, има 8, но пък не е и евтино: Amazon.com: WD_BLACK 8TB SN850X NVMe Internal Gaming SSD Solid State Drive - Gen4 PCIe, M.2 2280, Up to 7,200 MB/s - WDS800T2X0E : Electronics

Компоненти > Твърд Диск от Vario.bg

И аз съм посъбрал доста и различни дискове: 1 TB m.2 SSD за основен, един 512 GB за игри и други работи, стария SSD 512 GB Samsung 850 Evo за същото като втория, един механичен 4 TB за склад - филми, инсталации на програми и игри, ОС и игри и втори 3 TB с малко лоши сектори, но още работи, отново за нещо като склад. Отделно на лаптопа имам 250 GB SSD и 1 TB HDD, на втория десктоп, който ми е за експерименти и виртуалки с proxmox: m.2 500 GB, 250 GB SATA SSD и един механичен 1 TB. И последно, към рутера съм закачил един 500 GB механичен лаптопски диск с преходник, който ползвам за склад и прехвърляне на файлове между различните ОС понякога.

Така че няма проблем да си навържеш каквито и колкото дискове ти трябват според възможностите на хардуера, предпочитанията и финансите.

На твое място не бих слагал HDD в компютъра си, отдавна съм ги разкарал и така ми е много по-добре. Аз бих се замислил за някоя cloud услуга, но за 10ТБ си е цифра, другия вариант е да си вземеш някой външен диск с по-нов интерфейс за да си прехвърляш по-бързо филмотеките.

Аз също бих искал един ден да разкарам механичните, но на този етап все още предлагат по-добрия баланс като цена за гигабайт място за съхранение. Аз лично ползвам nVme за системен + програми и механични за storage и кеширане. Бих сложил още 2 SSD или nVme за да сложа игрите единия и да преместя кеширанията на другия, но така или иначе механичните засега не мога да си махна. Дори два от тях вече са End-of-Life според SMART статуса и макар че си бачкат мисля да ги сменя нов по-голям механичен "The disk drive reached the end of the designed lifetime. Chance of sudden, unforeseen failure is higher. In a critical system, it is recommended to consider replacement.". Просто естеството на работата ми го изисква. Иначе познавам колеги, които са изцяло на nVme/SSD, но аз ползвам системата за комбинирани задачи и затова ми трябва гъвкавост. Иначе си мечтая един ден и аз да мина изцяло на nVme живот и здраве. Та, прецени си за какво ще я ползваш. Ако е само за Storage, в момента зелените механични дискове са доста изгодни като цена.

Имаш и друг вариант...в основната машина да си само с nVme/SSD, но да си направиш един NAS с механични дискове за видеотека.

преди 45 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Аз също бих искал един ден да разкарам механичните, но на този етап все още предлагат по-добрия баланс като цена за гигабайт място за съхранение.

Напълно си прав, но те ако не предлагаха по-добър баланс като цена за гигабайт, просто нямаше да съществуват.

• 3 месеца по-късно...

Хубава и интересна тема се е заформила. Дано и тук не се намести някое говедо, за да я окипази. На понататъшен етап мога и аз да споделя как съм процедирал с моя домашен сървър за мултимедия, даже и със снимков материал. Ползвал съм SFF модел 920 на Fujitsu на дъното, на който има 6 SATA porta за дискове. (цената е около 150 лева без дисковете.)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.