Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за външен хард диск

Featured Replies

Здравейте,

Имам два въпроса:

1.Има ли значение положението на диска при работа.

2.Изключване на диска от лаптопа.При флашките има такава опция за безопасно изключване /изваждане/.Тук не виждам.

Благодаря!

Разрешен от Corvax

• Решение

Здравей,

1. Никакво значение няма, стига да не мърда по време на работа.

2. И на този диск трябва да има такава опция. Би било опасно да я няма.

• Автор
преди 19 минути, Rammkopf написа:

Здравей,

1. Никакво значение няма, стига да не мърда по време на работа.

2. И на този диск трябва да има такава опция. Би било опасно да я няма.

Ето това се получава

Screenshot - 4.12.2024 г. , 20_01_30.png

преди 33 минути, Vladimir Tomov написа:

Ето това се получава

Screenshot - 4.12.2024 г. , 20_01_30.png

Няакъде в най-долния десен ъгъл на екрана нямаш ли една такава икона?

image.png.0142374813f77632ab86a05396fc2e40.png

• Автор

Нямам.Но мисля че разбрах.Попрочетох и стана така/аз ползвам Windows 11/:

Start>Settings>Bluetooth & Devices>Devices   More   и избирам устройството. Избирам премахване. 

Иконата може да е зад стрелката скриваща иконите от зоната при часовника

преди 1 час, profan4o написа:

Ползвам ей това от много години. Върши работа.

https://www.portablefreeware.com/?id=1425

Аз ползвам Zentimo заради допълнителните благинки.

преди 2 часа, Vladimir Tomov написа:

2.Изключване на диска от лаптопа.При флашките има такава опция за безопасно изключване /изваждане/.

Твърде опасно е изтръгването на диска, без предварително да е демонтиран и да му е спряно захранването!!!

От както има флашки, поне 20г., никога не съм ползвал Safe Eject или нещо подобно и досега не съм губил нито файл нито флашка. Просто изчаквам да свърши копирането, броя до 5 и я вадя.

Е, някой ако му харесва - нека си я вади по бавния начин.

преди 47 минути, Т.Христов написа:

От както има флашки, поне 20г., никога не съм ползвал Safe Eject или нещо подобно и досега не съм губил нито файл нито флашка. Просто изчаквам да свърши копирането, броя до 5 и я вадя.

Е, някой ако му харесва - нека си я вади по бавния начин.

То пък щото твоят начин е много бърз. Недей да даваш такива бабешки акъли, че ще вземе някой да те послуша.

Понякога иконата може и да я няма ако се използва първата настройка (макар че това май важеше до 7-цата). От 8.1 нагоре я има и на първата опция.

cu2lUjs.png

А иначе може да е скрита от настройките на Taskbar-a. Особени при лаптопите, често е настроена първата опция, която е дали да показва всички икони в трея да е на OFF.

rY0ANTU.png

преди 5 часа, Rammkopf написа:

То пък щото твоят начин е много бърз. Недей да даваш такива бабешки акъли, че ще вземе някой да те послуша.

И аз винаги ползвам Safe Eject-a, но за флашки (ако е настроено да не се кешира) не е чак толкова опасно (дори Win-a си го пише). Но да, just in case аз винаги ползвам въпросната опция също.

Иначе автора да види и това:

https://support.microsoft.com/bg-bg/windows/безопасно-премахване-на-хардуер-в-windows-1ee6677d-4e6c-4359-efca-fd44b9cec369

• Автор
преди 8 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Понякога иконата може и да я няма ако се използва първата настройка (макар че това май важеше до 7-цата). От 8.1 нагоре я има и на първата опция.

cu2lUjs.png

А иначе може да е скрита от настройките на Taskbar-a. Особени при лаптопите, често е настроена първата опция, която е дали да показва всички икони в трея да е на OFF.

rY0ANTU.png

И аз винаги ползвам Safe Eject-a, но за флашки (ако е настроено да не се кешира) не е чак толкова опасно (дори Win-a си го пише). Но да, just in case аз винаги ползвам въпросната опция също.

https://support.microsoft.com/bg-bg/windows/безопасно-премахване-на-хардуер-в-windows-1ee6677d-4e6c-4359-efca-fd44b9cec369

Точно това направих/т.4/

преди 9 минути, B-boy/StyLe/ написа:

cu2lUjs.png

rY0ANTU.png

Точно това направих/т.4/

При мен в настройките има две икони за безопасно изваждане, и ми се струва, че втората е по-важна:

large.2024-12-05_140027.jpg.13ba39adbfd7

Off.: А бе няма ли начин снимките да се оразмеряват автоматично? :( 

Има и вариант за стартиране на процес за премахване:

rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll

За липсващо известие за безопасно изваждане:
• Натисни [Winkey]+[R]
• Въведи „regedit“ без кавичките
• Потърси стойността „HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Notifications\Settings\Microsoft.Explorer.Notification.{...}
• Ако REG_DWORD 0x00000001(0) е зададена "0", кликни два пъти върху стойността. Задай „1
• Щракни върху „OK

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

cu2lUjs.png

rY0ANTU.png

Флашките с едноканален контролер (демек, масовите) ползват бърз кеш и е много опасно да прехвърлиш някакви файлове и да се предовериш, когато Windows ти показва, че файловете са записани. Ти дърпаш флашката от порта, хвърляш я в джоба и ... после ти ги няма данните, защото контролерът на флаша е излъгал Windows, че работата му е свършена. Реално, данните са стигнали до кеша на флашката, това е видял Windows, но тя не е смогнала да ги доизкопира от кеша в NAND-флаша, защото ти си я издърпал насред процеса и си погубил данните. Като дадеш Safely Remove, Windows пита устройството дали е idle. Ако то се докладва обратно като busy, значи вътре в него тече някакъв процес все още и Windows връща информация, че устройството не ще да се откопчи още. Safely Remove е цял ритуал, не е просто софтуерно спиране на тока.

Това го казвам за смелчаците като Тато по-горе, дето 20 години издърпвал флашките директно и смята, че е безопасно.

преди 1 час, Vladimir Tomov написа:

Точно това направих/т.4/

Не разбрах къде и кога, но ок.

преди 29 минути, Rammkopf написа:

Флашките с едноканален контролер (демек, масовите) ползват бърз кеш и е много опасно да прехвърлиш някакви файлове и да се предовериш, когато Windows ти показва, че файловете са записани. Ти дърпаш флашката от порта, хвърляш я в джоба и ... после ти ги няма данните, защото контролерът на флаша е излъгал Windows, че работата му е свършена. Реално, данните са стигнали до кеша на флашката, това е видял Windows, но тя не е смогнала да ги доизкопира от кеша в NAND-флаша, защото ти си я издърпал насред процеса и си погубил данните. Като дадеш Safely Remove, Windows пита устройството дали е idle. Ако то се докладва обратно като busy, значи вътре в него тече някакъв процес все още и Windows връща информация, че устройството не ще да се откопчи още. Safely Remove е цял ритуал, не е просто софтуерно спиране на тока.

Това го казвам за смелчаците като Тато по-горе, дето 20 години издърпвал флашките директно и смята, че е безопасно.

Може, но все си мисля, че при флашките е по-безопасно. Не случайно те по подразбиране са настроени на Quick Removal за разлика от дисковете. Но, както казах аз също ги спирам по безопасния начин. Аз също не съм фен на никакви такива кеширания като RAPID режима на Samsung 850 Pro през Magician-a при, който се вдига още повече скоростта, но и риска да се загубят данни е огромен и то си го пише. Просто споменах какво си пише в самия Windows под Quick Removal. Иначе съм за безопасното изваждане с две ръце. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.