Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да направя запалката да се включва при завъртане на ключа

Featured Replies

Здравейте!

Не съм на ти с тези неща, и търся отговори или помощ от някой който разбира от тези неща, та въпроса ми е, как мога да направя запалката да се включва когато завъртя ключа? Защото в момента пуска постоянен ток на запалката, а искам да го направя да пуска ток единствено като запаля колата или завъртя ключа. 

Благодаря предварително!

преди 22 минути, Castr0 написа:

Защото в момента пуска постоянен ток на запалката, а искам да го направя да пуска ток единствено като запаля колата или завъртя ключа.

Постоянен ток е едно, а при теб буксата на запалката е постоянно под напрежение и не зависи от положението на контактния ключ. При някой автомобили има и букси, на които има напрежение само когато ключа е „на контакт“.

Може да се промени схемата на инсталацията и да се монтира реле.

• Автор
преди 45 минути, Joss Bomon написа:

Модел на колата?

Не е ли по-лесно да вадиш каквото си пъхнал в запалката и да го включваш при нужда?

Колата е Seat Leon 1M 2005г. 

преди 35 минути, jhoro написа:

Постоянен ток е едно, а при теб буксата на запалката е постоянно под напрежение и не зависи от положението на контактния ключ. При някой автомобили има и букси, на които има напрежение само когато ключа е „на контакт“.

Може да се промени схемата на инсталацията и да се монтира реле.

Въпроса ми е как да го направя, и дали е възможно запалката да се направи да подава ток само при контакт или запалена. Тъй като например не искам видеорегистратора да го слагам и махам постоянно а да си го оставя в запалката и като врътна ключа тогава да се включи.

преди 1 час, Castr0 написа:

Здравейте!

Не съм на ти с тези неща, и търся отговори или помощ от някой който разбира от тези неща, та въпроса ми е, как мога да направя запалката да се включва когато завъртя ключа? Защото в момента пуска постоянен ток на запалката, а искам да го направя да пуска ток единствено като запаля колата или завъртя ключа. 

Благодаря предварително!

Щом не си на ти, по-добре не пипай по инсталацията че да не стане някое дълго.

• Автор
преди 12 минути, цър-вул написа:

А как ще регистрира събитие при спряна на място кола?

Тя като цяло не снима като е на място. 

преди 58 минути, цър-вул написа:

А как ще регистрира събитие при спряна на място кола?

Това е друг въпрос.

преди 3 часа, Castr0 написа:

Здравейте!

Благодаря предварително!

Ще си запалиш колата, буквално. Съвет - не пипай! Колата при електричар, той да ти монтира допълнителен цокъл за запалка или да свърже регистратора с твърда връзка, където трябва. Ако тепърва ще се учиш върху инсталацията на колата си, рискуваш сериозно да останеш без кола. Я компютър ще изпукаш, я нещо ще стопиш.

преди 8 минути, Rammkopf написа:

Ще си запалиш колата, буквално. Съвет - не пипай! Колата при електричар, той да ти монтира допълнителен цокъл за запалка или да свърже регистратора с твърда връзка, където трябва. Ако тепърва ще се учиш върху инсталацията на колата си, рискуваш сериозно да останеш без кола. Я компютър ще изпукаш, я нещо ще стопиш.

Той електричарят ще го изгони. Мислиш ли, че ще си рискусва професията заради такава глупост.

преди 55 минути, Емил Костов написа:

Той електричарят ще го изгони. Мислиш ли, че ще си рискусва професията заради такава глупост.

Не, ама ако е някой зевзек, що да не вземе 200 лева? :)

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Ако е глупост защо повечето си го правят така? 

и затова като цяло питам тук преди да барам. Ето този човек на видеото го прави с някакви кабели и от към бушоните но затова реших да питам тук да ми се даде адекватен отговор а не че е поредна “глупост” , щото тая опция при някой коли я има например при Опелите когато вкараш ключа и сложиш на контакт тогава се пуска тока към запалката… имах приятел със Хонда беше при него по същия начин.

преди 4 минути, Castr0 написа:

Ако е глупост защо повечето си го правят така? 

и затова като цяло питам тук преди да барам. Ето този човек на видеото го прави с някакви кабели и от към бушоните но затова реших да питам тук да ми се даде адекватен отговор а не че е поредна “глупост” , щото тая опция при някой коли я има например при Опелите когато вкараш ключа и сложиш на контакт тогава се пуска тока към запалката… имах приятел със Хонда беше при него по същия начин.

Е щом искаш да си направиш беля на колата, никой не може да те спре.

преди 37 минути, Rammkopf написа:

Не, ама ако е някой зевзек, що да не вземе 200 лева? :)

Говоря за сериозен и читав майстор. То остава да отиде и при някой пишман, че тогава да видиш ядове. Но както и да е. Аз съм си казал моето мнение. Никой не е длъжен да се съобразява с него.

преди 18 минути, Емил Костов написа:

Ако е направено добре - не виждам какво ще стане?

Ти не си ли виждал в някой коли - гнездо, което работи само когато ключа е на контакт? Много коли имат по 3-4 гнезда - даже в багажното отделение.

• Автор
преди 19 минути, Емил Костов написа:

Говоря за сериозен и читав майстор. То остава да отиде и при някой пишман, че тогава да видиш ядове. Но както и да е. Аз съм си казал моето мнение. Никой не е длъжен да се съобразява с него.

Не знам но ти можеш ли да четеш? Или ми четеш думите на обратно? Написал съм изрично че не барам преди да питам, затова и питам дали има нещо такова и дали е възможно. Приел съм ти мнението, но не знам четеш ми думите на обратно или аз не разбирам български.

току-що, jhoro написа:

Ако е направено добре - не виждам какво ще стане?

Ти не си ли виждал в някой коли - гнездо, което работи само когато ключа е на контакт? Много коли имат по 3-4 гнезда - даже в багажното отделение.

Да, аз имам и в багажника също, пратих и видео по-горе как човека си го прави от бушоните, но затова и питам тук които разбира да ми каже какво да правя или какво да не или изобщо да не си играя. 

преди 6 минути, Castr0 написа:

... питам тук които разбира да ми каже какво да правя или какво да не или изобщо да не си играя. 

Понеже виждам, че нищо не разбираш - няма да ти обяснявам.

Закарай колата на някой електросервиз. Там знаят какво трябва да се направи и без да им обяснявам. Трябва само да се съгласят.

преди 12 минути, Castr0 написа:

...

Навремето до 1997г притежавах VW 1.9TDI комби. Смених го за Seat Toledo 1.9D, a 2003г преминах на Seat Leon 1M 1.9TDI.
Изброените автомобили за мен са история и по смътни спомени помня, че на арматурното табло има резервирани позиции за бутони.
Днешни дни в България притежавам стар модел BMW 525d oт 2003г. Аз не пуша и гнездото на запалката в автомобила ползвам според случая.

Според модела на автомобила запалките са от 4А до 15А. Не я пипай. Hе я модифицирай. Това е силов контур в купето на автомобила. Например, за прахосмукачка, вентилатор, мини-компресор и т.н. В моя случай купих съвременна зарядна станция. Телефон, таблет са винаги с мен. Отделно видеорегистратор и телефоните на спътници.

туки зарядно

4-ри порта, Люк! И още волтметър! Гъзарски изпипано за 12.5зелени и достойно за джедай.
Но както се очаква това поддържа протоколи до 12V

Видеорегистраторите след 2014г декласираха Li-Ion акумулатори като опасни и замениха на йонистори/супер-кондензатори. В моята практика видеорегистратор с конумация над  0.6А не ми е попадал. Докато преобразувателите ( от 12V на 5V ) на много от тях бяха откровен шлак. Разбирай - пържеха се от прекомерна китайска икономия. Така или иначе при видеорегистраторите 5V входно напрежение е стандарт.

И ето влиза шампионът в играта.
InXf10f.png

Този модул струва 1.3 зелени и създателя на микроконтролера заслужава паметник от злато. На входа до 36V, a на изхода 65W.

Цитат

Product parameters:
Input voltage :DC8~30V
Output voltage: Automatically adjust at 3.3V~21V
Output power: 65w Max (5V-3A, 9V-3A, 12V-3A, 20V-3.25A )
Conversion efficiency :92%~97%
Output voltage ripple :, 200mV
No-load current ; 3mА
Input overvoltage and undervoltage protection
Input overcurrent protection
Output overcurrent short-circuit protection
Overtemperature protection for the whole machine
Supported charging protocols :PD3.1(PPS), QC3.0.

Притежавам PD-портативни програмируеми поялници на 65W и 97W, които декласираха традиционни 12V такива и запояване в автомобила стана удоволствие, а не хемороид от традиционните нисковолтови. Отделно 45W суб-бук, IPhone15, SGS 23U.
Този модул ги обезпечава с желаното напрежение и мощност като пич та дрънка. Остава да го изолирате в термошлаух. Да изрежете прорез за Type-C конектор на свободно място на вашето табло. Дори предпазител не е нужен, защото се вижда самовъзстановяващия се такъв. И готово!

Да преобразувателя на 5V на вашия видерегистратор в коша. А накрайника на проводника запоен за изхода при скрит монтаж или запоен към мъжки конектор Type-C при външен. При липса на обмен с умно устройство платката отдава традиционните 5V. Въпросният модул с лекота може да се замени на XL4015 или LM2596. С посочените може да се зададе твърдо желаното напрежение от 5V и стабилизация на тока с желана стойност.

В руските торент тракери се намират алманах на VAG групата. И сред съдържанието се листва схемотехника на електроинсталацията.

Успех!

• Автор
преди 20 минути, Profruit написа:

Навремето до 1997г притежавах VW 1.9TDI комби. Смених го за Seat Toledo 1.9D, a 2003г преминах на Seat Leon 1M 1.9TDI.
Изброените автомобили за мен са история и по смътни спомени помня, че на арматурното табло има резервирани позиции за бутони.
Днешни дни в България притежавам стар модел BMW 525d oт 2003г. Аз не пуша и гнездото на запалката в автомобила ползвам според случая.

Според модела на автомобила запалките са от 4А до 15А. Не я пипай. Hе я модифицирай. Това е силов контур в купето на автомобила. Например, за прахосмукачка, вентилатор, мини-компресор и т.н. В моя случай купих съвременна зарядна станция. Телефон, таблет са винаги с мен. Отделно видеорегистратор и телефоните на спътници.

туки зарядно

4-ри порта, Люк! И още волтметър! Гъзарски изпипано за 12.5зелени и достойно за джедай.
Но както се очаква това поддържа протоколи до 12V

Видеорегистраторите след 2014г декласираха Li-Ion акумулатори като опасни и замениха на йонистори/супер-кондензатори. В моята практика видеорегистратор с конумация над  0.6А не ми е попадал. Докато преобразувателите ( от 12V на 5V ) на много от тях бяха откровен шлак. Разбирай - пържеха се от прекомерна китайска икономия. Така или иначе при видеорегистраторите 5V входно напрежение е стандарт.

И ето влиза шампионът в играта.
InXf10f.png

Този модул струва 1.3 зелени и създателя на микроконтролера заслужава паметник от злато. На входа до 36V, a на изхода 65W.

Притежавам PD-портативни програмируеми поялници на 65W и 97W, които декласираха традиционни 12V такива и запояване в автомобила стана удоволствие, а не хемороид от традиционните нисковолтови. Отделно 45W суб-бук, IPhone15, SGS 23U.
Този модул ги обезпечава с желаното напрежение и мощност като пич та дрънка. Остава да го изолирате в термошлаух. Да изрежете прорез за Type-C конектор на свободно място на вашето табло. Дори предпазител не е нужен, защото се вижда самовъзстановяващия се такъв. И готово!

Да преобразувателя на 5V на вашия видерегистратор в коша. А накрайника на проводника запоен за изхода при скрит монтаж или запоен към мъжки конектор Type-C при външен. При липса на обмен с умно устройство платката отдава традиционните 5V. Въпросният модул с лекота може да се замени на XL4015 или LM2596. С посочените може да се зададе твърдо желаното напрежение от 5V и стабилизация на тока с желана стойност.

В руските торент тракери се намират алманах на VAG групата. И сред съдържанието се листва схемотехника на електроинсталацията.

Успех!

Благодаря за отделеното време! 

Но въпроса ми е там че няма единствено да слагам видеорегистратор, наскоро видях във Япония когато се качиш в колата и дадеш на контакт или при запалване една жена ти говори на Японски, и се чува от една кутиика която може да се изработи супер лесно, и например тази кутиика вътре садържа дънна платка която единствено ток минава през нея на 5V, и ако я свържа към каквито и да е жици на колата, платката най-много да изпатка, затова търсих решение дали мога да направя запалката да подава ток единствено при контакт или запалване на колата, и когато се подаде ток към тази кутия със говорителче ще се чува женски глас на Японски или какъвто и да е друг език да ви посреща и да ви казва например ''Добър Ден, приятно пътуване.'' и т.н, ще сложа линк към видео от ютуб за какво точно говоря, и така можеш да си сглобиш една от тези кутиики със тази платка от Aliexpress се закупува и на 3D принтер ще си направя самата кутия, пускам линк към видео което да посочи точно това което искам да направя. Ето това е едно от видеата които съм гледал, та тук показва как се прави въпросната кутия и говорителче ''Melody Box'' и т.н, обаче при него си е сложил въпросният адаптер и си го е свързал със USB, но не му подава ток запалката докато не си врътне ключа на контакт и т.н, това искам да направя и аз, и затова исках да питам дали може да се осъществи идеята, да се направи запалката да подава ток единствено при контакт или при запалване, защото като сложа тази кутия и трябва всеки път да го слагам и махам а не е ефикастно.. Друго е да си врътнеш ключа и да не бараш нищо.

Остави запалката на мира! Нейният контур се пази от 20А предпазител. Това говори ли ти нещо? Около 270W. Tя е свързана директно към шината на акумулатора. Така са решили в Seat - така са го направили. Да пазиш мизерни консуматори от 20А предпазител е нонсенс.

Подсказах ти да погледнеш електросхемата на автомобила.
Имаш ел. табло, в което са резервирани 10 позиции на евентуални бъдещи консуматори. Купуваш 5А предпазители и се обръщаш към авто-елетротехник.
Слагаш един за японската пърдялка, а в друга клетка за видеорегистратора. Позициите на резервираните се захранват след като завъртиш ключа, както искаш да го бъде. Всичко това акуратно може да се скрие под таблото и да се избегне колхозния франкенщайн на японеца.

Лично мнение.
Японската шитня е пари на вятъра и не заслужава цената си. На arduino може да се постигне далеч по уау-ефект с мрънкащи тьотки и мигалки. И тъй като подадох идея и си направих труда на споменатия PD -  модул завършвам с две картинки от бюрото ми.

захранване по вход

24V на входа на модула и неговия отговор.

тригер

Кеф ти риба, кеф ти раци. Какво му ръгнеш - работи.
Има mini-PC на Intel N100 по 100 зелени. Тази платка захранване, а компа само границите на твоите фантазии и умения.

Всеки сервиз за ел. услуги на автомобили би ти решил проблема в рамките на деня. 

Тука ти развиха адските теории, но никой не ти отговори на въпроса. Аз разбирам, че искаш сам да го направиш, а да не ходиш в сервиз, но не си сигурен как става и искаш нещо като "стъпка по стъпка" упътване, което не знам дали някой може да ти го опише. Сложно и несигурно ми се струва, още повече, когато самия ти не си сигурен. 

100% това, което искаш е възможно, защото в моите коли, които съм имал до момента запалката винаги е работила само когато колата е на контакт или запалена. И в момента на Маздата ми е така. Паля и видеорегистратора се включва автоматично. Гася и той спира. Преди това имах Форд, БМВ, Фолксваген, Опел, Фиат, Хюндай и т.н и т.н.... винаги са били на принципа - палиш колата и запалката тогава тръгва. Или даваш контакт естествено, без да палиш. Изгасиш ли я, в запалката ток няма. 

Така че, отиди в сервиз и си реши проблема в рамките на няколко часа, без да си късаш нервите. 🙂 Най-малкото, за да няма после тема: Запали ми се колата. От какво може да е? 

• Автор
преди 4 часа, ostavime написа:

Всеки сервиз за ел. услуги на автомобили би ти решил проблема в рамките на деня. 

Тука ти развиха адските теории, но никой не ти отговори на въпроса. Аз разбирам, че искаш сам да го направиш, а да не ходиш в сервиз, но не си сигурен как става и искаш нещо като "стъпка по стъпка" упътване, което не знам дали някой може да ти го опише. Сложно и несигурно ми се струва, още повече, когато самия ти не си сигурен. 

100% това, което искаш е възможно, защото в моите коли, които съм имал до момента запалката винаги е работила само когато колата е на контакт или запалена. И в момента на Маздата ми е така. Паля и видеорегистратора се включва автоматично. Гася и той спира. Преди това имах Форд, БМВ, Фолксваген, Опел, Фиат, Хюндай и т.н и т.н.... винаги са били на принципа - палиш колата и запалката тогава тръгва. Или даваш контакт естествено, без да палиш. Изгасиш ли я, в запалката ток няма. 

Така че, отиди в сервиз и си реши проблема в рамките на няколко часа, без да си късаш нервите. 🙂 Най-малкото, за да няма после тема: Запали ми се колата. От какво може да е? 

Ето такъв адекватен отговор търсих. Благодаря. 

преди 7 часа, Castr0 написа:

Ето такъв адекватен отговор търсих. Благодаря. 

Твоята реакция ми напомни един от постулатите на стЪКмистиката:
„Когато част от фактите не отговарят на Теорията - толкова по-зле за тези факти!“

Защо реши, че отговора на @ostavime е по-адекватен, от този на @Profruit?

преди 12 часа, ostavime написа:

Никога не преигравайте с това „ВИНАГИ“! Шофирал съм много автомобили - предимно по-стари модели - при които гнездото за запалката е било на отделен кръг.

@Castr0 - я си купи по-съвременен автомобил, с фабрично монтирана мултимедия (навигацията е вътре) и не си тормози главата с глупости!

@jhoro, аз ти казвам за колите, които аз съм карал и за които си спомням. Запалката винаги е работила само на контакт или запалена. 

току-що, ostavime написа:

@jhoro, аз ти казвам за колите, които аз съм карал и за които си спомням. Запалката винаги е работила само на контакт или запалена. 

Това го разбрах, аз пък казвам за други (и по-стари) - които аз съм карал!

Акцентирах на абсолютизирането „ВИНАГИ“!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.