Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Азбуката на чата

Featured Replies

Уплътнявайки си свободното време днес, попаднах на една интересна статия и реших да я преведа и да я кача тук. Надявам се да бъде полезна за вас, както бе полезна за мен.

Темата, според мен, е много актуална - в скоро време използването на такива речници май ще е жизнена необходимост. За съжаление....

Азбуката на чата

Електронният език се разпространява благодарение на SMS и електронната поща. В издателство Duden излиза на бял свят книга, която ще ни помогне в разбирането му.

Много истории изглеждат измислени. Например тази: 13-годишна ученичка от едно от Шотландските училища е трябвала да напише съчинение за своята ваканция. Това, което тя предала, имало следния вид:"My smmr hols wr CWOT.B4, we usd 2 go 2 NY 2C my bro, his GF & thr 3 :-@ kds".

На учителят се наложило да си поговори с момичето. Той разбрал, че ученичката е исползвала непознат за него език, така наречения интернет-сленг. В превод на традиционен английски тези редове изглеждат така: "Моята лятна ваканция – това е напразно изгубено време. Преди, ние винаги пътувахме до Ню-Йорк, за да посетим моя брат, неговата приятелка и техните три крещящи деца".

Тази история е чиста истина. Тя доказва възникването на нов език, който вече отдавна е разбираем за определен кръг от хора и се базира на смес от комиксови реплики и йероглифи. Техниката е проста: от съкращения на английски думи и изрази, които звучат еднакво, но се пишат различно, възникват нови думи. Например от думите looser ("неудачник") и user ("потребител") възниква luser = потребител, който прави всичко неправилно, 4u (на английски звучи for you) означава "за теб". А за изразяване на емоции не са нужни даже букви.

Този нов език не се ограничива със страните говорещи на английски, той е влязъл в употреба и в немско говорящите страни. По тази причина редакцията Duden пуска книга, която е посветена на новия език и ще се появи на рафтовете на книжните магази през октомври. Заглавието на книгата е "От hdl до cul8r. Език и комуникация в съвременните СМИ". В случай, че не сте силни в електронния език: hdl (hab dich lieb ) – "ти ми харесваш", а cul8r (see you later) – "до скоро".

До преди няколко години електронният език е бил използван само от специалисти. Днес той е достъпен за всеки. "Пращайки SMS съобщения и общувайки в чата, човек икономисва време и използва съкращения. Освен това, всяка младежка култура се стреми да създаде собствен език" казва Оливер Розенбаум, издал преди четири години речника "Сленг на чата. Лексикон на интернет езика".

Той смята, че в тази тенденция няма нищо лошо и е уверен, че тя вече не бива да бъде спряна:

"Езикът се развива заедно с обществото. Той е едно от тези явления, на които обществото може да повлияе. Езикът е демократичен. Горнонемският език, наричан също Hochdeutsch, разбира се ни е много мил, но на него вече никой не говори".

Йозеф Краус, директор на училище и президент на "Немски съюз на учителите", изразява загриженост: "Това е езиково обедняване, чиито темпове се ускоряват. Именно при учениците с ниски езикови способности, възможноста за изразяване на собствени мисли се съкращават".

За придобиване на пълна картина са изредените важни думи и изражения на електронния език, които са базирани до голяма степен на английския, тъй като в 9 от всеки 10 чата се общува именно на този език.

2b (to be) да бъда

b4 (before) преди

l8r (later) по-късно

2day (today) днес

mompls (One moment please) един момент

tnx, 10x (Thanks) благодаря

bb (Bye Bye) до скоро

mtfbwy (May the force be with you) Да бъде силата с теб!

KoZ (Kopf oder Zahl) Решавай сега

mif (my mouth is full) Пълна ми е устата, не мога да говоря

minzig (von minimal + winzig) малък и нищтожен

a/s/l (age? sex? location?) Възраст? Пол? Откъде?

hdl (Hab Dich lieb) Ти ми харесваш

nu (need you) Ти си ми нужен/на

o4u (only for you) Само за теб

w4u (waiting for you) Чакам те

lol (laughing out loud) смеейки се гръмко

ltip (laughing til' i puke) смеейки се до пр**ня

rofl (rolling on floor laughing) търкалям се от смях по/на пода

cotflgohaha (crawling on the floor laughing guts out and having a heart attack) търкалям се от смях по/на пода, смея се до припадък, смея се до сърдечен пристъп

cu (see you) довиждане

cu2 (see you too) отговор на cu

cul8r (see you later) до скоро

cut (see you tomorrow) до утре

out (Transmission Ended, No Reply Is Expected) край, не очаквам отговор

cut&out (see you tomorrow + Transmission Ended, No Reply Is Expected) до утре! край, не очаквам отговор

cwyl (chat with you later) ще чатиме по-късно

h2cus (hope to see you soon) надявам се да те видя скоро

dau (Dumbest Assumable User) най-глупавия потребител

luser (looser + user) потребител, който прави всичко неправилно

esad (eat shit and die) Яж л**но и умри!

mcibtu (my computer is better than yours) Моят компютър е по-добър от твоя

DbddhkP (Doof Bleibt Doof, Da Helfen Keine Pillen) Глупакът си остава глупак, лекарства няма да помогнат !

wdymbt (What do you mean by that?) Какво имаш предвид?

dyhwih (Did you hear what I hear?) Чу ли това, което и аз?

iitrt (Is it the right time?) Сега ли е подходящото време?

iitywimwybmad (If I tell you what it means will you buy me a drink?) Ще почерпиш ли ако ти кажа какво означава това?

t+ (think positiv) Мисли позитивно!

ntdwbe (never trust devils with blue eyes) Не вярвай на дявол със сини очи

yaba (yet another bloody acronym) Поредното тъпо съкращение

Срещала съм проблеми с общуването на този нов език ;) Затова си позволявам да допълня списъка с две-три примерчета, които преди време ме затрудниха :

brb = be right back

np = no problems

btw = between

Елементарно, но след като вече го знаеш :down:

Иначе е съвсем нормално интернет да окаже своето вляние и върху езика на всички , общуващи си чрез него. Но определено ще е тъжно ако повечето хора започнем да пишем само на някакъв безобразно развален английски, който дори не се изписва на латиница - а с цифри , скобички и иконки :hush:

• Автор
Срещала съм проблеми с общуването на този нов език ;) Затова си позволявам да допълня списъка с две-три примерчета, които преди време ме затрудниха ..

cool.gif За да не се луташ друг път:

http://acronyms.thefreedictionary.com/

Полезна тема беше и за мен особено че не влизам в мирката и не използвам 4 и 6 когато пиша и когато някой отсреща ми напише нещо използвайки някои от горепосочените съкращения, много се нервех че не го разбирам. Сега вече мисля че няма да имам проблеми. ;)

Срещала съм проблеми с общуването на този нов език ;) Затова си позволявам да допълня списъка с две-три примерчета, които преди време ме затрудниха :

brb = be right back

np = no problems

btw = between

Елементарно, но след като вече го знаеш :down:

Иначе е съвсем нормално интернет да окаже своето вляние и върху езика на всички , общуващи си чрез него. Но определено ще е тъжно ако повечето хора започнем да пишем само на някакъв безобразно развален английски, който дори не се изписва на латиница - а с цифри , скобички и иконки :hush:

btw = by the way :)

btw = by the way :)

Виждате ли, все още ми е проблем :shy11:

Но поне съм се сетила, че е "между другото" :baby:

btw = by the way :offtopic_s:

Мда, тъкмо мислех и аз да я поправя, но ти ме изпревари :) .

Шана, споко, нов език лесно не се учи biggrin.gif На мене очите ми станаха на яйца докато четях какви дивотии са измислени в името на мързела :P

AFAIK (As Far As I Know) - До колкото знам

AFK (Away From Keyboard) - Далеч от клавиатурата

AKA (Also Known As) - Още известен като

ASAP (As Soon As Possible) - Веднага щом мога

ASL (Age/Sex/Location) - Възраст/Пол/Местоположение

BNC (Bouncer) - бнц

BBL (Be Back Later) - Ще се върна скоро (за по-дълъг период)

BRB (Be Right Back) - След малко се връщам (за кратък период)

BTW (By The Way) - Между другото

CYa (See You) - До скоро

F2F (Face To Face) - Лице в лице

FAQ (Frequently Asked Questions) - Често задавани въпроси

IRC (Internet Relay Chat) - Интернет предпредаващ чат

JK (Just Kidding) - Шегувам се

K (Okay) - Добре!

KISS (Keep It Short, Stupid!) - Внимавай, глупако!

l8r (Later) - До скоро

LOL (Laughing Out Loud) - Смея се на висок глас

MYOB (Mind Your Own Business) - Гледай си работата

NA (Not Available) - Изключен; не е на разположение

NP (No Problem) - Няма проблем

Pic (Picture) - Искат ви снимка

PITA (Pain In The Ass) - Боли ме задника

PLS (Please) - Моля те!

PS (Post Script) - Послепис

RE (Reconnect) - Здраси отново (използва се след като сте били разкачени от мрежата)

ROFL (Rolling On Floor Laughing) - Tъркалям се на пода от смях.

ROTFL (Roll On The Floor Laughing) - Tъркалям се на пода от смях.

ROTFLOLAPMP (Rolling On The Floor Laughing Out Loud And Peeing In My Pants) - Напикавам се от смях

RTFM (Read The Fucking Manual) - Прочети упътването

SPAM (Stupid Person's AdvertiseMent) - Глупави рекламки

TIA (Thanks In Advance) - Благодаря предварително

WB (Welcome Back) - Добре дошъл отново

10x (Thanks) - Благодаря

10q (Thank You) - Благодаря ти

Редактирано от ropotamski (преглед на промените)

btw = by the way ;)

Виждате ли, все още ми е проблем :baby:

Но поне съм се сетила, че е "между другото" :)

btw = between, а пък BTW = by the way ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.