Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптичен кабел към LAN

Featured Replies

Разрешен от Iliyan89

Това е така наречения "оптичен преобразовател". Общо взето ако си поръчаш оптичен интернет, ти слагат такова устройство, което преобразува оптичния сигнал към цифров. От там закачаш лан кабелите, които ходят по другите стаи. Там се закачат тв приемници или някой компютър. Пази го този бял оптичен кабел, защото вътре е по-тънък от човешки косъм и всякакво огъване, ще го счупиш и няма да имаш интернет и телевизия. Най-добре не го пипай.

• Отговори 76
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Целта ти ще бъде постигната. Изчакай техниците от А1. Те ще свържат кабелите , ще ти сложат една сива метална кутия до вратата, която най-вероятно ще скрие дупката, и от нея имаш LAN кабел вътре в апа

• Оптиката е на А1, съответно трябва да се съобразиш с набора от клиентски устройства, които те могат да ти предложат. Ти не можеш да си инсталираш, каквото на теб ти хареса, защото така просто няма да

• След като имаш оптичен интернет от А1, те трябва да ти сложат и устройство. И да се погрижат в крайна сметка интернетът да стигне до компютъра ти - свързване, настройки, и т.н.

Публикувани изображения

преди 2 минути, *S197* написа:

Това е така наречения "оптичен преобразовател". Общо взето ако си поръчаш оптичен интернет, ти слагат такова устройство, което преобразува оптичния сигнал към цифров. От там закачаш лан кабелите, които ходят по другите стаи. Там се закачат тв приемници или някой компютър. Пази го този бял оптичен кабел, защото вътре е по-тънък от човешки косъм и всякакво огъване, ще го счупиш и няма да имаш интернет и телевизия. Най-добре не го пипай.

Оле, оле, не го стряскай така човека! :D Това е влакно за FTTH с броня, нито е толкова тънко, нито толкоз трошливо. Ти говориш за магистрални оптики, те един сноп влакна, тънки колкото косъм и се забиват гадно в пръстите (да не дава Господ!).

• Автор
преди 12 минути, Corvax написа:

Според теб, каква е схемата?

Схемата е следната - а1 оптичен кабел > оптичен преобразувател > ЛАН кабел към едната стая (не ми трябва към всички) > рутер

Хмм, много странно, че е станало с собствен медия пробразувател. Това е плюс за А1. Чувал съм, че при кулбокс също може да си ползваш собствен, или диретно рутер с SPF+ порт.

Интересно...

Добра тема, но много напрежение:) Оптично:) и ненужно

преди 6 минути, Corvax написа:

Оле, оле, не го стряскай така човека! :D Това е влакно за FTTH с броня, нито е толкова тънко, нито толкоз трошливо. Ти говориш за магистрални оптики, те един сноп влакна, тънки колкото косъм и се забиват гадно в пръстите (да не дава Господ!).

Бронята си е броня, но оптични кабел си деликатна работа.  Най-малко може да зацапа конектора и да му падне нивото.

преди 3 минути, Iliyan89 написа:

Схемата е следната - а1 оптичен кабел > оптичен преобразувател > ЛАН кабел към едната стая (не ми трябва към всички) > рутер

Това нещо работи ли така?! По принцип, на FTTH се слага терминатор, който се регистрира в мрежата на оператора и чак след него си слагаш рутера. Така, с обикновен конвертор и веднага след него рутер на ethernet, директно през DHCP (поне PPPoE настройки някакви да имаше) ... изключително странно.

току-що, jkfskjfsj написа:

Хмм, много странно, че е станало с собствен медия пробразувател. Това е плюс за А1. Чувал съм, че при кулбокс, също може да си ползваш собствен, или диретно рутер с SPF+ порт.

Интересно...

Да, именно. Ако наистина работи, това ще да е някаква малка мрежа, която A1 са погълнали. :D

току-що, *S197* написа:

Бронята си е броня, но оптични кабел си деликатна работа.  Най-малко може да зацапа конектора и да му падне нивото.

Това, да, ако вземеш да мажеш с кирливи пръсти по конектора.

• Автор
преди 2 минути, jkfskjfsj написа:

Хмм, много странно, че е станало с собствен медия пробразувател. Това е плюс за А1. Чувал съм, че при кулбокс, също може да си ползваш собствен, или диретно рутер с SPF+ порт.

Интересно...

Добра тема, но много напрежение:) Оптично:) и ненужно

Виж, сигурно са правили някви техни настройки, не мисля че щяха да вкарат двата кабела само за 40мин работа, ама вършех друга работа по апартамента и не ги следях там много... 😁

Човек, това звучи като някакъв селски оператор, изобщо не прилича на А1. Такива самоделки "каквото-каже-клиентът" в сериозните телекоми ги нема. Има нещо много изгнило в цялата работа.

Уж първо беше с ONT, сега си с рутер през медиен конвертор ... пък техниците са се съгласили директно, на своя глава да ти слагат някакви неща, дето не са ги виждали преди ...

Радвам се, че е станало.

Докато четях темата си мислех да ти препоръчам Виваком, защото предлагат малки медия конвъртъри, за разлика от А1 и техните комбинирани рутер и медия к.

Браво, Браво

преди 1 минута, jkfskjfsj написа:

Радвам се, че е станало.

Докато четях темата си мислех да ти препоръчам Виваком, защото предлагат малки медия конвъртъри, за разлика от А1 и техните комбинирани рутер и медия к.

Браво, Браво

Те са ONT-та, в чист бридж. Не са конвертори.

преди 2 минути, Corvax написа:

Те са ONT-та, в чист бридж. Не са конвертори.

Мерси. Не разбирам от това, но идеята е, че влиза оптика - излиза Lan, и е малко :)

преди 37 минути, Corvax написа:

Според теб, каква е схемата?

Спиш ли вече??? Цитирах ""картинка"!

Ето и авторът го казва.

преди 23 минути, Iliyan89 написа:

Тук ще попитам само - ако рутера на А1 е в кутията - WiFi сигнала устройва ли те?

А за да приключи, най добре е Илианчо89 , понеже е написал за  план 1 гигабит, да пусне една снимка ей сега и да се види че всичко му работи, както иска той. Оценявайте труда на хората които ЗНАЯТ и имат опит в дадена насока, а не се обиждайте един друг. Но всички ние сме българи и това не го умеем. В случая цитирам  Cornax"" с добрите му отговори. И честно. Съвсем незабележимо, но неговите постове са помогнали на много от ВАС

Към  Илиан89

Да не ми напишеш пак: "Давай го по спокойно" Направи една снимка на това което получаваш от "А1"  Ето, така:  А1 е ненапразно в скоби!!!

2025-1-17 21-14-51.png

преди 22 минути, Колев 74 написа:

А за да приключи, най добре е Илианчо89 , понеже е написал за  план 1 гигабит, да пусне една снимка ей сега и да се види че всичко му работи, както иска той. Оценявайте труда на хората които ЗНАЯТ и имат опит в дадена насока, а не се обиждайте един друг. Но всички ние сме българи и това не го умеем. В случая цитирам  Cornax"" с добрите му отговори. И честно. Съвсем незабележимо, но неговите постове са помогнали на много от ВАС

В случая - ВИЗИРАШ, а не цитираш! А за българите ... не знам, няма да ви се меся.

преди 1 минута, jhoro написа:

В случая - ВИЗИРАШ, а не цитираш! А за българите ... не знам, няма да ви се меся.

Правилно отбеляза Жорка - визирам. Аз също не съм безгрешен.

току-що, Колев 74 написа:

Правилно отбеляза Жорка - визирам. Аз също не съм безгрешен.

Казах го по принцип - без чувства.

Както казах, темата е пробита и издиша отвсякъде. Казал му някакъв "майстор" да си купи "усилвател" и ни показва би-симплексен конвертор. Казвам му, че не е това, той някакси магически се е сдобил с "правилното" и показва картинка на 311-ка. А медийните конвертори са двойка, защото единият само предава на една дължина на вълната, докато другият само приема по тази дължина на вълната. В случая с 311, те са белязани като FC311A и FC311B - едното предава на 1550 и приема на 1310, другото предава на 1310 и приема на 1550. Като казва "взех това", кое е това? Кое от двете? Те са комплементарна двойка!

За да вземеш вярното, трябва да знаеш от страна на А1 какви са дължините на вълните за предаване и приемане. Нямаме OTDR, за да се закачим на влакното и да мерим дължините на вълните, но ако знаем за каква светлина са направени ONT-тата в списъка на A1, значи това върви и по влакното. Така, @jhoro извади списък с GPON ONT-тата на A1 и авторът си го позна: "Ей т'ва, първото е". Доообре, да видим какво казват ZTE, допитваме се до тях и поглеждаме заводската спецификация на ZXHN F6600P ... я, то не работело на същите вълни, на които работи media convertor-ът на TP-LINK! Каква изненада! :D Може да е изолиран случай, чакай да проверим с друго устройство на A1. И проверяваме, обръщаме се към Huawei и проверяваме спецификацията на Huawei EchoLife HG8245H. Хм, "странно" съвпадение, и той работи на същите дължини на вълните, както ZXHN F6600P. Не ползват 1310nm и 1550nm, а 1310nm и 1490nm. Ама те 1490 и 1550 са само на 60 нанометра отстояние, сигурно работи пак, ама малко по-бавно? :D SC конекторите в края на оптиката за FTTH имат тънкослойни филтри за пропускане и отразяване на определени вълни. Ако мрежата на A1 е направена за 1490nm, конекторите им имат пасбанд 1490nm и рефлектор за 1550, вероятно, за да не минават паразитни сигнали? :D

За капак на всичко, показаният от автора модел е за 20 километра. Не за 2, а 20! Оборудването на оператора е в града, на не повече от километър-два, ти си нашил трансивер, да пратиш гигабит без загуби от София до Перник! Оптичното оборудване си има мониторинг и вдига аларми, когато светлината в оптиката му идва твърде силна или твърде слаба. Затова има атенюатори, за които споменах. Няма да им светне на А1, че някой ги пече ли?

И цялата тая работа реализирана от техници, които първо му казали "не знаем какво да ползваш", после идват и на своя глава му слагат конвертор, без дори да знаят какво слагат и какъв ще е ефектът! :D И как тръгна цялото нещо? "Не знам, имах работа и не ги гледах". И за ко беше цялата тая тема?

Като си съчинявате глупости, за да убивате време във форума, правете го малко по-грамотно. Технически грамотно. Поне да изглежда достоверно, не за друго. Не сме правени в задник, и ние поназнайваме 1-2 неща. :)

преди 27 минути, Corvax написа:

Както казах, темата е пробита и издиша отвсякъде.

Тук напълно съм съгласен - без да коментирам подробностите, които ти си написал. Нито е първи, нито ще е посленед случай - някой да пусне фишек и да гледа сеир.

току-що, jhoro написа:

Тук напълно съм съгласен - без да коментирам подробностите, които ти си написал. Нито е първи, нито ще е посленед случай - някой да пусне фишек и да гледа сеир.

Аз просто им се чудя на такива безживотъци, толкова ли е сложно да си намерят нещо смислено за правене ... От цялата работа, дано поне някой да е научил нещо полезно. Сума материал се изписа в темата.

В обощение, "мога ли да си сложа медиен конвертор на оптиката от оператора и да си мушна собствен рутер зад конвертора" е точно като "може ли пасажер да приземи аварирал самолет". Зависи. Може и да може, може и да не може, но в 99% от случаите каузата е обречена.

Още в началото авторът каза

на 17.01.2025 г. в 0:00, Iliyan89 написа:

С рутера всичко работи. Просто исках да избегна висенето на рутер и кабели над вратата. Това е цялата драма

след което ти обясняваш, че

на 17.01.2025 г. в 0:22, Corvax написа:

той няма и намерение да ползва WiFi от ONT-то. Целта на занятието е да се ползва допълнителен рутер. Напълно е реализуемо, просто са му дали грешен съвет.

Не мога да намеря къде, но попитах - защо просто не „закара“ оптиката до вътре, ами е само до вратата?

Техниците може да се елементарни, но не са чак толкова прости. Нито пък ще им свидят десетина метра оптичен кабел.

преди 5 минути, Corvax написа:

В обощение, "мога ли да си сложа медиен конвертор на оптиката от оператора и да си мушна собствен рутер зад конвертора" е точно като "може ли пасажер да приземи аварирал самолет". Зависи. Може и да може, може и да не може, но в 99% от случаите каузата е обречена.

Не ти е точно сравнението, защото в авиацията казват:
Всички самолети кацат! Досега няма случай, някой да е останал горе!

Именно - рутер, не ONT. Иска рутер. От написаното от него се разбира, че иска да ползва собствен рутер. Т.е., аз разбирам да "закопаем" ONT-то в стената и по ethernet да вържем рутер на някоя от розетките по стаите. Заданието е напълно изпълнимо. После пък разбрах, че всъщност бил тръгнал да мести ONT-то, щото не искал да му виси в коридора, и затова си купува двойка медийни конвертори - единият конвертор да стои на "входа", където му виси оптиката на А1, после по един от висящите ethernet кабели в същата кутия да пусне през конвертора "магистрала" по мед до някоя стая, където с насрещния конвертор да "обърне" от мед към оптика отново и там да си свърже ONT-то. Нито разбрахме какъв рутер си е купил накрая (не го е измислил още), нито нищо.

преди 8 минути, Corvax написа:

Именно - рутер, не ONT. Иска рутер. От написаното от него се разбира, че иска да ползва собствен рутер. Т.е., аз разбирам да "закопаем" ONT-то в стената и по ethernet да вържем рутер на някоя от розетките по стаите. Заданието е напълно изпълнимо.

Иска рутер - дали са му рутер! Комбинирано „устройство“, щото има вход за оптика.

Spoiler

Тук мога да коментирам, коя част е самия маршрутизатор, коя - суич и коя модем/конвертор/терминал ... ама няма смисъл.

Явно не е „просто ONT“ - което може да се скрие в тази дупка!

преди 13 минути, Corvax написа:

После пък разбрах, че всъщност бил тръгнал да мести ONT-то, щото не искал да му виси в коридора

Точно, защото въпросното устройство ZTE ZXHN F6600P се явява „извънгабаритно“ заради стърчащите антени - затова прави някакви излишни гимнастики!

преди 16 минути, Corvax написа:

затова си купува двойка медийни конвертори - единият конвертор да стои на "входа", където му виси оптиката на А1, после по един от висящите ethernet кабели в същата кутия да пусне през конвертора "магистрала" по мед до някоя стая, където с насрещния конвертор да "обърне" от мед към оптика отново и там да си свърже ONT-то. Нито разбрахме какъв рутер си е купил накрая (не го е измислил още), нито нищо.

Сега сигурно си бара ... „висящият ethernet кабел“ и гледа сеир!

Виваком предлага 3 в 1 устройсто -  рутер, онт и суич с 4 лан порта. Слагаш го някъде и си гледаш кефа. Едно устройство  и си решава проблема.

преди 9 минути, *S197* написа:

Виваком предлага 3 в 1 устройсто -  рутер, онт и суич с 4 лан порта. Слагаш го някъде и си гледаш кефа. Едно устройство  и си решава проблема.

Е ... на A1 какво е? :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.