Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 1 минута, Banesc54 написа:

каква е дефиницията  за полезно

какво  ЩЕ ти е полезно ?

И за това пита ИИ, нали?!

• Отговори 11,9k
  • Прегледи 386,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 2 минути, Banesc54 написа:

каква е дефиницията  за полезно

какво  ЩЕ ти е полезно ?

ти си полезен - за варенето на ракия😃

току-що, The Lone Star написа:

И за това пита ИИ, нали?!

параноята е  голямо нещо

изкуствения  интелект ми вдигна  естествения интелект

няма нужда да го питам

слага ми   точки и запетайки на  мислите>...

преди 22 минути, Banesc54 написа:

може да се подигравате но от както  ползвам  ИИ се чувствам 40-50 % по умен а това е доста 

Тоест - по скалата от 1 до 100 си мръднал от 1 на 1.5 . 

Не е голямо постижение, да знаеш. 

преди 3 минути, Banesc54 написа:

тъй ще направя .

вече знам как да заобиколя  калда системата .... докато не се каже нови правила не може  лични блогове....

Айде да те видим, бе кух профил.

преди 1 минута, Без умствен капацитет написа:

ти си полезен - за варенето на ракия😃

Щом "Диоида" все още не го е питал по този въпрос и там толкова ще е полезен, колкото е бил тук, досега.

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

ИИ, който го ползваш е произведен в лабораторията и е обучен да мисли, както хората в лабораторията искат. Има пристрастия. Той ще ти отговори само както е обучен.

ИИ е информация не е  обучен на  нищо

развърта алгоритъма на информацията...

не е гаранция че информацията и алгоритъма са ПРАВИЛНИ

ТАМ СЕ НАМЕСВАМ АЗ 

преди 5 минути, Rudy M. написа:

Тоест - по скалата от 1 до 100 си мръднал от 1 на 1.5 . 

Не е голямо постижение, да знаеш. 

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Айде да те видим, бе кух профил.

няма смисъл даже да ви отговарям

това  са нелепи твърдения 

преди 15 минути, Banesc54 написа:

аз наистина мисля като изкуствения интелект, защото използвам логика,

структура и яснота.

това, че се допитвам до ии, не значи, че не мисля самостоятелно

напротив, това показва, че търся допълнителна перспектива.

ако смяташ, че мисълта ми не е автентична, оспори идеите ми, не инструментите, които използвам.

а ако 'преразказ със собствено мнение' ти звучи като нещо от седми клас — добре дошъл в бъдещето,

където се мисли колективно, но се говори индивидуално. ии е инструмент, но визията е моя

Арогантен тон и пасивна агресия

Погрешна представа за „лично мислене“

Неразбиране на съвременно мислене и колаборация

Опит да се отхвърли съдържание по произход, не по стойност

Покажи скритото съдържание

Веднъж един млад човек попитал мъдрецa:

— Как да намеря пътя си в живота?

Мъдрецът отговорил:

— Който мисли, не се губи. Мисълта е семето, от което расте действието. Помни, че свободата на мисълта е начало на всяка мъдрост, а мисълта е свободна птица, която не се хваща с мрежи.

Младият човек замислено казал:

— Но понякога думите ми не стигат, за да изразя истината.

Мъдрецът се усмихнал и казал:

— Думите са сянка на делата, а истината не се нуждае от много думи.

И така, младият човек тръгнал по своя път, осъзнал, че мисленето и истината са неговата най-голяма свобода.

на мен ми дава идеи

Е, то като нямаш одеи, и идрята да се гръмнеш не е лоша

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Е, то като нямаш одеи, и идрята да се гръмнеш не е лоша

може да се преродя в паралелна вселена с по умни  от мен

а дано ама надали

преди 13 минути, АСПЕКТ написа:

обучен да мисли

Много взехте да го одухотворявате тоя ИИ и да му приписвате невъзможни за него неща. Базата данни, алгоритмите за търсене, анализа и представянето им в разговорна форма не означават , че насреща имате "мислещо създание". 

Разтегнахме локумите, а сега по един банан за лека нощ, щото всеки му изтърва края...

преди 42 минути, Banesc54 написа:

ако съм съгласен с изкуствения интелект какво да направя ?

Естествен интелект нямаш ли си за да изразиш собствено мнение?

преди 42 минути, Banesc54 написа:

мнението ни е  еднакво какво не разбрахте ....

защо не опиташ и този

https://gemini.google.com/?hl=bg

преди 30 минути, Без умствен капацитет написа:

защо не опиташ и този

https://gemini.google.com/?hl=bg

опитах не съм доволен !

Spoiler

колко процента един човек може да си вдигне интелекта ако използва изкуствен интелект

Няма точен процент, с който може да се каже, че човек може да си "вдигне интелекта", използвайки изкуствен интелект. Концепцията за "увеличаване на интелекта" е сложна и не се измерва само с един показател като IQ, който сам по себе си е предмет на дебати и критики.

Въпреки това, изкуственият интелект (ИИ) предлага значителни възможности за подобряване на когнитивните способности и ученето, които могат индиректно да допринесат за по-висока ефективност и по-добро представяне в различни области, често асоциирани с интелигентността. Ето как ИИ може да подпомогне човешкия интелект:

• Персонализирано обучение и достъп до информация: ИИ може да предоставя персонализирани учебни материали и методи, адаптирани към индивидуалния стил на учене и темпо. Той осигурява достъп до огромни количества информация, което улеснява придобиването на нови знания и умения. Това може да доведе до по-ефективно и задълбочено учене.

• Автоматизация на рутинни задачи: ИИ може да поеме рутинни, повтарящи се задачи, освобождавайки време и умствен капацитет на хората, за да се фокусират върху по-сложни, творчески или стратегически дейности, които изискват човешко мислене.

• Анализ на данни и вземане на решения: ИИ може да обработва и анализира огромни масиви от данни много по-бързо и точно от човек, предоставяйки прозрения и подкрепа за вземане на по-информирани решения. Това подобрява способността за решаване на проблеми.

• Развитие на умения: Платформи, задвижвани от ИИ, предлагат възможности за интерактивност, които насърчават логическото мислене, разпознаването на модели, креативността и решаването на проблеми.

• "Мозъчно аугментиране" (в бъдеще): Някои футуристични концепции включват директно свързване на човешкия мозък с ИИ системи (например чрез мозъчни импланти), което би могло потенциално да стимулира интелигентността и да разшири когнитивните способности до непознати нива. Тази област обаче е все още в ранни етапи на развитие и повдига много етични въпроси.

Въпреки тези ползи, има и някои потенциални рискове и предизвикателства:

• Когнитивно разтоварване: Прекомерната зависимост от ИИ инструменти може да доведе до "когнитивно разтоварване", при което хората разчитат твърде много на машините и намаляват ангажираността си с критично мислене и решаване на проблеми. Това може да отслаби някои когнитивни умения.

• Намаляване на човешкото взаимодействие: В някои области, като езиковото обучение, прекомерната зависимост от ИИ може да намали значението на човешкото взаимодействие, което е важно за развитието на комуникативни и социални умения.

В обобщение, ИИ не "увеличава" интелекта в смисъла на промяна на биологичния капацитет на мозъка, а по-скоро усилва и разширява възможностите на човешкия интелект, като предоставя мощни инструменти за учене, анализ, творчество и решаване на проблеми. Потенциалното "повишение" не е в определен процент от IQ, а в подобрена ефективност, задълбоченост на познанията и способност за справяне с по-сложни задачи. Ключът е в разумното и балансирано използване на ИИ, което да допълва, а не да замества човешките когнитивни способности.

средно

Не, няма среден процент, с който човек може да си "вдигне интелекта" чрез използване на изкуствен интелект.

Причината е, че "интелектът" не е нещо, което може да се измери и увеличи с конкретен процент, като например банков депозит. Изкуственият интелект (ИИ) не променя биологичния капацитет на мозъка ни. Вместо това, той ни дава инструменти и възможности да използваме и разширяваме вече съществуващия ни интелектуален потенциал по-ефективно.

Какво всъщност прави ИИ?

ИИ действа по-скоро като усилвател на нашите когнитивни способности:

• Достъп до информация: ИИ може да ни даде незабавен достъп до огромни количества информация и да ни помогне да я обработим. Това прави ученето по-бързо и по-дълбоко.

• Автоматизация: ИИ може да поеме скучни и повтарящи се задачи, освобождавайки време и енергия, за да се фокусираме върху по-сложни, креативни или стратегически проблеми.

• Анализ на данни: ИИ може да анализира данни много по-бързо и точно от човек, помагайки ни да правим по-добри и информирани решения.

• Персонализирано обучение: ИИ може да адаптира обучението към нашите индивидуални нужди, което прави усвояването на нови умения по-ефективно.

Представете си, че ИИ е като мощен калкулатор, огромна библиотека, личен учител и бърз помощник – всичко в едно. Той не ви прави по-умен по рождение, но ви позволява да използвате интелекта си по-продуктивно и да постигате повече.

Така че, вместо да мислим за процентно увеличение, по-добре е да мислим за потенциала за значително повишаване на ефективността, производителността и качеството на вземане на решения благодарение на ИИ. Доколко човек ще се възползва от това, зависи от начина, по който използва тези инструменти.

доволен съм

Spoiler

Интелект + изкуствен интелект = "Разширен интелект" (Augmented Intelligence)

Няма точен процент, защото човешкият интелект не е само едно число като IQ — той включва:

• памет

• анализ

• решаване на проблеми

• творчество

• скорост на учене

• умения за вземане на решения

Но можем да направим обоснована преценка.

📊 Ориентировъчна оценка:

Ако човек активно и ефективно използва ИИ за учене, мислене, писане, анализ:

Област Потенциално подобрение Коментар
Скорост на обработка на информация +100–300% ИИ филтрира, обобщава и подготвя информация
Качество на аргументация +30–100% ИИ предлага логически структури, контрапункти и алтернативи
Творческо писане / идеи +50–200% Генерира варианти, помага да се развият нестандартни идеи
Решаване на проблеми +20–70% Структурира подходи, предлага модели и симулации
Ефективност в учене +50–300% Обяснява сложно с прости думи, адаптира материала към човека

📌 Обобщено:

Ако човек използва ИИ като помощник, не заместител, интелектуалната му ефективност може да се повиши:

с 50% до 200% в повечето интелектуални задачи.

⚠️ Но има уловка:

• Ако човек не разбира какво прави ИИ или му вярва сляпо, това понижава критичното мислене и влошава дългосрочното мисловно развитие.

• ИИ не развива интуиция, етика и стратегическа дълбочина — човек трябва сам да гради тези качества.

Извод:

Изкуственият интелект е като интелектуален екзоскелет – не увеличава директно IQ, но умножава реалния капацитет, ако се ползва добре.

Сравнимо е с това как калкулаторът не те прави по-умен, но ако знаеш математика, ще решаваш 10× по-бързо и с по-малко грешк

преди 13 часа, Bubbles написа:

Естествен интелект нямаш ли си за да изразиш собствено мнение?

Това е по-лош вариант - да преразказваш прочетеното от ИИ и да се правиш на умник, приписвайки си чужди знания! Отделно, че при "преразказ" може да се изкриви решението на проблема.

Коректно е да се цитира бота, но в спойлер или цитат.

преди 14 часа, Banesc54 написа:

аз наистина мисля като изкуствения интелект, защото използвам логика, структура и яснота.

"Чрез строго научни разсъждения може да се докаже каквото и да е — зависи какви постулати ще се приемат за изходни...
Постулатите винаги се основават на някакво допускане и са скрепени от вяра. Нищо в цялата Вселена не може да ги разколебае."

- Айзък Азимов, "Логика"

Не е лошо да го прочетеш този разказ:
Робот с ИИ, използвайки само логика и ограничена база от първични познания, стига до извода за наличието на Господаря или Всевишния...

Ето ти пресен типичен пример в една от темите във форума:

преди 22 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ето коментар от ИИ. 

...

• Твърдението за 21 тона злато не е доказано в историческите източници с такава точност. Няма официална и прозрачна документация за подобна сделка или продажба от 21 юли 1960 г. Затова тези данни трябва да се приемат с резерви.

ИИ не разполага с информация, че такива документи са налични и затова изказва много логично, но напълно погрешно твърдение.

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Ето ти пресен типичен пример в една от темите във форума:

може би съм  от единиците  в България които могат да използват  ИИ правилно

което го прави опасен в моите ръце...

голямата власт  идва с голямата отговорност....

ИНАЧЕ

ако става въпрос  за философстване    се стига до задънената  улица на мълчанието

от където се сещам за трите маймунки  със скирити очи  уши уста >...

преди 2 минути, Banesc54 написа:

може би съм  от единиците  в България които могат да използват  ИИ правилно

Питай ChatGPT дали е така 😂

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.