Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за Revit и Autocad около 3000 лева без периферия

Featured Replies

няма да ви давам моите предпочитания, за да не подвеждам никого, искам свежи идеи.

до сега винаги съм купувал компютри около 2000 лева, добри са, но не са нещо върховно, предвид инфлацията реших малко да вдигна бюджета

готов съм да експериментирам и с професионална видеокарта.

имам наблюдения върху следната конфирурация (на колегите), добри са но и те зависват на големите файлове

Asrock A520M Pro4

R7 5700G

RTX 3050

2x32 DDR4-3200

512 SSM

• Отговори 51
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, не, ве. Както и да го чета, все едно и също разбирам: "нямам тази конфигурация, но съм я виждал в действие при други колеги. Какво актуално около тоя клас да си купя?". И му обяснявам какво

• Да, съветвам го да вземе такова, защото това нещо работи. Реално, ще работи и на по-слаба машина. Но понеже казваш "пълни простотии", реших че знаеш нещо повече от мен, затова и ме заинтригува. Това м

• Толкоз, толкоз. 2D-тата в AutoCAD, колко да са? Прав си, че и на 8GB се чертаят 2D. Като почнеш да зареждаш модели и текстури, обаче, нещата се променят логаритмично. ... хората проектираха по

Какви версии ще ползваш, на какво ниво и ... каква ти е идеята за видеокартата?

• Автор

autocad 2022, но сигурно ще се сложи и по-нов, зависи какво е положението с краковете

ревит сега 2024, но сигурно след 2-3 години ще се наложи да се сложи и нов.

GPU - някое куадро?

преди 1 минута, Dimcho Ganchev написа:

autocad 2022, но сигурно ще се сложи и по-нов, зависи какво е положението с краковете

System requirements for AutoCAD 2024 including Specialized Toolsets

преди 2 минути, Dimcho Ganchev написа:

ревит сега 2024, но сигурно след 2-3 години ще се наложи да се сложи и нов.

По-нов от 2025 още няма.

System requirements for Revit 2025 products

Избирай според нивата и ... някой да ти каже парите.

преди 4 часа, Dimcho Ganchev написа:

няма да ви давам моите предпочитания, за да не подвеждам никого, искам свежи идеи.

до сега винаги съм купувал компютри около 2000 лева, добри са, но не са нещо върховно, предвид инфлацията реших малко да вдигна бюджета

готов съм да експериментирам и с професионална видеокарта.

имам наблюдения върху следната конфирурация (на колегите), добри са но и те зависват на големите файлове

Asrock A520M Pro4

R7 5700G

RTX 3050

2x32 DDR4-3200

512 SSM

Недей да експериментираш с Quadro, освен ако няма да правиш симулации с нея. Quadro е GeForce, просто оптимизиран за висока прецизност на изчисленията. Ако е само за CAD, конкретно Revit, нямаш проблем и с GeForce, само трябва да ползваш студийните драйвери, не геймърските. Геймърските създават някои странни ефекти, от време на време.

Големите файлове се зареждат тегаво, защото Revit пълни адски много метаданни в RAM. Дори на Core i9-14900F с SSD Kingston KC3000, нещата изглеждат странно бавно с мастер модели по над 400-500MB. От софтуера е, не е от хардуера.

С тези изисквания, свободно можеш да работиш с Core i5-14400F, 32GB DDR5-5600, GeForce RTX 4060 и Kingston KC3000 или FURY Renegade, или Samsung 980 Pro. Недей да жалиш пари за захранване само, че точно днес се разправях с една такава проектантска машина с i9, сложили му супер умряло захранване и ... познай ефекта. Един SeaSonic Focus 650W е чудесен избор. Абсолютно нямаш нужда от повече.

С тези кракове не ми се мисли, какъв е бюджета.

Като знам, че с един i5-9400, 2.90GHz и само 8 GB RAM - Autocad 2021 LT си работеше прилично.

Макар, че ... 400-500MB са много големи файлове.

преди 6 минути, Teemo v.3 написа:

С тези кракове не ми се мисли, какъв е бюджета.

Като погледнеш цените на лицензите - друго ще говориш.

AutoCAD 2025 - 1 935,00 € за 1 година, 5 805,00 € за 3.

https://www.cadstore.bg/product/autodesk-autocad

преди 2 минути, jhoro написа:

Като погледнеш цените на лицензите - друго ще говориш.

Знам ги много добре.

Щом искаш да изкарваш пари - си плащаш... Като сложи един xeon и една A4000 и надхвърлихме бюджета. Вие си му говорете за 4060 и 8рам, колкото искате - пълни простотии.

преди 9 минути, Teemo v.3 написа:

Като сложи един xeon и една A4000 и надхвърлихме бюджета. Вие си му говорете за 4060 и 8рам, колкото искате - пълни простотии.

В това си убеден, защото?

току-що, Teemo v.3 написа:

Знам ги много добре. Щом искаш да изкарваш пари - си плащаш...

Сравняваш машина, с бюджет „около 3000 лева“, която ще работи поне 4-5 години и софтуер за 3784.53 лева на година / 11353.59 лева на 3 години???

Вие си му говорете за 4060 и 8рам, колкото искате - пълни простотии.

Говоря за служебна машина - дават тия и толкова! Не може да избираш.

преди 15 минути, Corvax написа:

В това си убеден, защото?

Мен ме остави - прочети пак първия пост. Ти го съветваш да си вземе същото.

И аз не исках да плащам 2к долара на адоби и си дръпнах от тракерите. И като заби два пъти на половината проект... И започнах да си плащам. После го направиха на месец...

преди 1 минута, Teemo v.3 написа:

Мен ме остави - прочети пак първия пост. Ти го съветваш да си вземе същото.

Да, съветвам го да вземе такова, защото това нещо работи. Реално, ще работи и на по-слаба машина. Но понеже казваш "пълни простотии", реших че знаеш нещо повече от мен, затова и ме заинтригува. Това ми беше въпросът.

преди 37 минути, jhoro написа:

Като знам, че с един i5-9400, 2.90GHz и само 8 GB RAM - Autocad 2021 LT си работеше прилично.

Макар, че ... 400-500MB са много големи файлове.

Чакай сега, LT е друго. :) То е мега-прост CAD, "само да рисуваш чертички". Но и пълнофункционалният AutoCAD не е някакво тежило, той и до днес е еднонишков дарак. Ако ще и на 200-ядрен процесор да го пуснеш, пак ще работи на 1 ядро и му е все тая.

400-500MB са 3D-тата, които съвместяват цялостния модел - бетон, желязо, тръби, ел, ВиК, пожаро, ОВК ... Такива модели стават наистина супер-тежки. Но това му е работата на Revit. В AutoCAD няма да ги видиш такива.

току-що, Corvax написа:

Чакай сега, LT е друго. :) То е мега-прост CAD, "само да рисуваш чертички". Но и пълнофункционалният AutoCAD не е някакво тежило, той и до днес е еднонишков дарак. Ако ще и на 200-ядрен процесор да го пуснеш, пак ще работи на 1 ядро и му е все тая.

400-500MB са 3D-тата, които съвместяват цялостния модел - бетон, желязо, тръби, ел, ВиК, пожаро, ОВК ... Такива модели стават наистина супер-тежки. Но това му е работата на Revit. В AutoCAD няма да ги видиш такива.

Знам ги тия неща, ама пък - 8 GB DDR4 срещу 32GB DD5 ...

2-3-5 MB ми са файловете. За да не стават големи - има и други трикове.

преди 3 минути, Corvax написа:

Да, съветвам го да вземе такова, защото това нещо работи. Реално, ще работи и на по-слаба машина. Но понеже казваш "пълни простотии", реших че знаеш нещо повече от мен, затова и ме заинтригува. Това ми беше въпросът.

Добре, щом искаш - 64 рам са повече от 32 били те и на ддр4. 3050 няма голяма разлика с 4060. И единствен ъпгрейд - процесора. И като му сложиш еквивалента xeon - уж еднакви, ама не са. и  А серията са уж като RTX - но на практика...

Споко, сега ще дойде инджинеро и ще ти/ни обясни.

преди 2 минути, jhoro написа:

Знам ги тия неща, ама пък - 8 GB DDR4 срещу 32GB DD5 ...

2-3-5 MB ми са файловете. За да не стават големи - има и други трикове.

Толкоз, толкоз. 2D-тата в AutoCAD, колко да са? :) Прав си, че и на 8GB се чертаят 2D. Като почнеш да зареждаш модели и текстури, обаче, нещата се променят логаритмично.

преди 1 минута, Teemo v.3 написа:

но на практика...

... хората проектираха половин България пред очите ми на НЕиндустриални машини, без Xeon и Quadro. :) И аз лично се грижа станциите да работят, вече не знам колко години. Благодарение на това, съществуват сгради и извън територията на републиката. Обясних ли го достатъчно добре? Аз ти говоря като нормален човек, ти пак почваш да се келешиш. Като нямаш какво да кажеш от собствен опит, по-добре да замълчиш.

преди 4 минути, Corvax написа:

Толкоз, толкоз. 2D-тата в AutoCAD, колко да са? :) Прав си, че и на 8GB се чертаят 2D. Като почнеш да зареждаш модели и текстури, обаче, нещата се променят логаритмично.

... хората проектираха половин България пред очите ми на НЕиндустриални машини, без Xeon и Quadro. :) И аз лично се грижа станциите да работят, вече не знам колко години. Благодарение на това, съществуват сгради и извън територията на републиката. Обясних ли го достатъчно добре? Аз ти говоря като нормален човек, ти пак почваш да се келешиш. Като нямаш какво да кажеш от собствен опит, по-добре да замълчиш.

Изобщо не се келешея. Иска ми мнението - дадох го. 

И ако 28 години не са опит... Професионален.

Изобщо не се келешея. Иска ми мнението - дадох го. 

И ако 28 години не са опит... Професионален.

Ами, не личат, да ти кажа. Дотук, само подхвърляне на празни думи и заяждане. :)

току-що, Corvax написа:

Ами, не личат, да ти кажа. Дотук, само подхвърляне на празни думи и заяждане. :)

Не бе човек, изобщо не се заяждам. Виж какво му предлагаш... Помоли ме - коментирах. 

Ако го смени с това, по - добре да не го пипа, да събере още някой лев и да си вземе нещо след време, с което да работи.

току-що, Corvax написа:

... хората проектираха половин България пред очите ми на НЕиндустриални машини, без Xeon и Quadro. :) 

Лаптопът ми в момента е Lenovo B590 и има Autocad 2015, 3D Max 2016, Illustrator, Photoshop и ... не помня вече какво. Преди 7-8 години си работеше прилично.

Да не говоря, 1991-92 година на какви компютри се ползваше - 16-битови.
 Release 10/11 под MS-DOS 3.3

Като гледам системните изисквания на revit-а си е лакума програма.:DПримерно едно msi 4gb ddr5  би свършила работа но ако бих избирал аз бих предпочел нещо от сорта на 3060ti 8gb или 4060ti.

Като видях изискванията за минимум конфигурация от начално ниво със сигурност 16гб рамец ще е малко.

Цитат
Revit 2024

Минимум: Конфигурация от начално ниво
Операционна система * 64-битов Microsoft® Windows® 10 или Windows 11. Вижте жизнения цикъл на продуктовата поддръжка на Autodesk за информация за поддръжка.
Тип процесор Intel® i-Series, Xeon®, AMD® Ryzen, Ryzen Threadripper PRO. 2,5 GHz или по-висока.

Препоръчва се най-висок CPU GHz.
Софтуерните продукти на Autodesk® Revit® ще използват множество ядра за много задачи.
памет 16-GB RAM
  • Обикновено достатъчно за типична сесия за редактиране на един модел до приблизително 300 MB на диска. Тази оценка се основава на вътрешни тестове и отчети на клиенти. Отделните модели ще се различават по използването на компютърни ресурси и характеристики на производителност.
  • Моделите, създадени в предишни версии на софтуерните продукти на Revit, може да изискват повече свободна памет за еднократния процес на надграждане.
Резолюции на видео дисплея Минимум:
1280 x 1024 с истински цвят

Максимум:
Монитор с ултрависока (4k) разделителна способност
Видео адаптер Основна графика:
Адаптер за дисплей с възможност за 24-битов цвят

Разширена графика:
Графична карта с възможност за DirectX® 11 с Shader Model 5 и минимум 4 GB видео памет
Дисково пространство 30 GB свободно дисково пространство
Посочващо устройство MS-Mouse или 3Dconnexion® съвместимо устройство
.NET Framework .NET Framework версия 4.8 или по-нова.
Браузър Chrome, Edge или Firefox
Свързаност Интернет връзка за регистрация на лиценз и изтегляне на необходимия компонент

преди 12 минути, Teemo v.3 написа:

Не бе човек, изобщо не се заяждам.

преди 30 минути, Teemo v.3 написа:

Споко, сега ще дойде инджинеро и ще ти/ни обясни.

А, не, ве. :D

преди 6 часа, Dimcho Ganchev написа:

Asrock A520M Pro4

R7 5700G

RTX 3050

2x32 DDR4-3200

512 SSM

Както и да го чета, все едно и също разбирам: "нямам тази конфигурация, но съм я виждал в действие при други колеги. Какво актуално около тоя клас да си купя?". И му обяснявам какво работещо има на въоръжение в бранша, което върви като змей, стига да е оразмерено и сглобено като хората ...

По принцип си прав за Xeon, но тези процесори са направени с цел стабилност, а не бързодействие. Прав си за новите Quadro от серия А, но ако няма да моделираш флуиди, температурни дефекти или микрометрови дефкрмации, бОли та за това Quadro, честно. Ако искаш си го купувай и спи спокойно, че имаш GPU, което може да свива даже белтъците на протеините - толкова е точно. Няма сила във Вселената, която да те спре да си купиш и двупроцесорна машина с двойка Quadro, ако искаш. Ама, за да начертаеш една стоманобетонна конструкция, със сглобки и заварки, такава прецизност ти е абсолютно ненужна, практиката го доказва многократно. Просто даваш едни пари на вятъра, вместо да раздадеш бонуси за Коледа на хората си и да си платиш лицензите за догодина ...

преди 10 минути, jhoro написа:

Лаптопът ми в момента е Lenovo B590 и има Autocad 2015, 3D Max 2016, Illustrator, Photoshop и ... не помня вече какво. Преди 7-8 години си работеше прилично.

Да не говоря, 1991-92 година на какви компютри се ползваше - 16-битови.
 Release 10/11 под MS-DOS 3.3

Айде, стига носталгия по XT-тата вече. Да не си спомняме какво охолство бяха 20MB MFM дисковете с DOS3.10. :D Секретарката набираше писма на Докс и тоя диск можеше да я изкара до пенсия.

току-що, Corvax написа:

Както и да го чета, все едно и също разбирам: "нямам тази конфигурация, но съм я виждал в действие при други колеги. Какво актуално около тоя клас да си купя?".

По-скоро звучи като:
"нямам тази конфигурация, но ... един колега разправа, че е виждал в действие при други колеги."

току-що, Corvax написа:

Айде, стига носталгия по XT-тата вече. Да не си спомняме какво охолство бяха 20MB MFM дисковете с DOS3.10. :D Секретарката набираше писма на Докс и тоя диск можеше да я изкара до пенсия.

Тези бяха големи. Вкъщи имам още една кутия - 1,44 MB

81Dv61Z1ZPL._SL1366_.jpg

Каквото и да е, не му е грешна информацията, просто е стара. Иначе, да, миналогодишният Revit работеше добре и на втора генерация Ryzen 5, с RTX2060. Ся, ако работиш в Scuderia Ferrari и проектираш масла, на такава конфигурация ше има да чакаш. :D

преди 20 минути, Corvax написа:

А, не, ве. :D

Както и да го чета, все едно и също разбирам: "нямам тази конфигурация, но съм я виждал в действие при други колеги. Какво актуално около тоя клас да си купя?". И му обяснявам какво работещо има на въоръжение в бранша, което върви като змей, стига да е оразмерено и сглобено като хората ...

По принцип си прав за Xeon, но тези процесори са направени с цел стабилност, а не бързодействие. Прав си за новите Quadro от серия А, но ако няма да моделираш флуиди, температурни дефекти или микрометрови дефкрмации, бОли та за това Quadro, честно. Ако искаш си го купувай и спи спокойно, че имаш GPU, което може да свива даже белтъците на протеините - толкова е точно. Няма сила във Вселената, която да те спре да си купиш и двупроцесорна машина с двойка Quadro, ако искаш. Ама, за да начертаеш една стоманобетонна конструкция, със сглобки и заварки, такава прецизност ти е абсолютно ненужна, практиката го доказва многократно. Просто даваш едни пари на вятъра, вместо да раздадеш бонуси за Коледа на хората си и да си платиш лицензите за догодина ...

Не ги виждам така нещата... Всеки с мнението си - затова е форум. Винаги съм си поддържал хардуера на ниво...

пп Щях да го насоча към една фирма за втора употреба - страшни пичове са. Последно гледах двупроцесорни Z620 за 700 кинта... Нещо не им баца сайта.

преди 2 минути, Teemo v.3 написа:

Всеки с мнението си - затова е форум.

По принцип, така е, прав си. Но едно е да имаш конкретно мнение по въпроса, основано на факт по темата, друго просто да си opinionated, на инат. Затова те питах, какъв опит имаш с въпросните CAD-ове и защо твърдиш, че говорим глупости, след като практиката сочи обратното. Дай основание с пример от практиката си, не просто спекулации. Като отхвърляш нечие мнение, кредитирай се правилно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.