Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за Revit и Autocad около 3000 лева без периферия

Featured Replies

След като се разбрахте за мненията и тяхното излагане - можете ли да споделите примерна конфигурация. С препоръчителните параметри за последните версии на програмите и най-важното - с ориентировъчни цени!

Щото - чарковете ги виждам, какви се искат - ама за цените хич ме няма.

• Отговори 51
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, не, ве. Както и да го чета, все едно и също разбирам: "нямам тази конфигурация, но съм я виждал в действие при други колеги. Какво актуално около тоя клас да си купя?". И му обяснявам какво

• Да, съветвам го да вземе такова, защото това нещо работи. Реално, ще работи и на по-слаба машина. Но понеже казваш "пълни простотии", реших че знаеш нещо повече от мен, затова и ме заинтригува. Това м

• Толкоз, толкоз. 2D-тата в AutoCAD, колко да са? Прав си, че и на 8GB се чертаят 2D. Като почнеш да зареждаш модели и текстури, обаче, нещата се променят логаритмично. ... хората проектираха по

преди 17 минути, Corvax написа:

По принцип, така е, прав си. Но едно е да имаш конкретно мнение по въпроса, основано на факт по темата, друго просто да си opinionated, на инат. Затова те питах, какъв опит имаш с въпросните CAD-ове и защо твърдиш, че говорим глупости, след като практиката сочи обратното. Дай основание с пример от практиката си, не просто спекулации. Като отхвърляш нечие мнение, кредитирай се правилно.

Да ти покажа какво съм творил? Или да ти покажа офиса, със щайгите? 

Ето магазина, за два месеца. 

Untitled.png

преди 14 минути, jhoro написа:

След като се разбрахте за мненията и тяхното излагане - можете ли да споделите примерна конфигурация. С препоръчителните параметри за последните версии на програмите и най-важното - с ориентировъчни цени!

Аз не виждам как ще го ъпгрейдне. Вие бацате на щайги от преди години... Давайте.

И последно - един геймър може да даде 6к за комп, с който най - много да си пуска клипчета в тубата - като искаш да изкарваш кинти, не може да даваш ? Е, как да стане.

току-що, Teemo v.3 написа:

Untitled.png

На тая картинка - нищо не виждам.

току-що, Teemo v.3 написа:

Аз не виждам как ще го ъпгрейдне. Вие бацате на щайги от преди години... Давайте.

И последно - един геймър може да даде 6к за комп, с който най - много да си пуска клипчета в тубата - като искаш да изкарваш кинти, не може да даваш ? Е, как да стане.

Не питам за ъпгрейд на нещо съществуващо, а за нова конфигурация - на „гола маса“.

Геймърите ги остави - имат пари, угаждат си. Щом има кой да им дава ...

преди 2 минути, jhoro написа:

На тая картинка - нищо не виждам.

Не питам за ъпгрейд на нещо съществуващо, а за нова конфигурация - на „гола маса“.

Геймърите ги остави - имат пари, угаждат си. Щом има кой да им дава ...

И аз за това говоря. Няма как да стане...

Сега ще минат Велчо и солюшъна и ще оправят нещата.

преди 20 минути, Teemo v.3 написа:

Untitled.png

Какво ми показваш в това Etsy, не разбирам? Може да покажеш какво си творил, ако искаш. Ще се радваме да видим какъв хотел си проектирал, или фабрика, или съоръжение някакво. :) Ако искаш, може и офиса с щайгите, няма лошо! Да оплакнем окото с наточени системи от последно поколение. :D

Глупавите компании по света имат амортизационен период между 3 и 5 години. Пустиняците не искат да подменят хардуер на всеки 6 месеца. Що ли ...

преди 31 минути, jhoro написа:

Една система за сграден инженер възлиза на около 2500-3000 лева. Много зависи каква част проектираш и колко са ти тежки 3D-тата. Ако си само тръбар, си лесен. Ако проектираш стоманени конструкции и трябва да чертаеш piperack-ове и ферми, там се иска повече графичен ресурс. Revit (и другите 6 от инженерния пакет) имат 3 нива на 3D-акселерация, които да си избираш, в зависимост от пауъра на видеокартата. Всичко опира до това, какво проектираш. Няма общ знаменател. А той не е споделил какъв тип проектант е, затова му нахвърлях някакви отправни точки, общовалидни. Като каже какво ще моделира, можем да говорим по-сериозно.

преди 4 минути, Corvax написа:

Какво ми показваш в това Etsy

Показвам ти как ми се продават проектите които не съм осъществил, понеже приключих състезателна дейност. А са само на хартия/файлове...

Ти кажи дали ставам. Или недей - не ми пука.

току-що, Corvax написа:

Глупавите компании по света имат амортизационен период между 3 и 5 години. Пустиняците не искат да подменят хардуер на всеки 6 месеца. Що ли ...

Амортизационния период за подобна техника е 2 години.
Според чл. 55 от ЗКПО

• Категория 4 - компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер мобилни телефони;
  • Годишните данъчни амортизационни норми са 50 %
току-що, Corvax написа:

Една система за сграден инженер възлиза на около 2500-3000 лева. Много зависи каква част проектираш и колко са ти тежки 3D-тата. Ако си само тръбар, си лесен. Ако проектираш стоманени конструкции и трябва да чертаеш piperack-ове и ферми, там се иска повече графичен ресурс. Revit (и другите 6 от инженерния пакет) имат 3 нива на 3D-акселерация, които да си избираш, в зависимост от пауъра на видеокартата. Всичко опира до това, какво проектираш. Няма общ знаменател. А той не е споделил какъв тип проектант е, затова му нахвърлях някакви отправни точки, общовалидни. Като каже какво ще моделира, можем да говорим по-сериозно.

Пак общи приказки! Кажи само за 2D.

3D визуализациите и рендирането са „прах в очите“ - за ефект. Повечето проектна документация се рисува просто. Мога и на пантографа - с линийката, молива, после на паус с туш.

Пп. Сещаш ли се - какво е пантограф?

преди 1 минута, jhoro написа:

Амортизационния период за подобна техника е 2 години.
Според чл. 55 от ЗКПО

• Категория 4 - компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер мобилни телефони;
  • Годишните данъчни амортизационни норми са 50 %

Кажи го на счетоводствата им, не на мене. Средно е 4 години по компаниите. Да не говорим, че в някои сериозни предприятия дори си позволяват да търкалят техника до издихание. Да не цитирам имена.

преди 3 минути, jhoro написа:

Пак общи приказки! Кажи само за 2D.

Човекът пита за Revit, отговарям му за Revit. За AutoCAD необходимата конфигурация е смешна. 2024-ка спокойно върви и на Lenovo P51, което е мобилна графична станция от далечното вече минало. Това нещо върти и 3D-та в AutoCAD, стига да са ти кадърно закачени XREF-овете към файла. :)

преди 50 минути, jhoro написа:

Пп. Сещаш ли се - какво е пантограф?

Аз се сещам, ама вече му мина времето отдавна. Познавам живи инженери, които са на възраст с 8-мица отпред и още чертаят, ама вече са на AutoCAD. И плачат, плачат за тефтера, мОлива и пантографа. Ама годините вървят напред. А подай тушовката на един 25-годишен новобранец и му гледай изражението ... Все едно на мене да дадеш патешко перо в мастилница. :D

3D-тата не са само рендеринг за пред клиента. :) Говорим за 3D-моделиране на съоръжения, рендерите на завършения продукт са само за маркетинговия отдел. Недей бърка двата щата. 3D-моделите позволяват да се симулира същинското натоварване и да се направят съответните якостни и количествени сметки за профилите и носещите конструкции. Не е като задачите по СЪПРОМАТ в МЕИ-то, дето са "една греда с 40kN разпределен товар е стъпила връз 2 опори, да се сметнат опорните реакции и провисването на гредата", и всичко е планарно. Това са глупости на хартия, а тук имаш температурни компенсации, огъващи и усукващи моменти в поне 2 равнини, земетръсни сметки и т.н.

преди 8 часа, Corvax написа:

Аз се сещам, ама вече му мина времето отдавна. Познавам живи инженери, които са на възраст с 8-мица отпред и още чертаят, ама вече са на AutoCAD. И плачат, плачат за тефтера, мОлива и пантографа. Ама годините вървят напред. А подай тушовката на един 25-годишен новобранец и му гледай изражението ... Все едно на мене да дадеш патешко перо в мастилница. :D

Ти се сещаш, а моят пантограф е в гаража! Патешко перо не съм пипал, ама перодръжка (с перо) и мастило в шише съм имал и ползвал.

Пера и перодръжки - store.bg

Виждам, че и в момента се продават!

преди 8 часа, Corvax написа:

3D-тата не са само рендеринг за пред клиента. :) Говорим за 3D-моделиране на съоръжения, рендерите на завършения продукт са само за маркетинговия отдел. Недей бърка двата щата. 3D-моделите позволяват да се симулира същинското натоварване и да се направят съответните якостни и количествени сметки за профилите и носещите конструкции. Не е като задачите по СЪПРОМАТ в МЕИ-то, дето са "една греда с 40kN разпределен товар е стъпила връз 2 опори, да се сметнат опорните реакции и провисването на гредата", и всичко е планарно. Това са глупости на хартия, а тук имаш температурни компенсации, огъващи и усукващи моменти в поне 2 равнини, земетръсни сметки и т.н.

Това е вярно, ама ... няма много смсъл. Ще цитирам от тук - https://cadpoints.com/revit

Цитат

Revit Ел. Проектиране

Revit ел-проектантите могат да създават електроразпределителни системи, схеми за осветление, силови инсталации и комуникационни мрежи, използвайки параметрични фамилии и интелигентни инструменти. Интеграцията с другите инженерни дисциплини позволява координация на електрическите инсталации с архитектурните и конструктивните елементи на проекта. Revit автоматично генерира чертежи, диаграми и спецификации, което значително оптимизира процеса на документиране. Възможностите за визуализация и симулация на осветление допълнително подпомагат планирането и представянето на проекта.

Освен това „автоматично генериране на диаграми и спецификации“ - друга полза не виждам.
Интеграцията с архитектурната подложка е проста, а с конструктивните елементи просто липсва!

Осветление се оразмерява (светлотехнически изчисления) само за промишлени обекти - с DIALux.

• Автор

извинете че не се включвам с дискусията, но вчера не ми работеше калдатата и чак сега пробвах да вляза. то и без това щях да разводнявам хубавия диалог.

така, архитект съм, т.е. в ревита наистина ще зареждам и на останалите специалности моделите. Моите файлове са стигали до 300 МВ

аутокада го споменава, защото по принцип доста работя и на него, а за него знам че трябва висока честота на единичното ядро.

нещо важно за Ревит, освен да въртя 3Д модела, докато измислям фасадата, ползвам и Енскейп, това е плъгин като Лумион, който прави GPU рендер в реално вмеме.

компютъра няма да го плаащам аз, но аз ще работя на него, и това е бюджета, около 3000, имам два най обикновени 24' TFT монитора дел, които ще ползвам и занапред, предпочитам аз да го предложа, защото веднъж купиха конфигурацията от 1 пост, без да ме питат, не че не е добра, но цената някак беше бая надута. Сега ако кажете че за още +1000 лева, ще се увеличи прозиводителността не с 30% а двойно, ще преговарям да отпуснат още.

и рама ще е 64GB, защото винаги имам стартираниедновременно: ревит с 2-3 файла + кад с 5-6 + акробат с 5-6 + браузър с 20 таба + втори браузър с 5-6.

преди 1 час, Dimcho Ganchev написа:

извинете че не се включвам с дискусията, но вчера не ми работеше калдатата

Вчера вървеше обновяване и предполагам - при никого не е работил сайта.

преди 1 час, Dimcho Ganchev написа:

така, архитект съм, т.е. в ревита наистина ще зареждам и на останалите специалности моделите. Моите файлове са стигали до 300 МВ

Щом си архитект- защо тъпчеш другите части в твоите чертежи? Те са отделни проекти.

• Автор
преди 10 минути, jhoro написа:

Вчера вървеше обновяване и предполагам - при никого не е работил сайта.

Щом си архитект- защо тъпчеш другите части в твоите чертежи? Те са отделни проекти.

защото аз трябва да ги наложа върху стените и плочите които съм измислил, и да видя дали са прокарали инсталациите където първоначално съм си мислил че ще минават, и дали аз трябва да размествам обазавеждането, или мивката или тоалетната, или дали някое паркомясто е "убито" от голяма колона. архитекта наслагва всичко и гледа дали всичко пасва, или има проблем дали не се засичат кабели, въздуховоди и тръби

моля да не се смеете (много), по това което коментирахте:

1 x Intel Core i5-14400F BX8071514400F - 329.00
1 x Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 1TB M.2 SKC3000S/1024G - 176.00
1 x Seasonic Core GX ATX 3 (2024) GX-850 850W ATX 3.1 SRP-CGX851-A5A32SF - 257.00 - просто най-евтиното в ГОЛД серията
1 x Охлаждане Thermalright Phantom Spirit 120 - 84.00 евтино с най-много тръбички
1 x Дънна платка ASUS ROG Strix B760-I Gaming WIFI 90MB1D90-M1EAY0 - 431.00 случаен избор съобразен с размера на кутията
1 x Kingston FURY Renegade RGB DIMM Kit 96GB KF560C32RSAK2-96 - 691.00
1 x Кутия Fractal Design Node 202 FD-CA-NODE-202-BK - 178.00 винаги съм искал такава кутия да я сложа на контейнера под бюрото, а не да я ритам на земята, видеокартата с кабел ли се връзва, или може да застане права?
1 x Видео Карта Palit GeForce RTX 4060 Ti JetStream NE6406T019T1-1061J - 1026.00 титаниум за да е с 16 GB RAM

Обща сума с ДДС: 3200 лв

преди 19 минути, Dimcho Ganchev написа:

защото аз трябва да ги наложа върху стените и плочите които съм измислил, и да видя дали са прокарали инсталациите където първоначално съм си мислил че ще минават, и дали аз трябва да размествам обазавеждането, или мивката или тоалетната, или дали някое паркомясто е "убито" от голяма колона. архитекта наслагва всичко и гледа дали всичко пасва, или има проблем дали не се засичат кабели, въздуховоди и тръби

1 x Seasonic Core GX ATX 3 (2024) GX-850 850W ATX 3.1 SRP-CGX851-A5A32SF - 257.00 - просто най-евтиното в ГОЛД серията
1 x Охлаждане Thermalright Phantom Spirit 120 - 84.00 евтино с най-много тръбички
1 x Дънна платка ASUS ROG Strix B760-I Gaming WIFI 90MB1D90-M1EAY0 - 431.00 случаен избор съобразен с размера на кутията
1 x Кутия Fractal Design Node 202 FD-CA-NODE-202-BK - 178.00 винаги съм искал такава кутия да я сложа на контейнера под бюрото, а не да я ритам на земята, видеокартата с кабел ли се връзва, или може да застане права?
1 x Видео Карта Palit GeForce RTX 4060 Ti JetStream NE6406T019T1-1061J - 1026.00 титаниум за да е с 16 GB RAM

лично, бих сменил процесора с 13700k. Дъното да е с четири слота за рам и да не е мини, а пълен ATX. Може да вдигнеш честотата на рамта до 5200. Видеото... Както решиш. Огледай се за A2000 ADA на около 1500 го гледах.

преди 2 часа, Dimcho Ganchev написа:

Няма за какво да ти се смеем, доста добра конфигурация си набелязал, само дъното няма нужда да е ITX. Аз лично бих заложил на АМ5, но няма да тръгвам да те разубеждавам за интела. Щом си се спрял на сокет 1700 обаче ще е хубаво да си предвидиш и една Монтажна рамка Thermalright LGA1700-BCF, защото при този сокет има проблеми с изкривяванията на процесора. Монтажната рамка ги предотвратява. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 2 часа, Dimcho Ganchev написа:

Встрани от основния въпрос, но ти ... ми обърка представите за „водещ проектант“!

Правиш си разпределението на помещенията, консултираш се с конструктора и ВиК и разполагаш обзавеждането.

Кабели, и въздуховоди се скриват в мазилката, стените, инсталационни подове или тавани. Колегите ЕАСТ и ОВКХТТГ ще се съобразяват с теб - не ти с тях!

преди 1 час, Teemo v.3 написа:

лично, бих сменил процесора с 13700k. Дъното да е с четири слота за рам и да не е мини, а пълен ATX. Може да вдигнеш честотата на рамта до 5200. Видеото... Както решиш. Огледай се за A2000 ADA на около 1500 го гледах.

Паметта му е с 3 XMP профила, последния от които е на 6000MHz CL32. Тези модули обаче по 48Гб се подкарват малко по-трудно по XMP и е възможно да се поиграе ръчно за да тръгне на тази честота. Другия профил е на 5600 и там едва ли ще има драма

• Автор
преди 2 часа, Teemo v.3 написа:

РАМ-та е на 6000 или бъркам?

да - процесора който предлагаш е почти 2 пъти по-добър но и 2,5 пъто по скъп, ще трябва да орежа РАМта до 500 лева, кутията и още нещо

другите предложение по късно ще ги прегледам

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Аз лично бих заложил на АМ5

въобще не държа на интел, просто това предложиха в началото на темата, ще видя и АМД, тогава

преди 48 минути, jhoro написа:

Встрани от основния въпрос, но ти ... ми обърка представите за „водещ проектант“!

Правиш си разпределението на помещенията, консултираш се с конструктора и ВиК и разполагаш обзавеждането.

Кабели, и въздуховоди се скриват в мазилката, стените, инсталационни подове или тавани. Колегите ЕАСТ и ОВКХТТГ ще се съобразяват с теб - не ти с тях!

аз предимно правя жилижни сгради, и тъй като целия проект трябва да стане за под 2 месеца, измислям плановете, подземния гараж, редя колоните и шайбите, редя обзавеждането, редя тръбите в щранговете, редя климатиците, радиаторите, бойлерите, хоризонталните разводки в сутерена, всичко, всичко, всико, губя примерно 2-3 седмици, но спестявам повече от 3 месеца в кореспонденции и чакане, инженерите правят малки промени, които не ме изненадват. Ние не работим в един офис, и това забавя още малко процеса, ако трябва да ги чакам постоянно за ответна реакция.

инсталационен под силно казано - просто замазка,

инсталационен таван - няма,

дори и да е по "твоя" начин - пак се наслагват файловете в моя модел.

• Автор
преди 2 часа, Teemo v.3 написа:

Видеото... Както решиш. Огледай се за A2000 ADA на около 1500 го гледах.

намерих я за 1170 лв пише bulk, възможно ли е това да е карта купена от алито (не съм сигурен в качеството на компютърните компоненти продавани в алита), и затова да няма оригинална кутия, това е сайта:

https://ehub.bg/product/video-karta-pny-nvidia-rtx-a2000-12gb-gddr6-with-ecc-bulk?utm_source=pazaruvaj

преди 48 минути, Dimcho Ganchev написа:

намерих я за 1170 лв пише bulk, възможно ли е това да е карта купена от алито (не съм сигурен в качеството на компютърните компоненти продавани в алита), и затова да няма оригинална кутия, това е сайта:

https://ehub.bg/product/video-karta-pny-nvidia-rtx-a2000-12gb-gddr6-with-ecc-bulk?utm_source=pazaruvaj

Bulk означава на едро. А бълк без кутия - всичко в един кашон...Не е ясно, какво се е случило по време на транспорта, дали е била използвана, върната, прегрявана. И е с 12 гб. Има 16 чисто нови.

За рамта не се изразих правилно. Взимаш точно на 5200

• Автор

такааа,какво ще кажете за това

изпилих дъното, и захранването, RAM на 5200. сложих най-евтината кутия (сега ще ме упрекнете) и сместо тях сложих почти двойно по-бърз процесор и RAM до 128GB 

1 x Видео Карта Palit GeForce RTX 4060 Ti JetStream NE6406T019T1-1061J - 1026.00
1 x AMD Ryzen 9 7900X Tray 100-000000589 - 768.00
1 x Охлаждане Thermalright Phantom Spirit 120 - 84.00
1 x Дънна платка ASUS Prime B650M-A II 90MB1EH0-M0EAY0 - 291.00
2 x Corsair Vengeance DIMM Kit 64GB CMK64GX5M2B5200Z40 - 335.00
1 x Захранване Seasonic G12 GM 750W G12-GM-750 - 168.00
1 x ENDORFY Armis 100 Solid Black EY2A015 - 88.00
Обща сума с ДДС: 3270 

преди 5 минути, Dimcho Ganchev написа:

такааа,какво ще кажете за това

Купили ги нещата? Пробва ли ги?

Ще кажем - ако си доволен ... трябва да почерпиш!

Онзи ден поръчах един 40 ядрен звяр, за 500 USD - без видеокарта. Е, +139 USD за доставка...

преди 1 минута, Teemo v.3 написа:

Онзи ден поръчах един 40 ядрен звяр, за 500 USD - без видеокарта. Е, +139 USD за доставка...

620_84bbab558e974317b480b9c4c83b1973.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.