Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при избор на PC конфигурация

Featured Replies

Здравейте,
престои ми сглобяване на компютър, като съм се спрял на следната конфигурация: 

Дънна платка-ASROCK X870 PRO RS WIFI, Socket AM5
Процесор-AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz 8-Cores Box
Охладител за процесор-ARCTIC Liquid Freezer III 360, AIO 360 мм
Захранващ блок Seasonic FOCUS GX ATX 3 (2024), 80 Plus Gold, 1000W, 12VHPWR, ATX 3.1, Full Modular
Видео карта-AMD Radeon RX 7800 XT 16G GDDR6
Ram Памет-Kingston FURY Beast RGB Black 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36
За съхранение-KINGSTON FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
Кутия-be quiet! LIGHT BASE 600 DX Black

С тези компоненти, към този момент, излиза около 3500-3700лв. Какво бихте ме посъветвали да заменя, за да оптимизирам крайната сума и да не падам много с представянето? Има ли по добра алтернатива на избраните от мен конфигурация?

Разрешен от Joss Bomon

Примерно да вземеш по-евтино захранване, чак 1000 вата не ти трябват, спокойно може и около 800, по-евтино дъно, охлаждане и да вземеш по-добра видеокарта:
Компоненти > Видео Карта от Vario.bg

излишна набутвация около  1000 лв....

но  вие си знаете

и

по добре 4x8  вместо 2 x 16

ако трябва  2x16 друго дъно с 2 слота което най-вероятно ще излезе и по-евтино 

най-евтината рам ще върши същата работа  като най- скъпата 

преди 4 часа, ConZoli написа:

# of CPU Cores
8

# of Threads
16
Max. Boost Clock 
Up to 5 GHz
Base Clock 
4.2 GHz
Default TDP
120W

120 вата са много
 на това му трябва много охлаждане 
не съм сигурен че това нещо може да работи на повече от 70% без да изгасне компютъра поради невъзможно охраждане 
има много бътълнек откъм рам
това нещо за да има смисъл да се купува рамта трябва да  е на максимум
иначе скъп процесор  рам мижава  тоя компютър ще има производителност на такъв от 1500 лв 

cpu usage 20-30 %

@Banesc 

На коя ракия си?

Не знам от къде да започнa, нищо вярно не си написал. Май просто ще пропусна

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

На коя ракия си?

Той не излиза от нея, колега. И тя не излиза от него.

Тук само искам да коментирам, че 1 киловат захранване НЕ Е нужен. 650W макс.

хубаво щом съм на ракия

набутайте  човека 1500 лв излишни 

и един ден ще разбере истината  че съм бил прав и ще ви псува 

Без, да оспорвам . В сайта на АМД   препоръчват за RX 7800XT   min.700W захранване. От това, не се пести. Излишно скъпо  дъно.Със  спестеното може да вземеш  7900GRE

или 7900XT или 4070ти супер

Не ги слушай, че това не ти трябва- онова не ти трябва.

ТИ ЩЕ Я ПОЛЗВАШ, А НЕ ТЕ : )

Примерна

С отстъпка - 3683.23
Без отстъпка -3877.08

Повече подробности и напътствия може да ти даде @Gaming_Solutions 

преди 35 минути, АнонименАлкохолик написа:

Примерна

С отстъпка - 3683.23
Без отстъпка -3877.08

тва пс 4000 лв  бе рам памет ли върви или вече е вградена 

• Автор

Дали да не заменя ASROCK X870 PRO RS WIFI, Socket AM5 с MSI B650 Gaming Plus WIFI?
Ще спестя едни 120 - 150лв и пак ще ми върши същата работа. Какво мислите?

преди 9 часа, ConZoli написа:
Здравейте,

Захранващ блок Seasonic FOCUS GX ATX 3 (2024), 80 Plus Gold, 1000W, 12VHPWR, ATX 3.1, Full Modular

С тези компоненти, към този момент, излиза около 3500-3700лв. Какво бихте ме посъветвали да заменя, за да оптимизирам крайната сума и да не падам много с представянето? Има ли по добра алтернатива на избраните от мен конфигурация?

Ако си държиш на твоята конфигурация, по нея бих сменил Рам памета с Kingston FURY Beast Black 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 EXPO

Дори процесора AMD Ryzen 5 7600X3D е пре-достатъчен за RX 7800 XT

Захранването също го смени със 750 или 850W 

И това водно ..... 😁 можеш да минеш с хубав въздушен охладител, сега поне има голям избор!

Успех! 

П.П. И дъното също можеш да го смениш...

• Автор
преди 1 час, NovakJ написа:

Ако си държиш на твоята конфигурация, по нея бих сменил Рам памета с Kingston FURY Beast Black 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 EXPO

Дори процесора AMD Ryzen 5 7600X3D е пре-достатъчен за RX 7800 XT

Захранването също го смени със 750 или 850W 

И това водно ..... 😁 можеш да минеш с хубав въздушен охладител, сега поне има голям избор!

Успех! 

П.П. И дъното също можеш да го смениш...

Благодаря! Кой модел дъно ще ми  препоръчаш?

преди 11 часа, ConZoli написа:

Дали да не заменя ASROCK X870 PRO RS WIFI, Socket AM5 с MSI B650 Gaming Plus WIFI?
Ще спестя едни 120 - 150лв и пак ще ми върши същата работа. Какво мислите?

Първо трябва да си разясниш разликите между чипсетите X870, B850, X670 и B650. Тук има хубава статия по въпроса.

Не са големи. Общо взето ако искаш Gen.5 PCIe x16 си вземи B850 или търси B650E. Ако не ти трябва и смяташ, че няма да ти трябва в бъдеще спести още малко пари и си вземи някое хубаво B650.

Другия въпрос е какви игри играеш. Според това се прави преценка дали да заложиш на максимална производителност от процесора за сметка на видео картата или обратното. В момента си заложил на процесора и предполагам играеш основно eSport заглавия? Имай и предвид, че с увеличаване на резолюцията, тежестта на процесора пада. Общо взето тестовете за производителност на процесорите обикновено се правят на FullHD резолюция за да се видят по-ясно разликите. Ако ти ползваш по-висока резолюция може би трябва да заложиш на по-мощна карта, например 7900XT. Максималния бюджет какъв е в крайна сметка? 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

AMD 7800 X3D процесор за хиляда лева и видео карта RX 7800 XT... 😁

Тази видео карта ще работи отлично и с AMD 7500F

Комбинация от скъп процесор и евтино видео е подходяща за бъдещ ъпдейт... Може би затова се е спрял на 1000W захранване...

преди 11 часа, АнонименАлкохолик написа:

Примерна

С отстъпка - 3683.23
Без отстъпка -3877.08

Ryzen 7800x3d го има на места с 300лв. надолу.

преди 20 часа, ConZoli написа:
Здравейте,

Не е лошо да напишеш на каква резолюция ще се играе. Също, както са ти написали по-горе, кои са приоритетните игри ААА заглавията или онлайн игрите. След две седмици излизат ревютата на RTX 5070 Ti, може да ги изчакаш, за да се види картата дали ще си заслужава, защото, може да ти влезе в бюджета, ако процесора не е x3d.

преди 20 часа, ConZoli написа:

Докато не сложиш таван на бюджета, винаги ще има какво да се оптимизира. На какъв монитор ще се ползва тази машина, с каква нативна резолюция?

преди 1 час, Velcho Andreev написа:

Ryzen 7800x3d го има на места с 300лв. надолу.

Не е лошо да напишеш на каква резолюция ще се играе. Също, както са ти написали по-горе, кои са приоритетните игри ААА заглавията или онлайн игрите. След две седмици излизат ревютата на RTX 5070 Ti, може да ги изчакаш, за да се види картата дали ще си заслужава, защото, може да ти влезе в бюджета, ако процесора не е x3d.

На новата серия на NVidia всички тестове до момента, които съм гледал са правени на PCIe x16 Gen.5, ще е интересно сравнение на Gen4. 

Може и да няма разлика между PCIe 4 и 5 или ако има ще е малка нещо от рода 2 - 3 %.

Осезаема разлика очаквам да видим при следващото поколение видео карти на NVidia и AMD.

Между 3 и 4 е около 2% за 4090, едва ли и при 5090, дори на PCI-E 5 разликата ще е по-голяма, ако има такава. С по-слаба видеокарта сигурно изобщо няма да има разлика или ще е под 1%. А да се чакат по-слабите 5ххх видеокарти не е особено смислено, може да мине половин година, докато излязат и има наличности. По-скоро може да се види другия месец АМД какво ново ще изкарат и на какви цени, там по-може да има наличности.

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-4090-and-core-i9-13900k-pcie-scaling-test-shows-2-difference-between-x16-and-x8-modes

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

На новата серия на NVidia всички тестове до момента, които съм гледал са правени на PCIe x16 Gen.5, ще е интересно сравнение на Gen4. 

Аз съм с Gen4 PCIex16 и с 5080 и е 1:1 с всички очаквани тестови резултати . Няма никакво значение в момента дали е Gen4 или 5...

• Автор
преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Първо трябва да си разясниш разликите между чипсетите X870, B850, X670 и B650. Тук има хубава статия по въпроса.

Не са големи. Общо взето ако искаш Gen.5 PCIe x16 си вземи B850 или търси B650E. Ако не ти трябва и смяташ, че няма да ти трябва в бъдеще спести още малко пари и си вземи някое хубаво B650.

Другия въпрос е какви игри играеш. Според това се прави преценка дали да заложиш на максимална производителност от процесора за сметка на видео картата или обратното. В момента си заложил на процесора и предполагам играеш основно eSport заглавия? Имай и предвид, че с увеличаване на резолюцията, тежестта на процесора пада. Общо взето тестовете за производителност на процесорите обикновено се правят на FullHD резолюция за да се видят по-ясно разликите. Ако ти ползваш по-висока резолюция може би трябва да заложиш на по-мощна карта, например 7900XT. Максималния бюджет какъв е в крайна сметка? 

Благодаря за полезната информация! Ще се играе главно на FullHD резолюция. Крайния бюджет е около 3к, като прецених че няма да ми е нужен AMD Ryzen 7 7800X3D и вместо него поръчах AMD Ryzen 5 7600X3D, тъй като видео картата е вече при мен. Остана да си избера едно хубаво дъно от B650. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.