Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет при избор на PC конфигурация

Featured Replies

Разрешен от Joss Bomon

преди 5 минути, ConZoli написа:

Благодаря за полезната информация! Ще се играе главно на FullHD резолюция. Крайния бюджет е около 3к, като прецених че няма да ми е нужен AMD Ryzen 7 7800X3D и вместо него поръчах AMD Ryzen 5 7600X3D, тъй като видео картата е вече при мен. Остана да си избера едно хубаво дъно от B650. 

Това, икоето си харесал MSI B650 Gaming Plus WIFI е добро, но с по-новия чипсет MSI PRO B850-P WIFI ти идва около 70лв. повече, a MSI B850 GAMING PLUS WIFI с 90лв. Ако не са проблем (на фона на цените на видеокартите не е много) бих взел по-новото, най-малкото за да е future proof

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 15 часа, Corvax написа:

Той не излиза от нея, колега. И тя не излиза от него.

Тук само искам да коментирам, че 1 киловат захранване НЕ Е нужен. 650W макс.

Монитора на който ще се ползва е Dell U4320Q.

преди 48 минути, ConZoli написа:

Монитора на който ще се ползва е Dell U4320Q.

Това е прекрасно! Само не разбрах, защо си цитирал мен. :)

• Автор
преди 6 минути, Corvax написа:

Това е прекрасно! Само не разбрах, защо си цитирал мен. :)

по грешка, моля да ме извиниш 😀

преди 1 час, ConZoli написа:

Благодаря за полезната информация! Ще се играе главно на FullHD резолюция. Крайния бюджет е около 3к, като прецених че няма да ми е нужен AMD Ryzen 7 7800X3D и вместо него поръчах AMD Ryzen 5 7600X3D, тъй като видео картата е вече при мен. Остана да си избера едно хубаво дъно от B650. 

https://www.jarcomputers.com/gigabyte-b650-eagle-ax-prod-mbagigabyteb650eagleax.html

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здавейте отново. Препоръчайте ми моля вътрешен хард диск SATA III с обем около 8ГБ, надежден и безшумен.

Като искаш да е безшумен, вземаш SSD: Samsung SSD 870 QVO 8TB MZ-77Q8T0BW от Vario.bg

Виж и това, тук препоръчват WD Red plus, но 8 TB серията, за другите пишат, че са шумни. Може да пробваш и с някой по-бавен на 5400 оборота.

преди 13 часа, ConZoli написа:

Здавейте отново. Препоръчайте ми моля вътрешен хард диск SATA III с обем около 8ГБ, надежден и безшумен.

Гледай ,задължително диска да е 7200 rpm оборота.
Алтернативата от Seagate:
Seagate Exos 8TB.
https://www.pazaruvaj.com/p/exos-7e8-8tb-st8000nm000a-pP481584153/#overviews/

Тук има коментар, че са шумни и се чува 'цъкащ' звук. Реално като искаш да ти е тих механичния диск, слагаш гумени подложки и вземаш кутия, която е проектирана да е тиха или слагаш SSD.

Any drawback using Seagate exos on daily PC? : r/DataHoarder

А и за тези exos пише, че през 5 минути се изключват, ако не са активни.

Не слагайте сървърни дискове в десктоп машина, ако не сте готови да преглътнете последиците. Те неслучайно са отместени в собствен клас, пълнят ги с хелий, той пък има различно съпротивление от триене и акустика. Шумят, фучат, тракат, нормално е. Оптимизирани са за скорост, а не комфорт. Затова имат 200 датчика вътре, за да могат да съжителстват с други дискове като тях. Търсете обикновен диск на ниски обороти. NCQ компенсира разликите в оборотите. Няма да има проблем, стига да е CMR. Ако е SMR, тогава има драми.

преди 44 минути, Corvax написа:

Не слагайте сървърни дискове в десктоп машина, ако не сте готови да преглътнете последиците. Те неслучайно са отместени в собствен клас, пълнят ги с хелий, той пък има различно съпротивление от триене и акустика. Шумят, фучат, тракат, нормално е. Оптимизирани са за скорост, а не комфорт. Затова имат 200 датчика вътре, за да могат да съжителстват с други дискове като тях. Търсете обикновен диск на ниски обороти. NCQ компенсира разликите в оборотите. Няма да има проблем, стига да е CMR. Ако е SMR, тогава има драми.

Дай пример за 6 /8TB диск на 7200 оборота , който да е за десктоп (не за NAS, ,сървър или видео наблюдение)?
Имам ниско оборотен SkyHawk, за сторидж, който ще го подменям поради ниските скорости.
И стърженето след като "пишеш"  множество файлове на него. Сравнен със старата ми Barracuda 2TBSSHD, не струва.

• Автор

Сложих NVMe в първия слот и още едно в другия. Избраното дъно е B650 Steel Legend WiFi. Имате ли представа защо качва температуртата до 50 градуса без натоварване? Струва ми се, че NVMe платката не контактува добре с охладителя.

Screenshot_6.jpg

А при продължителен запис каква е температурата? Има ли добър въздушен поток в кутията и покраи въпросното ССД?

преди 27 минути, ConZoli написа:

Сложих NVMe в първия слот и още едно в другия. Избраното дъно е B650 Steel Legend WiFi. Имате ли представа защо качва температуртата до 50 градуса без натоварване? Струва ми се, че NVMe платката не контактува добре с охладителя.

Screenshot_6.jpg

А на охладителя отлепи ли найлончето от Термо лепенката? По принцип тези NVMe дискове са доста студени на Лексар

преди 37 минути, Gaming_Solutions написа:

А на охладителя отлепи ли найлончето от Термо лепенката? По принцип тези NVMe дискове са доста студени на Лексар

+1

Lexar NM790 4 TB Review - Tons of Fast Storage at a Great Price - Thermal Analysis & Throttling | TechPowerUp

• Автор
преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Отлепено е найлончето, което беше залепено под охладителя и над термоподложката. Имам чувстото, че оладителя не ляга добре върху диска и не го допира изобщо. Днес ще отворя кутията да видя дали ще мога да разбера от къде идва проблема. Единия NVMe си държи ниски температури, докато Лексар-а грее, дори в покой.

Screenshot_7.jpg

Сигурен ли си, че софтуера отчита правилно температурата? Ползвай софтуер на производителя или поне hwinfo64. На някои SSD-та има по 2 сензора, като единия изобщо не се променя, сигурен ли си, че гледаш правилния?

Ето примерно при мен на двата kinston-а как ги отчита, едната температура изобщо не се променя, а втория дори е с 3 сензора.

DXC2uco.png

• Автор

Това са резултатите с hwinfo64. Не знам дали градусите са нормални или не. 

Screenshot_8.jpg

Максимални 50С са даже много добри ако са измерени под товар.

Аз не видях да са показани градуси под товар - примерно при продължителен запис на поне 4 GB файл. Примерно може да се пусне един тест с AS SSD Benchmark Download Free - 2.0.7316 | TechSpot като се избере файл 5 GB и се види максимално отчетената температура в hwinfo.

• Автор

Теста е изпълнен, според указанията. Изглежда са окей градусите и излишно се филмирам. 

Screenshot_10.jpg

• Решение
преди 24 минути, ConZoli написа:

Изглежда са окей градусите и излишно се филмирам. 

Е нали ти дадох линк с тестове, да видиш че и до 80 градуса ходи.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.