Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашно производство (моята градина)

Featured Replies

Привет на всички!
Заглавието си казва всичко, но да поясна, че ми иска и тук да чуя/видя вашите методи, подходи, техника, грижа .. абе всичко касаещо производството в градината и последващата грижа и прибиране и съхраняване на реколтата: от обработка на почвата, отглеждане на разсад, засаждане, отглеждане, плодове, съхранение, зимнина, тънкости, рецепти и т.н. Със сигурност съм прескочила нещо важно при изброяването, но така е при "млад градинар"! :) Затова и пускам темата. Надявам се да се получи полезен и градивен, спокоен диалог и да разискваме/получим полезни съвети и знания от дългогодишни труженици, с личен опит и наблюдения!

От десетилетия съм страничен наблюдател (Косе Босе) с малко самоучастие, което сега, като пряко заета в това ми коства доста нерви и услия. Изчетох и изгледах доста видеа, ма то и така не става ... много плява из нета. Темата се породи най-вече от един несполучлив насят разсад за оранжерия. Насях ме го в края на януари, а нищо не поникна. Аз имам своите подозрения за неуспеха, но не мога (а и не искам, от уважение) да споря с по-възрастните от фамилията. Нали все пак съм някаква калфа. :D за сега де. Имам желание и амбиция, мисля да ги заменя и изместя изцяло в близките години. 

Много въпроси са в главата ми, но като начало покажете вашите разсади, моля! И разкажете кога, как и в каква почва ги сеете, как се грижите за тях и къде ще ги садите (на открито или в парник)? 

Успешна и плодородна година, богата реколта и благосклонна природа на всички с домашни градини! ❤️ 

пп: Ще се радвам всички които имат въпроси по темата да се присъединят и да обменим опит, знания и тънкости! 

• Отговори 58
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• teo-glavata
    teo-glavata

Миии....тази година малко по-рано ще ядем от собственото производство  За съжаление, сорта е хибрид - "Алба F1". Не знам каква е причината, но от един корен, плодовете зреят с различна скорост и не са

• teo-glavata
    teo-glavata

Правил съм опити с различни култури, но....при мен почвата се оказва най-подходяша за домати и тиквички - на два "табана" надолу вече е основно пясък. Ще кажа за доматите първо. 1. Семента. Ползв

• цър-вул
    цър-вул

Това отдавна го правя с бурканчета от конфитюр/детски храни. Важно е брадата му да е накисната. Лук/чесън Китайският чесън с остърганата брада (като издълбан със сферична стъргалка стои) не става

Публикувани изображения

Миналата година за пръв път... И малко (доста) несериозно. Бях засадил за три декара, на три кв.м... Изкарах осем домата от пет разсада. Лук - семена в малки саксийки и после на двора. Излезе доста - някакъв сорт само за зелено и  расте постоянно.. Копър и зелена салата направо на двора. По препоръка - тор от размити с вода банани и ориз, преди това някакъв течен - биофол или нещо подобно. Изкарах няколко салатки, много копър но, всичко миришеше на банани. Особено таратора.

Тази година - ноември хвърлих в земята моркови, копър, салатки и марулки, под оранжерия - 60 см. Както е разровена земята, хвърлих семена и отгоре покрих с компост и най - отгоре с листа. Вчера махнах част от листата, морковите са покълнали и няколко салатки - другите чакам включване.

преди 21 минути, Teemo v.3 написа:

Миналата година за пръв път... И малко (доста) несериозно. Бях засадил за три декара, на три кв.м... Изкарах осем домата от пет разсада. Лук - семена в малки саксийки и после на двора. Излезе доста - някакъв сорт само за зелено и  расте постоянно.. Копър и зелена салата направо на двора. По препоръка - тор от размити с вода банани и ориз, преди това някакъв течен - биофол или нещо подобно. Изкарах няколко салатки, много копър но, всичко миришеше на банани. Особено таратора.

Тази година - ноември хвърлих в земята моркови, копър, салатки и марулки, под оранжерия - 60 см. Както е разровена земята, хвърлих семена и отгоре покрих с компост и най - отгоре с листа. Вчера махнах част от листата, морковите са покълнали и няколко салатки - другите чакам включване.

И ти си начинаещ май! Проба-грешка и при теб май, ааа?! 

Био тор правим от коприва и за сега ни се получава добре и действа. Ползваме и каменно брашно и някакъв микс подобно, което също е добро. Отделно се съобразяваме с една таблица кое до кое се сади, за да се предпазват взаимно от вредители, също действа. Скоро ще кача тези таблички, които ползваме. 

Благодаря за споделеното и подкрепата! ❤️

пп: Нямаше как да сложа две емотки за реакция :D Това с миризмата на банан в таратора кърти. 

преди 6 минути, ^^^ написа:

И ти си начинаещ май!

пълен, тотален лаик. Имам един дядо комшия - тази година съм го цанил , всичко по негова препоръка, съвети и наблюдение. Още малко и ще сложа домати за разсад, в една саксия с девет отделения - за ягоди. Ама то трябвало всеки ден да ги изкарвам и вкарвам. Не знам колко ще издържа...

пп Жената идва с една връзка копър аз - колко струва - 1.40

аз - отивам на метрото да опъна една масичка, бананов копър по 5 лв хаха

преди 2 часа, ^^^ написа:

Със сигурност съм прескочила нещо важно при изброяването,

имаш ли  си гадже ?

преди 2 часа, ^^^ написа:

Изчетох и изгледах доста видеа, ма то и така не става ... много плява из нета.

най-вече зависи от почвата каква  е

след това климата

кога изгрява слънцето  и кога залязва

някои растения не обичат много слънце като доматите

не обичат и влагата и за да се  компенсира сушата се поливат и се разболяват...   за тва е добре да се работи по този въпрос хем да няма  влага  хем да не   изсъхнат 

трябва да се направи анализ на почвата  по PH

може да се види  какви плевели растат 

примерно ако расте  хвощ значи почвата е киселинна  може да се добавя вар и  гипс 

ако растат  дебели плевели и коприва  почвата е богата на  желязо и е силна 

обаче  ако  не расте нищо или трева -райграс  от най-дребната почвата е изтощена  и тярбва да се добавят торове .... 

добавки към почвата пясък и баластра от ситната дето е като е пясък 

хубавата градина  върви добре с животновъдство за торове 

ако не  су гледат животни може по мързеливия начин да се вземе  тор  от друго място или калифорнийски червей  щото се  отглеждат само за  тор

докато кокошките се отглеждат и за храна  но е по- сложно и искат  грижи.

ако покажеш снимка на двора и  почвата и какво  диво расте  и каква е естествената  влажност на почвата мога да дам напътствия  и идеи 

преди 1 час, ^^^ написа:

И ти си начинаещ май! Проба-грешка и при теб май, ааа?! 

и да знаеш всичко пак може да се сгреши 

но  като знаеш тънкости и информация грешките се свеждат до минимум 

при липса на желязо в почвата се бере коприва и се кисне  във вода и седи там докато не изгние  млада коприва без   семе да не вземе да се зарази почвата със семена на коприва... и другия метод хората  издават метали за вторични или ги хвърлят в боклука 

метали не се хвърлят в един бидон се събират метали мед  желязо  без алуминий  и се киснат във вода стари пирони  ламарини  колкото по дребни толкова по добре по лесно се разграждат и се получава ръждива  вода после  с тая вода се  наторява почвата

за почвата са важни  главно да има калции и желязо и въглерод въглерода  и други ценни неща се набавят от пепелта   хубаво е да има печка  на дърва .. някои растения не обичат въглерод -пепел - примерно малините и и този род растения  ,  може и да  се прибави към почвата дървени въглища...   в един варел или дълбока дупка се  запълва с тънки дърва   и се пали и когато дървата почнат да се  начупват  дупката се зарива или се слага капака на варела за да спре кислорода  и да станат  въглища и после    на другия дет  се   откриват въглищата и се разнасят  из цялата почва по   1 кофичка от кисело мляко на кв метър най добре е въглищата да са с размер 1 см  не пречи и по малко но ако са по-големи няма нужда  помагат срещу вредители  болести насекоми не обичат въглища в природата животните се страхуват от въглени и иг избягват щото знаят че е горяло   примерно горски пожар и  един вид имислят че  има пожар и гледат да избягат от зоната също помагат и срещу охлюви но пепелта трябва да е нупчина като преграда около  двора за да не влизат от вън или около градината  ако имате печка изхвърляйте пепелта на  оградата  друга идея начупено стъкло  на дребни парчета  но не  много приято за окото ...

бидона трябва да е на сянка  за да не  го изгори слънцето 

преди 17 минути, ДзВяРа! написа:

сорта краставици не ми харесва или са изпуснати

краставиците се берат докато са тънки и не са станали шишкави

гони се вкус а  не грамаж

доматите също тоя сорт са директа консумация или за обработка не подлежат на съхранение  в пресен вид

идеалния размер  домати е 200 гр

когато са по- големи се разваля целия домат

също така едрите домати са повече податливи  на освояване на тежки метали  от почвата  и нитратиете директно   влизат в плода докато при друбния  сорт има резистентност на  усвояване на тежки метали и  нитрати 

тъмната кора на краставицата  значи че е твърда  и трябва да се бели за салата ако е светла кората  значи е  по- тънка и може да не се бели ...

Правил съм опити с различни култури, но....при мен почвата се оказва най-подходяша за домати и тиквички - на два "табана" надолу вече е основно пясък. Ще кажа за доматите първо.

1. Семента. Ползвам семена от домати от предната реколта (стига да не са хибридни сортове. От семена на хибриди, не става разсад). Няколко хубави домата се оставят да презреят (почти до разваляне), изваждат се семената и се оставят да изсъхнат - примерно в малка чинийка за чай. Така седят до седмица преди засаждането - естествено на температура над 10 градуса.

2. Засаждане. Седмица преди засахдането, слагам семената в напоен с вода памук за няколко дена. За самия разсад до скоро ползвах кофички от кисело мляко (по 2 семена в кофичка), но от миналата година съм с готовите пластмасови тави за разсад. Има различни тави с различен брой гнезад - м/у 2- 4 лв е тавата. Почвата е смес от готова торфена смес и перлит - съотношение 6-7 към 1. По едно семенце в отделение. От горе покривам семето с още малко торфена смес - около 1 см. Малко вода и увивам тавата в скреч фолио добре. Тавата оставям някъде на топло - на този етап светлина не е необходима, нито поливане. Като се покаже зеленото, махам фолиото и тавите отиват на светло и топло - поне 15 градуса - аз ползвам верандата си която на 100% остъклена с PVC дограма и около 30% отваряема част. Сега вече трябва да се полива по редовно - "почвата" трябва да е 70-80% от пределната влажност. 

3. Пикиране. Когато разсада е готов (10-12 см и поне 3-4 листенца) отива в оранжерията - най стандартна от Метро - 6х3 м. Пикирам през около 1,5 метра - както дойде :) . Преди пикирането подготвям почвата с екстракт от калифорнийски червей - има го във всички агро аптеки.

Това еза ранните домати. Напояването съм направил нещо, като капково, но доста селската. Просто надупчени маркучи (продават се) и едно двойно смарт реле, програмирано да пуска вода сутринта за 1,5 часа и вечерта още толкова. Ако преценя, че суха почвата - пускам ръчно. Има влагомери за почва, дето може да се интегрират в подобна система, ама са доста скъпи. Сложил съм и някакви бели LED-ове за вечерта, но не вярвам да има ефекст. Така обикновено за Гергьовден имам домати за салата.

Цялото упражнение се повтаря за същинската реколта - началото на юли, но оставям разсада да поукрепне до около 15-20 см и директно на двора :) 

преди 9 часа, Banesc написа:

сорта краставици не ми харесва или са изпуснати

краставиците се берат докато са тънки и не са станали шишкави

гони се вкус а  не грамаж

доматите също тоя сорт са директа консумация или за обработка не подлежат на съхранение  в пресен вид

идеалния размер  домати е 200 гр

когато са по- големи се разваля целия домат

също така едрите домати са повече податливи  на освояване на тежки метали  от почвата  и нитратиете директно   влизат в плода докато при друбния  сорт има резистентност на  усвояване на тежки метали и  нитрати 

тъмната кора на краставицата  значи че е твърда  и трябва да се бели за салата ако е светла кората  значи е  по- тънка и може да не се бели ...

За производител - не ставаш!

За консуматор - ставаш! :P

преди 4 часа, teo-glavata написа:

Правил съм опити с различни култури, но....при мен почвата се оказва най-подходяша за домати и тиквички - на два "табана" надолу вече е основно пясък. Ще кажа за доматите първо.

1. Семента. Ползвам семена от домати от предната реколта (стига да не са хибридни сортове. От семена на хибриди, не става разсад). Няколко хубави домата се оставят да презреят (почти до разваляне), изваждат се семената и се оставят да изсъхнат - примерно в малка чинийка за чай. Така седят до седмица преди засаждането - естествено на температура над 10 градуса.

2. Засаждане. Седмица преди засахдането, слагам семената в напоен с вода памук за няколко дена. За самия разсад до скоро ползвах кофички от кисело мляко (по 2 семена в кофичка), но от миналата година съм с готовите пластмасови тави за разсад. Има различни тави с различен брой гнезад - м/у 2- 4 лв е тавата. Почвата е смес от готова торфена смес и перлит - съотношение 6-7 към 1. По едно семенце в отделение. От горе покривам семето с още малко торфена смес - около 1 см. Малко вода и увивам тавата в скреч фолио добре. Тавата оставям някъде на топло - на този етап светлина не е необходима, нито поливане. Като се покаже зеленото, махам фолиото и тавите отиват на светло и топло - поне 15 градуса - аз ползвам верандата си която на 100% остъклена с PVC дограма и около 30% отваряема част. Сега вече трябва да се полива по редовно - "почвата" трябва да е 70-80% от пределната влажност. 

3. Пикиране. Когато разсада е готов (10-12 см и поне 3-4 листенца) отива в оранжерията - най стандартна от Метро - 6х3 м. Пикирам през около 1,5 метра - както дойде :) . Преди пикирането подготвям почвата с екстракт от калифорнийски червей - има го във всички агро аптеки.

Това еза ранните домати. Напояването съм направил нещо, като капково, но доста селската. Просто надупчени маркучи (продават се) и едно двойно смарт реле, програмирано да пуска вода сутринта за 1,5 часа и вечерта още толкова. Ако преценя, че суха почвата - пускам ръчно. Има влагомери за почва, дето може да се интегрират в подобна система, ама са доста скъпи. Сложил съм и някакви бели LED-ове за вечерта, но не вярвам да има ефекст. Така обикновено за Гергьовден имам домати за салата.

Цялото упражнение се повтаря за същинската реколта - началото на юли, но оставям разсада да поукрепне до около 15-20 см и директно на двора :) 

Имам едни сухи бебешки кърпички 100% памук. Ползвам ги за суджуци без обвивка. Говорили сме... Взимам две и леко ги напоявам, помежду им семена и в един плик, за няколко дена, докато покълнат. Дотук всичко върви перфе. Но, нещо не правя както трябва с разсаждането в почвата... Нали коренчетата се промъкват в памука и да не ги скъсам, късам около тях и така ги поставих - с памука. Нищо не изкарах.

Лукче и салатки. Другата седмица ще ги разсаждам на разстояние.

IMG_20250306_143449.jpg

IMG_20250306_143606.jpg

преди 50 минути, Teemo v.3 написа:

IMG_20250306_143449.jpg

IMG_20250306_143606.jpg

Като спомена лук, че се сетих за един тарикатлък за пресен лук /целогодишно/, който бях прочел някъде из мрежата. Не мога да намеря статичта сега, но пазя снимките от нея. Трябват пластмасови бутилки от 2 л и хубави глави стар лук. Концепцията е следната:

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Това отдавна го правя с бурканчета от конфитюр/детски храни. Важно е брадата му да е накисната. Лук/чесън

Китайският чесън с остърганата брада (като издълбан със сферична стъргалка стои) не става

преди 2 минути, цър-вул написа:

Това отдавна го правя  бурканчета от конфитюр/етски храни. Важно е брадата му да е накисната. Лук/чесън

И аз така правех, но самата глава много бързо загнива във водата и изкарваш една реколта от една глава. Като са в пръст, от една глава стар лук съм рязал 2-3 пъти пресен :) 

загнива, когато е повече накиснат. Като хвърляш по едно око на нивото на накисване... Аз съм се замислил да експериментирам с полиетилен - цепка на кръст, колкото да се покаже брадата и там се поставя главата.

преди 23 минути, teo-glavata написа:

Като спомена лук, че се сетих за един тарикатлък за пресен лук /целогодишно/, който бях прочел някъде из мрежата. Не мога да намеря статичта сега, но пазя снимките от нея. Трябват пластмасови бутилки от 2 л и хубави глави стар лук. Концепцията е следната:

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Миналата година си взех от братята китайци, две ходропонни ферми - нещо като 230 кинта бройката. За по 40 корена. Изчел съм всичко, де що има... Теорията ми е ясна, ще видим на практика - ако остане време че, много пътувания запланувахме...

преди 1 минута, цър-вул написа:

загнива, когато е повече накиснат. Като хвърляш по едно око на нивото на накисване... Аз съм се замислил да експериментирам с полиетилен - цепка на кръст, колкото да се покаже брадата и там се поставя главата.

A, това може би ще е ОК. И аз ще пробвам

преди 6 минути, teo-glavata написа:

И аз така правех, но самата глава много бързо загнива във водата и изкарваш една реколта от една глава. Като са в пръст, от една глава стар лук съм рязал 2-3 пъти пресен :) 

Гледал съм как ги правят върху дебела хавлиена кърпа, в леген, само я напояват. Дали е фейк, не съм пробвал.

Иначе моя лук - режеш, след седмица пак. Не му помня името, някакъв италиянски беше...

преди 45 минути, Teemo v.3 написа:

Иначе моя лук - режеш, след седмица пак. Не му помня името, някакъв италиянски беше...

Аз засаждам едни подобни тиквички - викат им "режещи се". Режеш колкото ти трябва, без да ги береш и те пак си растат.... Лошото е, че са хибрид и че трябва всеки корен да има доста стабилна вертикална конструкция - стават до 40 см на дължина. Но са си вкусни, като обикновените

на 6.03.2025 г. в 14:55, Teemo v.3 написа:

IMG_20250306_143449.jpg

IMG_20250306_143606.jpg

вижда ми се мъх да има

което значи че е сянка и водно

глина ли е ?

горска  почва?

пробвай малини .

на 6.03.2025 г. в 16:13, teo-glavata написа:

загнива защото  във водата няма хранителни вещества...   лука изяжда хранителните вещества от  луковицата  и расте зеленото 

а ако се добави земя ще стане кал  и ще се равъдят животинки които ще почнат да ядат загнилото а покрай загнилото ще почнат  да ядат и здравото 

• 3 седмици по-късно...

Айде, втори опит малко по-успешен. Малко марулки, зеленце, пиперче, краствички, тиквички, доматчета.

20250324_072316.1.jpg

20250324_072536.1.jpg

преди 3 минути, ^^^ написа:

Айде, втори опит малко по-успешен. Малко марулки, зеленце, пиперче, краствички, тиквички, доматчета.

20250324_072316.1.jpg

20250324_072536.1.jpg

Завиждам ти - благородно :) При мен нищо не става, освен домати и тиквички. Тази година и аз ще пробвам няколко корена маруля...ама не вярвам да стане нещо. Пак ще си вземам на бартер марулки от пазара - смокини срещу марули :) 

преди 1 час, ^^^ написа:

20250324_072316.1.jpg

20250324_072536.1.jpg

Да питам - каменното брашно, какъв вид ти е ? Че гледам няколко разновидности - може да са едни и същи... Химията ми бяга с десетилетия.

пп Хванах се за зелено - набрах малко лапад и киселец, от покрай двора. Ще го правя с ориз.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.