Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашно производство (моята градина)

Featured Replies

Купихме от този вид миналата година, но доста инфо има в нета и е трудно да избереш и опиташ всичко. Следващият ще е от друго място. 

image.thumb.jpeg.66deb9294647b9457c218d8329a73e12.jpegimage.thumb.jpeg.a42c5944cee2f70c3729eca5ff6ed47f.jpeg

Тук също има мнооого и полезно за мен, инфо :) https://mikroveda-farming-bg.com/

• Отговори 58
  • Прегледи 7,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• teo-glavata
    teo-glavata

Миии....тази година малко по-рано ще ядем от собственото производство  За съжаление, сорта е хибрид - "Алба F1". Не знам каква е причината, но от един корен, плодовете зреят с различна скорост и не са

• teo-glavata
    teo-glavata

Правил съм опити с различни култури, но....при мен почвата се оказва най-подходяша за домати и тиквички - на два "табана" надолу вече е основно пясък. Ще кажа за доматите първо. 1. Семента. Ползв

• цър-вул
    цър-вул

Това отдавна го правя с бурканчета от конфитюр/детски храни. Важно е брадата му да е накисната. Лук/чесън Китайският чесън с остърганата брада (като издълбан със сферична стъргалка стои) не става

Публикувани изображения

преди 1 час, ^^^ написа:

Тук също има мнооого и полезно за мен

тор се слага по схема  според очаквания добив 10  % от теглото на  очакваната продукция

не виждам  жилязо да има в тая купечката тор а е важно

ако примерно  дърво се очаква да има 100 кг продукция то тогава се слага 10 кг тор ( 10 %)

ако е домат ако  кактое написано  150 гр това очакване на 2 кг   домати

пише 150 гр на кв метър ...  според мен трябва да е на растение

150 гр са   чаша ракия....  половин кофичка  кисело мляко >...  няма как да е на  кв метър ...

преди 5 часа, ^^^ написа:

Купихме от този вид миналата година, но доста инфо има в нета и е трудно да избереш и опиташ всичко. Следващият ще е от друго място. 

image.thumb.jpeg.66deb9294647b9457c218d8329a73e12.jpegimage.thumb.jpeg.a42c5944cee2f70c3729eca5ff6ed47f.jpeg

Тук също има мнооого и полезно за мен, инфо :) https://mikroveda-farming-bg.com/

Ей го този, изобщо не съм го виждал... Тази година ще заложа на доломит, по съвет на дядото който ме обучава.

Язък че нашите бяха такива земеделци. за съжаление - знанието е загубено безвъзвратно и започвам от нулата. Остана една библиотека с книги (стари) - които никога няма да прочета.

преди 8 часа, Teemo v.3 написа:

Тази година ще заложа на доломит, по съвет на дядото който ме обучава.

Дано да е в час дядото и да ти даде точните пропорции. Ето защо го казвам. 

Цитат
Това е обяснение от Светлан, какво е доломитовото брашно и какво прави то. И какви са последиците от него, ако го предозирате, като дозата му всъщност е доста малка.
И не, Доломитовото брашно не е каменно брашно. Доломитово брашно е. Както и варовика не е каменно брашно, а варовик. Както и гипса не е каменно брашно, а гипс и т.н.
Каменното брашно, което е полезно за градините ви е смес от 19 вида скали и съдържа 92 микроелементи, защото всички растения се нуждаят от минимум 70 микроелемента, за да функционират правилно.

Имам запис на корифея Светлан в тази област, но е по-голям от 3 МВ и не мога да го кача, а и не знам как да го смаля/изрежа, опитах. :( 

на 25.03.2025 г. в 19:32, ^^^ написа:

Дано да е в час дядото и да ти даде точните пропорции. Ето защо го казвам. 

Имам запис на корифея Светлан в тази област, но е по-голям от 3 МВ и не мога да го кача, а и не знам как да го смаля/изрежа, опитах. :( 

Гледам 300 гр на квадрат и му чета, той - това се мери на кубик и не се ръси отгоре, а се омесва с пръста...

Направо ми се скара, да не поглеждам повече нета.

Интересни видеа на тема, отглеждане на чиста и здравословна храна.

https://prirodnotozemedelie.com/конференция-2024/

https://prirodnotozemedelie.com/практики/

В сайта има много интересни неща, човек може да се изгуби.

преди 10 минути, bulljo написа:

Интересни видеа на тема, отглеждане на чиста и здравословна храна.

https://prirodnotozemedelie.com/конференция-2024/

https://prirodnotozemedelie.com/практики/

Да, точно същите. Виолета Тошева и Светлан Стойчев са участници в конференцията, аз тях следвам в нета. :) 

Благодаря за споделеното! 

Миии....тази година малко по-рано ще ядем от собственото производство :) За съжаление, сорта е хибрид - "Алба F1". Не знам каква е причината, но от един корен, плодовете зреят с различна скорост и не са много едри. Може би е трябвало да поокастря малко плодове, за да може корена да изхрани всички и да станат по едрички :) 

heathouse.jpg

преди 4 минути, цър-вул написа:

Не е късно да разредиш плодовете

Така ще направя утре.... А от зелените ще направя един два буркана туршия - да видим става ли този хибрид за тази цел :) М/у другото, сорта е много устойчив на разни буболечки, болести и т.н. Тези 6 корена в оранжерията не са виждали никакъ препарат - само вода 

преди 10 минути, teo-glavata написа:

Така ще направя утре.... А от зелените ще направя един два буркана туршия - да видим става ли този хибрид за тази цел :) М/у другото, сорта е много устойчив на разни буболечки, болести и т.н. Тези 6 корена в оранжерията не са виждали никакъ препарат - само вода 

От много време се каня - тази година съм се заклел да направя, сладко от зелени доматчета. Който не е ял, не е ял нищо...

Иначе твоите, много рано... Моите са на няма и пет санта.

преди 4 минути, Teemo v.3 написа:

Иначе твоите, много рано... Моите са на няма и пет санта.

Тези ми ги даде (семената) един познат - за проба. Не съм правил разсад - направо ги набучих в оранжерийката още декември края и не очаквах да стане нещо :) Ама....хибрида си е хибрид - има си и предимства :( 

След малко, като си налея една ракия, ще кажа и как са на вкус - още не съм ги пробвал

преди 2 часа, teo-glavata написа:

Тези ми ги даде (семената) един познат - за проба. Не съм правил разсад - направо ги набучих в оранжерийката още декември края и не очаквах да стане нещо :) Ама....хибрида си е хибрид - има си и предимства :( 

След малко, като си налея една ракия, ще кажа и как са на вкус - още не съм ги пробвал

преди 3 часа, teo-glavata написа:

Миии....тази година малко по-рано ще ядем от собственото производство :) За съжаление, сорта е хибрид - "Алба F1". Не знам каква е причината, но от един корен, плодовете зреят с различна скорост и не са много едри. Може би е трябвало да поокастря малко плодове, за да може корена да изхрани всички и да станат по едрички :) 

heathouse.jpg

Сори, ма това няма как да са домати (растения) на три месеца! Не ти вярвам. Това са стари снимки. За да изглеждат така, трябва да са минимум на 5 месеца. 

преди 18 часа, ^^^ написа:

Сори, ма това няма как да са домати (растения) на три месеца! Не ти вярвам. Това са стари снимки. За да изглеждат така, трябва да са минимум на 5 месеца. 

Цитат

"Алба F1"

Растенията достигат до зрялост за 20-30 дни, така че очаквайте плодове 40 до 50 дни след засаждането им в земята, при средна температура в оранжерийните клетки, не по ниска от 12 0C.

преди 38 минути, цър-вул написа:

Доматите Алба F1 ли са или Амати F1? 

Сега питах човека който ми ги даде - бяха 20-30 семенца в едно найлоново пликче с бележка писана на ръка... Аз съм прочел Алба, но сорта /хибрида/ е Амати. Било кръстоска от някакви български и италиански сортове.

То аз и на табелката съм написал Алба :) 

Тези, които садя аз, се наричат "Бяла Красота".

Сортът датира от 1850 ги произвеждам в големи кремаво бели плодове (170-220 грама) върху здрави, високи 150 см., растения.

Плодовете са месести с малко семки, добър сладък вкус и бяла плът с кожи, които стават кремаво жълто бели при пълна зрялост. 

Доматите са лесни за отглеждане, както и чудесни за ядене и подреждане в добра чиния за салата 😉 .

jjj.jpg

• 4 седмици по-късно...

Случват се нещата! Не точно, както искам, но за сега бива. От всичко по малко да има. Бобец, картофки, тикви, тиквички, ягодки. Краставички, репички, копър, магданозец, моркови, марулки, зеленце. Доматки, пиперче.

20250502_190431.jpg

20250502_190538.jpg

20250502_190257.jpg

20250502_190817.jpg

на 2.05.2025 г. в 19:33, ^^^ написа:

Случват се нещата! Не точно, както искам, но за сега бива. От всичко по малко да има. Бобец, картофки, тикви, тиквички, ягодки. Краставички, репички, копър, магданозец, моркови, марулки, зеленце. Доматки, пиперче.

20250502_190431.jpg

20250502_190538.jpg

20250502_190257.jpg

20250502_190817.jpg

Това вече си е професионално. Браво!

На мен миналата година, половината София ми се смя, с градина три квадрата... Тази година реших да работя със замах - направих ги четири.

Иначе ядохме салатки, лука е почти готов, много моркови (като за половин квадрат) - още не са готови но, вървят много добре. И много копър - този път без бананов вкус.

Доматите пак не се хванаха. Заложил съм нови но...

пп Нали слагах някакъв компост - напълних се с овчарска торбичка от него. Голямо плевене.

• 2 седмици по-късно...
на 8.05.2025 г. в 11:17, Докладчик написа:

Това вече си е професионално. Браво!

На мен миналата година, половината София ми се смя, с градина три квадрата... Тази година реших да работя със замах - направих ги четири.

Иначе ядохме салатки, лука е почти готов, много моркови (като за половин квадрат) - още не са готови но, вървят много добре. И много копър - този път без бананов вкус.

Доматите пак не се хванаха. Заложил съм нови но...

пп Нали слагах някакъв компост - напълних се с овчарска торбичка от него. Голямо плевене.

Ооо, чак професионално! Бъхтат се дъртите, аз се въртя около тях, къде мога помагам, къде не, не преча ... Исках да "завзема" властта, ма тия 80 годишните лесно я не дават, ей! Говорим, обсъждаме, кое къде, как, кога ... и аз докато съм на работа, те свършили кое как на тях им уйдисва. Ядосвах се, мрънках, тропах с крак, все тая. Накрая се отказах и си викам: да са живи и здрави, каквото стане! На тия им години ли ще ги променям па! 

Борим се сега с едни въшки по бостана и розите, и едни бръмбари по картофите. Пръсках със сапунена вода и сода, слаб резултат. Купих йод, почивните дни ще опитам с него. 

Набрахме началото на май акациев цвят 20 кг. за ракийка. Бащата в понеделник тръгва да я вари, серпентината спукана, омърлушен, кисел :D  Aйде намерих му майстор за цветно, та чак днес, всичко изпипано на 6, като за 200 лева. Направо ме заболя сърцето. Викам му, абе за тия пари колко ракия щеше да купиш. Ма той по-гръб не пада, Да, ама вика, ти знаеш ли с тоя казан сега колко ракия ще сваря, ти само материал ми събирай/намирай.

Тааа, селски неволи! 

Копъра се чудим какво да го правим. Толкова е готин, че ти идва да си боднеш главата в него и да си пасеш. Направо ме е жал да го "ожъна". Една година слагах толкова много във фризера, пак така от жал и накрая го изхвърлих. Ще го подарявам на приятели от кръчмите, друго не ми идва на ум.

Как така не ти се хващат тез домати? Как ги сееш, как ги садиш, кога, къде ... всичко има значение. 

преди 14 часа, ^^^ написа:

Как така не ти се хващат тез домати?

Не знам... Имам една триетажна саксия за ягоди, там си правя разсад. И съм до там. Като ги присадя и си заминават. На тези последните сега съм и сложил дървесна пепел и листа от коприва, под корените и нещо като повдигнати лехи. Още се държат. Дано окрякат.

IMG_20250521_173852.jpg

преди 14 часа, ^^^ написа:

едни бръмбари по картофите.

Напръскай с вода от накиснат тютюн(може и от фасове, стига да има тютюн на тях, ане само филтри)

преди 7 часа, цър-вул написа:

Напръскай с вода от накиснат тютюн(може и от фасове, стига да има тютюн на тях, ане само филтри)

Ще опитам и ще докладвам. Дано не вали тези дни, та да има ефект.

Дадоха ми рецепта за смес от мая и утайка от кафе, плюс тревен мулч от двора. Първите резултати са налице - след три дена.

IMG_20250527_103938.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.