Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Gigabyte G5 MD

Featured Replies

Здравейте,

Системен администратор съм в местна компания и имам интересен проблем с един от служебните лаптопи - Gigabyte G5 MD, който изглежда не успявам да разбера на какво се дължи, та ще се радвам да чуя идеи.

След първоначален boot, лаптопът работи нормално в idle режим, не се наблюдава прекомерна употреба нито на RAM, нито на процесор. Нормалната работа за съжаление продължава не повече от 2-3 минути, след което перките на охлаждането се завъртат на доста високи обороти, без машината да е натоварена по никакъв начин и 30 секунди след това лаптопа изключва.

Както е видно, говорим за устройство, което никак не е първа младост, но по мое мнение встрани от този проблем, е в достатъчно добро състояние, за да продължи да работи.

По-долу прилагам и 2 снимки, на които се съдържа повече информация за конкретния модел и производител.

Благодаря на включилите се!

viber_изображение_2025-03-21_09-43-22-585.jpg

viber_изображение_2025-03-21_09-43-22-832.jpg

На снимките, които си дал, няма и грам информация за хардуера на лаптопа. И извинявай за откровеността, ама такъв системен администратор, който лепва снимка на етикета, и си мисли, че е дал важна и смислена информация - не бих го търпял във фирмата си. Нито за операционната система, нито за инсталирания софтуер ... 

Сигурно ли е, че машината не е натоварена с нищо, когато почнат да въртят вентилаторите? Един скрийншот от Task Manager в този момент би бил доста полезен. 

Но щом се стига и до изключване, без да е пуснато нищо - машината е за сервиз. Най-малкото за профилактика. Кога за последно е почиствана, и са ѝ сменяни термопасти? 

преди 5 минути, Rudy M. написа:

На снимките, които си дал, няма и грам информация за хардуера на лаптопа. И извинявай за откровеността, ама такъв системен администратор, който лепва снимка на етикета, и си мисли, че е дал важна и смислена информация - не бих го търпял във фирмата си. Нито информация за операционната система, нито за инсталирания софтуер ... 

Сигурно ли е, че машината не е натоварена с нищо, когато почнат да въртят вентилаторите? Един скрийншот от Task Manager в този момент би бил доста полезен. 

Но щом се стига и до изключване, без да е пуснато нищо - машината е за сервиз. Най-малкото за профилактика. Кога за последно е почиствана, и са ѝ сменяни термопасти? 

Аз се чудя теб как те изтърпяват?Когато няма какво да кажеш по- добре мълчи ,леген и чудоо . Искаш ли и едно танго.

преди 30 минути, nedqlkow написа:

След първоначален boot, лаптопът работи нормално в idle режим, не се наблюдава прекомерна употреба нито на RAM, нито на процесор. Нормалната работа за съжаление продължава не повече от 2-3 минути, след което перките на охлаждането се завъртат на доста високи обороти, без машината да е натоварена по никакъв начин и 30 секунди след това лаптопа изключва.

Мирише на фалшив сигнал от температурните сензори, ама ... 

Кристална топка със светлини и звук

преди 35 минути, nedqlkow написа:

Здравейте,

Системен администратор съм в местна компания и имам интересен проблем с един от служебните лаптопи - Gigabyte G5 MD, който изглежда не успявам да разбера на какво се дължи, та ще се радвам да чуя идеи.

Както е видно, говорим за устройство, което никак не е първа младост, но по мое мнение встрани от този проблем, е в достатъчно добро състояние, за да продължи да работи.

По-долу прилагам и 2 снимки, на които се съдържа повече информация за конкретния модел и производител.

Благодаря на включилите се!

viber_изображение_2025-03-21_09-43-22-585.jpg

viber_изображение_2025-03-21_09-43-22-832.jpg

Пуснете един стрест тест и ако е от температурите ще си проличи.

• Автор
преди 21 минути, Rudy M. написа:

На снимките, които си дал, няма и грам информация за хардуера на лаптопа. И извинявай за откровеността, ама такъв системен администратор, който лепва снимка на етикета, и си мисли, че е дал важна и смислена информация - не бих го търпял във фирмата си. Нито информация за операционната система, нито за инсталирания софтуер ... 

Не възнамерявам под никаква форма да се обяснявам на непознат човек в интернет относно това как си върша работата, затова дори няма да ти отговоря както подобава, за да не разводнявам темата. Откровено ще кажа единствено, че не ме вълнува мнението ти по тази тема.

Встрани от стандартния софтуер като браузъри и прочие, на машината има инсталиран AutoCAD, общо взето това е единственият по-специфичен софтуер.

Както след boot, така и след активирането на високите обороти на перките, температурата остава в рамките на 30-35 градуса, няма повишаване, поне според HW Monitor.

преди 4 минути, nusho73 написа:

Пуснете един стрест тест и ако е от температурите ще си проличи.

Дали ще сколаза за 2-3 минути?

По-добре е да каже ОС и ще бъде насочен - как да гледа показанията на сензорите.

преди 3 минути, nedqlkow написа:

Откровено ще кажа единствено, че не ме вълнува мнението ти по тази тема.

Нямаш грижи :goahead:  . Ще си мълча, и ще гледам докъде ще те докарат Нушовците :D . 

• Автор
преди 1 минута, Rudy M. написа:

Нямаш грижи :goahead:  . Ще си мълча, и ще гледам докъде ще те докарат Нушовците :D . 

Мълчанието е злато, или как беше ;)

Когато човек е станал със задника нагоре, е хубаво да си помълчи, та подкрепям решението.

• Автор
току-що, Joss Bomon написа:

Пробвай без батерия, само на захранване от адаптера какво се случва.

Едно от подозренията ми беше свързано с батерията. За съжаление няма промяна при стартиране само на адаптер, с извадена батерия. Същото е и при стартиране само на батерия, с изваден адаптер.

преди 14 минути, jhoro написа:

Дали ще сколаза за 2-3 минути?

По-добре е да каже ОС и ще бъде насочен - как да гледа показанията на сензорите.

ОС е Windows 10.

Ъпдейт на BIOS , смяна на термопаста, изваждане на рам плочките почистване и поставяне, същото с ssd/hdd. Това което може да се направи без сервиз. Другото е - някой транзистор по дъното да е заминал. 

• Автор
преди 4 минути, Teemo v.3 написа:

Ъпдейт на BIOS , смяна на термопаста, изваждане на рам плочките почистване и поставяне, същото с ssd/hdd. Това което може да се направи без сервиз. Другото е - някой транзистор по дъното да е заминал. 

Благодаря, ще започна с това, което бих могъл да направя сам, пък да видим :)

преди 41 минути, nedqlkow написа:

Когато човек е станал със задника нагоре, е хубаво да си помълчи, та подкрепям решението.

Бива ли такива изрази „в ефир“???

Правилното е - „станал с лице към възглавницата“!

Spoiler

- Алоо, телевизията ли е?
- Да, кажете.
- Предаването „С гъза към селото“?
- Не, предаването е „С лице към града“.
- Е към селото с какво сте обърнати???

преди 34 минути, nedqlkow написа:

ОС е Windows 10.

Open Hardware Monitor - Core temp, fan speed and voltages ...

преди 49 минути, nedqlkow написа:

Не възнамерявам под никаква форма да се обяснявам на непознат човек в интернет относно това как си върша работата, затова дори няма да ти отговоря както подобава, за да не разводнявам темата=

Без да го приемаш лично, ама съм се нагледал на доста хора на такава и подобна позиция! Дето гледат компа „като голям камък“.

• Автор
преди 11 минути, jhoro написа:

Бива ли такива изрази „в ефир“???

Правилното е - „станал с лице към възглавницата“!

Покажи скритото съдържание

- Алоо, телевизията ли е?
- Да, кажете.
- Предаването „С гъза към селото“?
- Не, предаването е „С лице към града“.
- Е към селото с какво сте обърнати???

Open Hardware Monitor - Core temp, fan speed and voltages ...

Без да го приемаш лично, ама съм се нагледал на доста хора на такава и подобна позиция! Дето гледат компа „като голям камък“.

Как се справям с работата си съм доказал където е нужно - пред работодателите си. Нито имам желание, нито се опитвам да доказвам каквото и да било на хора, които не познавам и, чието мнение относно професионалните ми качества, няма стойност за мен.

HW Monitor е софтуерът, с който наблюдавах какво се случва в момента, в който се активират високите обороти на перките и... не се случва нищо. Стойностите продължават да са същите като тези преди този момент.

Не приемам нищо лично иначе, знам какви са собствените ми способности и рандом сърдити хора няма как да предизвикат нищо повече от съжаление :)

преди 12 минути, nedqlkow написа:

HW Monitor е софтуерът, с който наблюдавах какво се случва в момента, в който се активират високите обороти на перките и... не се случва нищо. Стойностите продължават да са същите като тези преди този момент.

Липсата на резултат ... също е резултат!

Сега остава да разбереш - защо се включват вентилаторите и какво причинява аварийното изключване!

преди 1 час, nedqlkow написа:

Встрани от стандартния софтуер като браузъри и прочие, на машината има инсталиран AutoCAD, общо взето това е единственият по-специфичен софтуер.

Този AutoCAD - успява ли да се включи? Щото, доколкото знам - няма опция „Стартирай със системата“!

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Липсата на резултат ... също е резултат!

Сега остава да разбереш - защо се включват вентилаторите и какво причинява аварийното изключване!

Този AutoCAD - успява ли да се включи? Щото, доколкото знам - няма опция „Стартирай със системата“!

AutoCAD-ът не стартира при пускането на компютъра, освен, ако не го стартираш ръчно.

Странна работа.

преди 3 минути, nedqlkow написа:

AutoCAD-ът не стартира при пускането на компютъра, освен, ако не го стартираш ръчно.

Странна работа.

И аз така съм забелязъл, затова - той е извън всякакво подозрение.

• Автор
преди 5 минути, jhoro написа:

И аз така съм забелязъл, затова - той е извън всякакво подозрение.

Не мисля, че тук софтуерът играе някаква роля, защото поведението на машината е същото в safe mode, както и в BIOS менюто. Нещо кардинално бърка нещата, най-вероятно за съжаление ще се окаже по-сериозно.

преди 13 минути, nedqlkow написа:

Не мисля, че тук софтуерът играе някаква роля, защото поведението на машината е същото в safe mode, както и в BIOS менюто. Нещо кардинално бърка нещата, най-вероятно за съжаление ще се окаже по-сериозно.

Това вече е доста сериозно, ама ... защо чак сега се появи?

Съвсем напосоки - можеш ли да пробваш с „жива дистрибуция“ на някакъв Линукс?

преди 1 час, nedqlkow написа:

поведението на машината е същото в safe mode, както и в BIOS менюто

Извади хард диска или SSD и пробвай без него. Същото направи и с плочките памет - сваляш последователно едната и после другата. Ако има допълнителна видеокарта, виж дали не можеш да я изключиш от биос. Възможно е и да е залят с кафе, вода...

• Автор

преди 56 минути, jhoro написа:

Това вече е доста сериозно, ама ... защо чак сега се появи?

Съвсем напосоки - можеш ли да пробваш с „жива дистрибуция“ на някакъв Линукс?

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Извади хард диска или SSD и пробвай без него. Същото направи и с плочките памет - сваляш последователно едната и после другата. Ако има допълнителна видеокарта, виж дали не можеш да я изключиш от биос. Възможно е и да е залят с кафе, вода...

Отворих го преди няколко часа, точно, за да проверя дали има някакви следи от заливане, някой оцветен лакмус, оксидация или друга следа - не, изглежда перфектно, вентилаторите са чисти, няма натрупана прах.

Общо има 1 SSD и 2 плочки RAM по 8GB всяка. Лошото е, че заради изключването, не мога да пусна и тест на SSD-то и RAM-та софутерно, затова явно ще трябва да е по хардуерния път - с откачване и закачване.

За Линукс не се бях сетил, но ще пробвам.

Перките завъртат на високи обороти защото температурата на процесора се е повишила.

Най добре си пусни aida64 и наблюдавай температурите също можеш да качиш снимки от програмата да видим какъв е процесора дъното и останалите компоненти. Можеш да пробваш да дадеш дефалт на биос и да тестваш и ако пак няма промяна да се насочиш към сервиз защото проблема е хардуерен не софтуерен.

преди 6 минути, nedqlkow написа:

Лошото е, че заради изключването, не мога да пусна и тест на SSD-то и RAM-та софутерно

Първо ги елиминираш физически и ако машината работи без диска, едната или другата памет, чак тогава се тестват софтуерно.

преди 4 минути, vlado1985 написа:

Перките завъртат на високи обороти защото температурата на процесора се е повишила.

Най добре си пусни aida64 и наблюдавай температурите също можеш да качиш снимки от програмата да видим какъв е процесора дъното и останалите компоненти. Можеш да пробваш да дадеш дефалт на биос и да тестваш и ако пак няма промяна да се насочиш към сервиз защото проблема е хардуерен не софтуерен.

Вентилаторите му са чисти. Заради изсъхнала паста би трябвало да работи доста по-дълго от 2-3 минути без натоварване. Вече е ясно, че проблема е хардуерен.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Вентилаторите му са чисти. Заради изсъхнала паста би трябвало да работи доста по-дълго от 2-3 минути. Вече е ясно, че проблема е хардуерен.

Не един път ми се е случвало да ми донесат лаптоп или настолен комп. На пръв поглед перките блестят от чистота но като махна охладителя и пастата се е втърдила случвало ми се е и като махам охладител пастата да е станала на сол и да се рони та изсъхнала паста едва ли би работил по малко от 5 минути.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.