Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

компютъра зарежда бавно

Featured Replies

За мен основното е неясното условие - „зарежда бавно“.

Звучи като КАТ-аджийското „несъобразена скорост“!

• Отговори 55
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 5 диска  . Турѝ още 5-6, и очаквай системата да ти зарежда бързо ... Пусната ли ти е услугата "Disk check on Windows start"? Статусите на дисковете ОК ли са, или има някой "болен"?

• Не е проблема в бутващия диск с ОС, а в механичните дискове, зареждащите се приложения или АВ. Вземи преди да купуваш, да изключиш всички дискове освен системния. Дай да видим какво се зарежда на стар

• Игрите инсталирай на друг SATA SSD диск. Например на SP. На системния, само само ОС и програмите.

Публикувани изображения

• Автор
преди 5 часа, Raze написа:

Покажи снимка от SMART статус-а на системния диск с crystaldiskinfo, за който са ти дали връзка по-горе. Защо не си вземеш един NVME диск и на него да инсталираш ОС?

добре Raze искам да го махна тоя диск дай предложи някой читав да е 500 гб

да е сата 3 или  Nvme  ако нямам свободен слот за Nvme поне да сложа друг и да махна този бавен диск с който се набутах

аз мисля да взема този но все пак да видим какво ще кажеш и ти

https://desktop.bg/ssd_drives-samsung-500gb_ssd_samsung_870_evo

Капацитета SSD на системния диск, трябва да не се пълни целият.
15 процента от него, трябва винаги да са свободни,
да не са пълни (за да не се скъсява живота му)
Щом, не ти ти стига 500GB (от снимката по горе), помисли за 1TB.

Nvme дискове

Samsung 970 evo plus
Kingston KC3000

Настоящия диск може да го оставиш за инсталиране на игри или сторидж.

• Автор
преди 4 минути, Corvax написа:

За NVMe - Kingston KC3000. За SATA 3 - Kingston KC600 или SAMSUNG 860 EVO.

а този става ли - https://desktop.bg/ssd_drives-samsung-500gb_ssd_samsung_870_evo

преди 3 минути, Mr. ?? написа:

Капацитета SSD на системния диск, трябва да не се пълни целият..15 процента от него трябва щ винаги да са свободни
да не са пълни.
Щом не ти ти стига 500GB, помисли за 1TB.

Nvme дискове

Samsung 970 evo plus
Kingston KC3000

Настоящия диск може да го оставиш за инсталиране на игри или сторидж.

реално там сложих 2 игри заради това е пълен диска там сложих wow но времено и лигата

като ги махна ми стигат

Става. Не забравяй да му заделиш 10% overprovisioning. Или си го направи още в началото, по време на инсталацията, или, след като вече си инсталирал Windows, изтегли и инсталирай SAMSUNG Magician. С него също можеш да отцепиш 10% от SSD-то. Това е необходимо за сервизни операции.

преди 6 минути, transcend92 написа:

а този става ли - https://desktop.bg/ssd_drives-samsung-500gb_ssd_samsung_870_evo

реално там сложих 2 игри заради това е пълен диска там сложих wow но времено и лигата

като ги махна ми стигат

Не. Вземи си M.2 - много по-високи скорости.

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 512GB SKC3000S/512G от Vario.bg

SSD Western Digital WD_BLACK SN770 NVMe SSD 500GB WDS500G3X0E от Vario.bg

или направо 1 TB за около 40 лева отгоре: Western Digital WD_BLACK SN7100 NVMe SSD 1TB WDS100T4X0E от Vario.bg

преди 4 минути, Corvax написа:

Става. Не забравяй да му заделиш 10% overprovisioning. Или си го направи още в началото, по време на инсталацията, или, след като вече си инсталирал Windows, изтегли и инсталирай SAMSUNG Magician. С него също можеш да отцепиш 10% от SSD-то. Това е необходимо за сервизни операции.

Това на повечето дискове е заделено автоматично или се управлява през софтуера на производителя.

преди 4 минути, Raze написа:

Това на повечето дискове е заделено автоматично или се управлява през софтуера на производителя.

Това къде може да се види?

преди 2 минути, Corvax написа:

Това къде може да се види?

преди 7 минути, Raze написа:

през софтуера на производителя

в сайта на производителя, различно. Примерно на samsung софтуера позволява да променяш размера/премахнеш OP. Сега гледам на kingston изобщо няма такова нещо никъде да пише. Ето какво пише примерно в сайта на kingston

SSD Over-provisioning (OP) - Kingston Technology

Тук го дават, че няма заделен: Kingston KC3000 1TB Review (Page 10 of 10) | APH Networks

така че реално най-добре диска да не се запълва докрай, ако няма изрично заделено такова място, няма нужда да се заделя отделен дял за това, просто да се следи от време на време свободното пространство.

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

Не. Вземи си M.2 - много по-високи скорости.

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD 512GB SKC3000S/512G от Vario.bg

или направо 1 TB за около 40 лева отгоре: Western Digital WD_BLACK SN7100 NVMe SSD 1TB WDS100T4X0E от Vario.bg

добре ще действам със този избор но няма да е сега след 8ми

и ще пратя снимки после предварително благодаря

преди 12 минути, Raze написа:

в сайта на производителя, различно. Примерно на samsung софтуера позволява да променяш размера/премахнеш OP. Сега гледам на kingston изобщо няма такова нещо никъде да пише. Ето какво пише примерно в сайта на kingston

SSD Over-provisioning (OP) - Kingston Technology

Тук го дават, че няма заделен: Kingston KC3000 1TB Review (Page 10 of 10) | APH Networks

така че реално най-добре диска да не се запълва докрай, ако няма изрично заделено такова място, няма нужда да се заделя отделен дял за това, просто да се следи от време на време свободното пространство.

Именно затова те попитах. Защото

преди 25 минути, Raze написа:

Това на повечето дискове е заделено автоматично

си е чиста проба спекулативна презумпция.

Другото грешно схващане е да форматираме блоковете докрай и просто да оставяме 15% незаето пространство. Ако го направиш, няма никаква гаранция, че операционната система няма да реши да го използва това пространство в даден момент. Добрата практика е да се оставят 10% неформатирано пространство (т.е., unallocated space, да не си играем с български преводи). По този начин си гарантираш, че OS няма да го пипне това пространство, просто защото не го "вижда" и няма достъп до него. Ако погледнеш какво прави SAMSUNG Magician, когато заделиш OP през него, то е точно това - кзчислява колко са 10% от общото потребителско пространство и ги "отчупва" оттам, като просто ги деформатира и ти свива дяла.

Дай да работим с факти, не с предположения, че стават големи гафове понякога. :)

преди 11 минути, transcend92 написа:

добре ще действам със този избор но няма да е сега след 8ми

и ще пратя снимки после предварително благодаря

SN770 няма DRAM кеш, ще сгрешиш. Аз бих взел KC3000. SN770 разчита на HMB, което е "условен договор" между SSD-то и шината за данни. Т.е., не ти гарантира висока производителност, а е по-скоро бюджетен компромис и в повечето случаи уж работи. С 2 думи, правиш същата грешка като с предното SSD.

Не е проблема в бутващия диск с ОС, а в механичните дискове, зареждащите се приложения или АВ. Вземи преди да купуваш, да изключиш всички дискове освен системния. Дай да видим какво се зарежда на старта в диспечера.

преди 1 час, Corvax написа:

Другото грешно схващане е да форматираме блоковете докрай и просто да оставяме 15% незаето пространство. Ако го направиш, няма никаква гаранция, че операционната система няма да реши да го използва това пространство в даден момент. Добрата практика е да се оставят 10% неформатирано пространство (т.е., unallocated space, да не си играем с български преводи). По този начин си гарантираш, че OS няма да го пипне това пространство, просто защото не го "вижда" и няма достъп до него. Ако погледнеш какво прави SAMSUNG Magician, когато заделиш OP през него, то е точно това - кзчислява колко са 10% от общото потребителско пространство и ги "отчупва" оттам, като просто ги деформатира и ти свива дяла.

Дай да работим с факти, не с предположения, че стават големи гафове понякога. :)

Празното място си е празно, дали от ОС или ще го заделиш предварително няма особена разлика. И досега от поне 10 години ползвам SSD, в предвид, че тези от първите не бяха уж особено издръжливи, нито едно не ми е умряло, все още си работят и дори най-старото е с над 70% оставащ живот, въпреки че не е при мен, но и почти не се ползва в последно време. OP общо-взето не съм гледал, но при сегашната издръжливост на дисковете, спокойно и най-бюджетния диск ще изкара минимум 5 години и няма да е паднал дори под 60% при нормална работа, дори да не се оставят 10% процента за OP. Много относително е и за какво се ползва диска и колко се пише по него. Може да се запълни на 99-100%, но ако само се ползва за четене, здравето му няма да се промени. Не ми се е случвало да запълвам диск докрай или ако съм запълвал е било за малко. Контролера е достатъчно 'умен', за да се справя с разпределянето на записите по клетките, колкото и малко място да има оставено.

преди 1 час, Raze написа:

Празното място си е празно, дали от ОС или ще го заделиш предварително няма особена разлика. И досега от поне 10 години ползвам SSD, в предвид, че тези от първите не бяха уж особено издръжливи, нито едно не ми е умряло, все още си работят и дори най-старото е с над 70% оставащ живот

Отново презумпция. :) Заделянето на OP не се отнася до живота на SSD-то. Има отношение към входно-изходните операции заради начина, по който записите са организирани в клетки, клетките са в блокове, а блоковете - в страници. И за да промениш съдържанието само на една клетка във флаша, трябва да изнесеш на копие цялата страница, вече с подменени съответните байтове, само в съответните клетки. След време, когато контролерът на SSD прецени, че моментът е подходящ, задейства T.R.I.M. рутината и физически нулира старите страници, които вече не са актуални. Това се налага, за да се запази бързодействието на SSD при запис, дори когато е доволно запълнено вече с данни. В Data.BG бях изписал лекция по темата, ама кой да чете ... :D

преди 1 час, Raze написа:

Контролера е достатъчно 'умен', за да се справя с разпределянето на записите по клетките, колкото и малко място да има оставено.

Отново презумпция, този спор сме го водили и преди. Още тогава ти казах, че нито ти, нито аз им пишем фърмуера на SSD-тата, нито имаме достъп до сорс-кода, за да знаем фактически това, което твърдиш. Ти просто предполагаш, че е така, не го знаеш като факт. Щом през 2025-та година производител като SAMSUNG все още предлага Magician и интегрална част от неговата функционалност е заделяне на място за OP, как мислиш? Дали са достатъчно умни контролерите? :) Аз не се величая и следвам покорно практиката на гигиганта. Дори повече, разрешавал съм вече назрели проблеми със запълнени почти докрай SSD-та, следвайки тази практика като решение. Повярвай ми, контролерите не са толкова умни.

Малко известен феномен - данните в SSD не стоят на място, а мигрират непрекъснато. Това е процес, който решава 2 проблема:

1. Данните в клетката представляват електрически заряд в кондензатор, на практика. Като във всеки нормален кондензатор, имаме някакъв процент саморазряд.

Spoiler

Т.е., с течение на времето, нивото на логическите единици започва да спада. За да не позволи на този заряд да падне до забранената зона (условната граница между логическа 0 и 1), контролерът хваща данните за ушите и ги прекопира наново в други клетки, като ефективно им опреснява електрическите потенциали. Изискването по JEDEC (ся ше излъжа дали JEDEC или IEEE го разписаха, със сигурност не са IDEMA) е SSD-тата да могат да задържат данните без подадено електрозахранване (т.е., да поддържат ясно разпознаваем потенциал на логическа 1) минимум 54 седмици. С други думи, ако извадиш SSD-то от машината и го хвърлиш в чекмеджето, догодина по това време може и да нямаш данни на него, може и да имаш някакви остатъци - не е гарантирано. Колеги са откривали изцяло ресетнати SSD-та след повече от 1 година офлайн.

2. Минимизира "натъртването" на клетки с прекалено много цикли на презапис. Този механизъм се нарича "wear leveling".

И не си прав, че "празното място си е празно". Това беше в ерата на DOS. Модерните операционни системи ползват swap файл, в който като потребител нямаш никаква видимост. Освен това, в Windows имаш и снапшот за хибернация, да не говорим за Volume Shadow копия и т.н. По дисковете ти се случват толкова много неща зад кулисите, бедна ти е фантазията. :) Пак казвам, не е ОК да форматираш SSD докрай и да си въобразяваш, че с едни 15-ина процента свободно място си решаваш проблема генерално.

Тези неща ти сам си ги измисляш. На page и swap файла можеш по всяко време да им видиш текущия размер, ако заемат място то се вижда колко е, вижда се и свободното. Колкото и неща да се случват

преди 19 минути, Corvax написа:

зад кулисите

свободното място или го имаш или не, няма къде да се 'скрие'. Дори и в даден момент да е много по-малко от 10% или дори 5%, диска ще го преживее без проблеми. В един момент като освободиш място, нещата ще се нормализират, най-много да спадне малко повече % оставащ живот. Аз предпочитам да си ползвам и виждам цялото налично пространство, отколкото да съм купил диск 500 GB примерно и да ми показва налични 400, като включим и преобразуването на KB->MB->GB. А това за съхраняване на SSD извън машината е съвсем отделна тема.

преди 36 минути, Raze написа:

Тези неща ти сам си ги измисляш. На page и swap файла можеш по всяко време да им видиш текущия размер, ако заемат място то се вижда колко е, вижда се и свободното. Колкото и неща да се случват

свободното място или го имаш или не, няма къде да се 'скрие'. Дори и в даден момент да е много по-малко от 10% или дори 5%, диска ще го преживее без проблеми. В един момент като освободиш място, нещата ще се нормализират, най-много да спадне малко повече % оставащ живот. Аз предпочитам да си ползвам и виждам цялото налично пространство, отколкото да съм купил диск 500 GB примерно и да ми показва налични 400, като включим и преобразуването на KB->MB->GB. А това за съхраняване на SSD извън машината е съвсем отделна тема.

Приятелю, работата ми е такава, че в 80% от времето чета вендорска документация и индустриални стандарти. Аз нищо не си измислям, хората са го измислили преди мен, аз съм го научил от тях и понякога го споделям тук безплатно, на добра воля. Кой каквото разбрал - разбрал. :)

преди 11 минути, Corvax написа:

Приятелю, работата ми е такава, че в 80% от времето чета вендорска документация и индустриални стандарти. Аз нищо не си измислям, хората са го измислили преди мен, аз съм го научил от тях и понякога го споделям тук безплатно, на добра воля. Кой каквото разбрал - разбрал. :)

Може и да си прав донякъде, аз не бих се вживявал толкова в един диск, който е консуматив и струва 100-200 лева. И 3-5 години да изкара, все ще е достатъчно, ако е повече, още по-добре.

току-що, Raze написа:

Може и да си прав донякъде, аз не бих се вживявал толкова в един диск, който е консуматив и струва 100-200 лева. И 3-5 години да изкара, все ще е достатъчно, ако е повече, още по-добре.

Тези гимнастики може да си ги правиш на твоя машина - на чужда (служебна) - не!

На този комп му приляга за системен диск 1TB Samsung 980PRO/990PRO . Всичко останало е компромис, който лично аз не бих допуснал!

• Автор
преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Не е проблема в бутващия диск с ОС, а в механичните дискове, зареждащите се приложения или АВ. Вземи преди да купуваш, да изключиш всички дискове освен системния. Дай да видим какво се зарежда на старта в диспечера.

благодаря за предложението но аз много отдавна се съмнявах в диска и сега и много хора го потвърдиха че не става ще взема друг и ще го махна този -

512GB Silicon Power A55 SATA-

и както обещах на Raze ще споделя снимки

ако се окаже диска с удоволствие ще се запознае с чука

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

На този комп му приляга за системен диск 1TB Samsung 980PRO/990PRO . Всичко останало е компромис, който лично аз не бух допуснал!

не е ли много 1 терабайт за система

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

На този комп му приляга за системен диск 1TB Samsung 980PRO/990PRO . Всичко останало е компромис, който лично аз не бух допуснал!

Надценени дискове, ето примерно ревю, има и много други такива: Kingston KC3000 2 TB Review - Faster Than Samsung 980 Pro | TechPowerUp

преди 1 минута, transcend92 написа:

.. не е ли много 1 терабайт за система

Специално в неговия случай, не е! Все пак по-голям обем - повече живот/TBW/.

Аз ползвам хипер евтин комп и системния ми е 256MB ... естествено 980Pro, ама пак беше цифра пара преди 3г. и сега ми малее, понеже сме 4ма юзъри на него, макар всичко като програми и игри да е на второто 1TB NVME :computer8:

Аз съм с SKC3000 за системен, записани 31 TB и е на 96% живот, ползвам го от година и половина. Така ще изкара поне 20+ години, ако е живо до тогава. TBW има предостатъчни. Самсунг не са това, което бяха преди, разчитат на стари лаври.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.