Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от мнения относно закупуване на автомобил

Featured Replies

Привет, 

Отлагам вече няколко години, уж да взема нещо по-хубаво, но пешеходния живот не се търпи вече. Бюджетът е 8/9000лв, плюс още 1/2000лв за регистрация и обслужаване. Започнах много оптмистично преди седмица - гледам обяви, чета и ходя на огледи. В този бюджет се ориентирах към няколко модела, всички между 2005-2010.

Mazda 3
Alfa Romeo Giulietta
Toyota Avensis / Rav 4
Lexus IS 220d
BMW 118i / 120d

Маздите от към интериор и оборудване са перфектни, но двигателите капризни и гълтат масло. Лексуса изглежда супер, но дизела капризен и по-добре бензин, само че IS250 в моя бюджет, няма. Немци не планирах да гледам, че уж искам по-евтина поддръжа ама като си въведа критериите, ~150кс + автоматик - малко други опции излизат. Намирам доста добри оферти, но пък за тях мненията са в двете крайности. Една от тези други опции е Авенсиса, много здрав, но отново бензиновия бил по-добър. Особено след като повечето в този бюджет са 2005 - 2007, и на немалко километри. Въпреки че повечето обяви сякаш са за дизели, мненията са предимно негативни (или крайно позитивни) - турбини, дюзи, DPF, маховик и т.н. Въпреки че планирам да карам немалко извънградско, май се ориентирам повече към бензинови мотори и ръчни скоростни кутии, и ще си понясам по-високият разход. В следващите дни ще погледна няколко Авенсиса, от там нататък не знам. Явно баланса между усещане и практичност е труден за този бюджет. 

Обективни / различни мнения са добре дошли, че станах разноглед и оптимизмът започна да замира. 😅

• Отговори 79
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това са разсъждения на човек, който може да си позволи нова кола /предимно бюджетни/ в кеш или на лизинг. Това сте не повече от 20% от българите живеещи и работещи в България! Всеки може да извад

• цър-вул
    цър-вул

И едната, и другата теза са верни. Въпрос на на доходи и финансова сигурност. 

• цър-вул
    цър-вул

И ко прайми, ако някой има вкус, но няма възможност? 

Публикувани изображения

За този бюджет, години и мощност аз бих гледал Хонда Акорд 7-ма генерация. Имат два бензинови мотора, единия е 2.0, а другия 2.4 (К20 и К24), съответно 150 и 190к.с. Много здрави автомобили, стига да са карани с правилното масло за тях. Имат и дизелов двигател, който също е добър (реално Хонда нямат слаб двигател :) ) Всъщност какво търсиш, че по автомобилите, които си дал не се разбира, хечбек, SUV, седан, комби..?

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

От изброените съм за Lexus IS 220d и Toyota Avensis /необективно мнение/. Хонда също е добър избор. Японците са корави, но търси ръжди...

Какво може да очаква човек от 20 годишна кола? Абсолютно нищо и абсолютно всичко. Нищо, защото е на 20 години и кой какво и да ви говори, колкото и както да е пазена, дори да изглежда много добре, ако ще в гараж да е стояла (което е пагубно), си остава 20 годишна кола, която е в края на живота си и ще трябва постоянна поддръжка и наливане на пари, нерви, висене по сервизи, гаражни майстори, несигурност и почти никаква надеждност. А като казвам, че можеш да очакваш всичко, имам предвид именно това, с което завърших. Можеш да очакваш всякакви неприятни изненади по всяко време. Всички гумени съединения, маркучи, гарнитури, уплътнения, ремъци и т.н. са изгоряли, остарели и ще са за смяна. Всичко движещо се и смазващо се като лагери, вериги, накладки, дискове, гуми... също ще са на финала. Както вече споменаха и другите, огромна е вероятността, каквато и да е колата на 20 години да има много ръжда, дори да не е видима, по купето отдолу, носачи и всички метални детайли, които са били изложени на всякакви влияния. Студ, вода, сол, химия... всичко. А и кой би се наел да даде обективно мнение. Дори да си на място пред колата, да я запалиш и да работи. Един ще каже, че даден модел е кочина, друг ще го хвали.

С други думи, ако ще давате пари, просто за да вземете нещо с неясен произход, състояние и километри, което да ви къса нервите в последствие и то не само нервите, а и джоба... замислете се сериозно. 

Аз едно не разбирам при такива покупки. Наистина ли нямате никакво самоуважение, наистина ли не си цените по никакъв начин времето, парите и нервите?!

преди 9 часа, ToDiR0S написа:

Явно баланса между усещане и практичност е труден за този бюджет. 

Обективни / различни мнения са добре дошли, че станах разноглед и оптимизмът започна да замира.

Баланса за парите и годините е невъзможен според мен. А и тук има изброени коренно ралични автомобили. Не трябва ли първо вие да решите какво точно искате? Поне да знаете дали искате бензин/дизел, седан/хечбек или не знам и аз какво. Марките са ви италианско, немско, японско... 😎 

Аз смених колата преди 2 седмици. Бях с абсолютно ясното съзнание точно какво търся и търсех само това. Бях свел избора си до две марки и знаех, че искам само чист бензин. Не хибрид, не плъг-ин, не дизел, не газ и т.н. Само бензин. За седмица намерих това, което търся, след това за 3 дни продадох моята кола и всичко приключи. Но поне знаех какво търся. Бензин, комби, две марки.

Без да претендирам, че разбирам от изброените коли, бих гледал и търсил Тойота. 

При положение, че разполагате с 10-12 хил.лева - бих препоръчал да разгледате и нови автомобили.

При първоначална вноска 10-15% - лизинга ще е доста приличен, поносим. И ще сте спокоен - минимум, докато мине гаранцията.

преди 3 минути, jhoro написа:

При положение, че разполагате с 10-12 хил.лева - бих препоръчал да разгледате и нови автомобили.

При първоначална вноска 10-15% - лизинга ще е доста приличен, поносим. И ще сте спокоен - минимум, докато мине гаранцията.

Не исках да го казвам аз, защото колкото и пъти да съм го правил, винаги съм бил обвиняван, че "не можело да е нова". 

Сиромашкото мислене трудно ще бъде изкоренено у българина. Той винаги е бил мачкан и подлаган на всякакви лишения. Техника, храна, дрехи, услуги... всичко. За това и се превърнахме в гробницата на ЕС, а от скоро и на САЩ. Караме най-старите коли, носим дрехи втора употреба, ядем некачествена храна... да да, знам, че преди 89 г. всичко беше перфектно, всички бяха богати и т.н. Пълни глупости. Адската мизерия. Но, това е друга тема. Да не се отклоняваме, че ще скочат разни индивиди, да ми казват как Москвича и Ладата продължават да си бъдат - истински коли. Сегашните са боклуци и за нищо не става, а и няма да изкарат 30+ години. 😁

Онзи ден гледах реклама на Хюндай i20 мисля. Да, сега проверих: https://hyundai.bg/hyundai-i20-promo-mar-25 

Даваш 6000 хил. лв., което е половината от отделения бюджет и караш нова кола, гаранция и т.н. Да, ще я обслужваш веднъж в година не в гаража пред блока, но ще имаш сигурност и спокойствие за 10 лв. на ден, както са написали хората. Единствено каското ще малко по-скъпо, но... няма пълно щастие. 

Нека автора се замисли. 

Само три подробности

преди 4 минути, ostavime написа:

носим дрехи втора употреба

Да се прави разлика, между „дрехи втора употреба“ - носени и дрехи от „Магазин за втора употреба“!
Понякога в тези обекти се продават и чисто нови, непродавани дрехи - етикетите им стоят. Но просто са стара колекция / от предишен сезон и затова са „изхвърлени“ от нормалния магазин.

Да, ще я обслужваш веднъж в година не в гаража пред блока, но ще имаш сигурност и спокойствие за 10 лв. на ден, както са написали хората.

Колата пред блока или в гаража ... само стои. Винаги съм ходил в сервиз - даже и за смяната на гумите.

Единствено каското ще малко по-скъпо, но... няма пълно щастие. 

За Каското реват само хора, които нямат застрахователна култура! А после се чудят, защо не им възстановяват щетите!

Последния пример - познат си счупи сам стопа (колата поднесла и се ударила) и му го смениха с чисто нов. Само изчака доставката.

преди 44 минути, ostavime написа:

Не исках да го казвам аз, защото колкото и пъти да съм го правил, винаги съм бил обвиняван, че "не можело да е нова". 

Сиромашкото мислене трудно ще бъде изкоренено у българина. Той винаги е бил мачкан и подлаган на всякакви лишения. Техника, храна, дрехи, услуги... всичко. За това и се превърнахме в гробницата на ЕС, а от скоро и на САЩ. Караме най-старите коли, носим дрехи втора употреба, ядем некачествена храна... да да, знам, че преди 89 г. всичко беше перфектно, всички бяха богати и т.н. Пълни глупости. Адската мизерия. Но, това е друга тема. Да не се отклоняваме, че ще скочат разни индивиди, да ми казват как Москвича и Ладата продължават да си бъдат - истински коли. Сегашните са боклуци и за нищо не става, а и няма да изкарат 30+ години. 😁

Онзи ден гледах реклама на Хюндай i20 мисля. Да, сега проверих: https://hyundai.bg/hyundai-i20-promo-mar-25 

Даваш 6000 хил. лв., което е половината от отделения бюджет и караш нова кола, гаранция и т.н. Да, ще я обслужваш веднъж в година не в гаража пред блока, но ще имаш сигурност и спокойствие за 10 лв. на ден, както са написали хората. Единствено каското ще малко по-скъпо, но... няма пълно щастие. 

Нека автора се замисли. 

5 900 лв. първоначална вноска и 51% остатъчна стойност за период от 60 месеца - малко не е на оферта да робуваш на Хюндай 5 години за сервизно обслужване и след това да се изръсиш почти 20к лв. ако решиш да си я вземеш.

Огледай Рав 4-ките бензин, че стар дизел е котка в чувал.

Стига с тия ,,стари дизели чувал в котка,, за последните две години съм навъртял 90 000км. Разходи за ремонти и подръжка около 4000лв. При разход на гориво максимум 6,5 градско си е чиста далавера сравнение с Хюндая който е постнал @ostavime , което забележете какви да му екстрите за последния модел:

• Климатик;
  • Кожен волан;
  • 10.25" навигация;
  • Просторен интериор за своя клас;

Да не говорим, че 5 години ще си роб на банката съответно и роб на работодателя си. За мен не си заслужава. Ако ще си роб на банката за някоя тенекия поне тя да е среден или висок клас. 

Към автора: Бих дал палец на горе само за алфата. Но, ако ще е бензинова търси да е под 200 000 реални километра, че тия 1.4 двигатели ресурса им до 350 000 макс. Мога да се съглася с теб, че бензин ръчка е добро решения, но си направи сметка на година колко км ще караш. До 10 000км е добре. Над това бие по джоба.

преди 10 минути, Коркодила написа:

Стига с тия ,,стари дизели чувал в котка,, за последните две години съм навъртял 90 000км. Разходи за ремонти и подръжка около 4000лв. При разход на гориво максимум 6,5 градско си е чиста далавера сравнение с Хюндая който е постнал @ostavime

Аз не съм посочил конкретен модел - говоря за нов автомобил!

преди 12 минути, Коркодила написа:

Бих дал палец на горе само за алфата.

Alfa Romeo не искам и да чувам! Колкото Алфи съм карал - все си удрям главата при качване и слизане.

преди 14 минути, Коркодила написа:

но си направи сметка на година колко км ще караш. До 10 000км е добре. Над това бие по джоба.

Такъв пробег - 10К на година - изобщо не е ползване. Бих предпочел „Рент-а-кар“ и градско пешеходстване - вместо собствен автомобил.

преди 5 часа, ostavime написа:

си остава 20 годишна кола, която е в края на живота си и ще трябва постоянна поддръжка и наливане на пари, нерви, висене по сервизи, гаражни майстори, несигурност и почти никаква надеждност.

Това са разсъждения на човек, който може да си позволи нова кола /предимно бюджетни/ в кеш или на лизинг. Това сте не повече от 20% от българите живеещи и работещи в България!

Всеки може да извади пари за нов телевизор от 400 до 4000 според възможностите си, но не така стои въпроса с автомобилите. 

Не си прав и за висенето по сервизи и несигурността. Имам 33 годишен автомобил в доста прилично визуално и техническо състояние, който е погребал за тези години стотици милиони по-нови от него автомобила и ще погребе /живот и здраве/ още толкова от новите ви бюджетки. Кара се всеки божи ден. Жалкото е, че все по-трудно започват да се намират нови части за такива автомобили и в един момент това ще ме принуди да купувам по-нова, но със сигурност и не по-здрава и надеждна от тази.

Точно заради не преценени рискове и мераци, хиляди млади и не толкова млади се набутват със заеми и ипотеки, които им тровят целия живот, че и този на наследниците им с последвали невъзможности за плащания. 

Няма да споря повече в темата на човека, защото от опит съм стигнал до тези изводи и няма доводи, които да ме опровергаят.

преди 18 минути, Joss Bomon написа:

това ще ме принуди да купувам по-нова, но със сигурност и не по-здрава и надеждна от тази.

Ако ще купуваш по надеждна гледай да е до 3000 кубика , че да не харчи много в градско да си я караш с кеф не само извън градско ;)

преди 15 часа, ToDiR0S написа:

Toyota Avensis

От всичките тази. И то не защото много я харесвам, а защото много я хвалят.

преди 26 минути, adersa написа:

Ако ще купуваш по надеждна гледай да е до 3000 кубика , че да не харчи много в градско да си я караш с кеф не само извън градско ;)

По-надеждна от настоящата няма как да е, а и разхода на гориво за мен не е определящ за избора. Между другото, двигателите с голям ресурс са точно разтоварените атмосферни/нетурбинирани мотори с голяма кубатура /над 2500/.

преди 15 минути, Joss Bomon написа:

По-надеждна от настоящата няма как да е, а и разхода на гориво за мен не е определящ за избора. Между другото, двигателите с голям ресурс са точно разтоварените атмосферни/нетурбинирани мотори с голяма кубатура /над 2500/.

Ресурса на един двигател е такъв, че при правилна поддръжка ще надживее автомобила обикновено, естествено има и недоразумения. И не е задължително да е с голяма кубатура, за да му е голям ресурса. Аз съм си хондаджия по принцип и знам, че имат уникални малолитражки на стотици хиляди километри в отлично състояние. Една трийсет годишна B16-ка или B18 ти е съответно 1.6 и 1.8 кубика със 160 и 180 к.с., тези двигатели са вечни, само да се карат с правилното масло. Същото важи и за по-новите и съвременните им двигатели. Друг е въпроса, че ние тука, включително и Бултрако бухаме гъсти масла.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Ресурса на един двигател е такъв, че ...

Напоследък (да не казвам конкретна година) всички производители залагат „калкулиран ресурс“!

Веча няма „балами“ - да произвеждат „вечни“ агрегати и цели автомобили!

преди 25 минути, jhoro написа:

Напоследък (да не казвам конкретна година) всички производители залагат „калкулиран ресурс“!

Веча няма „балами“ - да произвеждат „вечни“ агрегати и цели автомобили!

Не е баш така, малко влизаме в теории на конспирациите. Това се говори вече повече от 20 години, в началото беше за коли след 2000-та, като остаряха и хората си ги накупуваха видяха, че не е толкова черен дяволо, после същото за тези след 2010-та и продължава до ден днесшен. Никой не ти конструира двигател за да се развали след 5г. Вече, еконормите и даунсайзинга с повишена мощност са факт, няма как 1.0 с 3 цилиндъра и 120 коня да ти изкара 1 милион километри, ама то и не е нужно де

Едно по-различно мнение. Ако купиш Мерцедес или БМВ /втора ръка/ и ги караш примерно 4-5 години, след това можеш да ги продадеш на доста по-висока цена от Алфа Ромео, Мазда и други. Взимай по-масов модел, а не екзотики за нашата страна, като Лексус. За масовите модели морги и части втора ръка /калници, брони/ бол. За екзотиките няма морги и купуваш нови. Мерцедес търси W204 с двигател 2.2 170 коня дизел, БМВ 120d, 320d но 163 коня /от 177 бягай далече/. Успех с покупката.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Един бърз преглед и това веднага ми хвана окото -> CARS.BG - Honda FR-V 1.8-FACE-6-мест, 8499 лв., Бензин С 1г. гаранция!

Това ако е реално,в "чуждестранско" е по две цената...

преди 8 часа, chasovnik написа:

5 900 лв. първоначална вноска и 51% остатъчна стойност за период от 60 месеца - малко не е на оферта да робуваш на Хюндай 5 години за сервизно обслужване и след това да се изръсиш почти 20к лв. ако решиш да си я вземеш.

Огледай Рав 4-ките бензин, че стар дизел е котка в чувал.

Да, иначе робуваш на Горубляне и на гаражните майстори. Най ме кефи, когато видя: 2009 г. - като нова! 😁Но всичко е въпрос на личен избор, на мислене. 

Много са ми интересни разсъждения на хора, които никога не са кара нова кола на лизинг. 😎 И не знам къде живеят, ако не в апртамент с ипотека. Може би все още при родителите си... а те са на 40 г., родителите на 70+ Прекрасно съжителство. 

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Това са разсъждения на човек, който може да си позволи нова кола /предимно бюджетни/ в кеш или на лизинг. Това сте не повече от 20% от българите живеещи и работещи в България!

Всеки може да извади пари за нов телевизор от 400 до 4000 според възможностите си, но не така стои въпроса с автомобилите. 

Не си прав и за висенето по сервизи и несигурността. Имам 33 годишен автомобил в доста прилично визуално и техническо състояние, който е погребал за тези години стотици милиони по-нови от него автомобила и ще погребе /живот и здраве/ още толкова от новите ви бюджетки. Кара се всеки божи ден. Жалкото е, че все по-трудно започват да се намират нови части за такива автомобили и в един момент това ще ме принуди да купувам по-нова, но със сигурност и не по-здрава и надеждна от тази.

Точно заради не преценени рискове и мераци, хиляди млади и не толкова млади се набутват със заеми и ипотеки, които им тровят целия живот, че и този на наследниците им с последвали невъзможности за плащания. 

Няма да споря повече в темата на човека, защото от опит съм стигнал до тези изводи и няма доводи, които да ме опровергаят.

Естествено, че е на лизинг. Кой нормален човек събира пари 5 години, за да си купи нещо вече морално и технически остаряло. Само неграмотните финансово хора изсипват по една торба пари 60-70К лева, за да са горди, че на талона им пише името, а на моя пише КВС лизинг. Ще се радвам твоята кола да изкара още поне 33 години, но ще съм още по-щастлив да се качиш поне веднъж на нова, но твоя кола. Да сигурен съм, че си се возил на много такива, но не и на твоя. Разликата е огромна. За здравина и надеждност... няма смисъл да спорим, щом ми казваш, че колата ти е на 33 години. 😊

Пак казвам, живеете в миналото и не знам кой нрмален човек в днешно време ще има тази възможност да си купи кола или апртамент, ако не е с лизинг или ипотека. 

Всеки сам прави избора си. 

преди 13 минути, ostavime написа:

За здравина и надеждност... няма смисъл да спорим, щом ми казваш, че колата ти е на 33 години. 😊

Когато /ако изобщо/ новата ти кола успее да доживее до годините на моята, ела да направим калкулацията, кой колко е платил за това време и какви километри е изминал с тези разходи.

Ако пък имаш съмнения за здравина, може да ги засилим една срещу друга и да гледаме сеир... 

Няма нужда да ме убеждаваш в нещо, в което нямаш достатъчно обосновка, важаща за 80% от българите. Говори си на вашите 20%, не на мен!

преди 6 минути, Dimitar1818 написа:

Ако искаш истинска кола си търси фейсово W203.

... с добре закърпени врати и багажник и с прилично количество кит и боя...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.