Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от мнения относно закупуване на автомобил

Featured Replies

преди 49 минути, Gaming_Solutions написа:

Това, което е правилното за теб, не го прави правилно и за другите. 

И ти си "скъсаняк" и нямаш "финансова култура" да караш нова кола... Не си цениш времето и нервите и бачкаш твърде малко за да те причислят към "елита финансово грамотни умници"...

• Отговори 79
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това са разсъждения на човек, който може да си позволи нова кола /предимно бюджетни/ в кеш или на лизинг. Това сте не повече от 20% от българите живеещи и работещи в България! Всеки може да извад

• цър-вул
    цър-вул

И едната, и другата теза са верни. Въпрос на на доходи и финансова сигурност. 

• цър-вул
    цър-вул

И ко прайми, ако някой има вкус, но няма възможност? 

Публикувани изображения

преди 11 часа, Gaming_Solutions написа:

По принцип си прав, но разсъжденията ти не са много точни в случая, що се отнася до автомобили. Просто за мен не може просто да ги разделяш на стари и нови и да слагаш клеймо на старите като кошници и не знам си какво още. Мога да те контрирам с доста класически автомобили, пред чиито собственици, всеки с нова сапунерка ще изглежда скъсаняк :)

От автомобил до автомобил има огромна разлика. Аз имам удоволствието да имам стар и по-нов такъв. Парадокса е, че някои части на стария са по-нови от на новия, като съединител, окачване, акумулатор и тн. А, миналата година смених и всички маркучи, бяха някаква символична сума. Та не знам защо си решил, че ако колата ти е на 30 години, на толкова са и частите в нея, това е абсурдно. Просто толкова е субективно, че не знам какво изобщо го коментираме. Аз получавам различно усещане и от двата автомобила. В стария се усеща доста по-спартанско, ама на мен понякога ми се кара точно това. С новия обикновено си возя детето, нормално, по-сигурно е и пътуваме извънградско. Та остави всеки да си намери неговата кола според нуждите, възможностите и предпочитанията. Това, което е правилното за теб, не го прави правилно и за другите. 

Мисля, че си съвсем наясно, че тук не говорим за класики, а за пропаднали, стари и ненадеждни автомобили. Говорим за автомобили на 30+ години, а това не е никава класика, а просто стар, ръждясал автомобил, който не ти дава нито сигурност, нито удоволствие от шофирането, нито пък надеждност в ежедневието. Това е кола, която по-скоро те оставя на пътя, отколкото да те закара навреме, и изисква постоянни ремонти, време и пари, които не си струват. Изморява, губи време и още 100 причини мога да ти изброя, поради които не съм ОК да се карат такива коли. Да не говорим за това колко сажди бълва. 

Абсолютно съм съгласен с теб, че има автомобили и автомобили. Хората като теб, които подържат стария си автомобил в отлична форма са единици. Вижда се всеки ден по пътищата. Всички виждаме какви безумия се движат по улиците. Минават преглед с рушвет. Буквално е трагедия. Фарове, мигачи, ламарини... под капака не знам какво е. Абсурдно според мен е, че изобщо е разрешено да се продават такива автомобили, ако питаш мен и то по ред причини: 

Липса на безопасност - Автомобилите над 30 години просто не отговарят на съвременните стандарти за безопасност. Нямат системи като ESP, ABS, въздушни възглавници или съвременни колани. При катастрофа шансът за оцеляване е в пъти по-нисък. 

Скрити технически проблеми - Повечето такива коли са „закърпени“ колкото да минават преглед или да бъдат продадени, често с фалшиви документи или подкупи. Това е огромен риск както за водача, така и за останалите участници в движението.

Замърсяване - Да, знам, че повечето се смеят на този фактор. Но парите за лекарства ги даваме ние, защото дишаме сажди. Старите коли замърсяват десетки пъти повече от новите. Те нямат катализатори, нямат филтри за твърди частици и реално тровят въздуха, който всички дишаме. Да не говорим за тези, които си махат филтрите! 

Несигурност и непредстакуземост - Техническата изправност на тези коли е съмнителна, а това често води до аварии на пътя – блокирали спирачки, отказ на кормилна уредба, загаснал двигател в най-неподходящия момент и т.н.

Фалшива икономия - Купуваш евтино, но после наливаш безкрайно в ремонти. Части, които вече не се произвеждат, импровизации, побългаряване, майстори, които отказват да работят с тях. Това е капан за хора, които мислят, че спестяват пари. Времето, което губим!!!

Остарели технически - Стари спирачни системи, слаби фарове, бавна реакция на системите. Всичко това прави тези коли неподходящи за интензивното и агресивно движение в днешно време.

Обществен фект и фактор - Когато по пътищата има масово ръждясали трошки, това влияе върху цялата култура на движение – толерират се компромиси, занижени изисквания и небрежност. 

Това са само част от моите виждания по темата. Мога да продължа. 

Има и нещо друго, което съм споменавал и преди. Автомобила не трябва да бъде даденост. У нас всеки за 2-3 хил. лв. си купува една барака и тръгва да кара. 

Ама това за 30 годишните автомобили ти си го измисли, автора има бюджет за доста по-нов автомобил. Колкото до безопасност, по назад в темата някой беше споделил нова сапунерка, Ами аз не бих си качил семейството в това нещо

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама това за 30 годишните автомобили ти си го измисли, автора има бюджет за доста по-нов автомобил. Колкото до безопасност, по назад в темата някой беше споделил нова сапунерка, Ами аз не бих си качил семейството в това нещо

Това за 30 годишния, даже за 33 годишния, ако трябва да сме честни е от пост на @Joss Bomon в темата. От там тръгна разговора. Ето от този пост. 

Иначе, ОК, автора търси 20 годишна, не 30. 😐 

За сапунерките съм съгласен, но до някъде. Аз за града карам Корса, защото комбито ми е много голямо, трудно за паркиране и т.н. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 8 минути, ostavime написа:

У нас всеки за 2-3 хил. лв. си купува една барака и тръгва да кара. 

А, да си дойдем на думата!

Това, което ти наричаш "барака", е автомобила който могат да си позволят 80% от българите. Ако ти си работодател, даваш ли заплати с които служителите ти могат да си купят нов автомобил и това да не ги зароби със заеми, кредити и ипотеки?! Или само гледаш от високо и се изживяваш месия?!

Никъде по света не се карат масово само нови или до 5г. коли. Не ми се занимава повече с идеалистичните ти теории. Слез на земята и виж реалността.

преди 1 минута, ostavime написа:

Аз за града карам Корса

:getout:С тая Корса изби рибата и желанието ми да говоря за автомобили... Пилей си парите за нови боклуци и сапунерки и не заблуждавай хората, че караш здрави и надеждни автомобили.

преди 5 минути, ostavime написа:

Това за 30 годишния, даже за 33 годишния, ако трябва да сме честни е от пост на @Joss Bomon в темата. От там тръгна разговора. Ето от този пост. 

Иначе, ОК, автора търси 20 годишна, не 30. 😐 

За сапунерките съм съгласен, но до някъде. Аз за града карам Корса, защото комбито ми е много голямо, трудно за паркиране и т.н. 

Има едни мемета из социалните мрежи. Как аз си представям 20 годишен автомобил и какво всъщност е 20 годишен автомобил. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

А, да си дойдем на думата!

Това, което ти наричаш "барака", е автомобила който могат да си позволят 80% от българите. Ако ти си работодател, даваш ли заплати с които служителите ти могат да си купят нов автомобил и това да не ги зароби със заеми, кредити и ипотеки?! Или само гледаш от високо и се изживяваш месия?!

Никъде по света не се карат масово само нови или до 5г. коли. Не ми се занимава повече с идеалистичните ти теории. Слез на земята и виж реалността.

:getout:С тая Корса изби рибата и желанието ми да говоря за автомобили... Пилей си парите за нови боклуци и сапунерки и не заблуждавай хората, че караш здрави и надеждни автомобили.

Хахаха, винаги, когато човек остане без доводи, махва с ръка и се скрива. 😁

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Има едни мемета из социалните мрежи. Как аз си представям 20 годишен автомобил и какво всъщност е 20 годишен автомобил. 

Да, дано повече хора да ги гледат. 

преди 2 минути, ostavime написа:

Хахаха, винаги, когато човек остане без доводи, махва с ръка и се скрива. 😁

Твоите доводи са идеалистични и пожелателни, нямащи общо с реалността на 80% от хората. Какъв е смисъла всеки от двамата да повтаря едно и също?! Позициите са ясни, а цапането в темата оставям на тебе. Не се крия. Всичко е ясно.

преди 53 минути, Joss Bomon написа:

Твоите доводи са идеалистични и пожелателни, нямащи общо с реалността на 80% от хората. Какъв е смисъла всеки от двамата да повтаря едно и също?! Позициите са ясни, а цапането в темата оставям на тебе. Не се крия. Всичко е ясно.

Просто се опитвам да накарам хората да мислят, това е всичко. Хора като теб ги карат да правят обратното. Да си останат вечно в мизерията. 

С прочитането на тези твои думи

Цитат

това да не ги зароби със заеми, кредити и ипотеки

ми става ясно що за човек си. 

Но да, прав си. Спираме по темата. Всеки си има гледна точка и глава на раменете. 

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

За „втората употреба“ не е определяща възрастта, а начина на използване и поддръжка. Ако автомобила е бил служебен и „орташки“ - още на петата година може да са му взели душата!

Колкото до тази сапунерка - image.jpeg.953efad96298977a48739e262ee2d636.jpeg - тя поначало не е предвидена, за семейства. Двуместна е!

Същото важи и за Смарт Смарт/Smart - AУТОМЕДИЯ

преди 2 часа, ostavime написа:

Въпросният Ситроен Ами е дълъг 2,41 м. Може да се паркира и перпендикулярно там, където другите паркират успоредно.

преди 38 минути, цър-вул написа:

И едната, и другата теза са верни. Въпрос на на доходи и финансова сигурност. 

Въпрос на вкус!!! Казало кучето и си облизало ...

Прекратяване на дискусията преди да стане ясно кой е прав не е интересно за читателите.  

Съществува поколение което е израснало в малко по-различна среда от тази която познаваме днес. Тези хора са научени сами да поправят автомобилите си, това е основната причина за да предпочитат автомобил в който няма сложни системи. Всичко трябва да е възможно най -просто направено за да е лесно за ремонт. Системите за безопасност са излишни и нежелани, наличието на всякакви екстри е лиготия, замърсяването на околната среда са пълни западняшки глупости. Автомобила трябва да е здрав с дебели ламарини които да не гният в продължение на около стотина години.

Това поколение хора днес живеят в 1960-70 година. Тях всеки се опитва да ги ограби, прекара, излъже. Те винаги са прави дори когато знаят, че грешат. Обожават да спорят с всеки който прояви желание. Когато видят, че започват да губят в спор прибягват до обиди.

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

Според мен има и друг проблем - поне за повечето българи! Те говорят за КОЛАТА, имайки предвид - един автомобил „всичко в едно“!

За градско шофиране всеки ден, за семейно пътуване на почивка, до вилатаселото - да докара буркани или дърва ...

Макар, че вече познавам доста хора - с по 2-3 автомобила. 1-2 малки градски и голям семеен.

на 12.04.2025 г. в 19:38, ostavime написа:

Само неграмотните финансово хора изсипват по една торба пари 60-70К лева, за да са горди, че на талона им пише името, а на моя пише КВС лизинг

НЕ НЕ НЕ НЕ! ГОЛЯМО не. Не можеш така да кажеш . Ей сега ще дойде оня с кифтетата и легендарния (негов купен в брой) ГоуФ и ще ти каже, да не се хвалиш , че отиваш с твоята кола на магазина. Трябва да кажеш , че отиваш с колата на КВС лизинг до магазина. И да внимаваш, че когато КВС лизинг дойде да ти вземе колата няма да имаш нищо а ще си дал 50-60к !

Хора много свят широк :) Избора да караш кола си е до човека. Винаги може и с колело или кракомобила! 🤣

Кифтеджията затова няма да кара нова кола никога!!!

😢 😭 :slap1::crying10:

;););)

на 12.04.2025 г. в 20:30, Staff. написа:

a close up of a car 's tail light and exhaust pipe

Това прилича на ЛЕГЕНДАРЕН гоуф....

преди 1 час, "Саша" написа:

Тези хора са научени сами да поправят автомобилите си

Ти да не мислиш, че всички сервизни работници от фирмените сервизи са минали обучения за всички модели които ремонтират?! Голямо текучество е при тях и си прави изводи за качеството...

И от кога да си научен на нещо е отрицателно качество?! Просто завиждате, че повечето от нашето поколение са НАУЧЕНИ и способни да вършат много и различни дейности. 

Колкото и съвършени да се мъчат да правят новите автомобили, към момента не могат да заместят уменията на един шофьор с опит и знания. Всичките ви "системи" се правят за да ЗАМЕСТЯТ НЕУМЕНИЕТО и НЕЗНАНИЕТО на некадърните шофьори и инструктори. Заради елементарни глупави повреди оставате по пътищата и чакате репатраци с "компютъризираните" си еднодневки. Кефите се на фарове, струващи повече от бюджета на автора за цял автомобил -> LED матрични предни фарове LED DRL и динамичен оборотен сигнал за Audi A6 4G - Das Auto Service

замърсяването на околната среда са пълни западняшки глупости

Глупости са, защото когато един от действащите десетки вулкани се разбута, изхвърля толкова вредни газове и частици, колкото автомобилите с вътрешно горене не са избълвали за цялата си история.

Когато видят, че започват да губят в спор прибягват до обиди

Тебе Дзвер, Саша, Staff и цялата ти шизофренична разклоненост от профили, все някой те обижда, без да споменаваш, че вървиш и дразниш повечето от потребителите във форума. Ако имаш съмнения в това, пусни една анкета, да се видиш що за птица си!

"Ангела" Жорко няма да го коментирам - един от празнодумците спамещи във всяка тема...

преди 55 минути, цър-вул написа:

И ко прайми, ако някой има вкус, но няма възможност? 

Не се занимава с теми „мнения относно закупуване на автомобил“!

Има стар грузински тост:
Имам желание да си купя къща, но нямам възможност.
Имам възможност да си купя коза, но нямам желание.
Нека нашите желания винаги да съвпадат с нашите възможност!

Пп. Ако някой все още не е разбрал - нямам НИКАКВА кола. Нито нова, нито стара.

преди 2 часа, jhoro написа:

Според мен има и друг проблем - поне за повечето българи! Те говорят за КОЛАТА, имайки предвид - един автомобил „всичко в едно“!

За градско шофиране всеки ден, за семейно пътуване на почивка, до вилатаселото - да докара буркани или дърва ...

Макар, че вече познавам доста хора - с по 2-3 автомобила. 1-2 малки градски и голям семеен.

Именно това казах и аз. Че имам малка кола за градско и комби за семейно извънградско пътуване. Хубаво е, че жена ми също шофира и когато се налага, единият взима едната кола, другият взима другата. А и голямата събира повече буркани. 😊 

преди 58 минути, Joss Bomon написа:

Глупости са, защото когато един от действащите десетки вулкани се разбута, изхвърля толкова вредни газове и частици, колкото автомобилите с вътрешно горене не са избълвали за цялата си история.

Тоя довод ми е любим. Само дето има "малка" разлика. Едното е природа и с нея не можеш да се бориш и не можеш да я контролираш, а другото, очевдно можеш. Бориш се с изгорелите газове, като не караш таралясници, които тровят всички ни. От там идва "малката" ралика. Правиш избор, ти го правиш, осъзнат при това. Купуваш кола, която вреди по-малко. (и само недей да влизаш в темата с дизелгейт и манипулираните данни примерно, защото говорим принципно) Виж, с вулкана нещата са малко по-различни. Освен, ако не си измислил начин да бъдат контролирани изригванията. 😉

преди 2 часа, Belefor написа:

НЕ НЕ НЕ НЕ! ГОЛЯМО не. Не можеш така да кажеш . Ей сега ще дойде оня с кифтетата и легендарния (негов купен в брой) ГоуФ и ще ти каже, да не се хвалиш , че отиваш с твоята кола на магазина. Трябва да кажеш , че отиваш с колата на КВС лизинг до магазина. И да внимаваш, че когато КВС лизинг дойде да ти вземе колата няма да имаш нищо а ще си дал 50-60к !

Хора много свят широк :) Избора да караш кола си е до човека. Винаги може и с колело или кракомобила! 🤣

Кифтеджията затова няма да кара нова кола никога!!!

😢 😭 :slap1::crying10:

;););)

Това прилича на ЛЕГЕНДАРЕН гоуф....

Ааа, онзи ентусиаст изобщо не го отразявам вече. Няма смисъл. 

преди 4 минути, ostavime написа:

Тоя довод ми е любим. Само дето има "малка" разлика. Едното е природа и с нея не можеш да се бориш и не можеш да я контролираш, а другото, очевдно можеш. Бориш се с изгорелите газове, като не караш таралясници, които тровят всички ни. От там идва "малката" ралика. Правиш избор, ти го правиш, осъзнат при това. Купуваш кола, която вреди по-малко. (и само недей да влизаш в темата с дизелгейт и манипулираните данни примерно, защото говорим принципно) Виж, с вулкана нещата са малко по-различни. Освен, ако не си измислил начин да бъдат контролирани изригванията. 😉

Ходи прокламирай "зелени" теории в САЩ, Китай, Индия, Русия... където такива наивни заблуди будят единствено присмех.

Щом не можеш да контролираш глобалните причини за замърсяване, е смехотворно да се занимаваш с пушека на чипосания голф!

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Ходи прокламирай "зелени" теории в САЩ, Китай, Индия, Русия... където такива наивни заблуди будят единствено присмех.

Щом не можеш да контролираш глобалните причини за замърсяване, е смехотворно да се занимаваш с пушека на чипосания голф!

Пак издишаш 😋

преди 3 минути, ostavime написа:

Пак издишаш 😋

Ако не ме цитираш, няма да се занимавам да ти отговарям. А кой е прав и кой е крив за мен е без значение. Не можеш да ме убедиш в твоите разбирания и не виждам защо продължаваш да го правиш.

Е, то ти ме цитираш, пък после - не ме цитирай 😎 

Не, не, човек с мислене като твоето не може да бъде убеден в нищо. Консервативното мислене е въпрос, на възпитание, на манталитет, на страх, на начина, по който гледаш на промяната, на различното, на възприятието за света ако щеш го наречи. Нямам предвид, че си невъзпитан или нещо такова, искам да бъде ясно! Надявам се да не се обидиш! 
Надеждата ми е някой друг да прочете това и да преосмисли някои неща от и за живота.

Ето, сега не съм те цитирал. 🙃

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 1 минута, ostavime написа:

Е, то ти ме цитираш, пък после - не ме цитирай 😎 

Не, не, човек с мислене като твоето не може да бъде убеден в нищо. Консервативното мислене е въпрос, ако щеш на възпитание, на манталитет, на страх, на начина, по който гледаш на промяната, на различното, на възприятието за света ако щеш го наречи. Нямам предвид, че си невъзпитан или нещо такова, искам да бъде ясно! Надявам се да не се обидиш! 
Надеждата ми е някой друг да прочете това и да преосмисли някои неща от и за живота.

Ето, сега не съм те цитирал. 🙃

Комунист сър!

За него съществува само една гледна точка във всяка тема - неговата!

преди 35 минути, Staff. написа:

За него съществува само една гледна точка във всяка тема - неговата!

А ти защо бягаш от постовете и гледните си точки и се криеш зад нови профили ?!  :ski4:

Що ти избяга "котката" бре, като си много читав, "сър"?!

Що кълнеш на хората децата бре, ***** ***** ?!!! Трябваше да ти изтипосам поста, ама човека не се стърпя и бързо ти докладва простотията!

image.png.14cfc07fbb26ea79e5fe57d995b17904.png

И какво докъде стигнахте с тези дебати? -Доникъде!Объркахте човека -отворил темата!На конкретен въпрос кратко и ясно!

🫣

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.