Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от мнения относно закупуване на автомобил

Featured Replies

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

По-надеждна от настоящата няма как да е, а и разхода на гориво за мен не е определящ за избора. Между другото, двигателите с голям ресурс са точно разтоварените атмосферни/нетурбинирани мотори с голяма кубатура /над 2500/.

Забрави  да уточниш, че дизеловите са по-издръжливи от бензиновите, защото при бензиновите запалването се случва чрез искра, а при дизеловите чрез компресия.

• Отговори 79
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това са разсъждения на човек, който може да си позволи нова кола /предимно бюджетни/ в кеш или на лизинг. Това сте не повече от 20% от българите живеещи и работещи в България! Всеки може да извад

• цър-вул
    цър-вул

И едната, и другата теза са верни. Въпрос на на доходи и финансова сигурност. 

• цър-вул
    цър-вул

И ко прайми, ако някой има вкус, но няма възможност? 

Публикувани изображения

a close up of a car 's tail light and exhaust pipe

Аз имам 33 годишен компютър и всеки , който има по-нов или нов се е прецакал :ski3:

За толкова години ни РАМ смених, ни Диск, ни захранване. А пък видеокарта абсурд. Вие сте будали, ако нещо работещо го сменяте :ski4:

Туй дали ти върши работа не е от значение, нали на мен ми върши основно да цъкам солитера, важното, че работи, пък вие се цакайте с прясна бира :drums2:

По темата - колкото по-стара колата, толкова повече проблеми. Преценете , кое е важно за вас , кое е приоритет- време, сигурност, нерви, разправии, пари и т.н

преди 1 час, Joss Bomon написа:

... с добре закърпени врати и багажник и с прилично количество кит и боя...

ама ще си ги подбирате бре за мерника се вади пара.

Имам два брой уникати без забележки ела да ги видиш един C320 CDI 7G-tronic на 300 коня с софтуер и stage на кутията на Асеновградско ги препарирам ама тва с времената от dragy-то е друга бира.

Имам и C200 CDI 2005 6 ръчка уникат от всякъде на stage 2 на 200 коня ела до Пловдив да го видиш.

Много коли ми минаха през ръцете и все бенцове имах и W203 C180 129 коня с 6 степпенна механичка вратити преди 4 години почнаха и го продадох.

За другите моделя няма да говоря ,бюджета тръгва от 20000 до 62000.

Пре фейсовата е с проблем с ръжките фейсово от 2004,2005,2006 няма да видиш с нещо минимално.

Мерцедес и всички останали важно е къде е била ,как е съхранявана.

Да погледне и фейсово W211.

преди 26 минути, JohnTRIVOLTA написа:

пък вие се цакайте с прясна бира

Лигавиш се, щото наистина си пръскал МНОГО повече пари за автомобили през годините и си го знаеш. Имал си, дал си, но аргументите със "сигурност, нерви, разправии, пари и т.н" издишат! :ski4:

Който не разбира от техника, да ръси пари. Лошото е, че по тази логика пари ръсят и тези които ги имат, но и тези които ги нямат...:ski4:

преди 14 часа, Joss Bomon написа:

Когато /ако изобщо/ новата ти кола успее да доживее до годините на моята, ела да направим калкулацията, кой колко е платил за това време и какви километри е изминал с тези разходи.

Ако пък имаш съмнения за здравина, може да ги засилим една срещу друга и да гледаме сеир... 

Няма нужда да ме убеждаваш в нещо, в което нямаш достатъчно обосновка, важаща за 80% от българите. Говори си на вашите 20%, не на мен!

Аз нямам желание и не искам моята кола да доживява 33 години. Повярвай ми, изобщо нямам такива надеждни и знам, че няма да издържи дори и 20 години. Но това изобщо не ме притеснява. 😉 Не виждам и никаква нужда от това, колата ми да бъде на 40 години, а аз да се хваля с това. Не живея в миналото. Настоящето ми харесва. 😊 Очевидно, на доста хора - не. Живеят си носталгията по "онова време" и продължават да тъжат. Да ги питаш защо. Все гледат назад, а не напред. 

Хахаха, да ги засилим една срещу друга?! Защо? Какво ще доказваме? На кой? Като няма какво да кажете и почвате с глупостите. Да не караш някой ЗИЛ или ГАЗ? 😄 

В абсолютно нищо не те убеждавам, карай си колата на 33 години и да не ти пука. 

преди 1 час, ostavime написа:

Какво ще доказваме?

Нали спориш за здравина?

карай си колата на 33 години

Всеки се простира според чергата си. Не съм толкова прост, че да се заробя със заем/лизинг за нова кола, който може да се наложи да се изплаща и след като колата вече е на автоморга.

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Всеки се простира според чергата си. Не съм толкова прост, че да се заробя със заем/лизинг за нова кола, който може да се наложи да се изплаща и след като колата вече е на автоморга.

Да си чувал за „эперативен лизинг“?

Цитат

Оперативният лизинг е форма на договор за финансиране, при която срещу заплащане на месечни наемни вноски се използва актив за определен срок. След изтичане на срока на договора за ползване, активът може да бъде върнат, заменен с нов или закупен по калкулирана пазарна стойност.

Хайде сега си направете калкулациите за месечен разход при закупуване на НАЙ-ЕВТИНИЯ ЧИСТО НОВ автомобил който се предлага в България, и да видим колко от българите могат да си позволят такива месечни разходи!

Не ги слушай "доброжелатели"! Просто избирай внимателно и най вече търпение!За 8.9 или 10 000лв можеш да си вземеш съвсем прилична кола!То си е въпрос и на късмет! За мен специално от по-горе изброените  заслужава внимание Toyota  разбира се!

@Joss Bomon, каква здравина? Пак казвам, ще ги блъскаме челно ли? Ти с тази идея ли си караш 33 годишната кола? Ако някой те удари челно твоята да остане по-здрава и да се похвалиш, че на другия му се е счупила бронята примерно? Стига глупости.🙂

Естествено, че всеки се простира според чергата си, но и според мисленето и това какво и колко има в главата. Около 70-80% от българите са финансово неграмотни, за съжаление. Не ми се влиза в тази тема или поне не тук. С това мислене, винаги ще бъдем гробницата на ЕС и САЩ. Аз също избягвам вече да купувам чисто нови автомобили (да видим какво ще ми прищрака, че знае ли човек 😂), защото обезценката през първите 2-3 години е огромна. Миналата година на авто изложението в Интерекспо за малко да отиде един Лексус NX350. Аха аха... ама ми дойде акъла, а и багажника се оказа доста малък. Изпитах го на собствен гръб това с новите коли и загубата на пари, но има и момент, в който просто ти се иска ти да свалиш найлона от седалките. Така беше през 2013 година, когато взех Форд Фокус ЕкоБууст, който тъкмо беше излязъл на пазара. Той реално излезе през 2012, но тук у нас все още го нямаше. Тогава исках да карам такъв и беше супер автомобил за мен. Турбо, ръчни скорости, 125 к.с. Много се забавлявах с него. Удоволствие от само 1000 кубика. Революционен двигател. Вярно, продадох го след само 25 хил. км. и 2 години, защото ми мина мерака, но аз си го извадих от магазина на 3 км. Направих си кефа. И повярвай ми, хич не ми дремеше дали ще изкара 33 години. После пак чисто нова, мазда, после още една, и още една и т.н Преди това БМВ, Ауди, VW, Опел, Субару... Чак след това узрях за кола на вече година, година и половина. хахаха Сега се стремя и търся автомобили на 1-2 години, което за мен е оптималния вариант. Хем караш гаранционен автомобил, хем си избегнал първата обезенка, която е най-голяма. Винаги са на лизинг, обясних вече защо. Задължително от дилър или от човек, с ясна история само от България. Без "нов внос" тъпизми. И доста по-скъпи съм купвал и по-евтини. Каквото ми се е искало. Как иначе да си купя S63 кеш?! Трябва да съм пълен кретен! А удоволствието е несравнимо. Вярно, за 6 месеца, ама... кеф!

Докато едни събират пари, за да си купят нещо, други го ползват на лизинг с минимално оскъпяване. Въпрос на мислене. Повечето от пишещите тук са само с една мисъл в главата, когато се заговори за лизинг и тя е - страх! Ооо, ще им стана роб, ще ми вземат колата, ще, ще ще...

Клипчетата в Ютюб нека гледат тези, които са от онези 70-80% 

@jhoro, няма как да промениш такива хора. Те вечно ще са "втора ръка" във всичко. На едно от предишните ти мнения пропуснах да тговоря, но си прав, не си ме разбрал явно. 

на 12.04.2025 г. в 11:22, jhoro написа:

Само три подробности

Да се прави разлика, между „дрехи втора употреба“ - носени и дрехи от „Магазин за втора употреба“!
Понякога в тези обекти се продават и чисто нови, непродавани дрехи - етикетите им стоят. Но просто са стара колекция / от предишен сезон и затова са „изхвърлени“ от нормалния магазин.

Колата пред блока или в гаража ... само стои. Винаги съм ходил в сервиз - даже и за смяната на гумите.

За Каското реват само хора, които нямат застрахователна култура! А после се чудят, защо не им възстановяват щетите!

Последния пример - познат си счупи сам стопа (колата поднесла и се ударила) и му го смениха с чисто нов. Само изчака доставката.

Издребняваш, както винаги. 😎 Това с дрехите беше просто сравнение. 

Браво. Така трябва. Като казах гаражни майстори, имах предвид знайни и незнайни самозванци, които разбират от всичко. Влизаш в сервиз, в който има повече масло по земята, от колкото в двигателя на колата, която правят. 

Каско... да, знам от опит, след като ми откраднаха едната Мазда 2016 година. Беше само на 3 месеца. После я намериха, но това е друга тема. 

А оперативния лизинг е за фирми, не за частни лица. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

преди 4 минути, ostavime написа:

Докато едни събират пари, за да си купят нещо, други го ползват на лизинг с минимално оскъпяване. Въпрос на мислене.

Тази мисъл е много стара - над 100 години. Мисля, че беше на Джак Керуак (По пътя), но не съм сигурен.

преди 6 минути, ostavime написа:

@jhoro, няма как да промениш такива хора. Те вечно ще са "втора ръка" във всичко. На едно от предишните ти мнения пропуснах да тговоря, но си прав, не си ме разбрал явно. 

Издребняваш, както винаги. 😎 Това с дрехите беше просто сравнение. 

Написаното е към всички участници в темата, не само към един или друг.

От 10 години съм на друг принцип- автомобили под наем. Защото 4-5 пъти годишно, за по 4-5 дни - това са 1000 лева наем и 400-500 лева гориво. И всеки път карам отслужен автомобил.

При собствен автомобил - започваш годината с данък, застраховка, винетка, ГТП ... Похарчил си същите пари- преди още да си запалил двигателя!

преди 9 минути, jhoro написа:

Тази мисъл е много стара - над 100 години. Мисля, че беше на Джак Керуак (По пътя), но не съм сигурен.

Написаното е към всички участници в темата, не само към един или друг.

От 10 години съм на друг принцип- автомобили под наем. Защото 4-5 пъти годишно, за по 4-5 дни - това са 1000 лева наем и 400-500 лева гориво. И всеки път карам отслужен автомобил.

При собствен автомобил - започваш годината с данък, застраховка, винетка, ГТП ... Похарчил си същите пари- преди още да си запалил двигателя!

Да, може и така. Това също е вариант. Правиш си математиката, избираш оптимален вариант и действаш. 😉

Времето, времето, което ще спестиш/спечелиш спрямо някоя дърта бангия е безценно, хеле нерви и разправии по сервизи, особено самата сигурност да тръгнеш на път!

Нови автомобили, ако човек не е претенциозен има на лизинг с месечна вноска под 500лв. с първоначална вноска 10% от цената и!

Вземете слезте на земята! Намерихте къде да се фукате с доходи, че и да обиждате - глупави били 80% от Българите!  :getout:

Човека с триста зора и лишения събрал 9К лв. и да се пръкнат едни със златни лъжички да го обиждат и навиват да се заробва със заеми, лизинги и дрън, дрън... :getout:

преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Вземете слезте на земята! Намерихте къде да се фукате с доходи, че и да обиждате - глупави били 80% от Българите!  :getout:

Човека с триста зора и лишения събрал 9К лв. и да се пръкнат едни със златни лъжички да го обиждат и навиват да се заробва със заеми, лизинги и дрън, дрън... :getout:

Финансово неграмотни са и още как. Доказват го ежедневно. Не съм казал глупави, а финансово неграмотни. Правиш ли някаква разлика? То се вижда. Не е нужно да си професор по икономика, за да видиш какво се случва.  

Именно за лишението и зора говорим, но явно си комуникираме на различни езици. Няма смисъл. Той 5 години се лишава, икономисва и мизерства с идеята да си купи някакъв кош на 20 години, който уж ще му върши работа. А както казаха вече и други и аз повтарям. Времето кой ще му плати и нрвите? Кой? Тях никой никога не слага в уравнението. Вместо да си вземе един лизинг, кредити или каквото реши. Голям страх, голямо чудо. Защо, защото не можем да помислим и да направим проста сметка, и не можем да се отърсим от зора, лишенията и сиромашкото мислене. Е как да стане, като гледаме само в миналото?1 😋 Така като гледам, си точно от този тип и ти. 

Спора е излишен. Ще се радвам, ако изобщо този човек се появи отново, но крайно се съмнявам. 

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Нямат, нямат и мине не мине хвърлят 10на-20на хил.лева на през терасата :ski4:

Ми бачкам бе и то яко, като човек иска да бачка и ще има пари :chinese:

преди 13 минути, ostavime написа:

Финансово неграмотни са и още как. Доказват го ежедневно. Не съм казал глупави, а финансово неграмотни. Правиш ли някаква разлика? То се вижда. Не е нужно да си професор по икономика, за да видиш какво се случва.  

Именно за лишението и зора говорим, но явно си комуникираме на различни езици. Няма смисъл. Той 5 години се лишава, икономисва и мизерства с идеята да си купи някакъв кош на 20 години, който уж ще му върши работа. А както казаха вече и други и аз повтарям. Времето кой ще му плати и нрвите? Кой? Тях никой никога не слага в уравнението. Вместо да си вземе един лизинг, кредити или каквото реши. Голям страх, голямо чудо. Защо, защото не можем да помислим и да направим проста сметка, и не можем да се отърсим от зора, лишенията и сиромашкото мислене. Е как да стане, като гледаме само в миналото?1 😋 Така като гледам, си точно от този тип и ти. 

Спора е излишен. Ще се радвам, ако изобщо този човек се появи отново, но крайно се съмнявам. 

Ми обичат да си дават парите в мототехика и след 10 години я има цвят я не, я има кола , я не  ... а те децата пораснали :lol6:

От самото начало има разнопосочно говорене, защото темата е много общо зададена - „относно закупуване на автомобил“!

Ама какъв точно автомобил??? Щото има голечи и чалки, градски и семейни, луксозни и ежедневни ...

Ето един автомобил - https://www.citroen.bg/ami.html  -  image.jpeg.953efad96298977a48739e262ee2d636.jpeg

ето и друг - 87749288.cms

Напоследък виждам доста от вторите, „камиони“ - и основно в града ги карат.

В момента ми излиза оферта за Aygo X (Валидно до 08.05.2025г.) от 184,00 лв./месец

преди 29 минути, jhoro написа:
Цитат

Важи за бизнес клиенти.
След изтичане на периода на лизинга имате следните възможности

Но като цяло не си далече от истината 😎

преди 1 час, jhoro написа:

От самото начало има разнопосочно говорене, защото темата е много общо зададена - „относно закупуване на автомобил“!

Ама какъв точно автомобил??? Щото има голечи и чалки, градски и семейни, луксозни и ежедневни ...

Ето един автомобил - https://www.citroen.bg/ami.html  -  image.jpeg.953efad96298977a48739e262ee2d636.jpeg

ето и друг - 87749288.cms

Напоследък виждам доста от вторите, „камиони“ - и основно в града ги карат.

В момента ми излиза оферта за Aygo X (Валидно до 08.05.2025г.) от 184,00 лв./месец

image.png.9117a2051c7c2f05cf2bbee014efd08b.png

Тая играчка е за някое хлапе 1 метър.

Един дакел газ/бензин е 30к. С кредит от банка с месечна вноска около 550лв. за 5г., а ако искаш да не чакаш след 10г. то вноската за такъв период е около 300лв.

Но като цяло не си далече от истината 😎

Като цяло - гледам „напосоки“, защото не планирам нищо конкретно!

Само едно се чудя - дали могат да ми махнат повечето екстри?

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Тая играчка е за някое хлапе 1 метър.

Коя играчка - Ситроена или Тойотата имаш предвид?

Сега ме замислихте - дали да шътна апартамента и да си купя едно такова?

8dd31069cd5d6518c2ab07d032c7a47e-620x427.jpg

• Автор
преди 9 часа, ostavime написа:

Следя темата, просто нямах възможност да отговорям тези дни. Колата ще бъде взета на кредит, и следователно опция за нова, няма.

на 12.04.2025 г. в 8:14, Gaming_Solutions написа:

За този бюджет, години и мощност аз бих гледал Хонда Акорд 7-ма генерация. Имат два бензинови мотора, единия е 2.0, а другия 2.4 (К20 и К24), съответно 150 и 190к.с. Много здрави автомобили, стига да са карани с правилното масло за тях. Имат и дизелов двигател, който също е добър (реално Хонда нямат слаб двигател :) ) Всъщност какво търсиш, че по автомобилите, които си дал не се разбира, хечбек, SUV, седан, комби..?

на 12.04.2025 г. в 10:52, ostavime написа:

... Баланса за парите и годините е невъзможен според мен. А и тук има изброени коренно ралични автомобили. Не трябва ли първо вие да решите какво точно искате? Поне да знаете дали искате бензин/дизел, седан/хечбек или не знам и аз какво. Марките са ви италианско, немско, японско... 😎 

Аз смених колата преди 2 седмици. Бях с абсолютно ясното съзнание точно какво търся и търсех само това. Бях свел избора си до две марки и знаех, че искам само чист бензин. Не хибрид, не плъг-ин, не дизел, не газ и т.н. Само бензин. За седмица намерих това, което търся, след това за 3 дни продадох моята кола и всичко приключи. Но поне знаех какво търся. Бензин, комби, две марки.

Без да претендирам, че разбирам от изброените коли, бих гледал и търсил Тойота. 

преди 9 часа, jhoro написа:

Не съм дал по конкретни критерии, защото тези опции не са ми по джоба. Всичко изброено е компромис. 😅

Предпочитам динамиката и икономичността на дизела, така че хечбек, 150кс, дизел, автоматик, би било супер. Но както описах в началото, искам да си сведа разходите до минимум и по това което чувам и чета - дизела е по-рисков (особено на тези години) и като цяло по-скъп за поддръжка. И от там компромиса за бензин и ръчни скорости. Повечето коли, които гледам са хечбек, но ако е добър екземпляр може да се направи компромис и с това. 

Гледах преди няколко дена този Авенсис, и за годините изглежда доста добре. Всичко му работи, превключва добре и е удобен, но си се усеща като 20 годишна кола. Ако пък стане нещо, багажника е достатъчно голям да живея в него. 😂

Стори ми се обаче, че на 3та предавка липсва тяга. А на 4та имаше повече. Имаше и малко ръжда под капака. Волана беше доста тежък - доколкото знам е нормално за модела. И въпреки това, от колите, които съм карал, само Лада 2107 е имала по-тежък волан. 😅 Но пък от друга страна последните 3 години съм карал само спаркове и коли под наем, и ми е трудно да преценя та ще гледам още. Обмислям да пробвам тази Мазда 3 и някоя Алфа, и тогава да преценя. 

От към пробег, предполагам ще минавам около 10К на година, живот и здраве - повече. Колата няма да се ползва за работа и най-вероятно повече от половината от този пробег ще бъде извън градско шофиране. Като разходи съм предвидил около 300лв на месец за обслужване, гориво и потенциални ремонти, но информацията може да ми е малко стара. 🤔 

ПС. Някой запознат ли е с услугите за внос / закупуване на автомобили предлагани от bri4ka.com и 7cars.bg?

на 13.04.2025 г. в 11:09, ostavime написа:

Аз нямам желание и не искам моята кола да доживява 33 години. Повярвай ми, изобщо нямам такива надеждни и знам, че няма да издържи дори и 20 години. Но това изобщо не ме притеснява. 😉 Не виждам и никаква нужда от това, колата ми да бъде на 40 години, а аз да се хваля с това. Не живея в миналото. Настоящето ми харесва. 😊 Очевидно, на доста хора - не. Живеят си носталгията по "онова време" и продължават да тъжат. Да ги питаш защо. Все гледат назад, а не напред. 😄

По принцип си прав, но разсъжденията ти не са много точни в случая, що се отнася до автомобили. Просто за мен не може просто да ги разделяш на стари и нови и да слагаш клеймо на старите като кошници и не знам си какво още. Мога да те контрирам с доста класически автомобили, пред чиито собственици, всеки с нова сапунерка ще изглежда скъсаняк :)

От автомобил до автомобил има огромна разлика. Аз имам удоволствието да имам стар и по-нов такъв. Парадокса е, че някои части на стария са по-нови от на новия, като съединител, окачване, акумулатор и тн. А, миналата година смених и всички маркучи, бяха някаква символична сума. Та не знам защо си решил, че ако колата ти е на 30 години, на толкова са и частите в нея, това е абсурдно. Просто толкова е субективно, че не знам какво изобщо го коментираме. Аз получавам различно усещане и от двата автомобила. В стария се усеща доста по-спартанско, ама на мен понякога ми се кара точно това. С новия обикновено си возя детето, нормално, по-сигурно е и пътуваме извънградско. Та остави всеки да си намери неговата кола според нуждите, възможностите и предпочитанията. Това, което е правилното за теб, не го прави правилно и за другите. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.