Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проследяване и четене на емейл акаунти

Featured Replies

Привет!

Знам че темата вероятно е много дискутирана и съвременните технологии вероятно са много напреднали.

Университета, в които се обучавам всеки студент има емейл адрес от рода на неговият факултетен номер@домейн.бг. Това самият университет го е направил като е закупил от услугата на Google Workspace. Реално погледнато в университета има вероятно около 10 000 - 15 000 действащи подобно емейл адреси понеже когато студента завърши или се отпише автоматично му изтриват емейл адреса. Явно дисковото пространство е много в днешно време. Като се замисли човек колко прикачени файлове като реферати, курсови работи, есета се разменят между студенти и преподаватели явно е много. Отделно доста от тях вероятно използват и Google Диск  (да съхраняват филми и документи). Предполагам че много терабайти (адски много) се заемат по този начин.  

Оня ден говорих с един преподавател ( доцент ) от университета за същността на тази система. Аз съм запознат че това по принцип го правят фирмите с прилично име в България. Този преподавател ми каза че има голяма вероятност администратора на университета да наблюдава какво се изпраща и какво се получава между различните емейл потребители. Включително IP адрес и метаданни. Но как го правят. Да не би да имат голяма контролна зала на която пише какво се случва в самата система. Реално погледнато нали всичко това се съхранява на място от Google, тогава как университета има достъп до него и по какъв начин. Тези които са закупували място в Google Workspace и имат фирми сигурно ще знаят.

В този ред на мисли ми е интересно как самите държавни институции го правят, но на по високо ниво (много по високо ниво). Примерно как се следят съобщенията между емейл доставчици (abv.bg, Gmail, Yahoo, mail.bg, dir.bg) Gmail  е международно, а abv.bg е българско тогава как тези инстутиции (да речем ГДБОП и МВР ) могат да ги следят и по какъв начин. Сблъсквал съм се с проблема и знам че могат. Нали вече явно дисковото пространство е прекалено много и всеки има право на достъп до архиви примерно 5-10 години назад.  Но как го правят. Явно стандартното криптиране не помага в днешно време. Според ChatGPT единствената сигурна услуга за размяна на сигурни съобщения е ProtonMail. Данните се съхраняват в криптиран вид и дори служителите на ProtonMail нямат достъп до тези имейли или пароли. Компанията е базирана в Швейцария, където законите за поверителност са едни от най-строгите в света. Проблемът е че ако се изпрати емейл от ProtonMail към някои от другите емейл доставчици тогава няма никакво криптиране. Но ми е интересно как държавните институции го правят. Нали все пак за тях няма значение дисковото пространство, а самото криптиране не е проблем за тях. Сега сигурно ще си помислите че се иска съдебно решение и връзка с определения емейл доставчик, но той докато отговори (ако въобще отговори) ще мине доста време. Пък и тук става дума не за един такъв доставчик. Питах ChatGPT, но той няма информация по този въпрос. Claude отказва да изпълни заявката пък защото съдържала поверителна информация.

Колкото и да питам ChatGPT той си знае неговото че Българските служби подават официално запитване чрез международен канал (MLAT). Но чак дотам да стигат едва ли. Може би най-доставерният му отговор е че  МВР и ГДБОП имат достъп до инфраструктурата на интернет доставчиците (Виваком, А1 и др.) и може да се използва Deep Packet Inspection (DPI) , което ще рече анализиране на целия интернет трафик в реално време. Предполагам че по сходен начин разкодират обажданията от скрити номера от тинейдъри подаващи фалшиви сигнали. 

преди 43 минути, Triple M написа:

Привет!

Знам че темата вероятно е много дискутирана и съвременните технологии вероятно са много напреднали.

Университета, в които се обучавам всеки студент има емейл адрес от рода на неговият факултетен номер@домейн.бг. Това самият университет го е направил като е закупил от услугата на Google Workspace. Реално погледнато в университета има вероятно около 10 000 - 15 000 действащи подобно емейл адреси понеже когато студента завърши или се отпише автоматично му изтриват емейл адреса. Явно дисковото пространство е много в днешно време. Като се замисли човек колко прикачени файлове като реферати, курсови работи, есета се разменят между студенти и преподаватели явно е много. Отделно доста от тях вероятно използват и Google Диск  (да съхраняват филми и документи). Предполагам че много терабайти (адски много) се заемат по този начин.  

Оня ден говорих с един преподавател ( доцент ) от университета за същността на тази система. Аз съм запознат че това по принцип го правят фирмите с прилично име в България. Този преподавател ми каза че има голяма вероятност администратора на университета да наблюдава какво се изпраща и какво се получава между различните емейл потребители. Включително IP адрес и метаданни. Но как го правят. Да не би да имат голяма контролна зала на която пише какво се случва в самата система. Реално погледнато нали всичко това се съхранява на място от Google, тогава как университета има достъп до него и по какъв начин. Тези които са закупували място в Google Workspace и имат фирми сигурно ще знаят.

В този ред на мисли ми е интересно как самите държавни институции го правят, но на по високо ниво (много по високо ниво). Примерно как се следят съобщенията между емейл доставчици (abv.bg, Gmail, Yahoo, mail.bg, dir.bg) Gmail  е международно, а abv.bg е българско тогава как тези инстутиции (да речем ГДБОП и МВР ) могат да ги следят и по какъв начин. Сблъсквал съм се с проблема и знам че могат. Нали вече явно дисковото пространство е прекалено много и всеки има право на достъп до архиви примерно 5-10 години назад.  Но как го правят. Явно стандартното криптиране не помага в днешно време. Според ChatGPT единствената сигурна услуга за размяна на сигурни съобщения е ProtonMail. Данните се съхраняват в криптиран вид и дори служителите на ProtonMail нямат достъп до тези имейли или пароли. Компанията е базирана в Швейцария, където законите за поверителност са едни от най-строгите в света. Проблемът е че ако се изпрати емейл от ProtonMail към някои от другите емейл доставчици тогава няма никакво криптиране. Но ми е интересно как държавните институции го правят. Нали все пак за тях няма значение дисковото пространство, а самото криптиране не е проблем за тях. Сега сигурно ще си помислите че се иска съдебно решение и връзка с определения емейл доставчик, но той докато отговори (ако въобще отговори) ще мине доста време. Пък и тук става дума не за един такъв доставчик. Питах ChatGPT, но той няма информация по този въпрос. Claude отказва да изпълни заявката пък защото съдържала поверителна информация.

Колкото и да питам ChatGPT той си знае неговото че Българските служби подават официално запитване чрез международен канал (MLAT). Но чак дотам да стигат едва ли. Може би най-доставерният му отговор е че  МВР и ГДБОП имат достъп до инфраструктурата на интернет доставчиците (Виваком, А1 и др.) и може да се използва Deep Packet Inspection (DPI) , което ще рече анализиране на целия интернет трафик в реално време. Предполагам че по сходен начин разкодират обажданията от скрити номера от тинейдъри подаващи фалшиви сигнали. 

Всичко се следи в тоя интернет. Още ли не го разбрахте. И стига с тая простотия ChatGPT.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

За какво му е голяма контролна зала?

Със сигурност някой от университета създава тези акаунти и ги маха, значи той определено има повече права в цялата система - како точно вижда - той и google знаят.

Дори да вижда кой на кого изпраща писмо - ако си криптираш "външно" данните никои няма да се занимава с теб, а и надали ще си блъска главата.

Ти от друга страна - нямаш какво да криеш .. освен пищовите за изпита дето Пешо ти ги е пратил по университетската поща вместо да си ти ги метне не Viber-a ...

Та какъв точно е въпроса ... защото почнахме от университета и стигнахме до борба с т...

• Автор
преди 28 минути, plamen_petrov_80 написа:

За какво му е голяма контролна зала?

Със сигурност някой от университета създава тези акаунти и ги маха, значи той определено има повече права в цялата система - како точно вижда - той и google знаят.

Дори да вижда кой на кого изпраща писмо - ако си криптираш "външно" данните никои няма да се занимава с теб, а и надали ще си блъска главата.

Ти от друга страна - нямаш какво да криеш .. освен пищовите за изпита дето Пешо ти ги е пратил по университетската поща вместо да си ти ги метне не Viber-a ...

Та какъв точно е въпроса ... защото почнахме от университета и стигнахме до борба с т...

В университета за да създадат да речем 1000-2000 акаунта за новодошлите студенти им трябва скрипт. Предполагам че не е нещо сложно. Но в университета има много студенти (10 000), има и неактивни акаунти (200 вероятно)и самите преподаватели имат такива акаунти (500) което прави голямо число. Всичко това вероятно става със скрипт за студентите и по разширено за преподавателски акаунт. Но контролна зала все още не съм намерил. Сигурно има някои чичка, които тайно наблюдава кой какво си пише по емейлите. Не дай боже попадне на някакъв заговор или размяна на друга съмнителна информация. 

Аз затова питам които има опит с този Google Workspace може ли да потвърди че се наблюдава какво си пишат потребителите и други данни.

Дори и да се криптира как тогава от МВР и ГДБОП имат достъп до нея. Дори и чувал че  браузъра Тор не помагал в този случай. Да не би да използват квантово декриптиране за което много се говори в последно време. При него става разбиване на една система за няколко часа, а за модерен суперкомпютър ще отнеме около 1000 години. ChatGPT каза че най-сигурно е ProtonMail и Tutanota, които криптират услугата си на най-високо ниво.

За съхранението на информацията е ясно. В днешно време един терабайт е нищо. Те тези хора сигурно имат хиляди терабайтове където да съхраняват тази чувствителна информация.

Какви 'контролни зали', какви глупости пишеш? Това да не е затвор и всичко да се наблюдава с видеокамери от жива охрана? Има си сървър, който записва всичко което минава през него, от къде и докъде се праща и така нататък, нарича се логове. Това се прави навсякъде. Администратора има достъп до тях за да проверява за проблеми евентуално, въпреки че всичко си е автоматизирано. Относно съдържанието на мейлите, принципно би трябвало да се кодира, но може и да са изключили тази опция.

В DC имах около 2500 акаунта - не ми е трябвал скрипт, просто сядаш и ги правиш, не е нещо което правиш  всеки ден, нали?

Имах и друга система в която имах същите тези акаунти, но отново ръчно създавани защото двете системи не си говорят. Не е болка за умиране.

И ти какво си мислиш, че кога двама студенти си разменят един DOC файл от 200 страници - админа сяда да чете дали на страница 187 не сте си казали нещо тайно двамата или ти проверява доклада за плагиатство .... това ще го свърши даскала накрая :)

Google - място да искаш при тях - всеки свободен човек получава 15GB на регистрация - сметни сега колко хора имат акаунт, колко хора имат по два акаунта и т.н.

• Автор
преди 25 минути, Raze написа:

Какви 'контролни зали', какви глупости пишеш? Това да не е затвор и всичко да се наблюдава с видеокамери от жива охрана? Има си сървър, който записва всичко което минава през него, от къде и докъде се праща и така нататък, нарича се логове. Това се прави навсякъде. Администратора има достъп до тях за да проверява за проблеми евентуално, въпреки че всичко си е автоматизирано. Относно съдържанието на мейлите, принципно би трябвало да се кодира, но може и да са изключили тази опция.

Как се кодира това съдържание. Има ли някаква гаранция че админа на университета не ни чете какви неща си разменяме с преподавателите. Ако някои студент е тайно влюбен в някоя готина доцентка и и праща романтични писма и ако админа ги чете това не е ли навлизане в личното пространство. Да, в нашият университет наистина има подобни ситуации със срещи между преподаватели и студенти в по близък план.

Реално погледнато ако google дава 15 ГБ свободно място на всеки един от тези 10 000 студенти смятам колко пространство имат. Това са приблизително около 150 TB. Да не говорим че и други неща качват в системата

Въпроса ми е как МВР и ГДБОП го правят. Те са другите големи играчи. Как могат да разберат кои какво праща, от какво IP и какви са метаданните. Те как имат достъп до тези големи ЛОГОВЕ?

Кой нормален човек ще си води любовния живот по университетска поща?

Дори да трябва да е поща .. има толкова много други начини ... защо пък университетската? Не можеш да влезеш и да си направиш поща в google или където и да е?

Ако някой на улицата те види, че целуваш готината дама ... това навлизане в личното пространство ли е? А ако и кажеш, че я обичаш и някой чуе?

Какви 10000 студенти смяташ - сметни хората на планетата - google не е само във вашия университет.

МВР и ГДБОП - Те са другите големи играчи. Спрямо google може би? FBI, CIA, МИ6 ... КГБ ... и родната полиция ни пази ... както се пееше ...

• Автор

Според Claude 3.7 Sonnet.

Цитат

Когато университетът използва Google Workspace (бивш G Suite), администраторите наистина имат определени права за наблюдение и управление. Те имат достъп до:

Административна конзола, където могат да виждат метаданни за имейлите (кой на кого е изпратил съобщение, кога, с какъв размер, но не и съдържанието)

Могат да експортират данни на потребители при нужда

Могат да конфигурират правила за сигурност и съответствие

Администраторите нямат директен достъп до съдържанието на имейлите без специфични действия (като задаване на одит или възстановяване на акаунт). Google предоставя инструменти, които позволяват на администраторите да управляват акаунтите, но с ясни ограничения и следи за достъп

Claude 3.7 Sonnet e един от най-добрите ИИ в момента. Съдейки по това което казва може би е вярно. Трябва да спомена че има разлика в привилегиите на акаунтите на преподавателите и студентите. Студентите използват емейл адреси и могат да пращат писма само до други студенти или преподаватели. Те нямат право да пращат писма до емейл адреси на други емейл провайдъри като abv.bg , yahoo и mail.bg.Тоест това е едно голямо ограничение. Преподавателските емейл акаунти могат да пращат и разменят писма както със студентите и другите преподаватели, така и с други емейл доставчици. Тоест това което казва Claude 3.7 Sonnet си е самата истина.

Но за МВР и ГДБОП само общи неща казва. Възможно е да съществува някаква техника за наблюдение на мрежата на по високо ниво.

преди 15 часа, plamen_petrov_80 написа:

Кой нормален човек ще си води любовния живот по университетска поща?

Дори да трябва да е поща .. има толкова много други начини ... защо пък университетската? Не можеш да влезеш и да си направиш поща в google или където и да е?

Ако някой на улицата те види, че целуваш готината дама ... това навлизане в личното пространство ли е? А ако и кажеш, че я обичаш и някой чуе?

Какви 10000 студенти смяташ - сметни хората на планетата - google не е само във вашия университет.

МВР и ГДБОП - Те са другите големи играчи. Спрямо google може би? FBI, CIA, МИ6 ... КГБ ... и родната полиция ни пази ... както се пееше ...

Кой нормален човек ще си води любовния живот по университетска поща? - Повярвай ми че го правят. Лично свидетел.

• Автор
преди 9 часа, Емил Костов написа:

Кой нормален човек ще си води любовния живот по университетска поща? - Повярвай ми че го правят. Лично свидетел.

Да, правят го и то много.🙂 Просто си мълчат. Единствения начин да накърниш някого понякога е просто да се представиш за някои друг по емейл и той да понесе вината. Все пак него ще сочат с пръст нали.

Аз също исках да предложа на една готина асистенка по емейла, но се отказах. Хвана ме шубе. Пък и може да си има приятел.

Иначе по емейл си разменят и обидни реплики понякога. Кой знае преподавателите какво ли си разменят за студентите. Кой знае какви обиди отнасят горките студенти от сорта на" този нищо не знае по тази дисциплина" и т.н.

дори има заповед като - За контакт с преподавателите да се използват само служебните емейли (тези които са направени от университета). Но понякога се прескача това правило понеже е дразнещо.

Ще разпитам как става този номер с наблюдението и дали имат толкова сложна система. Все пак едва ли ще е като голям контролна зала със супер мощни сървъри

Как се представяш за някой друг по пощата? Много филми гледаш!

Да напишеш в писмо обидни думи към преподавател или той към теб е най-голямата глупост която можеш да направиш ..

А преподаватели да седнат да те обсъждат по пощата - от какъв зор? Човека си има живот, няма да се занимава с някого си там.

Единственото смислено нещо е - студента да пише от дадената му поща към преподавателя си - така преподавателя знае с кого комуникира - бърза справка и вижда по факултетния номер - всичко което го интересува, а и писмо от всякаква друга непозната поща защо да го отваря - може да е спам, може да е вирус ... директно в кофата. Правилото било дразнещо - студент си - спазваш установения ред и точка.

Само големи неща са ти в главата ... глобално бъркаш! Помисли пак - къде реално е пощата!

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Как се представяш за някой друг по пощата? Много филми гледаш!

Да напишеш в писмо обидни думи към преподавател или той към теб е най-голямата глупост която можеш да направиш ..

А преподаватели да седнат да те обсъждат по пощата - от какъв зор? Човека си има живот, няма да се занимава с някого си там.

Единственото смислено нещо е - студента да пише от дадената му поща към преподавателя си - така преподавателя знае с кого комуникира - бърза справка и вижда по факултетния номер - всичко което го интересува, а и писмо от всякаква друга непозната поща защо да го отваря - може да е спам, може да е вирус ... директно в кофата. Правилото било дразнещо - студент си - спазваш установения ред и точка.

Само големи неща са ти в главата ... глобално бъркаш! Помисли пак - къде реално е пощата!

Да, по ел.поща човек може да се представи за някои друг като си направи акаунт в Gmail и го кръсти на въпросната персона която иска да накисне.  Няма значение че не в тяхната система на Google Workspace. За по убедителен резултат може да се постави профилна снимка на въпросната персона и да се имитира как се пише.  Или да напише искрено ваш студент от факултет...... Студентите масово го правят сега. Това са толкова елементарни неща че просто не знам какво могат да сторят технологиите сега. Все едно да се чудя сега новия генератор на изображения на OpenAI може буквално да направи фалшива касова бележка, която с малко настройка да мине за реална стига да не се загледа човек много в нея. 

Преподавателите масово си комуникират по пощата кой какво е правил. Чувал съм го.  Въобще клюките са навсякъде.

Но мен ми е интересно как големите играчи  ( като МВР и ГДБОП ) го правят. Дали реално те имат достъп до инфраструктурата пряко или непряко. Тоест дали изпращат някаква заявка за получаване на достъп или имат пълен достъп до системата с логовете.

До системата с логове - достъп няма как да имат просто така - как го мислиш родната полиция да си рови в логовете на google - просто забрави! А да кажеш нещо за Apple и FBI - кой на кого какво поиска и какво не получи?

В логовете данни за съдържанието няма да има - което ти е другата грешка.

И така описания от теб - фишинг - все едно като Пощенска банка ми праща вируси всеки ден и не само те .. и аз да тръгна да говоря, че те разбираш ли са лошите. Помисли малко - само рибките кълват така.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

До системата с логове - достъп няма как да имат просто така - как го мислиш родната полиция да си рови в логовете на google - просто забрави! А да кажеш нещо за Apple и FBI - кой на кого какво поиска и какво не получи?

В логовете данни за съдържанието няма да има - което ти е другата грешка.

И така описания от теб - фишинг - все едно като Пощенска банка ми праща вируси всеки ден и не само те .. и аз да тръгна да говоря, че те разбираш ли са лошите. Помисли малко - само рибките кълват така.

Освен да разпитам интернет доставчиците как става. Все ще има някаква тънкост в тази ситуация.

В логовете винаги има данни за съдържанието. Просто зависи каква система използват. Как тогава МВР и ГДБОП ще знаят какви писма си разменяме. Откъде ще знаят. Едва ли ще подслушват трафика. Просто вероятно има система за интернет комуникациите която прихваща данните за съобщенията с всички подробности около тях. Преди години нали имаше ситуация какво са гледали ( тайно ) служителите на НАП. От МВР някакъв пич казал че са гледали извратено хентай порно (това не е ли навлизане в личното пространство). Това са все софтуери създадени за наблюдение на интернет комуникациите. Лошото е че и браузъра Тор не помага в този случай което е наистина гадно.

Фишинга винаги е съществувал. Просто сега с навлизането на ИИ ще става все по лесен. Киберпрестъпниците просто се възползват от уязвимостите в системи като ChatGPT да им пише кода

преди 3 часа, Triple M написа:

Да, правят го и то много.🙂 Просто си мълчат. Единствения начин да накърниш някого понякога е просто да се представиш за някои друг по емейл и той да понесе вината. Все пак него ще сочат с пръст нали.

Аз също исках да предложа на една готина асистенка по емейла, но се отказах. Хвана ме шубе. Пък и може да си има приятел.

Иначе по емейл си разменят и обидни реплики понякога. Кой знае преподавателите какво ли си разменят за студентите. Кой знае какви обиди отнасят горките студенти от сорта на" този нищо не знае по тази дисциплина" и т.н.

дори има заповед като - За контакт с преподавателите да се използват само служебните емейли (тези които са направени от университета). Но понякога се прескача това правило понеже е дразнещо.

Ще разпитам как става този номер с наблюдението и дали имат толкова сложна система. Все пак едва ли ще е като голям контролна зала със супер мощни сървъри

За контакт се преподавателите се ползват "служебни мейли", защото сигурно са им направени такива с outlook, който е удобен за ползване в корпоративна среда. Може да се свърже гледа с preview директно в него екселски таблици, презентации, да се запазват срещи и да се управлява календар с дейности на преподавателя. И това е само някои неща и то основно плюсове, за които се сещам. Не е причина, че ще си пишат с някоя студентка и после ще има "компромат банка". Полицията може и да те провери, ако пишеш или търсиш нещо противобществено, например като да търсиш рецепта за експлозиви или бойни отровни вещества. Днес хората си пишат и си изневеряват колкото си искат. Освен ако не си оперативно интересен и не правят разработка срещу тен няма защо да си интересен и някой специално ей така профилактично да почне да ти рови в пощата.

• Автор
преди 19 минути, Гoст написа:

Полицията може и да те провери, ако пишеш или търсиш нещо противобществено, например като да търсиш рецепта за експлозиви или бойни отровни вещества. 

Относно рецептата за бойни отровни вещества това и към ChatGPT е изпращано такива заявки. Но сега дали могат да следят и какво всеки си пише с ChatGPT и Gemini не знам. Понякога ми е по удобно да си пиша с тоя чат бот защото знам че вероятността да се следят чатовете с него е минимално. 

Само със запитване става до интернет доставчиците и инстутициите които зная как става. Тези чат ботове си знаят тяхното че всичко става със съдебно решение просто защото е научен на това от самите му програмисти.

преди 1 минута, Triple M написа:

Относно рецептата за бойни отровни вещества това и към ChatGPT е изпращано такива заявки. Но сега дали могат да следят и какво всеки си пише с ChatGPT и Gemini не знам. Понякога ми е по удобно да си пиша с тоя чат бот защото знам че вероятността да се следят чатовете с него е минимално. 

Само със запитване става до интернет доставчиците и инстутициите които зная как става. Тези чат ботове си знаят тяхното че всичко става със съдебно решение просто защото е научен на това от самите му програмисти.

Според мен татботовете сами предават информация на властите, ако я намерят за интересна. Предполагам, че не ти стиска да си "разкриеш душата" пред някой чат бот. Нищо от разговорите ви не остава само на 4 очи, пази се, анализира се и се профилира всеки юзър и информацията за него, ако се наложи. Гугъл те предупреждава винаги червено, че въпроси свъразни със самоубийство се следят и те препраща към горещите линия за помощ. Не че е ефективно, но е вид следене. Не се знае дали в нашата държава няма отдел, който ги след тези работи. А така или иначе каквото и да споделиш има достатъчно луди, които ти го събират. В този форум има няколко такива личности, които събират информация и пишат доноси. Мисълта ми е, че навсякъде даже без чат джи пи ти е опасно да казваш кой си. Самоличността си може да си я скриеш през прокси, поне така няма да те открият без прокурорска заповед. Все пак вярвам, че куките все пак не могат да ползват ресурсите си своеволно и има някакъв контрол взаимно между властите, така че да няма лесни злоупотреби. Ако си пишеш през своето IP вече лесно могат да те намерят. Не се знае собствениците на сайтовете какви хора са.

• Автор
преди 1 час, Гoст написа:

Самоличността си може да си я скриеш през прокси, поне така няма да те открият без прокурорска заповед. Все пак вярвам, че куките все пак не могат да ползват ресурсите си своеволно и има някакъв контрол взаимно между властите, така че да няма лесни злоупотреби. Ако си пишеш през своето IP вече лесно могат да те намерят. Не се знае собствениците на сайтовете какви хора са.

Дори и проксито вече не помага за съжаление. Тези неща с прокси и Тор браузъра не винаги вършат работа

Цитат

Въпреки че информацията която тече от изпращача до получателя, е изцяло криптирана, има някои известни пропуски в сигурността на Tor. Някои от сървърите, които ползват Tor, позволяват достъп и от публичното пространство и по този начин стават уязвими за външни атаки.

Сега например излезе новината че Мета ще използва данните на потребителите за обучение на техния ИИ. Каква е гаранцията че при отказ няма да го направят. Никаква.

Студентите в университета с цел да пишат по бързо разработките и пищовите правят следното - вземат материали, лекции , упражнения на преподавателя и обучават с тях дадет бот, които може да отговаря на потребителски заявки.  Интересно става когато бота започне да имитира нещата от преподавателя. Тогава за какви авторски права говорим или лично пространство. Личното пространство имат само изостаналите от цивилизацията. Всичко останало се следи.

Но аз съм твърдо решен да разбера как го правят МВР и ГДБОП.

преди 14 часа, Triple M написа:

Независимо къде и какво, всичко в интернет може да се проследи и да се извади. Така, че много трябва да се внимава там.

• Автор

Звъннах на МВР понеже не ми се занимаваше да ходя до там. Казаха че единствения начин да се види скрит номер е било със съдебно разшерение което било свързано с финансови разходи. Единствено би могло да стане при извършено престъпление като изнасилване, кражби, заплахи и прочие. Почнах да говоря че едва ли не е възможно да имат някакъв мониторинг на мобилните опреатори с изходящи и входящи номера към всеки номера, но човека категорично отхвърли това твърдение. Може би просто не съм говорил с правилния човек, които да е запознат как стават неща. Той ми каза да се обърна към ИТ специалист

Аналогично нещата може и да са с емейл акаунтите. Правят заявка до прокуратурата и оттам действат ако наистина нещо е толкова сериозно.

Понеже в моите представи нещата изглеждат по съвсем друг начин. Има някакъв мрежов мониторинг на комуникациите. Евентуално монитор и при въвеждане на емейл адрес се получава лог, кои какво му е пращал през последните няколко месеца с включени IP адрес и метаданни. И тази система не е ограничена само до добре познатия ни Gmail, а обхваща комуникациите на ниво емейл съобщения тоест трябва да имат достъп до тези сървъри.Тоест технологията с която разполагат е вероятно много напредлана и никакво криптиране не помага. Може би квантово декриптиране с подсилване.

преди 3 часа, Triple M написа:

Звъннах на МВР понеже не ми се занимаваше да ходя до там. Казаха че единствения начин да се види скрит номер е било със съдебно разшерение което било свързано с финансови разходи. Единствено би могло да стане при извършено престъпление като изнасилване, кражби, заплахи и прочие. Почнах да говоря че едва ли не е възможно да имат някакъв мониторинг на мобилните опреатори с изходящи и входящи номера към всеки номера, но човека категорично отхвърли това твърдение. Може би просто не съм говорил с правилния човек, които да е запознат как стават неща. Той ми каза да се обърна към ИТ специалист

Аналогично нещата може и да са с емейл акаунтите. Правят заявка до прокуратурата и оттам действат ако наистина нещо е толкова сериозно.

Понеже в моите представи нещата изглеждат по съвсем друг начин. Има някакъв мрежов мониторинг на комуникациите. Евентуално монитор и при въвеждане на емейл адрес се получава лог, кои какво му е пращал през последните няколко месеца с включени IP адрес и метаданни. И тази система не е ограничена само до добре познатия ни Gmail, а обхваща комуникациите на ниво емейл съобщения тоест трябва да имат достъп до тези сървъри.Тоест технологията с която разполагат е вероятно много напредлана и никакво криптиране не помага. Може би квантово декриптиране с подсилване.

Казали са ти че за да правят заявка до прокуратурата трябва да има сериозно престъпление. Пранковете по телефона са безобидно престъпление, но ако например жена ти да пометне от уплах може би вече ще е престъпление. Зависи как могат да докажат, че отсрещната страна е предизвикала действието. Зависи и от законите в държавата. Някой български юрист трябва да се пита. До тогава са само спекулации до къде може да стигне правото на закона. И също така дали ако пуснеш жалба тя ще бъде разгледана адекватно.

• Автор
преди 1 час, Гoст написа:

Казали са ти че за да правят заявка до прокуратурата трябва да има сериозно престъпление. Пранковете по телефона са безобидно престъпление, но ако например жена ти да пометне от уплах може би вече ще е престъпление. Зависи как могат да докажат, че отсрещната страна е предизвикала действието. Зависи и от законите в държавата. Някой български юрист трябва да се пита. До тогава са само спекулации до къде може да стигне правото на закона. И също така дали ако пуснеш жалба тя ще бъде разгледана адекватно.

Бях изпратил преди време запитване до един адвокат дали е възможно това за което говоря основно. Тя ми поиска 2000лв в замяна на което ще получа становище как става и дали е възможно. Отказах!

Тези адвокати не се наядоха на пари в последно време

Както ми каза човека от МВР-то само ИТ специалист трябва за тази цел. Но наистина опитен ИТ специалист. 

Законите в България са си такива че всеки прави каквото си поиска. Реалността е такава че може дори без да подозираме да ни подслушваме по телефона. Пък да не говорим за катастрофите и пострадалите при ПТП - там с връзки и пари всичко се постига.

Имах един колега, които тайно ми заяви че неговата дипломна работа е написана изцяло от ChatGPT. Той изкара 6 на защитата, а аз които се трудих ден и нощ да търся материал изкарах 5. Това означава само едно - победа за технологията и за нея няма невъзможни неща.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.