Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преминаване от Windows към Linux

Featured Replies

Понеже често се споменава Ubuntu като дистрибуция за начинаещи, нека и аз да добавя нещо по въпроса. Ubuntu е прекрасна дистрибуция, но има един фактор който би отказал някои начинаещи линукс ентусиасти - няма кодеци за възпроизвеждане на филми и някои аудио файлове ( визирам mp3 формата). За щастие има една дистрибуция, базирана на Ubuntu, която идва със всички тези кодеци и плейъри и това е LinuxMint.

ПС: Напоследък благодарение на такива "дъщерни" дистрибуции (PCLinuxOS, Sabayon и Mint) Линукс придобива все по-голяма популярност. В момента LinuxMint е на шеста позиция на distrowatch.com и съм много изненадан да видя, че на върха е PCLinuxOS а не Ubuntu.

ППС: Пробвал съм и трите дистрибуции (ползвам две от тях) и мисля, че ще очароват всеки желаещ да пробва Линукс.

Няма какво да се чудиш, PCLinuxOS си е по-добра дистрибуция от Ubuntu. И крайно време беше напред да излезе нещо с KDE. Колкото до кодеци и т.н. , това да са инсталирани веднага тези пакети, е фактор единствено за абсолютните новаци. Иначе е без значение, защото винаги можеш да си ги инсталираш без никакви мъки.

• Отговори 164
  • Прегледи 29,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Нищо подобно. Никакъв проблем не е да се инсталира GNU/Linux без да се задава swap-дял. Може и без swap да се работи, може и да се създаде swap file и да се зарежда по време на работа, както и да се изключва по време на работа.

swap-а не трябва да е двойно по-голям от физическата оперативна памет, а да е толкова, че в добавка към нея, да позволява на програми изискващи повече памет да се зареждат, но прекалено големите количества виртуална памет са нежелани. И без това ядрото няма да ги ползва, докато не свърши другата. По правило, swap-дяла(за това е задължително да е дял, а не файл) трябва да е поне толкова голям, колкото оп. памет, когато ще се ползва "suspend to disk".

При линукса "всичко" може, стига да знаеш как.

/офф

На теория е така но на практика е малко по-различно. НЕ винаги суап-а се ползва след свършване на физическата памет. При мен vmware активно ползва виртуалната памет при наличие на по 300-400 мб физическа. ;) Без този дял да системата ще работи, но как? колко приложения ще имаш възможност да ползваш едновременно? и какво става знаеш ли като свърши реалната памет? Отговори си на тези въпроси и тогава давай акъли на начинаещите които недай си боже те послушат.

Нищо лично ! ;)

Понеже често се споменава Ubuntu като дистрибуция за начинаещи, нека и аз да добавя нещо по въпроса. Ubuntu е прекрасна дистрибуция, но има един фактор който би отказал някои начинаещи линукс ентусиасти - няма кодеци за възпроизвеждане на филми и някои аудио файлове ( визирам mp3 формата). За щастие има една дистрибуция, базирана на Ubuntu, която идва със всички тези кодеци и плейъри и това е LinuxMint.

ПС: Напоследък благодарение на такива "дъщерни" дистрибуции (PCLinuxOS, Sabayon и Mint) Линукс придобива все по-голяма популярност. В момента LinuxMint е на шеста позиция на distrowatch.com и съм много изненадан да видя, че на върха е PCLinuxOS а не Ubuntu.

ППС: Пробвал съм и трите дистрибуции (ползвам две от тях) и мисля, че ще очароват всеки желаещ да пробва Линукс.

Бреееей хаиде бе, нямало кодеци я разгледай малко по-внимателно и ще намериш дори повече отколкото очакваш.

Бреееей хаиде бе, нямало кодеци я разгледай малко по-внимателно и ще намериш дори повече отколкото очакваш.

Много дословно го четеш (или се правиш че не разбираш) - имам предвид, че кодеците ги няма при основната инсталация и трябва да се теглят (инсталират) допълнително, даже и mp3 формата.

А бе вие на какво го обърнахте ? То преминаването на линукс е оправдано , ако искаш да се махнеш от нещо или да намериш нещо ново ..... тука виждам мнения , които споменават как еди кое си дистро се издигнало тук и там ... как се популяризирало повече ..... ми целта на линукса според мен не е такава - да се популяризира , а да върши работа на знаещия и желаещия да научи .... никак не ми се иска ( на мен ) линукс да е 90 % и бозата 10 % - това нищо не помага, нито показва нещо ..... а и хубавите работи затова са хубави - защото са скъпи cool.gif и малко на брой .... ( защото ферари имат малко модели и бройки , но по тях се заглеждат , на никой не му пука от хилядите фиат панда да кажем :) ) Та на въпроса - начинаещия трябва да търси най- близкия до бозата линуксарски дериват ( изглеждащ като бозата де , не до нея ) и да се чувства добре дошъл иначе е сложно..... ако узрее за повече - здраве да е ...) Затова Убунту , Мандрива ....- там е истината

А бе вие на какво го обърнахте ? То преминаването на линукс е оправдано , ако искаш да се махнеш от нещо или да намериш нещо ново ..... тука виждам мнения , които споменават как еди кое си дистро се издигнало тук и там ... как се популяризирало повече ..... ми целта на линукса според мен не е такава - да се популяризира , а да върши работа на знаещия и желаещия да научи .... никак не ми се иска ( на мен ) линукс да е 90 % и бозата 10 % - това нищо не помага, нито показва нещо ..... а и хубавите работи затова са хубави - защото са скъпи cool.gif и малко на брой .... ( защото ферари имат малко модели и бройки , но по тях се заглеждат , на никой не му пука от хилядите фиат панда да кажем :) ) Та на въпроса - начинаещия трябва да търси най- близкия до бозата линуксарски дериват ( изглеждащ като бозата де , не до нея ) и да се чувства добре дошъл иначе е сложно..... ако узрее за повече - здраве да е ...) Затова Убунту , Мандрива ....- там е истината

Преминаването към Линукс винаги си е оправдано, от каквато и гледна точка. Единствено не става, ако потребителят е заклет геймър и си ползва свръх скъпата машина за игри, както и ако му трябват за работа няколко свръхскъпи и професионални програми.

Също така е много относително какво се разбира от новак. Ако е някой полуидиот, дето знае само от кое копче се пуска компютъра и коя иконка за какво е, не, мерси, такива не са за Линукс.

Според мен, всеки средноинтелигентен човек може да се оправи с Линукс без никакви проблеми. И колкото по-малко е свикнал с Уиндоус, толкова ще му е по-лесно. Но все пак това са преходни състояния. Малко четене на информация и всеки ще се оправи. Като не се иска да четеш седмици и месеци, както си мислят мнозина, а една две книжки. Стига да можеш въобще да четеш, естествено. И такива, дето да прочетат една статия е истински подвиг за тях, такива нямат място не само в Линукс, и е пред компютъра въобще.

Преминаването към Линукс винаги си е оправдано, от каквато и гледна точка. Единствено не става, ако потребителят е заклет геймър и си ползва свръх скъпата машина за игри, както и ако му трябват за работа няколко свръхскъпи и професионални програми.

Също така е много относително какво се разбира от новак. Ако е някой полуидиот, дето знае само от кое копче се пуска компютъра и коя иконка за какво е, не, мерси, такива не са за Линукс.

Според мен, всеки средноинтелигентен човек може да се оправи с Линукс без никакви проблеми. И колкото по-малко е свикнал с Уиндоус, толкова ще му е по-лесно. Но все пак това са преходни състояния. Малко четене на информация и всеки ще се оправи. Като не се иска да четеш седмици и месеци, както си мислят мнозина, а една две книжки. Стига да можеш въобще да четеш, естествено. И такива, дето да прочетат една статия е истински подвиг за тях, такива нямат място не само в Линукс, и е пред компютъра въобще.

Много точно. :no-no::P:speak:

Ами не знам .... Според мен се наблюдава усилено "залитане " на графичните среди към "Видолс " -подобен изглед .... почвам да мисля , че работата е някак объркана : MS$ измисля някаква шарена бъркоч, направена да гали окото на заплеснати тъпоглави идиоти , и хоп - някой измисля ..хм берил или нещо такова - вижте ни , и ние можем това шареното и даже със стария хардуер

:rolleyes: някак си ми се струва , че това повтаряне на майкросовските маймунджулъци няма да доведе до хубаво ..... освен да кажем КДЕ да бъде все по бъгаво и поради залитането към начина " клилкни и кликни " и понеже в "модерните " дистра конзолата скоро ще е нещо като ДОС за бозата, накрая и виндовса и линукса да се слеят в едно .... бъгава работа ... ;) ( или поне така ще изглежда в очите на неориентирания средностатистически юзър )

хах прочетох написаното - то излиза , че аз съм някакъв войнставащ конзолен маниак - уверявам ви , не е така и все пак ..... не мислите ли , че има нещо такова ? ..... хм .......

Повечето от тези програми отдавна имат аналози по линукс(много рядко някой платен!).

Линукс си има и Wine-програма ,която стартира някой уйндоус приложения.

Ами не знам .... Според мен се наблюдава усилено "залитане " на графичните среди към "Видолс " -подобен изглед .... почвам да мисля , че работата е някак объркана : MS$ измисля някаква шарена бъркоч, направена да гали окото на заплеснати тъпоглави идиоти , и хоп - някой измисля ..хм берил или нещо такова - вижте ни , и ние можем това шареното и даже със стария хардуер

:) някак си ми се струва , че това повтаряне на майкросовските маймунджулъци няма да доведе до хубаво ..... освен да кажем КДЕ да бъде все по бъгаво и поради залитането към начина " клилкни и кликни " и понеже в "модерните " дистра конзолата скоро ще е нещо като ДОС за бозата, накрая и виндовса и линукса да се слеят в едно .... бъгава работа ... :) ( или поне така ще изглежда в очите на неориентирания средностатистически юзър )

хах прочетох написаното - то излиза , че аз съм някакъв войнставащ конзолен маниак - уверявам ви , не е така и все пак ..... не мислите ли , че има нещо такова ? ..... хм .......

Извинявай, но Micro$hit ли са измислили тия шарении? Крадат като насрани от Apple, че и на всичкото отгоре не се справят добре. До тук никой не спомена Unix базираните системи...добре. От всякъде лъха мнението, че Micro$hit са измислили абсолютно всяка програма на светът, е бедните Линукс идиоти се опитват да крадат каквото докопат. Windows ми бил за игри...ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Игрите са за Windows. Тъй като вероятно много от вас ще започнат да ме гледат като луд ще им обесня: игрите се пишат да работят с DirectX, а тъй като DirectX има само под Бозата, игрите естествено вървят най-добре под нея. Ако алчните разработчици спрат да мислят колко пари ще искарат от M$ за да си направят играта под DX и си я направят за нормален OpenGL, то бъдете сигурни че много повече игри ще има за Линукс, защото по-лесно ще се портват за всякаква платформа. Нищо чудно че M$ орязаха OpenGL-а от Vista - не търпят никаква конкуренция, била и тя по-добра от тях. От цялата тази война си патим ние, крайните потребители, защото ни карат да си купуваме все повече и повече излишни неща. За средностатистически европеец/американец парите не са от значение, но тук тяхната липса наистина се усеща...

Хора, що спорите бе...

Windows - Linux сравнението е като да сравняваш Windows 98 с Windows XP...

Просто Windows-а е много по-удобен за работа от, който и да е Linux...

Не е само заради игрите, макар че DirectX e много по-оптимизиран за 3D...

DirectX се развива по-бързо от OpenGL, защото там се плаща...

Откакто ползвам компютър се надявам да видя свястна безплатна програма, но досега само един Firefox съм видял...

Относно дупките сигурноста на операционната система: всеки казва, че Windows е по-уязвим...

100% в Linux има повече дупки, но никой не си прави труда да ги търси... при положение, че 90% от компютрите използват Windows...

A относно сървърите: повечето хакнати сървъри са Unix-базирани, а не Windows сървъри...

Като заключение: В 80% от случаите платеното е по-добро от безплатното...

Редактирано от idiabg (преглед на промените)

Хора, що спорите бе...

Windows - Linux сравнението е като да сравняваш Windows 98 с Windows XP...

Просто Windows-а е много по-удобен за работа от, който и да е Linux...

Не е само заради игрите, макар че DirectX e много по-оптимизиран за 3D...

DirectX се развива по-бързо от OpenGL, защото там се плаща...

Откакто ползвам компютър се надявам да видя свястна безплатна програма, но досега само един Firefox съм видял...

Относно дупките сигурноста на операционната система: всеки казва, че Windows е по-уязвим...

100% в Linux има повече дупки, но никой не си прави труда да ги търси... при положение, че 90% от компютрите използват Windows...

A относно сървърите: повечето хакнати сървъри са Unix-базирани, а не Windows сървъри...

Като заключение: В 80% от случаите платеното е по-добро от безплатното...

Не можах да се сдържа - много забавно писание. От написаното съдя че автора не е добре запознат с Линукс дистрибуциите, нито пък е работил повече от два-три дни с която и да е от тях ...

Изобщо не става ясно с какво Прозорците са по-удобни, аз лично съм на абсолютно противоположно мнение, най-малкото което мога да спомена е по-добре организирано "Старт меню" (било то КДЕ, Гном, ХФСЕ и т.н.)...

Да не разводнявам повече темата, споровете са за тема "Windows VS Linux" ...

Ще го кажа само веднъж, защото така и така темата 80% е офф-топик с това кое е по-добро. Човека е питал за "Преминаване от Windows към Linux", а не "За или против Линукс". Просто:

"LINUX IS USERS FRIENDLY, IT DEPENDS JUST WHO ITS FRIENDS ARE!"

biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif Цялото твърдение на колегата ми се видя супер интересно , ама последното направо ме накара да се изсмея " демонично " ( нищо против , колега , просто то си е смях от където и да го погледнеш ) Благодаря ти - направи вечерта ми весела ;)

а иначе за шарениите - ами бозата като масово разпространен сурогат , си е начело на "обогатяването " на всеки приложен софтуер с какви ли не шарении ..колкото по шарено - толкова по стабилно и сериозно изглежда ;) Вероятно така и заклетите юзери се успокояват : ейй какво яко са го направили , браво , поработили са доста , халал да са парите дето им дадох ;) ( които са дали де , то за пари е цялата работа ;) ) Оставям ви за момента : сетих се , че трябва да сканирам ПС то си за злобни линуксарски вируси ..... май някой ми каза наскоро че имало поне 5 ...може и да ме хване някой..... а бе работа ме чака cool.gif

ЗАЩО НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ВИРУСИ?

Е ...каква излезе тя cool.gif Напразно съм се блъскал ...той Slackware бил толкова кекав , че даже един вирус не моем подкара като хората ...какво да си говоря сега с нормалните хора , като вземат да разказват как са попаднали на някой много лош вирус и са се борили Н количество време с него ...докато форматирали всичко .......налага се да мълча като пън cool.gif

Шегата настрана ..... преминаването може да е трудно , може да е лесно - важното е да знаеш от какво имаш нужда, да прецениш собствените си сили ( мисля , че 3 пъти форматирах дяла на слака, като се заричах никога вече.... cool.gif ) и да намериш верни приятели - съветници , които да те водят покрай подводните камъни ...... това е !

Ами такъв съм си аз... Шегаджия... :shock11:

Просто не виждам смисъл в преминаването към Linux...

Лаптопа ми е с оригиналния си Windows XP от 2003 и не ми е създавал проблеми...

На Desktop-машината проблемите са идвали само от мен, но от февруари сложих Vista и всичко работи перфектно...

Така че въпросът е "Защо да премина на Linux"???

На Desktop-машината проблемите са идвали само от мен, но от февруари сложих Vista и всичко работи перфектно...

Когато ученика е готов, Линукс сам идва при него! biggrin.gifcool.gif

Това са трите най-важни причини:

1.Защото е напълно безплатен.

2.Има най-различни разновидности -Debian,Red hat,Gentoo...

3.Защото е с отворен код!

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Ами ...много си прав ! Защо ..защо .... ми няма защо biggrin.gif ! То това не е за всеки cool.gif освен това никой не те и кара ..... линукса има една основна идеология и тя е правото на свободния избор .... и .. ако мога да се изразя образно " макар да пиеш боза , аз не твърдя , че заради това си лош човек , или нещо не ти е наред ... това е твоя избор ..... cool.gif "

Че е безплатен Linux - да...

Ами това какво е тогава... Или това...

Nero-то за Linux, безплатно ли е... Или Kylix-a...

Вярно е и за свободния избор... Именно заради това съм привърженик за десктоп система да се използва Windows...

Оправдавам използването на Linux, единствено като сървърна система, макар че и там е за предпочитане използването на чист Unix (Solaris, единствения чист Unix)...

Относно "бозата"...

Смятам че Linux е доста по-голяма "боза", поради неизброимото количество дистрибуции...

Едната поддържала RPM-пакети, другата не, въобще "боза"...

Да не говорим за драйвери... Там е кошмар... Изринах целия Интернет с лопата, ама ТВ-тунера не тръгна...

Така че нека се замислим кое е "боза"...

Редактирано от idiabg (преглед на промените)

Хубаво нещо е Linux-а (сега съм с Ubuntu 7.04) ама е това е лошото, че не поддържа почти нищо, въпреки, че използвам емулатори, като Wine и Crossover и би трябвало да ми отваря, повече неща.

За Офис става, но за игри и програми - само което се предлага на Add/Remove Programs или на Мениджъра на пакети (Synaptic). Освен Skype, Офис, Subtitle Editor и Earth 3D друго няма полезно в Add/Remove или Synaptic, а exe-тата почти не се отварят.

Ако има други емулатори - някой да ми ги каже щото нямам какво да правя на компютъра, освен да слушам музика и гледам филми, със закъснели субтитри.

Хубаво нещо е Linux-а (сега съм с Ubuntu 7.04) ама е това е лошото, че не поддържа почти нищо, въпреки, че използвам емулатори, като Wine и Crossover и би трябвало да ми отваря, повече неща.

За Офис става, но за игри и програми - само което се предлага на Add/Remove Programs или на Мениджъра на пакети (Synaptic). Освен Skype, Офис, Subtitle Editor и Earth 3D друго няма полезно в Add/Remove или Synaptic, а exe-тата почти не се отварят.

Ако има други емулатори - някой да ми ги каже щото нямам какво да правя на компютъра, освен да слушам музика и гледам филми, със закъснели субтитри.

Проблема не е в Линукс, а в това че просто сте направили грешен избор. Дошли сте със старите мисли и желания, търсите същите неща по същия начин. Не сте проумели основното нещо в опън сорса - сътрудничеството. Помислете, че самото му съществуване е малко чудо в свят на тънки сметки, алчност и егоизъм. Колко от вас са се трепали дълги нощи и после са подарили целия си труд на останалите - ей така, без нищо! Чувам разглезени потребители, свикнали да получават всичко наготово, без да плащат - защото ако бяхте плащали за всяка програмка, която сте ползвали, нямаше да звучите така! Ако нещо не ти харесва - промени го, допълни го, измисли го! Така се движи Линукс! Но не, вие сте влезли в магазина за нова, интересна стока - чувам била и безплатна! Докато оглеждате витрината като потребители, бозата винаги ще вие най-сладка!

Аз харесвам Линукса ама нямам какво да правя на него, защото програмите с които съм свикнал на Б О З А Т А ги няма тук. Игри не мога да си пусна. Направо нищо не ми върви. Ама ще стоя с Линукс. Все някога ще навлезе. ;)

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.