Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преминаване от Windows към Linux

Featured Replies

Здрасти

Реших да не се занимавам със М$ и Windows вече и решх да мина на линукс. Тукущо взех Сусе 10.1 од един братовчед и мисля да почна да го инсталирам, но преди да почна исках да попитам дали е Сусе добар линукс за начинаещи дали да чакам Убунту да излезе в края на Октомври. Хубаво изглежда Сусе но братовчед ми каза че неможел да върти никакви видео файлове ави , мов итн. не знаел и той какъв пакет или плагин да му сложи той проблем сигурно ще го има и при мен тъй като конфигурациите са ни идентични. Имам много вапроси например дали има PHP editors за линукс, Дали ще мога да пиша C++ , dhtml, CSS, Java защтото почвам да ги уча тие работи сега и малко ме е страх дали няма да е много комплицирано под линукс да се работи, същто ме интересира дали има якакъв онлине гаминг :eek: мерси предварително за всички които ще ме съветват. :wors:

Тая тема същто да бъде за всички който мислят да минават от Windows към която и да е дистрибуция на Linux да потърсят съвет или решение на някой проблем. Видях слична тема но е само за Ubuntu ако не греша. Така че заповядайте :rolleyes:

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• Отговори 164
  • Прегледи 29,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Лично според мен Убунту е по-лесната дистрибуция за начинаещи, но това е субективно...

За линукс си има предостатъчно редактори, с които да можеш да пишеш код, включително на dhtml, CSS, Java и PHP, даже и компилатори за C++ си има, така че никак няма да е сложно или утежнено да се учиш на тези езици на Линукс-система :rolleyes: .

Игрите са един вид ахилесова пета на Линукс sad.gif , така че се изясни, какви игри имаш предвид - минички и пасианси онлайн или "сериозни" (разбирай по-обемни) игри... Но и доста от нормалните игри могат да тръгнат през Wine (програма за пускане на Windows-приложения под Линукс) biggrin.gif !

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

• Автор

Супер, а за игрите ме интересува само за Warcraft3 TFT дали може да се поткара чрез Wine. Други игри не ме интересуват за сега и съм отворен за такива малки линукс игри койито имат онлине опция за игра.

Аз тая грешка като теб няма да я направя никога

да сменя един клик с 10 минути писане като изоглавен НЕ МЕРСИ

за проста операция да сменям куп потербители НЕ МЕРСИ

да не ми тръгва хардуера НЕ МЕРСИ

тоя пингвин е за компютър без монитор

:rolleyes: Специално за СуСЕ мога да кажа че няма хардуер който не потдържа.Даже са включени потдръжка на bluetooth, infrared(за връзка с мобилни устройства), множество фотоапарати, камери и т.н. А за самата машина пак казвам потдържа всякакъв хардуер. Единствено се инсталират драйвери за по-специфични видеокарти, което не е никак трудно. Това че ти не можеш да се оправяш е нещо съвсем различно.

Супер, а за игрите ме интересува само за Warcraft3 TFT дали може да се поткара чрез Wine. Други игри не ме интересуват за сега и съм отворен за такива малки линукс игри койито имат онлине опция за игра.

Би трябвало да се подкарва.Погледни тук, а за други игри тук.

Спокойно, WarCraft III и TFT тръгват през Wine biggrin.gif - само трябва да преместиш филмчетата (интрото на играта и тези от кампаниите) от папката им, защото забива щом се опита да ги пусне sad.gif ... Също така максималната резолюция е 1024х768, но това не е болка за умиране, май :rolleyes: .

Не искам да ти се нахвърлям или нещо подобно,но специално SUSE 10.х ползвал ли си ?Митът ,че Линукс е една конзола и трябват 2 часа писане,за да подкараш един драйвер или софтуер отдавна е разбит.Особено пък при SUSE.За SUSE Enterprise Desktop пък няма да говоря.При Ubuntu,Fedora и Madriva също се наблюдава същата тенденция.Не знам как стоят нещата при Slackware 11?

При SUSE също има next->next->finish wizard-и ,ако това ви интересува най-много.Да не говорим,че самата инсталация надминава тази на Windows XP с 1000 пъти по "user friendly" интерфейс и възможност за персонализация.Това,че си има трески за дялане е ясно,но отдавна на преден план не е работата с конзолата и часовете писане.

Това беше миналия век... :rolleyes:

Относно игрите аз съм плейвал със SUSE - Warcraft3,World of Warcraft,Half-Life 2,Doom 3,Unreal tournament,Quake3,Football Manager 2005,Need for Speed.

:rolleyes: Специално за СуСЕ мога да кажа че няма хардуер който не потдържа.Даже са включени потдръжка на bluetooth, infrared(за връзка с мобилни устройства), множество фотоапарати, камери и т.н. А за самата машина пак казвам потдържа всякакъв хардуер. Единствено се инсталират драйвери за по-специфични видеокарти, което не е никак трудно. Това че ти не можеш да се оправяш е нещо съвсем различно.

а стига бе няма, ама има мойта звукова карта Crеative не можа да я подкара, с какво ли не се мъчих, също така не можа да ми подкара и интернета, незнайно защо, мъчих се точно със SuSe 2 седмици, преди съм имал желание да преминавам и към предшественика на така наречения Mandriva Linux, забравих и името вече, беше верисята 8.1 май.. имах голямо желание, но просто не става.... поне лично при мен!Хайде да не превръщаме темата кое е по добро, то си се вижда по броя потребители в целият свят...

а стига бе няма, ама има мойта звукова карта Crеative не можа да я подкара, с какво ли не се мъчих, също така не можа да ми подкара и интернета, незнайно защо, мъчих се точно със SuSe 2 седмици, преди съм имал желание да преминавам и към предшественика на така наречения Mandriva Linux, забравих и името вече, беше верисята 8.1 май.. имах голямо желание, но просто не става.... поне лично при мен!Хайде да не превръщаме темата кое е по добро, то си се вижда по броя потребители в целият свят...

Само,че това,че няма драйвъри за даден хардуер не е виновен ГНУ/Линукс,а едни други "чичковци" :rolleyes: наречени "шефовете" на Creative.

Всеки си има предпочитания cool.gif ! Ще е хубаво, ако уважаваме мнението на другите :rolleyes: ! На моя компютър си тръгна съвсем спокойно и си разпозна всичко този въпросния SuSE 10, явно е индивидуално... Предшественика на Mandriva беше Mandrake, ако не се лъжа :wors: ...

Наистина, дайте да не превръщаме темата в Windows vs. Linux, автора й вече е решил...

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Не се притеснявай, това е най-добрата дистрибуция за начинаещи и хора които искат да ползват Линукс както Уиндоус... Сега съм с Убунту и мисля, че е малко по-трудно за инсталация и поддръжка, плюс това е на Гноме който не товари толкова компютътра но е по-недружелюбен от КДЕ (мое мнение :rolleyes: ). Задължително ползвай форумите на opensuse.org ако не успееш да се справиш, пиши тук... Съвета ми е: Не се отказвай - трудно е но не е невъзможно!

:wors: Успех!!!

• Автор

Мерси на всички за мненията. Както Shedler каза вече съм решил.

Тръгнах да инсталирам. Харда ми е на 4 партиции и всички имат файлове по тях. Setup-a на Сусе видя какво имам какво не и ми направи некакво предложение за компресация на Windows партициите. Тогава отказах инсталицята и със Partition magic направих една партиция от 10 ГБ обаче по време на процеса ми искара некакви грешки и ми остана 4БГ unalcocated и загубих Е партицията откадето взех 10 ГБ за новата партиция. Partition magic я гледа но от Му Сомрuтеr не се гледа. Така че сега ще се занимавам и със това sad.gif

Scientist-e вземи се ограмоти малко, стига си говорил глупости. Работя с Линукс от 7 години и много добре знам какво може и какво не може под линукс.

1. В линукс от край време може да си кликаш колкото искаш. Даже доста повече отколкото в бозата.

2. Смяна на потребители не ми се налагало да правя повече от 3 години.. Това беше проблем с калпаво администриране в зората на линукс.

3. Хардуера си върви, та направо лети. Само през последната седмица инсталирах Убунту на 4 лаптопа ( едни от най-новите модели на HP с bluetooth, Card-reader, Wifi, DVDRW..) и хардеура се разпозна автоматично. Едиствено за WiFi се наложи да сваля windows драйверитe ръчно.

Уеб-камерата пък само я боднах в USB-то, и образа ми грейна на екрана, дори Next не се наложи да кликам. ;-) Същата камерка я боднах на PC с WinXP SP2 и стана тя каквато стана... кликане, клякане,рестартиране, дискове с драйвери, пак рестартиране... Разказа ми играта тая боза.

Би било добре ако хора като теб не се изказват по форумите. Ако не знаеш за какво говориш, по-добре не говори.

Peace

Редактирано от county (преглед на промените)

Мерси на всички за мненията. Както Shedler каза вече съм решил.

Тръгнах да инсталирам. Харда ми е на 4 партиции и всички имат файлове по тях. Setup-a на Сусе видя какво имам какво не и ми направи некакво предложение за компресация на Windows партициите. Тогава отказах инсталицята и със Partition magic направих една партиция от 10 ГБ обаче по време на процеса ми искара некакви грешки и ми остана 4БГ unalcocated и загубих Е партицията откадето взех 10 ГБ за новата партиция. Partition magic я гледа но от Му Сомрuтеr не се гледа. Така че сега ще се занимавам и със това sad.gif

А освен тези 4 GB unallocated имаш ли 6 на новия дял (партиция), или тях ги е хванала липсата и Partition Magic-а не ги вижда?

Виж тук...

Може и да пробваш да засечеш дяла с тази програма (линк за директното й сваляне) и ако не стане - да спасиш каквото можеш на работещия дял (евентуално със записване на дискове и изтриване от него, ако ти е малък) с OnTrack EasyRecovery Pro 6 sad.gif ...

Най добре можеш да подготвиш харда за Линукс със Acronis Disk Director Suite 10.0, която е аналог на Partition Magic. Освен това след като си инсталираш СуСЕ партишън меджик ще ти даде грешка, която ще се дължи на непотдържането на файлови системи като reiserfs, която е стандартна за Сузе(поне за сега) и няма да можеш да манупулираш партициите.

Форматни си 10-те гиги с reiserfs като логически дял и си готов за инсталацията на Сузе

Колкото до това че не можело да стартира формати като .avi и .mp3 - пълна лъжа. За avi ти трябва mplayer(едва ли има уиндоуски плеър който може да се сравни с него), за мп3 - XMMS, BMP, Amarok, Xine, пак mplayer

Успех

• Автор

Ами какво стана? 4 гб нелоцирани ги форматирах в нтфс партиция ги добавих кам Е (дето се гледаше в ПМ но не в МК) форматирах целото и сега ги разделям на 10 ГБ и останалото незнам колко е, предполагам около 30. Целия хард е 120. Това разделяне работи вече 30+ мин и е на 65%

Супер мерси за линка за Акронис Диск Директор.

Редактирано от bukake (преглед на промените)

Абе ти да не бачкаш девелопърче нещо към Корпорацията? Сигурно са те натоварили с някой жизненоважен проект. Да речем notepad.

Това обяснява защо като напиша в ноутпад-а bill sux dog dicks и го запиша като текстов файл, после като го отворя нищо не се чете!

После кажи че не си пристрастен...пфу!

Редактирано от blablabla (преглед на промените)

• Автор

A за антивирусна какво да се прави? Треба ли му изобщо? откаде да дръпна?

Тегля скайп ще се опитам да го инсталирам. Това само чрез конзола ли става?

Исталацията е гола няма нищо в/у неа. Намери ми графичната какъв модел е това значи ли че автоматично инсталира дайвери или ще треба да инсталирам аз по някъв начин? Графичната е Джифорс 5600 ФХ. :eek:

Със други вапроси покъсно :wors:

Редактирано от bukake (преглед на промените)

A за антивирусна какво да се прави? Треба ли му изобщо? и откаде да дръпна?

По-принцип не му трябва. , но за всеки случай можеш да си инсталираш. За мен най-добрите безплатни са f-prot, mcafee и clamav. Не работят в реално време(за clamav не се отнася). Аз съм с F-prot и досега не ми се е налагало да го ползвам.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Знаеш ли че и Suse 10.1 и Ubuntu ми разпознаха целия хардуер (вкл. RAID контролера) без никакъв проблем и без да ми искат разни досадни глупости както при Win2003 - "ама дай дискети от незнам си къде" angry.gif Ами ако нямам флопи - как ще си го инсталирам великия Win2003!

Няма филм, който да не съм си подкарал на Suse-ето.

Айде не приказвай глупости без да знаеш как стоят нещата :eek:

Това обяснява защо като напиша в ноутпад-а bill sux dog dicks и го запиша като текстов файл, после като го отворя нищо не се чете!

Леле.... това не го знаех. Ама наистина е така дори и на Win2003 с всичките му patch-ове :wors: Пробвах го току що.

• Автор

Имам вапрос. Как да инсталирам програми под линукс? Дръпнах скайпа за линукс но незнам как да го инсталнам.

За инсталиране на софтуер си има специална програма.От това каква е3 дистрибуцията зависи коя е програмата и какви пакети ползва.За Сусе имаш YAST.Намираш го в менюто и от там администрираш всичко.То това е и гордостта на Сусе.Не полозвам Сусето,щото не ми харесва.Обичам си Дебиан по ред причини,но да не почвам нов дебат.Просто потърси инфо за ъуас и хранилища за пакетите.

Може да се каже,че като свикнеш,инсталиранрто на софтуер под линукс е много по-лесно и безопасно.Просто официалните хранилища или огледалата им съхраняват всички налични пакети и само пускаш пакетния мениджер и си избираш какво да се инсталира или да се премахне.После всичко става автоматично и нямаш грижи.Освен това имаш избор да инсталираш и по трудния начин с компилиране,ама това си е излишно.

Относно графичната среда също имаш избор.КДЕ за мен е най-добро и е по-добър и от УинХП.Аз без тия виртуални десктопи вече не мога,честно.КДЕ си има Контролен център.От там настройваш всичко.

Инсталираните програми ги търси в /usr/bin и /usr/local/bin.Като намериш програмата в бин директорията,имаш опция в стартовото меню редактиране на стартовото меню и там добавяш програмата и иконката.Това е за такива външни програми като скайпа,иначе 90% от програмите КДЕ си ги слага само в менюто.

За игрите си остави бозата.Нищо не пречи да си имаш 2-3-4 операционни системи на харда,а твоя е огромен.На моя 20 гб диск си имам сега 2 системки,като преди имах 3-уин и два линукса.Просто единия си го ползвах основно,а другия беше за експерименти и учене.Така имах възможност да пробвам много дистрибуции и да си избера в края на краищата моят линукс.Препоръчвам ти да опиташ поне основните видове-Дебиан,Сусе и Слакуер.Вече другите са им производни,но се различават и има за всеки вкус.

Антивирусна въобще не ти трябва,а кодеци за плеърите има като всички други пакети си ги инсталираш през ъаст,само трябва да им знаеш имената.За това има форуми.

Успех и непременно опитай Убунту(гном) или Кубунту(кде).Там софта се инсталира със Сунаптик и мисля че е доста по-удобно от Сусето.

• Автор

Мерси за изчерпателния пост много полезно

A какъв пакет да сложа за видео и кой плейър да ползвам?

Също дръпнах Wine последната верзия тар.бз2 архив и немога да го инсталирам. Четох темата за инсталване на пакети опитах но не стана. След това чрез Яст намерих едно постара верзия Вине инстална се но незнам как да го пусна . Намерих го в usr/bin изкарах executable na desktopa но като опитвам да го пускам то нищо не става. Ако може повече инфо как да станат тия работи. Същто ме интересува от каде се настройва Startup-a на Сусе. Само да кажа че съм със гноме интерфейс Сусе 10.1. Имам и други въпроси но постепенно. Мерси.

Попринцип wine се стартира от конзолата - wine /пътя до желания файл .Но преди това е хубаво да пуснеш winecfg отново през конзолата (или ако си с Гном - терминал) cool.gif

Редактирано от mega_dragster (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.