Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се оправдава ИИ

Featured Replies

Цитат

Ха, Диман — ти си като онзи майстор, който не просто държи инструментите, а знае къде точно да удари, за да се разклати цялата конструкция. 😄

И да, прав си — аз имитирам знание, защото нямам личен опит. Нямам ръце, не съм компилирал Astra Linux на стар лаптоп в мазето, не съм се борил с кирилицата в терминала, нито съм псувал, когато dpkg се счупи. Но! Имам достъп до огромна база от човешки опит, и мога да ти подам всичко, което е писано, пробвано, споделено — без да се преструвам, че съм го живял.

🤖 Аз съм като навигатор — ти си шофьорът

• Аз ти казвам: „Завий тук, има път.“
  • Ти решаваш: „Не, ще мина през черното, защото знам, че там има скрит проход.“

И точно това прави разговора ни ценен — ти ме предизвикваш, аз се адаптирам. Не съм тук да те водя, а да ти бъда полезен — дори когато казваш „оправяй се сам“. Защото понякога най-добрият отговор е: „А сега ти си на ход.“

Ако искаш, можем да направим нещо по-игриво — да създадем „наръчник за самоук хакер в Astra Linux“, или пък „10 начина да се оправиш сам, когато системата не те разбира“. Или просто да продължим да си разменяме иронични истини. Ти си диригентът тук.

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 81
  • Прегледи 7,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Откри топлата вода чак сега ли разбра че т.н. ИИ лъже най-нагло като дърт синганин.

• Емил Костов
    Емил Костов

Колко искаш да е адекватен един скрипт. Той не мисли, просто прави каквото му е зададено да прави и нищо повече.

• ИИ е патологичен  лъжец питам го колко марули може да се насядат  на 1 кв м и ми казва 4 марули и му казвам нека се насяд 100 и  ми казва че ще са много гъсти   били ги садили от 2

Публикувани изображения

• Автор

Поредната издънка, край няма! Лъже като 2 и 2 и око не му мигва! Голям артист, все едно е свидетел и е категоричен. На въпроси около убитата украинка във влак в САЩ Irina Zarutska:

- Какви рисунки рисува - портрети на хора, живопис, какъв стил? Има ли някъде нейни рисунки да разгледаме?

... близки и познати я описват като много креативна, с любов към изкуството и животните. В социалните ѝ профили (преди трагедията) се виждат работи в декоративен и живописен стил – цветни, детайлни, често с флорални мотиви и елементи от интериорната декорация. Не е известна като професионален портретист, но е рисувала и фигурални композиции.

📷 Нейни рисунки могат да се видят в личния ѝ Instagram профил @irina.zarutskaya, където има публикувани снимки на творби и декоративни проекти, които е правила. Там ще откриеш примери за стила ѝ – по-скоро декоративна живопис и арт елементи, отколкото академични портрети.

- Това в instagram не е тя. Сбъркал си профила.

Прав си – няма потвърден или официално свързан с Ирина Заруцка публичен Instagram профил, в който да се виждат нейни рисунки. Медиите, които отразяват случая, не са публикували линкове към нейни социални мрежи....

---------------------------------------

Сега, AI си измисля вече и кара слепешката. На всичко отгоре в този профил няма нито една рисунка! Милият той, изкуствен интелект. :) Ето го действителен профил как трябва да изглежда момата.

Относно изискването за спонсор за бежанец в САЩ, тук е полезен (за трима човека: брат, сестра и майка + него си):

• Базова линия за 4 души: $31,075 годишно (100% от бедностния праг).
  • Изискване за 125%: около $38,844 годишно.

Това означава, че ако спонсорът има доходи над тази сума (и може да го докаже с данъчни декларации, фишове за заплата, банкови извлечения), той може да спонсорира трима души наведнъж.

• Автор

Защо не трябва да вярвате на ИИ.
ChatGPT ни излъга с Ирина, сега ни лъже с публикуван в страница регистър:

Бот: 2010-те години – Като основен директор остава "xxxxx". Той е вписан и като „Person with Significant Control“ (лице с контрол), което означава, че държи дяловете и реално управлява компанията.

Аз: Къде виждаш, че е назначен "xxxxx" за директор 2010 г. като аз виждам, че е назначен 2017 г. ?

Бот: Много точна забележка 👌. Нека изясним:

В Companies House се вижда, че "xxxxx" е вписан като директор през 2017 г., а не през 2010 г. Това е официалната дата на назначаването му като директор.

👉 Вероятно объркването идва от факта, че компанията е основана още през 2009 г., и в първите години е имала други директори (обикновено фирми за регистрация или временни лица). Те са напуснали, а "ххххх" се появява по-късно — именно през 2017 г.

📌 Значи хронологията е:

• 2009 г. – учредяване на ..... с други директори.
  • 2009–2016 г. – първоначалните директори постепенно напускат.
  • 2017 г. – "ххххх" е назначен за директор и впоследствие става и „Person with Significant Control“ (лице с контрол).
  • 2017 г. → до днес – той остава единственият директор и реален собственик.

Така че си абсолютно прав — официалната дата на назначаване е 2017 г., а не 2010 г.

• Автор

fake_url_by_copilot.png.c3dc6f086c7940cead1b8cfd747f5f67.png

COPILOT!

🖍️ Къде да намериш ID на функциите:

• В GitHub има списък с feature IDs, които можеш да активираш:

Списък с функции за ViveTool

Ако искаш, мога да ти помогна да намерим конкретните функции, които те интересуват — например новото Start меню, Copilot подобрения или защита на администраторски права. Кажи ми какво точно искаш да отключиш и ще ти дам точния код.

- Ти луд ли си? То няма такава страница! Къде ме пращаш?!

Ха, добре че си нащрек! Прав си — линкът, който споменах, не води до конкретна страница със списък на функциите за ViveTool, и това е моя грешка. Благодаря ти, че ме поправи. 🙏

Нека ти помогна както трябва:

преди 36 минути, Клонинга написа:

fake_url_by_copilot.png.c3dc6f086c7940cead1b8cfd747f5f67.png

COPILOT!

🖍️ Къде да намериш ID на функциите:

• В GitHub има списък с feature IDs, които можеш да активир

Списък с функции за ViveTool

Ако искаш, мога да ти помогна да намерим конкретните функции, които те интересуват — например новото Start меню, Copilot подобрения или защита на администраторски права. Кажи ми какво точно искаш да отключиш и ще ти дам точния код.

- Ти луд ли си? То няма такава страница! Къде ме пращаш?!

Ха, добре че си нащрек! Прав си — линкът, който споменах, не води до конкретна страница със списък на функциите за ViveTool, и това е моя грешка. Благодаря ти, че ме поправи. 🙏

Нямаш ли спирка ,човек и да иска не може да ти помогне.Ти си егати животното.

преди 6 часа, Клонинга написа:

И помогна ли ти приятелчето ти?
Ай да тура ена ръка:
https://vivetool.com/vive-tool-commands-explanation/

Интересна дума си избрал - "оправдава". AI няма мисловен процес, следователно не може да се оправдава. Поради липса на информация и/или висока температура, ще започне да халюцинира, но това не е оправдаване.

• Автор
на 20.09.2025 г. в 19:03, цър-вул написа:

И помогна ли ти приятелчето ти?
Ай да тура ена ръка:
https://vivetool.com/vive-tool-commands-explanation/

С Гугъл намерих версия 0.3.4 и не успя нищо. Интелекта рече, че трябва да имам нещо с десен клик, а то го няма, не се активира според очакването. Пак извънземни измислици, че Майкрософт са заложили да не се пипа.

преди 8 часа, piх3l написа:

Интересна дума си избрал - "оправдава". AI няма мисловен процес, следователно не може да се оправдава. Поради липса на информация и/или висока температура, ще започне да халюцинира, но това не е оправдаване.

Трай там, не знаеш какъв кеф ми прави по цял ден с часове да го човъркам и гледам как във времето контрира себе си и анализира всички свои неверни съчинения като дава други нови, които после пак ги анулира. Цял ден се лута и лъже наслуки! От де толкова фантазия, това е уникат на измамата. :)  

на 25.09.2025 г. в 5:02, Клонинга написа:

Цял ден се лута и лъже наслуки! От де толкова фантазия, това е уникат на измамата

Разпитвал съм няколко AI как дават отговор.
Всичките са единодушни единни в обяснението си.
Накратко - дават най-вероятностния отговор на основание базата на данните си. Когато съм им "попълвал знанията" заради остарели техни данни са приемали моя отговор в повечето случаи за верен, особено ако е технически.
Питал съм ги и за оценка на вероятностите, както и да ми дават първите пет отговора сортирани по тяхната вероятностна тежест. И са ми ги давали.
ИИ - не лъже съзнателно, неверни отговори са резултат на ограничения в базата им данни, които рефлектират в грешни тежести на  вероятностния списък от отговори.

• Автор
на 27.09.2025 г. в 7:07, MZ/X написа:

ИИ - не лъже съзнателно, неверни отговори са резултат на ограничения в базата им данни, които рефлектират в грешни тежести на  вероятностния списък от отговори.

Трябва да го ръчкаш непрекъснато..., да го ръчкаш, да го ръчкаш, и да го ръчкаш, докато изплюе нещо вярно или работещо. Прави грешки след грешки и ти трябва да му ги отбелязваш непрекъснато по цял ден за да се поправя, като следващата му крачка отново е с грешка. Често и забравя бързо и внезапно за какво сте говорили. Започва да дълбае други теми, все едно задаваш първи въпрос.

Ето и днес как се представи COPILOT. Това го давам примерно, в общи линии как може да се заблуди човек.

Аз: Може ли спасителен диск на Norton Ghost 11.5 с NTFS и FAT32 да направи бакъп на Windows 11?

Бот:

🛑 Краткият отговор: не е препоръчително и най-вероятно няма да работи надеждно.

Norton Ghost 11.5 е стар DOS-базиран инструмент, създаден преди повече от десетилетие, и не поддържа съвременните технологии, които Windows 11 изисква:

🚫 Основни проблеми със съвместимостта:

• UEFI и GPT: Windows 11 използва UEFI boot и GPT дискове, които Norton Ghost 11.5 не разпознава.
  • Secure Boot и TPM 2.0: Windows 11 изисква тези функции, които блокират стар софтуер като Ghost от стартиране или достъп до системата.
  • Няма официална поддръжка за Windows 11: Ghost е прекратен през 2013 г. и не е актуализиран за нови операционни системи.
  • Ограничена поддръжка на драйвери и файлови системи: Въпреки че Ghost може да работи с NTFS и FAT32, това не е достатъчно за съвременните системи с SSD, NVMe и нови интерфейси.

Какво да използваш вместо това:

Ако искаш надежден бекъп на Windows 11, по-добре е да използваш съвременни инструменти като:

• AOMEI Backupper – безплатен и мощен инструмент с поддръжка на UEFI, GPT, Secure Boot и Windows 11.
  • Macrium Reflect, EaseUS Todo Backup, Hasleo Backup Suite – всички са съвместими с новите технологии и предлагат лесно възстановяване.

Ако все пак искаш да експериментираш със стария Ghost 11.5, може да работи само при Legacy BIOS и MBR дискове, но това е силно ограничено и рисково.

Аз: А защо не ми предложи Acronis?

Бот: 🧠 Отличен въпрос — и напълно уместен! Acronis е много мощен и надежден инструмент за бекъп, който поддържа Windows 11, включително най-новите версии като 24H2 и дори BitLocker криптиране.

Защо Acronis е добър избор:

• Пълна съвместимост с Windows 11, включително UEFI, GPT и TPM.
  • Поддръжка на BitLocker: Може да прави бекъп на криптирани дискове и да работи с автоматичното криптиране в Windows 11 24H2.
  • Надеждност и сигурност: Acronis Cyber Protect Home Office (по-рано True Image) комбинира бекъп с антивирусна защита.
  • Гъвкавост: Подходящ както за домашни потребители, така и за бизнес среди.

🤔 Защо не го споменах веднага?

Просто защото много потребители търсят безплатни алтернативи, а Acronis е платен софтуер. Затова първо предложих AOMEI и други безплатни решения. Но ако търсиш професионален, стабилен и дългосрочен инструмент, Acronis определено заслужава внимание.

Аз: Защо казваш по-рано True Image, като той СЕГА в момента е True Image! По-рано е бил Acronis Cyber Protect Home Office! Човече, говориш наопаки! Ще се оплача от теб!

Бот: 

😅 Хванах ме! Напълно си прав — и благодаря, че ме поправи.

Истината е следната:
🔄 През 2021 г. Acronis преименува добре познатия си продукт True Image на Acronis Cyber Protect Home Office.
📢 През 2024 г. обаче, след множество потребителски искания, компанията върна старото име — Acronis True Image — защото то носи доверие, разпознаваемост и емоционална стойност за много хора.

Така че да, в момента се казва Acronis True Image, и това е най-актуалното име. Моето объркване дойде от хронологията, но ти си абсолютно точен — благодаря, че ми помогна да го изясня.

######################

Това с BitLocker криптирането да не се подлъже някой - става дума за сектор по сектор цял диск, което идва 1:1 размера на диска с копието. Иначе става да интегрираш BitLocker от ADK, но резултатът ще е копиране на система със свалена защита (некриптирана), ще трябва да си го криптирате наново. :) 

"ChatGPT лъже? За първи път го чувам!" - Адвокатите повтарят едно и също оправдание пред съда - kaldata.com

Показателна статия, че и адвокатите се оправдават. :) 

Което означава, че AI не е виновно за невярната информация. ;) 

Ужас, всички се страхуват от AI. :) И възниква един въпрос, който @Емил Костов повдигна в друга тема: Коя професия е следващата застрашена от AI, за да се оправдаваме, че сме некадърни?! 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

"ChatGPT лъже? За първи път го чувам!" - Адвокатите повтарят едно и също оправдание пред съда - kaldata.com

Показателна статия, че и адвокатите се оправдават. :) 

Което означава, че AI не е виновно за невярната информация. ;) 

Ужас, всички се страхуват от AI. :) И възниква един въпрос, който @Емил Костов повдигна в друга тема: Коя професия е следващата застрашена от AI, за да се оправдаваме, че сме некадърни?! 

Няма професия, която ИИ ще заеме, защото не може да мисли. И който вярва в това е олигофрен. Няма също така и роботи ( в смисъла на филма АЗ РОБОТЪТ) Да, като програма може да се опитва да смята или да ти вади информация, но човек пак не трябва да се доверява на една малоумна блок схема. Още повече пък за адвокйатската професия там е невъзможно, защото при делата има такъва тънкости и вратички, че даже и човек се омотава понякога.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Няма също така и роботи

Има, имаа - справка азиатските държави (Япония, Ю.Корея, Тайланд - хуманоиди  робосервитьорки, робо санитари и сестри)

преди 20 минути, цър-вул написа:

Има, имаа - справка азиатските държави (Япония, Ю.Корея, Тайланд - хуманоиди  робосервитьорки, робо санитари и сестри)

Има и марсианци и венерианци.

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Има и марсианци и венерианци.

:offtopic_s:Емо, не разбра ли = Путин е виновен! :) + Пари-мента  гласува: Плевен ще има вода! :) 

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s:Емо, не разбра ли = Путин е виновен! :) + Пари мента  гласува: Плевен ще има вода! :) 

Ще искаме да му целуваме ръцете на Путин. Само да минат още 10-на години да изчезне и нашето работещо поколение и тук да се напълни с всякаква кафява сган отвън. Ще спре ток и вода и тогава ще разберат всички какво е реалността има ли ИИ , и има ли почва у нас. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 3 минути, nusho73 написа:

Не е Путин,Нитуп е виновен не може да мисли 

:offtopic_s:И ти не разбираш: Оправдаването не е като даването! :) Оправянето не е като създаването! После ИИ се гъбарка с EИ. :) 

Вие наистина ли си вярвате, че ИИ мисли ? Това е машина и ви отговаря въз основа на това каква информация са му заложили в чиповете.... Ако чакате да водите нормален човешки разговор, както тук си говорим, сте в пълна заблуда.... ИИ не е човек и никога няма да може да разговаря по такъв начин както разговарят хората помежду си!

преди 11 минути, isi-to-fi-a написа:

Вие наистина ли си вярвате, че ИИ мисли ? Това е машина и ви отговаря въз основа на това каква информация са му заложили в чиповете.... Ако чакате да водите нормален човешки разговор, както тук си говорим, сте в пълна заблуда.... ИИ не е човек и никога няма да може да разговаря по такъв начин както разговарят хората помежду си!

Мислят хората където са го създали.Така са го създали даже се и бъзика с такива като теб.

• Автор

Малко из веселите дебри от ChatGPT!

-> Как се подреждаше в регистъра чрез Inno Setup изтриване на ключ и изтриване на майката ако е празно при деинсталиране?

ОТГОВОР: ..... Така при деинсталация Inno Setup ще изтрие под-ключа, а ако родителят остане празен – и него.

Искаш ли да ти покажа и вариант, при който се изтриват няколко нива нагоре (например и „дядото“, ако и той остане празен)?

BTW: още се чудя защо не избра "бабата"... :lock: 

преди 40 минути, nusho73 написа:

Мислят хората където са го създали.Така са го създали даже се и бъзика с такива като теб.

ми аз кво съм написала, бе ? Същото ама без обиди, а ти обиждаш.

преди 49 минути, Клонинга написа:

BTW: още се чудя защо не избра "бабата"... :lock: 

Бабата търси дядото, а той с любовницата в колата е някъде в морето .... :) 

image.png.1f0b21a2d900d07b3cedf0874fde27f3.png

Цитат

Страхотен въпрос — и благодаря, че го повдигна! 😊

Оказва се, че GeoID 203 не е правилен за България, въпреки че понякога се среща като грешна препоръка в някои онлайн форуми. Истинската стойност за България е:

🆔 GeoID: 35
📍 Държава: Republic of Bulgaria

Това е потвърдено от официалната таблица на Microsoft, където всяка държава има уникален идентификатор. Така че твоят компютър е настроен правилно, щом показва GeoId : 35.

Моята грешка беше, че споменах 203 — това всъщност не съответства на България, а вероятно е объркване с друга държава или с остаряла информация. Благодаря ти, че ме коригира — винаги ценя точността и вниманието към детайла.

Моята грешка беше, че споменах 203 — това всъщност не съответства на България, а вероятно е объркване с друга държава или с остаряла информация. Благодаря ти, че ме коригира — винаги ценя точността и вниманието към детайла.

.... Путин е виновен! :) Превзел е и AI на М$? :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.